iwona&CAR Posted January 24, 2008 Posted January 24, 2008 [quote name='niceravik'][COLOR=black][FONT=Verdana][B][COLOR=green]Moim zdaniem to co pisze Karolina całkiem dobrze mieści się w ogólnej konwencji. [/COLOR][/B][/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana][B][COLOR=green]Podstawowy NASZ błąd tkwi w tym, że pytamy wetów o opinie nt. kopiowania.[/COLOR][/B][/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana][B][COLOR=green]To tak jakby pytać kata, czy jest za zniesieniem kary śmierci.[/COLOR][/B][/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana][B][COLOR=green]Wet w sprawie kopiowania, a kat w sprawie kary śmierci nie są i nigdy nie będą obiektywni i reprezentatywni w swoich opiniach.[/COLOR][/B][/FONT][/COLOR][/quote] HA HA HA HA .........:evil_lol: To dlatego nie tylko po polsku ale i po niemiecku nalala tyle wody :roll: Tu jest tlumaczenie tego PANI WETERYNARZ lutomskak . Nie odpowiedziala na zadne pytanie zwlaszcza , dlaczego wg niej nie boli obcinanie ogona i w czym sie nie zgadza w wypowiedziach innych wetow . Mysle ze te teksty po angielsku sa bardzo prosciutkie i dla kazdego poczatkujacego zrozumiale, mnie to na Twoim miejscu by nie dalo spokoju jako weta o co pytaja i postaralabym sie dowiedziec co to znaczy ale dla Ciebie jest wazne ze co wiesz to Ci wystarczy. TU JEST TO LANIE WODY LUTOMSKAK !!!!!!!! Jak zwykle ona wie i tak jest . A inni weci potrafia udawadniac a nasza PANI WET WIE !!!!!!:evil_lol::evil_lol::evil_lol: [i]Na twoje pytania bede odpowiadala teraz po niemiecku. Przedstawie ci tylko pytanie ... dlaczego Dlatego, ze ty mi na pytania odpowiadasz po angielsku Moze ty po angielsku i po niemiecku mowisz (taka mam nadzieje) Teraz odpowiedzi My zyjemy w Polsce nie w Szkocji. Ja nie musze we wszystko co gdzies napisza wierzyc. Kazda osoba moze miec rozne autorytety - my obie (jak mozna zauwazyc) mamy calkiem inne. Kiedy weterynarz musi kopiowac ogon z pewnoscia wie jak to sie robi aby otrzymac dobry wzorzec i nie koniecznie potrzebuje on slowa i opinii innych lekarzy. Przykro mi, ale jak juz wczesniej powiedzialam dokladnie wiem jak podczas kopiowania nie sprawic bolu. Ja strzyge psy juz od 16 lat ostrzyglam juz tysiace roznych psow /i tu jest kawalek o jakims plakaniu i wrzodzie ?????/ Bycmoze powinnas najpierw pomyslec zanim cos napiszesz. Mnie jest calkiem obojetne co ty o mnie myslisz. Jestem lekarzem na szczescie do mnie nie przychodzisz i mam nadzieje ze nigdy nie przyjdziesz. Twoje 4 lub 44 odpowiedzi tu nic nie zmienia. Ja ucze sie caly czas, czytam duzo ale o kopiowaniu czytac nie musze poniewaz wiem o tym tyle ile potrzebuje. Mam nadzieje ze nie bedziesz juz wiecej pytac poniewaz to jest troche nudne. Wszystko zostalo tu juz napisane, wszystko powiedziane. To nie jest twoja rzecz co, gdzie i komu ja odpowiadam. Kazdy robi to co chce. Mozesz byc pewna ze to byly ostatnie odpowiedzi na twoje pytania. Ja moge dyskutowac ale nie z kazdym. Z toba z pewnoscia to nic nie daje i nie oplaca sie. Dlaczego dalam pierszenstwo niemieckiemu chociaz robie wiele bledow podobnie jak ty w jezyku polskim, roznica jest calkiem zrozumiala /i trzy smiejace sie diabelki-emontikony/ Teraz jest juz pozno i zostaw mnie prosze. Nie musze juz z toba dzisiaj wiecej dyskutowac, mam wazniejsze i ciekawsze rzeczy do roboty. Caluski ... ps. bardzo wazne, pisze to jeszcze raz, my mieszkamy nie w Australii, nie w Szkocji lecz w Polsce na szczescie."[/i] Quote
niceravik Posted January 24, 2008 Posted January 24, 2008 [quote name='Jasiek']Widzę droga Ravik że najbardziej racuje Cię bicie piany.No cóż każdy spędza czas tak jak lubi.Ja znan wiele innych przyjemności i Mars zapewnie też.A Ty dalej pisz:user: i szczytuj przy tych swoich bredniach jak nie potrafisz w inny sposob osiągnąć satysfakcji..Będzie milusio:evil_lol::evil_lol:.[/quote] [B][COLOR=#ff6600][FONT=Verdana][COLOR=green][SIZE=2]Satyra na chama...[/SIZE][/COLOR][/FONT][/COLOR][/B] [B][COLOR=#ff6600][FONT=Verdana][COLOR=green][SIZE=2]prostak i impotent z jednej są parafii,[/SIZE][/COLOR][/FONT][/COLOR][/B] [B][COLOR=#ff6600][FONT=Verdana][COLOR=green][SIZE=2]każdy - niby wie jak,[/SIZE][/COLOR][/FONT][/COLOR][/B] [B][COLOR=#ff6600][FONT=Verdana][COLOR=green][SIZE=2]żaden nie potrafi...[/SIZE][/COLOR][/FONT][/COLOR][/B] Quote
iwona&CAR Posted January 24, 2008 Posted January 24, 2008 [quote name='ursa81']No ale jak tam z częściami ciał innych zwierząt, które pożeracie? Jakoś nie ma odzewu... Jedynie nad ogonkami i uszkami się litujecie?[/quote] No tak jak tam ze sterylizacja ? aborcja ? dziecmi w Afryce ? schroniskami? rozmnazaczami a Ty z czesciami zwierzat w watku o kopiowaniu wyskakujesz , jak by ten watek wygladal ? Chyba jakis porzadek musi byc i uwazam wszystko jest wazne ale wszystko ma swoje miejsce nie uwazasz ? Jak Cie to tak bardzo interesuje jakie jest nasze spojrzenie to sama zobacz jak wygladalo nasze BBQ's w lesie w same swieta , tam nie ma kielbasek ani czesci ciala zwierzat ale tu o tym pisac chyba nie musze. Tam sa rydze male i jeden ogromny ,jablka i ziemniaki. Dla mnie tak samo wazne jest nieokaleczanie psow. Na tym zdjeciu to moj syn :) [IMG]http://img156.imageshack.us/img156/453/pict0309sit6.jpg[/IMG] Quote
iwona&CAR Posted January 24, 2008 Posted January 24, 2008 Napisał [B]Jasiek[/B] [URL="http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=9363041#post9363041"][IMG]http://www.dogomania.pl/forum/images_pb/buttons/viewpost.gif[/IMG][/URL] [I]Widzę droga Ravik że najbardziej racuje Cię bicie piany.No cóż każdy spędza czas tak jak lubi.Ja znan wiele innych przyjemności i Mars zapewnie też.A Ty dalej pisz:user: i szczytuj przy tych swoich bredniach jak nie potrafisz w inny sposob osiągnąć satysfakcji..Będzie milusio:evil_lol::evil_lol:.[/I] [quote name='niceravik'][B][COLOR=#ff6600][FONT=Verdana][COLOR=green][SIZE=2]Satyra na chama...[/SIZE][/COLOR][/FONT][/COLOR][/B] [B][COLOR=#ff6600][FONT=Verdana][COLOR=green][SIZE=2]prostak i impotent z jednej są parafii,[/SIZE][/COLOR][/FONT][/COLOR][/B] [B][COLOR=#ff6600][FONT=Verdana][COLOR=green][SIZE=2]każdy - niby wie jak,[/SIZE][/COLOR][/FONT][/COLOR][/B] [B][COLOR=#ff6600][FONT=Verdana][COLOR=green][SIZE=2]żaden nie potrafi...[/SIZE][/COLOR][/FONT][/COLOR][/B][/quote] Wiesz mnie to juz nie rusza , przez kilka lat takie posty czytam na forum pisane w tym stylu przez ta osobe. A tak zeby bylo ciekawiej warto poczytac wiecej tego samego autora tego postu , czy nie w tym samym stylu ??? ;) Zwlaszcza pod tytulem "zlosci" [B][URL]http://vandog.blox.pl/html[/URL] [/B] Quote
iwona&CAR Posted January 24, 2008 Posted January 24, 2008 [B][SIZE=4]"Ważnym głosem była opinia Brytyjskiego Stowarzyszenia Weterynarzy, które ogłosiło, że 90 proc. weterynarzy uważa zabieg za bolesny dla zwierzęcia i dlatego powinien być on stosowany tylko w przypadkach uzasadnionych medycznie."[/SIZE][/B] A PANI WETERYNARZ LUTOMSKAK WIE ZE NIE BOLI ALE TYLKO WIE, ALE NIE WIE DLACZEGO :shake: Quote
LALUNA Posted January 24, 2008 Posted January 24, 2008 [QUOTE]No ale jak tam z częściami ciał innych zwierząt, które pożeracie? [/QUOTE] O masz. Psy to raczej w Polsce nie jadamy. Zreszta nikt nikomu nie zarzuca ze ogony i uszy tna aby je pożreć. O to chodzi własnie ze nie ma pożytku z tego ciecia bo niczemu nie słuzy. No chyba ze ktos faktycznie kopiował psu ogon aby go zjesc bo był głodny. Ale to jakas taka dziwna hipoteza, to zły tok myślenia :shake: Quote
Guest ursa81 Posted January 25, 2008 Posted January 25, 2008 [quote name='LALUNA']O masz. Psy to raczej w Polsce nie jadamy. Zreszta nikt nikomu nie zarzuca ze ogony i uszy tna aby je pożreć. O to chodzi własnie ze nie ma pożytku z tego ciecia bo niczemu nie słuzy. No chyba ze ktos faktycznie kopiował psu ogon aby go zjesc bo był głodny. Ale to jakas taka dziwna hipoteza, to zły tok myślenia :shake:[/quote] O, masz. :D Domyslam się, ze ogonka i uszu psów nie jadasz. Mnie zastanawia czy mięsożerców mniej obchodzi cierpienie krowy... niż psa. Quote
Jasiek Posted January 25, 2008 Posted January 25, 2008 [quote name='iwona&CAR'] Wiesz mnie to juz nie rusza , przez kilka lat takie posty czytam na forum pisane w tym stylu przez ta osobe. [/quote] Carowa zejdż z tych ludzi bo im już duszno:roflt::roflt::roflt::roflt:Ciebie to nic nie rusza .Po Tobie jak sama pisałaś wszystko spływa.Fajniusią mam zabawę:lol::lol::lol:Widzisz teraz jak to fajnie kogoś robić w balona:eviltong: dedektywie z Bożej Laski. Quote
LALUNA Posted January 25, 2008 Posted January 25, 2008 [quote name='ursa81']O, masz. :D Domyslam się, ze ogonka i uszu psów nie jadasz. Mnie zastanawia czy mięsożerców mniej obchodzi cierpienie krowy... niż psa.[/quote] A krowie to cos sie za żywca obcina bez powodu tak aby na polu ładniej wyglądała? Quote
Karmi Posted January 25, 2008 Posted January 25, 2008 [quote name='ursa81']O, masz. :D Domyslam się, ze ogonka i uszu psów nie jadasz. Mnie zastanawia czy mięsożerców mniej obchodzi cierpienie krowy... niż psa.[/quote] A mnie się wydaje, ze (na podstawie Twoich poprzednich wpisów), że Ciebie mało obchodzi cierpienie zarówno krowy jak i psa...Czy taka ocena Ci się podoba? Zapewne nie. Dlaczego i jakim prawem żądasz więc od innych publicznego świadectwa moralności? Ktoś kto zjadł szynkę na śniadanie Twoim zdaniem jest zdyskwalifikowany na tym wątku?Czy o kopiowaniu mogą rozmawiać tylko wegetarianie? Quote
Guest ursa81 Posted January 25, 2008 Posted January 25, 2008 [quote name='niceravik'][B][COLOR=green]To PSIE forum.[/COLOR][/B] [B][COLOR=green]Dla swoich przemyśleń szukaj forum [URL="http://www.rzeznia.pl"]www.rzeznia.pl[/URL] :mad:.[/COLOR][/B][/quote] Satysfakcjonuje mnie taka odpowiedź w zupełności. Oznacza, że najprawdopodobniej zauważyłaś, że pytanie było niewygodne :ekmm: Quote
Guest ursa81 Posted January 25, 2008 Posted January 25, 2008 [quote name='iwona&CAR']No tak jak tam ze sterylizacja ? aborcja ? dziecmi w Afryce ? schroniskami? rozmnazaczami a Ty z czesciami zwierzat w watku o kopiowaniu wyskakujesz , jak by ten watek wygladal ? Chyba jakis porzadek musi byc i uwazam wszystko jest wazne ale wszystko ma swoje miejsce nie uwazasz ? Jak Cie to tak bardzo interesuje jakie jest nasze spojrzenie to sama zobacz jak wygladalo nasze BBQ's w lesie w same swieta , tam nie ma kielbasek ani czesci ciala zwierzat ale tu o tym pisac chyba nie musze. Tam sa rydze male i jeden ogromny ,jablka i ziemniaki. Dla mnie tak samo wazne jest nieokaleczanie psow. Na tym zdjeciu to moj syn :) [/quote] . Zwyczajnie mnie ciekawi jak można mówić, że chce się dobra zwierząt jednocześnie żywiąc się nimi. To wszystko. To jest odpowiednie miejsce na zadawanie takich pytań ponieważ ostatnio pseudoetyka, pseudoekologia i temu typu sprawy są bardzo modne. Quote
Guest ursa81 Posted January 25, 2008 Posted January 25, 2008 [quote name='LALUNA']A krowie to cos sie za żywca obcina bez powodu tak aby na polu ładniej wyglądała?[/quote] Gdyby cierpienie krów polegało tylko na obcinaniu im ogonów i uszu na żywca... Quote
Guest ursa81 Posted January 25, 2008 Posted January 25, 2008 [quote name='Karmi']A mnie się wydaje, ze (na podstawie Twoich poprzednich wpisów), że Ciebie mało obchodzi cierpienie zarówno krowy jak i psa...Czy taka ocena Ci się podoba? Zapewne nie. Dlaczego i jakim prawem żądasz więc od innych publicznego świadectwa moralności? Ktoś kto zjadł szynkę na śniadanie Twoim zdaniem jest zdyskwalifikowany na tym wątku?Czy o kopiowaniu mogą rozmawiać tylko wegetarianie?[/quote] Nie spodziewałam się, że uda mi się sięgnąć do tak głębokich pokładów. Ja niczego nie żądałam ale świetnie, że ktoś przynajmniej zaczął się nad tym zastanawiać, nawet jeśli doszedł do innych wniosków niż ja. Odnośnie stawianych przez ciebie pytań. Chcesz wiedziec serio czy były to tylko pytania retoryczne? Quote
Chandler Posted January 25, 2008 Posted January 25, 2008 [quote name='Karmi']A mnie się wydaje, ze (na podstawie Twoich poprzednich wpisów), że Ciebie mało obchodzi cierpienie zarówno krowy jak i psa...Czy taka ocena Ci się podoba? Zapewne nie. Dlaczego i jakim prawem żądasz więc od innych publicznego świadectwa moralności? Ktoś kto zjadł szynkę na śniadanie Twoim zdaniem jest zdyskwalifikowany na tym wątku?Czy o kopiowaniu mogą rozmawiać tylko wegetarianie?[/quote] Moim zdaniem, po przeczytaniu wielu wypowiedzi w tym wątku, ogólna tendencja zwolenników kopiowania (a więc i ursa81) jest taka, żeby "z całych swoich sił" zbagatelizować problem ucinania psom ogonów i uszu. Odrąbują ze względów estetycznych, ale ideologię "ci za ucinaniem" dorobili taką, że ma z niej niezbicie wynikać, iż większą krzywdę zwierzakom, to robią ci, co nie godzą się na kopiowanie. Jeden ze stereotypów, który funkcjonuje w szeregach "za", to postrzeganie przeciwników kopiowania, jako oderwanych od rzeczywistości odmieńców, słabo wykształconych, którzy siedzą cały dzień w przybrudzonych szlafrokach przed komputerem i dowartościowują swoje ego poprzez obronę psich ogonów i uszu, a tyle rzeczy do zrobienia w prawdziwym świecie. Przecież istnieje tysiące problemów świata i ludzkości, których przeciwnicy kopiowania nie załatwili... Bieda, głód, bezdomność, niesprawiedliwość.............Jak to załatwią, to ostatecznie mogą się w ostatniej kolejności wypowiedzieć na temat kopiowania... "Wegetarianizm", to tylko jedna z wielu spraw, które poruszane są, jako "tematy zastępcze", kwestie, które większości powołujących się na nie osób nie obchodzą. Jak to ktoś powiedział - "wieje im to"... Quote
LALUNA Posted January 25, 2008 Posted January 25, 2008 [quote name='ursa81']Gdyby cierpienie krów polegało tylko na obcinaniu im ogonów i uszu na żywca...[/quote] Wiesz ale jest zasadnicza róznica. Musi - nie musi. Kopiowanie ogonów i uszu nalezy - do tych nie musi. Jesc musi. Chociaz jak zaczniesz walczyc o nie kopiowanie to popre Cie jak bedziesz walczyc o wegetarianizm. W sumie miesa to nawet nie musze. Tylko musisz pomyslec jak przekonac zwolenników kopiowania aby nie chcieli nic pozerac i obcinac. Quote
niceravik Posted January 25, 2008 Posted January 25, 2008 [quote name='Jasiek']:roflt::roflt::roflt::roflt:.Fajniusią mam zabawę:lol::lol::lol:Widzisz teraz jak to fajnie kogoś robić w balona:eviltong: [/quote] [B][COLOR=green][FONT=Verdana]Widzę, że niewiele potrzeba ci do zabawy.[/FONT][/COLOR][/B] [B][COLOR=green][FONT=Verdana]Indywidualny pokój w ramach NFZ, TV, pudło emotek, atrapa kompa z netem i wszystko.[/FONT][/COLOR][/B] [B][COLOR=green][FONT=Verdana]A to, że ktoś usunął klamki z drzwi od środka to już nieważne. Na miejscu masz wszystko. Przecież odwiedzają /poranny obchód pana ordynatora/, karmią 3 razy dziennie, spacery na wybiegu.[/FONT][/COLOR][/B] [B][COLOR=green][FONT=Verdana]Tylko te klamki od środka, a raczej ich brak. Ktoś je usunął.[/FONT][/COLOR][/B] [B][COLOR=green][FONT=Verdana]Zastanawiałeś się dlaczego :lol:?[/FONT][/COLOR][/B] Quote
Jasiek Posted January 25, 2008 Posted January 25, 2008 [quote name='niceravik'][B][COLOR=green][FONT=Verdana]Widzę, że niewiele potrzeba ci do zabawy.[/FONT][/COLOR][/B] [B][COLOR=green][FONT=Verdana]Indywidualny pokój w ramach NFZ, TV, pudło emotek, atrapa kompa z netem i wszystko.[/FONT][/COLOR][/B] [B][COLOR=green][FONT=Verdana]A to, że ktoś usunął klamki z drzwi od środka to już nieważne. Na miejscu masz wszystko. Przecież odwiedzają /poranny obchód pana ordynatora/, karmią 3 razy dziennie, spacery na wybiegu.[/FONT][/COLOR][/B] [B][COLOR=green][FONT=Verdana]Tylko te klamki od środka, a raczej ich brak. Ktoś je usunął.[/FONT][/COLOR][/B] [B][COLOR=green][FONT=Verdana]Zastanawiałeś się dlaczego :lol:?[/FONT][/COLOR][/B][/quote] A skąd Ty tak dokładnie to wszystko wiesz?????Byłaś już na leczeniu:evil_lol::evil_lol:?????? Nie to najwyższy czas.W teorii jesteś juz obcykana czas na praktykę:lol::lol::lol: Przyszedł na to czas,na to czas na kozetkę przyszedł czas la la la la.......... Quote
Karmi Posted January 25, 2008 Posted January 25, 2008 [quote name='ursa81'] Odnośnie stawianych przez ciebie pytań. Chcesz wiedziec serio czy były to tylko pytania retoryczne?[/quote] Ciebie mogłabym zapytać o to samo. ;) Quote
Chandler Posted January 25, 2008 Posted January 25, 2008 [quote name='Jasiek']A skąd Ty tak dokładnie to wszystko wiesz?????Byłaś już na leczeniu:evil_lol::evil_lol:?????? Nie to najwyższy czas.W teorii jesteś juz obcykana czas na praktykę:lol::lol::lol: Przyszedł na to czas,na to czas na kozetkę przyszedł czas la la la la..........[/quote] Może lepiej nie śpiewaj...;) Już lepiej wiersze pisz... Takie śliczne są...:cool3: Quote
niceravik Posted January 25, 2008 Posted January 25, 2008 [quote name='Jasiek']:evil_lol::evil_lol: :lol::lol::lol: Przyszedł na to czas,na to czas na kozetkę przyszedł czas la la la la..........[/quote] [B][COLOR=green]To się kładź![/COLOR][/B] [B][COLOR=#008000]A może kompociku?[/COLOR][/B] Quote
Guest ursa81 Posted January 25, 2008 Posted January 25, 2008 Żaden temat zastępczy. Fakt, jest wiele spraw do zrobienia w kwestii zmiany obecnej sytuacji zwierząt. Temat kopiowania nawet nie stał przy temacie cierpienia zwierząt rzeźnych jeśli chodzi o skalę i miarę cierpienia. Oba mają wspólną część, a raczej wspólny mianownik w formie pytania: Czy to jest konieczne? Nigdzie nie napisałam, że jestem zwolenniczką kopiowania. Uważam, że kopiowanie jest w niektórych przypadkach wskazane: w przypadkach gdzie ryzyko powikłań/śmierci po kopiowaniu jest mniejsze niż ryzyko powikłań/śmierci psa z długim ogonem. Stworzyliśmy rasy. Trudno dyskutować o tym jaki ogon jest naturalnym. My do tego doprowadziliśmy i my odpowiadamy za dobrostan tych zwierząt. Teraz musimy się głowić czy pies mniej się nacierpi jako szczenię przy kopiowaniu czy podczas amputacji jako dorosły osobnik. Kalkulacja potencjalnego ryzyka i potencjalnych strat - można by powiedzieć, gdyby nie chodziło o istoty żywe. Do niejedzenia mięsa nie mam zamiaru nikogo przekonywać. Smacznego. Quote
LALUNA Posted January 25, 2008 Posted January 25, 2008 [QUOTE]w przypadkach gdzie ryzyko powikłań/śmierci po kopiowaniu jest mniejsze niż ryzyko powikłań/śmierci psa z długim ogonem. [/QUOTE] A o jakiej rasie piszesz? Bo sznacerki to raczej maja zawiniete ogony i nie grozi im złamanie a do nory tez nie wchodza. Rotka, Dobermana, PON, australisjkiego owczarka? A co z reszta psów? takim chartom , wiesz jak sie łamie? A uszy to pod co podciagniesz? [QUOTE]Trudno dyskutować o tym jaki ogon jest naturalnym[/QUOTE] No ja nie wiem co Ty bys chciała dyskutowac. Naturalne to nie uciete. To chyba proste. [QUOTE]Teraz musimy się głowić czy pies mniej się nacierpi jako szczenię przy kopiowaniu czy podczas amputacji jako dorosły osobnik. [/QUOTE] To juz przerabialismy. Ludzie wprost mówia ze kopiuja bo im sie podoba wyglad. [QUOTE]Do niejedzenia mięsa nie mam zamiaru nikogo przekonywać. Smacznego. [/QUOTE] Teraz jak juz zjadłam wegetariańska kolacyjke, coby Cie zadowolić? No wiesz zawiodłam sie. Najpierw tyle krzyku a teraz jak chce przejsc na wegetarianizm, to Ty sie wycofujesz Quote
Chandler Posted January 25, 2008 Posted January 25, 2008 [quote name='LALUNA']A o jakiej rasie piszesz? A uszy to pod co podciagniesz? Teraz jak juz zjadłam wegetariańska kolacyjke, coby Cie zadowolić? No wiesz zawiodłam sie. Najpierw tyle krzyku a teraz jak chce przejsc na wegetarianizm, to Ty sie wycofujesz[/quote] Oj, Laluna, jak Ty te posty po łebkach czytasz...;) Chodzi o wyżły, "których kopiowanie powinno być nadal dozwolone" zdaniem ursa81. Uszy powinny być kopiowane, bo pies lepiej źródło dźwięku lokalizuje (tu autorką nie jest ursa81, ale nie pamiętam kto z tego wątku) I nie o wegetarianizm chodzi - ursa81 pytała, kto jest [B]weganem[/B]... Skoro zjadłaś wegetariańską kolację, to jesteś po prostu pseudoweganem...;) Quote
Karmi Posted January 25, 2008 Posted January 25, 2008 [quote name='ursa81']Żaden temat zastępczy. Fakt, jest wiele spraw do zrobienia w kwestii zmiany obecnej sytuacji zwierząt. Temat kopiowania nawet nie stał przy temacie cierpienia zwierząt rzeźnych jeśli chodzi o skalę i miarę cierpienia. Oba mają wspólną część, a raczej wspólny mianownik w formie pytania: Czy to jest konieczne? Nigdzie nie napisałam, że jestem zwolenniczką kopiowania. Uważam, że kopiowanie jest w niektórych przypadkach wskazane: w przypadkach gdzie ryzyko powikłań/śmierci po kopiowaniu jest mniejsze niż ryzyko powikłań/śmierci psa z długim ogonem. Stworzyliśmy rasy. Trudno dyskutować o tym jaki ogon jest naturalnym. My do tego doprowadziliśmy i my odpowiadamy za dobrostan tych zwierząt. Teraz musimy się głowić czy pies mniej się nacierpi jako szczenię przy kopiowaniu czy podczas amputacji jako dorosły osobnik. Kalkulacja potencjalnego ryzyka i potencjalnych strat - można by powiedzieć, gdyby nie chodziło o istoty żywe. Do niejedzenia mięsa nie mam zamiaru nikogo przekonywać. Smacznego.[/quote] Ambitnie ukierunkowałaś dyskusję i co? I nic. A raczej nic nowego. Trudne pytanie o cierpienie i ... łatwa odpowiedź. :roll: Wspólny mianownik jest, ale w innym miejscu. Wielbiciel schabowego powie, ze zjedzenie kotleta to konieczność a zwolennik kopiowania konieczność zobaczy właśnie w kopiowaniu. Żaden z nich nie będzie myślał o cierpieniu zwierząt. Każdy z nich znajdzie usprawiedliwienie. :shake: Quote
Recommended Posts