LALUNA Posted December 16, 2007 Posted December 16, 2007 [QUOTE]Jezeli psiak jest rodowodowy i tym samym posiada tatooo ..chipa miec nie musi ..paszport wystarczy ...[/QUOTE] Pod warunkiem ze jest wyrazny tatuaz, jezeli nie a niestety u nas nie zawsze jest dobrze zrobiony, to trzeba miec chipa Quote
zuzolandia Posted December 16, 2007 Posted December 16, 2007 dobrze wiedziec ..........na przyszlosc... nas sprawdzano kilkakrotnie Zuzol wyraznego tatooo nie ma ale jak do tej pory nikt sie nie przyczepil ........ Quote
Amber Posted December 16, 2007 Posted December 16, 2007 [QUOTE]Chipów nie widac, wiec nikt nie chipuje psa aby ładniej wyglądał. ;-)[/QUOTE] A gdzie ja napisałam, że po to chipuje się psy? Uważam tylko, że powinni jakoś bardziej udoskonalić tę metodę, bo przemieszczające się do łap chipy to niezła partanina. I na dodatek przymusowa... Quote
lutomskak Posted December 17, 2007 Posted December 17, 2007 [quote name='zuzolandia']dobrze wiedziec ..........na przyszlosc... nas sprawdzano kilkakrotnie Zuzol wyraznego tatooo nie ma ale jak do tej pory nikt sie nie przyczepil ........[/quote] a u mojego psa sie przyczepil sedzia w czasie testow psychicznych..... Quote
MARS Posted December 17, 2007 Posted December 17, 2007 Swoją drogą to jak mam psa z nieczytelnym tatuażem i mi się na wystawie przyczepią, to jak chcą go zidentyfikować po chipie skoro czytnika nie mają? Quote
lutomskak Posted December 17, 2007 Posted December 17, 2007 Teoretycznie-maja obowiazek miec czytniki....-ale-wiesz jak to jest czytnik drogi,nikt sie nie czepia-wiec nie ma sprawy.... :razz: Quote
niceravik Posted December 17, 2007 Posted December 17, 2007 [quote name='lutomskak']Teoretycznie-maja obowiazek miec czytniki....-ale-wiesz jak to jest czytnik drogi,nikt sie nie czepia-wiec nie ma sprawy.... :razz:[/quote] Oj, to znaczy że można "podłożyć" innego psa ;)? Byleby to nie był kotek. Tak :lol:? Quote
MARS Posted December 17, 2007 Posted December 17, 2007 [quote name='lutomskak']Teoretycznie-maja obowiazek miec czytniki....-ale-wiesz jak to jest czytnik drogi,nikt sie nie czepia-wiec nie ma sprawy.... :razz:[/quote] Teoretycznie jak mają obowiązek mieć czytniki to tatuowanie staje się zbędne ;-) Quote
lutomskak Posted December 17, 2007 Posted December 17, 2007 teoretycznie-jakis prof w USA przeprowadzil badania i opublikowal prace w ktorej twierdzi ze jednokrotna immunizacja p-ko chorobom zakaznym jest calkowicie wystarczajaca na cale zycie psa-tak wiec....po co szczepic po 3-4 razy a potem co roku....-przeca wierzymy badaczom i naukowcom..... a jeszcze inny napisal (tez teoretycznie)-ze mielinizacja nastepuje duzo wczesniej i ze szczenie 3 dniowe czuje-...... w sumie to nie ma sensu tatuowac-racja a chip nawet przy pomocy czytnika moze byc trudny do wykrycia-np-w lapie....... mam propozycje...-pojdzmy dalej-tak jak koniarze-naturalsi!!!!!!!!!!!!!!!!! nie szczepmy nie tatuujmy nie kopiujmy nie sterylizujmy nie uzywajmy zastrzykow to wszystko boli!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!;) Quote
MARS Posted December 17, 2007 Posted December 17, 2007 [quote name='lutomskak'] to wszystko boli!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!;)[/quote] Nie mówiąc już o[B] BÓLACH[/B] porodowych :lol: wniosek - zakazać krycia! Quote
Karmi Posted December 17, 2007 Posted December 17, 2007 [quote name='zuzolandia']a dlaczego akura t 8 lat? i kiedy dokladnie konczy sie ta przejsciowka? pytam tak z czysto babskiej ciekawosci ;-)[/quote] 8 lat to ,,darowany" nam przez Unię czas na przystosowanie. Termin liczy się od 2004 roku więc kończy się w 2012. Jednak w przypadku niektórych krajów termin zastrzeżono krótszy okres -5 lat. Dotyczy to bodajże Irlandii, Szwecji i Wielkiej Brytanii. Dla ciekawskich rozporządzenie unijne, w którym zawarte są te regulacje: [url]http://www.wetgiw.gov.pl/old/przywoz/przemieszczanie/akty_prawne/998_2003.pdf[/url] Quote
Karmi Posted December 17, 2007 Posted December 17, 2007 [quote name='MARS']Teoretycznie jak mają obowiązek mieć czytniki to tatuowanie staje się zbędne ;-)[/quote] Własnie o to chodzi ! Quote
Karmi Posted December 17, 2007 Posted December 17, 2007 [quote name='MARS']Nie mówiąc już o[B] BÓLACH[/B] porodowych :lol: wniosek - zakazać krycia![/quote] Mars proszę... Nie wyciągaj takich wniosków bo jak taki tekst czytam to muuusze poofować. Wybaczcie. Mars, bóle porodowe ? Zakazać? Chyba jestem zboczona :oops: bo straszne świństwa przychodzą mi do głowy czego można by zakazać :cool3: Quote
MARS Posted December 17, 2007 Posted December 17, 2007 [quote name='Karmi']Mars proszę... Nie wyciągaj takich wniosków bo jak taki tekst czytam to muuusze poofować. Wybaczcie. Mars, bóle porodowe ? Zakazać? Chyba jestem zboczona :oops: bo straszne świństwa przychodzą mi do głowy czego można by zakazać :cool3:[/quote] Oj tam żarcik taki... Wracając do chipów i tatoo. Ponoć nieliczne osoby robią tatuaże specjalnym pisakiem. Jest o tym nawet sporo na dogo. Z relacji tych osób wynika że sposób całkowicie bezpolesny i mało inwazyjny a tatuaże czytelne. Nie lepsze te pisaki niż chipy? Quote
Karmi Posted December 17, 2007 Posted December 17, 2007 [quote name='lutomskak']teoretycznie-jakis prof w USA przeprowadzil badania i opublikowal prace w ktorej twierdzi ze jednokrotna immunizacja p-ko chorobom zakaznym jest calkowicie wystarczajaca na cale zycie psa-tak wiec....po co szczepic po 3-4 razy a potem co roku....-przeca wierzymy badaczom i naukowcom..... a jeszcze inny napisal (tez teoretycznie)-ze mielinizacja nastepuje duzo wczesniej i ze szczenie 3 dniowe czuje-...... w sumie to nie ma sensu tatuowac-racja a chip nawet przy pomocy czytnika moze byc trudny do wykrycia-np-w lapie....... mam propozycje...-pojdzmy dalej-tak jak koniarze-naturalsi!!!!!!!!!!!!!!!!! nie szczepmy nie tatuujmy nie kopiujmy nie sterylizujmy nie uzywajmy zastrzykow to wszystko boli!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!;)[/quote] Mianownik wspólny - ból. Reszta nieporównywalna :shake: Naprawdę nie widzisz różnicy miedzy koniecznym ( bywa ratującym życie psa zastrzykiem) a kopiowaniem ? :crazyeye: Nie wierzę ! Jeśli chodzi o szczepienia to masz rację. Przepisy nakazują szczepinia coroczne. Mam na myśli obowiązkowe szczepienia przeciwko wściekliźnie. Tymczasem na rynek weszły szczepionki, które mają o wiele dłuższe działanie. Po co szczepić psa co rok? Dla przepisu. Ot, to taki kolejny bezsens jakich u nas można wiele znaleźć :angryy: Quote
Karmi Posted December 17, 2007 Posted December 17, 2007 [quote name='MARS']Oj tam żarcik taki... Wracając do chipów i tatoo. Ponoć nieliczne osoby robią tatuaże specjalnym pisakiem. Jest o tym nawet sporo na dogo. Z relacji tych osób wynika że sposób całkowicie bezpolesny i mało inwazyjny a tatuaże czytelne. Nie lepsze te pisaki niż chipy?[/quote] Pewno lepsze, ale niewystarczające - przepisy unijne. Quote
niceravik Posted December 17, 2007 Posted December 17, 2007 [quote name='lutomskak']teoretycznie-jakis prof w USA przeprowadzil badania i opublikowal prace w ktorej twierdzi ze jednokrotna immunizacja p-ko chorobom zakaznym jest calkowicie wystarczajaca na cale zycie psa-tak wiec....po co szczepic po 3-4 razy a potem co roku....-przeca wierzymy badaczom i naukowcom..... a jeszcze inny napisal (tez teoretycznie)-ze mielinizacja nastepuje duzo wczesniej i ze szczenie 3 dniowe czuje-...... w sumie to nie ma sensu tatuowac-racja a chip nawet przy pomocy czytnika moze byc trudny do wykrycia-np-w lapie....... mam propozycje...-pojdzmy dalej-tak jak koniarze-naturalsi!!!!!!!!!!!!!!!!! nie szczepmy nie tatuujmy nie kopiujmy nie sterylizujmy nie uzywajmy zastrzykow to wszystko boli!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!;)[/quote] [FONT=Verdana][COLOR=green][B]Boli. Boli jak cholera![/B][/COLOR][/FONT] [FONT=Verdana][COLOR=green][B]Ale to i tak nic w porównaniu z tym, że w życiu co innego jest najbardziej niebezpiecznie. Najbardziej niebezpiecznie jest... żyć! Po prostu.[/B][/COLOR][/FONT] [FONT=Verdana][COLOR=green][B]Bo trzeba umrzeć.[/B][/COLOR][/FONT] [COLOR=black][FONT=Verdana][B][COLOR=green]Cała reszta rzeczy, tak czy śmak, z większym lub mniejszym prawdopodobieństwem - może się jednak udać[/COLOR][/B] ;) .[/FONT][/COLOR] Quote
niceravik Posted December 18, 2007 Posted December 18, 2007 [quote name='niceravik'] [COLOR=black][FONT=Verdana][B][COLOR=green]Cała reszta rzeczy, tak czy śmak, z większym lub mniejszym prawdopodobieństwem - może się jednak udać[/COLOR][/B] ;) .[/FONT][/COLOR][/quote] [COLOR=black][FONT=Verdana]Wyjąwszy oczywiście obcinanie psom uszek i ogonków :lol: .[/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana]Bo obcinanie - nie uda się :mad:.[/FONT][/COLOR] Quote
Amber Posted December 18, 2007 Posted December 18, 2007 [QUOTE]Bo obcinanie - nie uda się :mad:[/QUOTE] Dopóki posiadanie kopiowanego psa nie będzie zabronione, to będzie sobie można ciąć do woli :p Quote
Karmi Posted December 18, 2007 Posted December 18, 2007 [quote name='Amber']Dopóki posiadanie kopiowanego psa nie będzie zabronione, to będzie sobie można ciąć do woli :p[/quote] Tak i...pokazywać go sąsiadom na ławce w parku bo na wystawch to już niedługo pewno nie :diabloti: Quote
MARS Posted December 18, 2007 Posted December 18, 2007 [quote name='Karmi']Tak i...pokazywać go sąsiadom na ławce w parku bo na wystawch to już niedługo pewno nie :diabloti:[/quote] Tzn od kiedy? :cool1: Quote
Karmi Posted December 18, 2007 Posted December 18, 2007 [quote name='MARS']Tzn od kiedy? :cool1:[/quote] Od niedługo :diabloti: Quote
Rybka_39 Posted December 18, 2007 Posted December 18, 2007 Ale moim zdaniem ten pomysł z zakazem wystawiania psów z kopiowanymi uszami jest bez sensu, wyobraźcie sobie że ktos ma rocznego dobermana z kopiowanymi ucholami, pies super sie zapowiada, osiąga sukcesy na wystawach i byłby z niego super reproduktor...a tu ktoregos dnia bum..taka ustawa...i co ma koles zrobic? Dokleic psu uszy?..czasu nie cofnie:shake:...moim zdaniem taki zakaz powinien byc wprowadzany jak już coś w zycie stopniowo:eviltong:...sama nie jestem za kopiowaniem, ale to dlatego iż nie pozbawiłabym dla własnego kaprysu psa żadnego narzadu ...a nie dlatego że zabieg jest bolesny...bo to smo o sterylce można powiedzieć:roll: Quote
Czarne Gwiazdy Posted December 18, 2007 Posted December 18, 2007 [quote]Tzn od kiedy? [/quote]Od października 2007 Quote
MARS Posted December 18, 2007 Posted December 18, 2007 [quote name='Czarne Gwiazdy']Od października 2007[/quote] Dobre hehehe:cool2: Quote
Recommended Posts