Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='xxxx52']prezes Mania:angryy::angryy:juz dawno powinien opuscic swoje lobby:mad::mad:ze swiomi prawymi rekami:angryy:powinien zmienic rowniez swoje srednowieczne poglady w roznych tematach[/quote]
[COLOR=black][FONT=Verdana][B][COLOR=green]Ty myślisz, że łatwo zarządza się takim „bałaganem”? [/COLOR][/B][/FONT][/COLOR]
[COLOR=black][FONT=Verdana][B][COLOR=green]Z każdej strony naciski, ślizgi, jedni chwalą inni drą ryja, niewiedza, głupota, fobie, chore ambicje, stereotypy, donosy jak w przedszkolu, przesądy - za rękę chodzą i napadają „zdrowe jądro polskiej kynologii”. [/COLOR][/B][/FONT][/COLOR]
[COLOR=black][FONT=Verdana][B][COLOR=green]A nawet dwa![/COLOR][/B][/FONT][/COLOR]
[COLOR=black][FONT=Verdana][B][COLOR=green]O skomercjalizowanych wetach z centrali nie wspomnę. Kto by to wytrzymał? Dawaj takiego bohatera :lol:.[/COLOR][/B][/FONT][/COLOR]
[COLOR=black][FONT=Verdana][B][COLOR=green]A PREZES trwa i nie daje się przegonić![/COLOR][/B][/FONT][/COLOR]
[COLOR=black][FONT=Verdana][B][COLOR=green]Mówiąc serio, mnie ten facet nie przeszkadza, a nawet imponuje. To typowy relikt nie istniejącego już dawno - swoistego krajobrazu poprzedniej formacji społeczno - ekonomiczno - politycznej.[/COLOR][/B][/FONT][/COLOR]
[COLOR=black][FONT=Verdana][B][COLOR=green]Zawsze taki był i nie kto inny tylko sami hodowcy go wybrali, bo najlepiej uosabiał to co u nich samych w „duszach grało”. A teraz jest niedobry? No weź ty przestań![/COLOR][/B][/FONT][/COLOR]
[COLOR=black][FONT=Verdana][B][COLOR=green]Nie chciało się myśleć to teraz przychodzi płakać i „płacić” :multi:.[/COLOR][/B][/FONT][/COLOR]

• Replies 7.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

To może i ja się wypowiem, argumenty za tym, że nie należy kopiować psom ogonów:

1) Kręgi ogonowe są u psa integralną i naturalną [B]częścią kręgosłupa[/B] (tak samo jak kręgi szyjne, piersiowe, ogonowe, lędżwiowe i krzyżowe).
2) Wszystkie - z ponad trzydziestu żyjących w naturze gatunków z rodziny psów (Canidae) - [B]posiadają ogon[/B].
3) Dzięki balansowaniu ogonem pies może łatwiej [B]zachować równowagę[/B] podczas biegu i zwrotów oraz w trakcie przechodzenia przez wąskie powierzchnie.
4) Ogon pełni bardzo ważną rolę w [B]wyrażaniu emocji[/B] oraz [B]komunikowaniu się[/B] z innymi osobnikami, w tym także z człowiekiem. Wyróżnia się kilkanaście rozmaitych pozycji i ruchów ogonem, które są wyrazem sygnałów przekazywanych przez psa. Za pomocą ogona pies wyraża m. in. zainteresowanie, lęk, uleglość, dominację, agresję, niepewność, radość i podekscytowanie.
5) Obcinając kilkudniowemu szczeniakowi ogon okaleczamy go i upośledzamy na całe życie: fizycznie - gdyż jest to naturalna część ciała i psychicznie, gdyż ma on o wtedy znacznie ograniczone możliwości przekazywania emocji i prawidłowego komunikowania się.
6) Kopiowanie uszów i ogonów psom jest [B]przestępstwem[/B]!

Argumenty za tym, że należy psom kopiować ogony:
1) Ponieważ tak było od zawsze (niewiele jednak osób wie, że początkowo obcinano psom ogony, aby uniknęły one urazów tej części ciała podczas pracy pasterskiej, czy polowaniu, urazy te są dla zwierząt bardzo bolesne, a uszy obcinano głównie do walk psów, aby przeciwnik nie mógł złapać "naszego" za ucho, bo to uniemożliwia toczenie dalszej walki).
2) Bo to lepiej wygląda i taki jest wzorzec.
3)...

Nie wiem jaki jeszcze argumenty za kopiowaniem, jakieś pomysły?

Większość informacji ze strony Empati - ogólnopolskiej organizacji wlczącej o prawa zwierząt.

Posted

[quote=Jasiek;9280977.
Powiadasz trochę pracy hodowlanej????A co uwazasz za trochę? 5 ,10 20 50 100 200 lat?Czy Ty wogóle masz jakieś praktyczne pojęcie o hodowli?Sądzę że nie .[/quote]
Przesadzasz. Już kiedyś pisałam na temat beauceronów francuskich. Tradycyjnie były cięte. Francuzi wypracowali doskonały sposób cięcia ucha. Wchodzi zakaz kopiowania. I co? Początkowo w uszyskach panuje pełna dowolność. Widziałam różne warianty. W skrócie określiłabym je na ,,Reksia":roll: Po kilku !!! latach pracy i odpowiedniego doboru kojarzonych psów beaucki maja ładnie osadzone, noszone i przylegające itp uszaki. Pewno, ze zdarzają sie rożne ,,dziwaki uszne" ale jest to odstępstwo od reguły a nie zasada. Myślę, że cały problem polega na tym, że w tym przypadku hodowcy dochodzi jeszcze jeden ,,kłopot" : czy rozmnażać psa z ,,brzydkim" uchem czy ogonem. Cięcie w prosty i łatwy sposób go likwiduje.... nie widać więc nie ma problemu :shake:

Posted

[QUOTE]
[quote name='kelpie0']To może i ja się wypowiem, argumenty za tym, że nie należy kopiować psom ogonów:

1) Kręgi ogonowe są u psa integralną i naturalną [B]częścią kręgosłupa[/B] (tak samo jak kręgi szyjne, piersiowe, ogonowe, lędżwiowe i krzyżowe).
2) Wszystkie - z ponad trzydziestu żyjących w naturze gatunków z rodziny psów (Canidae) - [B]posiadają ogon[/B].
[/QUOTE]

Sciagasz to juz bylo..
W Ameryce Pld,zyje w warunkach naturalnych dziki pies z krociutkim ogonkiem

[QUOTE]3) Dzięki balansowaniu ogonem pies może łatwiej [B]zachować równowagę[/B] podczas biegu i zwrotów oraz w trakcie przechodzenia przez wąskie powierzchnie.[/QUOTE]

W agility biora udzial rowniez psy kopiowane.Nie staraj sie porownywac ktore sa lepsze.Jak bedziesz mial taki zamiar to zapamietaj,ze buldog nie przescignie zdrowego charta.

[QUOTE]4) Ogon pełni bardzo ważną rolę w [B]wyrażaniu emocji[/B] oraz [B]komunikowaniu się[/B] z innymi osobnikami, w tym także z człowiekiem. [/QUOTE]

Dla malo doswiadczonego czlowieka ogon rzeczywiscie moze cos podpowiedziec,lub zasygnalizowac co tamten odbierze na opak.Intencje odbierane przez innego psa sa odczytywane na podstawie calego ciala ,zapachy odglosu.O uszach basseta czy spaniela juz walkowalismy temat

[QUOTE]
5) Obcinając kilkudniowemu szczeniakowi ogon okaleczamy go i upośledzamy na całe życie: fizycznie - gdyż jest to naturalna część ciała i psychicznie, gdyż ma on o wtedy znacznie ograniczone możliwości przekazywania emocji i prawidłowego komunikowania się.
[/QUOTE]

Niemiecki profesor stwierdzil,ze nie ma przeslanek aby stwierdzic iz kilkudniowe szczeniaki cierpia podczas kopiowania.Pies rasawy ma tyle z natura jak rakieta z baletem

[QUOTE]
6) Kopiowanie uszów i ogonów psom jest [B]przestępstwem[/B]!
[/QUOTE]

przestan..:lol:

[QUOTE]
Większość informacji ze strony Empati - ogólnopolskiej organizacji wlczącej o prawa zwierząt.
[/QUOTE]

Populisci!!

Posted

Nic nie cytuje, ale uważam, że:

ad.3) Nie napisałam, że chcę kogokolwiek porównywać, dobrze może i wyniki są porównywalne, tyle, że psy z kopiowanym ogonem prawdopodobnie dłużej sie uczą zachowywać rownowagę. Już od najmłodszych lat. Dlaczego akurat agility? A frisbee? A flyball? Też mają krótkie?

ad.4) Nie zgadzam sie z tobą, ale jak uważasz... (Skoro już "wałkowaliście" ten temat nie będę zaczynać znowu.)

ad.5) Hmmm... i tu sie z tobą nie zgadzam, masz jekieś książki, źródła, linki?
Bo ja przeczytałam (aha ja PRZECZYTAŁAM, chyba sobie nick zmienie jesteś już drugą osobą, która mnie pomyliła z chłopakiem), że jest to zadawanie bólu, jak znajdę to podam literaturę.

ad.6) A jest ;), jest. (Chcesz linki?)

Dlaczego populiści, ten temat nawet fajnie rozwineli, podać ci linki?

Ale właściwie jak widzę nie mamy szans przekonać siebie nawzajem. :lol:

Posted

[quote]
[quote name='kelpie0']Nic nie cytuje, ale uważam, że:

ad.3) Dlaczego akurat agility? A frisbee? A flyball? Też mają krótkie?

[/quote]

To byl tylko przyklad..

[quote]
ad.5) Hmmm... i tu sie z tobą nie zgadzam, masz jekieś książki, źródła, linki?
[/quote]

Tak link byl juz tu podawany..

[quote]
Dlaczego populiści, ten temat nawet fajnie rozwineli, podać ci linki?

Ale właściwie jak widzę nie mamy szans przekonać siebie nawzajem. :lol:[/quote]
[/quote]

..no sama widzisz:p

Posted

[quote name='Jasiek']Jestem pod dużym wrazeniem!!!!

[B][SIZE=3]Karmi BINGO!!!!!:multi::multi::multi:[/SIZE][/B][/quote]

Jasiek z tym poziomem pantofelka to taki żart był:cool3:. Widzę jednak, że Ty serio to potraktowałeś. Nie mogę pozwolić, żeby szerzyła się opinia, że przeciwnicy kopiowania mają problemy z wiedzą czy myśleniem. Muszę Ci udowodnić, ze to nie jest prawdą. Ale jak to zrobić skoro logicznych argumentów nie akceptujesz ... :hmmmm: Wiem ! Był kiedyś taki dowcip o testowaniu inteligencji, którego całości w trosce o obyczajność nie przytoczę :oops: Wystarczy jego fragment: ,,porozmawiajmy o Kancie". To może Jasiu... porozmawiajmy o Kancie albo zawęźmy temat i porozmawiajmy o jego stosunku do zwierząt. Chcesz? :razz: Na zachętę powiem, ze jego poglądy mogłyby Ci się nawet spodobać ;)
Przepraszam resztę na totalny off, ale wiecie, rozumiecie nie mogę pozwolić, żeby to mylne przekonanie o ,,nas" szerzyło się na forum ;)

Posted

[quote name='kelpie0']
Ale właściwie jak widzę nie mamy szans przekonać siebie nawzajem. :lol:[/quote]

Brawo!!! :klacz::klacz::klacz:

Szybko zrozumiałaś, o co w tym wątku chodzi....:fadein:
A poza tym jawi się jeszcze cel nadrzędny - sprowadzić rozmowę do poziomu dwóch zacietrzewionych przekupek na rynku, ale widzę, że Ty [B]kelpie [/B]spokojna jesteś :thumbs:.
I to marzenie niektórych: MOŻE WRESZCIE TEN WĄTEK ZAMKNĄ...:p Zapewne zamkną wcześniej, czy później, ale POROZMAWIAĆ i ZASTANAWIAĆ SIĘ warto...

Odnośnie punktu 6 - zastanawiałaś się kiedyś, dlaczego weterynarze pracują w podziemiu, dlaczego nagminnie nie wpisują do książeczek zdrowia, że dokonali zabiegu obcięcia ogona, czy uszu...? :razz:

Posted

[quote name='Karmi']Jasiek z tym poziomem pantofelka to taki żart był:cool3:.
..........
Nie mogę pozwolić, żeby szerzyła się opinia, że przeciwnicy kopiowania mają problemy z wiedzą czy myśleniem.
..........
Przepraszam resztę na totalny off, ale wiecie, rozumiecie nie mogę pozwolić, żeby to mylne przekonanie o ,,nas" szerzyło się na forum ;)[/quote]

Karmi - ten post jest naprawdę ważny...:cool3:
Bo już się na Ciebie szykowałam :mad::mad::mad:. :razz:;)

Posted

[QUOTE]
[quote name='Chandler']Karmi - ten post jest naprawdę ważny...:cool3:
Bo już się na Ciebie szykowałam :mad::mad::mad:. :razz:;)[/quote]
[/QUOTE]

Drzyjcie maluccy,BIG MOMMA nadeszla:mad:

Posted

[QUOTE]
[quote name='Chandler']
MOŻE WRESZCIE TEN WĄTEK ZAMKNĄ...:p Zapewne zamkną wcześniej, czy później, ale POROZMAWIAĆ i ZASTANAWIAĆ SIĘ warto...
[/QUOTE]

Mam nadzieje,ze dojedziemy do strony xxx.Sprawa honorowa

Posted

[quote name='kelpie0']Dlaczego akurat agility? A frisbee? A flyball? Też mają krótkie?[/quote]
Zauważ że do tych sportów z reguły są używane rasy typu border czy maliniak i zapewniam cię że nie ma to nic wspólnego z tym że są niekopiowane, tam się liczy szybkość zwinność a nie długość ogona i pewnie jak by była rasa równie zwinna mająca predyspozycje do tego typu sportów to kopiowanie by nie miało znaczenia.

[quote name='kelpie0'] Ale właściwie jak widzę nie mamy szans przekonać siebie nawzajem. :lol:[/quote]

Gratuluje spostrzegawczości ja to wiem już od pierwszej strony, każdy ma swoje zdanie i ani wy ani my się nie damy przekonać.

[quote name='Chandler']zastanawiałaś się kiedyś, dlaczego weterynarze pracują w podziemiu, dlaczego nagminnie nie wpisują do książeczek zdrowia, że dokonali zabiegu obcięcia ogona, czy uszu...? :razz:[/quote]

A ty byś się afiszowała że wykonujesz takie zabiegi skoro w Polsce są one nielegalne, pewnie jak by było inaczej to w książeczkach zdrowia by widniała notakta kto i kiedy dokonał takiego zabiegu.
Zapytaj dilera czemu na lotnisku nie deklaruje że przewozi w torbie kilo marihuany.
Twoje pytania są śmieszne.

Posted

[quote name='maxxel']....... w miejscu gdzie moze liczyc na wiekszy poklask protagonistow..To sie nazywa wlasnie populizm..........[/quote]To chyba żart – na jaki poklask:shock: . Sorry a Ty jakie swoje potrzeby zaspakajasz uczestnicząc w tym forum :loveu: ? Czyżby aktualne było powiedzenia: [I]„Każdy sądzi podług siebie.” :razz:
[/I]
[quote name='maxxel'].........Pomimo Twojej aktywnej bytnosci na dogo nie wypowiedzialas sie krytycznie na temat kastrowania i sterylizacji w watkach tematycznych,pomimo niecheci....... [/quote]Nie wypowiadam się również na wielu innych wątkach - brak czasu, brak nastroju i nie musisz mnie atakować :lol: miałam kopiowanego psa - obecnie moja najstarsza miniatura nie ma ogonka. Wolę patrzeć na dwa pozostałe, które radośnie machają ogonkami, natomiast najstarszy z kikutkiem wygląda smutno :roll: . Dnia pewnego a było to na wystawie w Poznaniu spodobały mi się naturalne sznaucery i od tej pory nie znajduję uzasadnienia dla wykonywania, jak dla mnie zbędnych zabiegów chirurgicznych :flop: . Utrzymuję jednak kontakty z różnymi hodowlami – ze zwolennikami kopiowania również i potrafimy ze sobą rozmawiać bez zbędnych emocji.

Wypowiedziałam się tutaj pod wpływem przeczytanego moim zdaniem ciekawego artykułu – sama nie zdawałam sobie sprawy z tego, że większość ras ma tak krótką historię powstania. Wytrąca to moim zdaniem argument z ręki tym uparciuchom, którzy twierdzą, że prawidłowe uszy i ogony w rasach, które przez tyle lat nie były poddawane selekcji to jest problem. Jeśli potrafiliśmy w 200 lat wyselekcjonować i utrwalić tak różne rasy to nie powinno być większego problemu z uszami i ogonami :cool3: .

Wszystkie przytaczane tu argumenty na temat chorób uszu, uszkodzonych ogonków – to są dla mnie opowieści dziwnej treści i nawet nie mam zamiaru tutaj się wypowiadać – temat wałkowany wielokrotnie. Podobnie dywagacje nt. ile cierpi szczeniak podczas zabiegu cięcia uszu, czy ogonów – nie będę się wypowiadać. Nie akceptuję :shake: .

Wg mnie jedynym realnym problemem kynologów i zwolenników kopiowania jest eksterier. Są grupy hodowców, które nie mogą się przyzwyczaić do innego wyglądu boksera, szanucera, dobermana,....itp. – jak tylko kopiowanego. Pocieszające jest to, że gusta się zmieniają. Znam hodowczynię, która jeszcze parę lat temu nie wyobrażała sobie sznaucera naturalnego a obecnie hoduje tylko naturalne. Początkowo przełamała się i zaczęła hodować naturalne miniatury a ostatnio dowiedziałam się, że nie kopiuje już i olbrzymów :thumbs: . To są przykłady godne naśladowania.
Coraz więcej hodowli się przełamuje - widać, że stale rośnie liczba naturalnych psów biegających po ringach. Jak rozpoczynałam swoją przygodę z kynologią 17 lat temu to naturalnych sznaucerów prawie nie było - jeszcze parę lat a rzadkością będą szanucery kopiowane. Inne rasy zwyczajowo kopiowane oczywiście czeka ten sam scenariusz.
:bigok::bigok::bigok:

Posted

[quote name='Basia.sk8']
A ty byś się afiszowała że wykonujesz takie zabiegi skoro w Polsce są one nielegalne, pewnie jak by było inaczej to w książeczkach zdrowia by widniała notakta kto i kiedy dokonał takiego zabiegu.
Zapytaj dilera czemu na lotnisku nie deklaruje że przewozi w torbie kilo marihuany.
Twoje pytania są śmieszne.[/quote]

Nie afiszowałabym się, oj nie afiszowałabym się...:shake: Porównanie z "dilerem" wydaje mi sie bardzo trafne...:fadein:

Basia, mam swój cel w zadawaniu TAKICH pytań. Tobie wydają się śmieszne, ale, przykro mi, dalej je będę zadawała...;-)

Posted

[QUOTE]
[quote name='marisia']
Utrzymuję jednak kontakty z różnymi hodowlami – ze zwolennikami kopiowania również i potrafimy ze sobą rozmawiać bez zbędnych emocji.
[/QUOTE]

..to jest bardzo wazne zdanie.Zaakceptujmy pewne sprawy i pozwolmy aby szly swoim torem bez narzucania czyichkolwiek ideii

Posted

[quote name='Chandler']Karmi - ten post jest naprawdę ważny...:cool3:
Bo już się na Ciebie szykowałam :mad::mad::mad:. :razz:;)[/quote]

A za co? ,,:mad:" ???? Chyba nie wzięłaś mnie za zwolenniczkę kopiowania? :smhair2:

Posted

[quote name='maxxel'][quote]

..to jest bardzo wazne zdanie.Zaakceptujmy pewne sprawy i pozwolmy aby szly swoim torem bez narzucania czyichkolwiek ideii[/quote]

W tym przypadku pewne ,,idee" narzuca prawo. Proponujesz żeby akceptować łamanie prawa? :shake:

Posted

[quote name='Basia.sk8']

Zapytaj dilera czemu na lotnisku nie deklaruje że przewozi w torbie kilo marihuany.[/quote]

Jasiek przeczytaj ! Koniecznie! Widzisz to?
Zabiegi kopiowania są w Polsce nielegalne !!!
Pytałeś mnie ostatnio o źródła bo inaczej czytasz ustawę niż ja. Zródla możesz znaleźć nawet we własnym obozie :razz:
Nawiasem mówiąc to sie dopiero nazywa niejednolitość poglądów. Przy was ja i NR jesteśmy zgodne jak chórek kościelny ;)

Posted

[quote name='Karmi']A za co? ,,:mad:" ???? Chyba nie wzięłaś mnie za zwolenniczkę kopiowania? :smhair2:[/quote]

":mad:" - to nie było na poważnie :shake:, sorki... Potem zaraz zamieściłam :razz:;)
Gdzie ja bym na Ciebie :mad::mad::mad:... , już się połapałam, kto tu jest zwolennikiem kopiowania, kto przeciwnikiem, a kto zwykłą zadymę robi... :fadein:

W każdym razie przez ten mój post znowu się będą czepiać, że w "obozie" przeciwników kopiowania rozłam...:placz::evil_lol:

Posted

[QUOTE]
[quote name='Chandler']":mad:" - to nie było na poważnie :shake:, sorki... Potem zaraz zamieściłam :razz:;)
Gdzie ja bym na Ciebie :mad::mad::mad:... , już się połapałam, kto tu jest zwolennikiem kopiowania, kto przeciwnikiem, a kto zwykłą zadymę robi... :fadein:

[/QUOTE]

Latwo sie pogubic zaczynajac "naprawianie swiata" od przedostatniej strony watku 560 stronicowym..

Posted

[quote name='Chandler']Nie afiszowałabym się, oj nie afiszowałabym się...:shake: Porównanie z "dilerem" wydaje mi sie bardzo trafne...:fadein:

Basia, mam swój cel w zadawaniu TAKICH pytań. Tobie wydają się śmieszne, ale, przykro mi, dalej je będę zadawała...;-)[/quote]
...........:lol:

Posted

[quote name='Karmi']Jasiek przeczytaj ! Koniecznie! Widzisz to?
Zabiegi kopiowania są w Polsce nielegalne !!!
Pytałeś mnie ostatnio o źródła bo inaczej czytasz ustawę niż ja. Zródla możesz znaleźć nawet we własnym obozie :razz:
Nawiasem mówiąc to sie dopiero nazywa niejednolitość poglądów. Przy was ja i NR jesteśmy zgodne jak chórek kościelny ;)[/quote]
I to jest najprawdziwsza prawda :multi:.

Posted

[quote name='maxxel'][quote]

Latwo sie pogubic zaczynajac "naprawianie swiata" od przedostatniej strony watku 560 stronicowym..[/quote]

Chuck Norris (from Poland) nigdy sie nie gubi :evil_lol:.

Posted

[QUOTE]
[quote name='Chandler'][quote name='maxxel']

Chuck Norris (from Poland) nigdy sie nie gubi :evil_lol:.[/quote]
[/QUOTE]

Big-Momma nie wiem jak jest z Chuck`em ja sie czasami gubie.Teraz tez sie gubie ,nie bardzo kapuje co chcesz tu przekazac.Nie zdziwie sie jak zaraz Niceravik dostanie pala od mamuski..:evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol:
Mazesz zatrzymac emotki,widze ,ze lubisz robic z postow lunapark.