ewes Posted January 4, 2012 Author Posted January 4, 2012 Wszystkie trzy sunie, jeszcze przed schroniskiem, kiedy bardzo bały się huków chowały się właśnie w rurach (chyba dobrze zrozumiałam, może lepiej smillea się wypowie ;)). Kesi- mamusia(tutaj jej wątek ;) http://www.dogomania.pl/threads/206991-Kesi-pi%C4%99kna-zagubiona-sunia-czeka-na-dom.../page15) na zwierzomani jak tylko usłyszała huk to chciała wejść pod każdy spotkany po drodze samochód. Ale dobrze, że udało się ją wyciągnąć z tej rury... Quote
saphira18 Posted January 4, 2012 Posted January 4, 2012 myślę że jak minie okres sylwestra Tośka uspokoi się;) One wszystkie tak znoszą odgłosy petard itd... aż boję się o Gabi Olu najlepiej nie urządzajcie długich spacerów póki będą jeszcze strzelać... wiem że to trudne, też miałam taki przypadek w domu i co roku było to samo:shake: Quote
ewes Posted January 4, 2012 Author Posted January 4, 2012 a może warto kupić taką linkę 10 m lub 15 m? Będzie mogła wtedy bezpiecznie biegać ;) chociaż jeśli zdarza jej się to tylko w czasie wystrzałów to te kilka dni może przechodzić na smyczy ;) Quote
ewes Posted January 4, 2012 Author Posted January 4, 2012 a co do Gabi saphira18... to wiesz :cool3: Quote
smillea Posted January 8, 2012 Posted January 8, 2012 Nio, nie dziwi mnie takie zachowanie Tosi. Od szczeniaka rury pod podjazdami były ich BEZPIECZNYM schronieniem. Jak Kesi prowadziła cały swój przychówek (6 sztuk :roll:) każda sytuacja, która dla maluchów była stresująca lub niepewna, kończyła się ich pobytem w rurach podjazdowych. Tam też często czekały na nasz powrót z pracy, bo wtedy dostawały jeść. To było, do momentu wprowadzenia ich do opuszczonej chałupki, ich najbezpieczniejsze schronienie. Kiedy już wyrosły bardzo się bałam, że kiedyś nie będą mogły wyleźć z tej rury (najbardziej bałam się o Uszatą - Gabi :roll: ), ale dziewczyny do perfekcji opanowały poruszanie się w "kanałach". Moją Lunę (bliżniaczkę Tosi) też wyciągnęłam z rury sąsiada, gdzie chowała się przed atakującymi ją psiakami :-(. Wszystkie okoliczności z wystrzałami sztucznych ogni i burze, pewnie zawsze będą powodowały, że Tosia będzie szukała schronienia. Dobrze żeby wtedy nie była spuszczana ze smyczy, a w domku była albo bardzo blisko człowieka, albo w najbardziej cichym miejscu domku. Psiaki często chowają się do łazienki pod, albo koło wanny. Obserwując jej zachowanie w takich sytuacjach na pewno będziesz wiedziała, gdzie Tosia czuje się najbezpieczniej w chwilach stresu. Psiakowi można też podać tabletki uspokajające, jeśli w Sylwestra zostaje sam w domu, a jeśli jest bardzo wystraszony dobrze jest tabletki dawać kilka dni przed i po. Najlepiej uzgodnić to z weterynarzem. Pozdrawiam i drapanko za uszkiem dla panienki :cool3: Quote
Ola B Posted January 15, 2012 Posted January 15, 2012 Hej! Dzisiaj z tatą obłożyliśmy styropianem miejsce Tosi na dworze (miejsce Tosi było na kilku wcześniejszych zdjęciach) by jej było ciepło w zimniejsze dni lub gdy śnieg pada. Bardzo fajnie to wyszło :cool3:. Całe 4 ściany ma teraz w styropianie i nawet jej dach ze styropianu zrobiliśmy :fadein:. Gdy wszystko było przygotowane próbowałam Tosię oswoić z tym miejscem. Na początku uciekała ale po pewnym czasie wchodziła przy mnie (jak weszła obracała się pyszczkiem do mnie :grin:). Pewnie była ciekawa albo przerażona (''Gdzie się podziało moje stare posłanie??? :???:'' :grin:) lecz i tak będzie w zimę Tosiuli ciepło :multi: Tego dnia nie tylko uczyłam Tosi ale też się z nią bawiłam. Napadało dużo śniegu więc Tosia zaczęła się w nim tarzać i bawić :D (gdy zaczęła coś szukać miała cały pyszczek w śniegu, :) to tak fajnie wyglądało) niestety nie miałam aparatu przy sobie i nie mogłam zrobić zdjęć :( lecz następnym razem wezmę. ;) Quote
saphira18 Posted January 15, 2012 Posted January 15, 2012 no to Olu czekamy na zdjęcia śnieżnej Tośki albo może jakiś filmik z jej zabaw?:cool3: dziękujemy za relacje i czochranko dla Tosi:loveu: Quote
soboz4 Posted January 15, 2012 Posted January 15, 2012 styropian jest ciepły, więc Tosieńka będzie miała cieplutko, bo to bardzo dobry izolator od chłodu i wody! Quote
ewes Posted January 15, 2012 Author Posted January 15, 2012 Ja też jestem ciekawa śniegowej Tosi :) Quote
Ola B Posted January 20, 2012 Posted January 20, 2012 Na jutro postaram mieć zdjęcia lecz w tym czasie nie mogłam zrobić :oops: Tosia a pewno będzie szaleć w śniegu np. tak jak dzisiaj ... Quote
ewes Posted January 20, 2012 Author Posted January 20, 2012 to ja czekam z niecierpliwością na zdjęcia ;) Quote
smillea Posted January 21, 2012 Posted January 21, 2012 Ja też czekam na zdjęcia nurkującej w śniegu Tośki :) Quote
Ola B Posted January 25, 2012 Posted January 25, 2012 Oto nasza Śliczna Tosieńka bawiąca się w śniegu ;) Quote
saphira18 Posted January 25, 2012 Posted January 25, 2012 śnieżna Tosia:D a ... Ola pewnie nie wiesz... ale szepnij Tosi że jej mamusia jest już w nowym domku:multi: a czy sunia też odśnieża ci podwórko całym swoim ciałem?:lol: Quote
ewes Posted January 25, 2012 Author Posted January 25, 2012 http://i42.tinypic.com/314b0oj.jpg -> jaka śniegowa Tośka :D Quote
Ola B Posted January 26, 2012 Posted January 26, 2012 Super!!! :multi: Bardzo się cieszę, że Kesi odnalazła swój dom! Oczywiście, że odśnieża nam podwórko oraz podjazd! Jest teraz taka wesoła! Próbowałam 'wklejić' filmiki z bawiącą się w śniegu Tośką lecz niestety nie udało mi się ale mam 2 zdjęcia (mogą się okazać nie wyraźne i pomieszane z wielkością, przepraszam) po wyczerpującej zabawie na śniegu ;) Quote
ewes Posted January 26, 2012 Author Posted January 26, 2012 jak sobie śpi kochana :loveu: a filmik wrzucałaś na youtube? ;) Quote
Ola B Posted January 28, 2012 Posted January 28, 2012 Nie, ale spróbuje wrzucić. ;) Jestem bardzo ciekawa co u Kesi. Może opowiecie coś o jej adopcji? Jest szczęśliwa w nowym domku? :loveu: Quote
ewes Posted January 28, 2012 Author Posted January 28, 2012 (edited) tutaj o Kesi -> http://www.dogomania.pl/threads/206991-Kesi-pi%C4%99kna-zagubiona-sunia-nareszcie-ZNALAZ%C5%81A-DOM?p=18451912&viewfull=1#post18451912 od tego postu w dół ;) ja czekam na filmik, jak nie dasz rady możesz mi wysłać na maila to wstawię... musisz go wgrać na youtube, a później klikasz w taką ikonkę- -wklejasz link i gotowe :D Edited January 28, 2012 by ewes Quote
Ola B Posted February 11, 2012 Posted February 11, 2012 (edited) Dzięki za wskazówki z tym youtube ale jednak w wolnej chwili wyślę Ci ewes przez maila. Niestety nie z filmowałam Tosi w śniegu ale po zabawie na dworze kiedy bawi się na podłodze w domu ;) PS: Oglądam właśnie życiorys Kesi i jestem bardzo zadowolona, że trafiła do tak wspaniałego domku. Dobrze, że to schronisko ma stronę internetową o tych biednych psiakach. Wszystkiego można się z niej dowiedzieć. Tylko tak dalej!!! :kciuki: Edited February 11, 2012 by Ola B Quote
Ola B Posted March 8, 2012 Posted March 8, 2012 Przepraszam, że tak długo byłam ''niedostępna'', miałam dużo ważnych spraw. Jutro opowiem wam co Tosia robiła przez ten cały czas i wyślę ci ewes filmiki z Tosią. ;) Quote
saphira18 Posted March 8, 2012 Posted March 8, 2012 [quote name='Ola B']Przepraszam, że tak długo byłam ''niedostępna'', miałam dużo ważnych spraw. Jutro opowiem wam co Tosia robiła przez ten cały czas i wyślę ci ewes filmiki z Tosią. ;) No to czekamy:) Quote
ewes Posted March 10, 2012 Author Posted March 10, 2012 Dostałam filmiki... dziękuję bardzo :loveu: fajnie jest zobaczyć szczęśliwą Tośkę :) [video=youtube;YLweW3tUu00]http://www.youtube.com/watch?v=YLweW3tUu00&feature=plcp&context=C4568ec4VDvjVQa1PpcFOPbWWGzZ1tyhUkpmNJqK1q J-zaEr7Grhw%3D[/video] [video=youtube;FEBWAklJkVw]http://www.youtube.com/watch?v=FEBWAklJkVw&feature=plcp&context=C4568ec4VDvjVQa1PpcFOPbWWGzZ1tyhUkpmNJqK1q J-zaEr7Grhw%3D[/video] Quote
Recommended Posts