Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Wszystkie trzy sunie, jeszcze przed schroniskiem, kiedy bardzo bały się huków chowały się właśnie w rurach (chyba dobrze zrozumiałam, może lepiej smillea się wypowie ;)). Kesi- mamusia(tutaj jej wątek ;) http://www.dogomania.pl/threads/206991-Kesi-pi%C4%99kna-zagubiona-sunia-czeka-na-dom.../page15) na zwierzomani jak tylko usłyszała huk to chciała wejść pod każdy spotkany po drodze samochód.
Ale dobrze, że udało się ją wyciągnąć z tej rury...

• Replies 296
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

myślę że jak minie okres sylwestra Tośka uspokoi się;)
One wszystkie tak znoszą odgłosy petard itd... aż boję się o Gabi
Olu najlepiej nie urządzajcie długich spacerów póki będą jeszcze strzelać... wiem że to trudne, też miałam taki przypadek w domu i co roku było to samo:shake:

Posted

a może warto kupić taką linkę 10 m lub 15 m? Będzie mogła wtedy bezpiecznie biegać ;)
chociaż jeśli zdarza jej się to tylko w czasie wystrzałów to te kilka dni może przechodzić na smyczy ;)

Posted

Nio, nie dziwi mnie takie zachowanie Tosi. Od szczeniaka rury pod podjazdami były ich BEZPIECZNYM schronieniem. Jak Kesi prowadziła cały swój przychówek (6 sztuk :roll:) każda sytuacja, która dla maluchów była stresująca lub niepewna, kończyła się ich pobytem w rurach podjazdowych. Tam też często czekały na nasz powrót z pracy, bo wtedy dostawały jeść. To było, do momentu wprowadzenia ich do opuszczonej chałupki, ich najbezpieczniejsze schronienie. Kiedy już wyrosły bardzo się bałam, że kiedyś nie będą mogły wyleźć z tej rury (najbardziej bałam się o Uszatą - Gabi :roll: ), ale dziewczyny do perfekcji opanowały poruszanie się w "kanałach".
Moją Lunę (bliżniaczkę Tosi) też wyciągnęłam z rury sąsiada, gdzie chowała się przed atakującymi ją psiakami :-(.
Wszystkie okoliczności z wystrzałami sztucznych ogni i burze, pewnie zawsze będą powodowały, że Tosia będzie szukała schronienia.
Dobrze żeby wtedy nie była spuszczana ze smyczy, a w domku była albo bardzo blisko człowieka, albo w najbardziej cichym miejscu domku. Psiaki często chowają się do łazienki pod, albo koło wanny.
Obserwując jej zachowanie w takich sytuacjach na pewno będziesz wiedziała, gdzie Tosia czuje się najbezpieczniej w chwilach stresu.
Psiakowi można też podać tabletki uspokajające, jeśli w Sylwestra zostaje sam w domu, a jeśli jest bardzo wystraszony dobrze jest tabletki dawać kilka dni przed i po. Najlepiej uzgodnić to z weterynarzem.
Pozdrawiam i drapanko za uszkiem dla panienki :cool3:

Posted

Hej! Dzisiaj z tatą obłożyliśmy styropianem miejsce Tosi na dworze (miejsce Tosi było na kilku wcześniejszych zdjęciach) by jej było ciepło w zimniejsze dni lub gdy śnieg pada. Bardzo fajnie to wyszło :cool3:. Całe 4 ściany ma teraz w styropianie i nawet jej dach ze styropianu zrobiliśmy :fadein:. Gdy wszystko było przygotowane próbowałam Tosię oswoić z tym miejscem. Na początku uciekała ale po pewnym czasie wchodziła przy mnie (jak weszła obracała się pyszczkiem do mnie :grin:). Pewnie była ciekawa albo przerażona (''Gdzie się podziało moje stare posłanie??? :???:'' :grin:) lecz i tak będzie w zimę Tosiuli ciepło :multi:
Tego dnia nie tylko uczyłam Tosi ale też się z nią bawiłam. Napadało dużo śniegu więc Tosia zaczęła się w nim tarzać i bawić :D (gdy zaczęła coś szukać miała cały pyszczek w śniegu, :) to tak fajnie wyglądało) niestety nie miałam aparatu przy sobie i nie mogłam zrobić zdjęć :( lecz następnym razem wezmę. ;)

Posted

Super!!! :multi: Bardzo się cieszę, że Kesi odnalazła swój dom!
Oczywiście, że odśnieża nam podwórko oraz podjazd! Jest teraz taka wesoła! Próbowałam 'wklejić' filmiki z bawiącą się w śniegu Tośką lecz niestety nie udało mi się ale mam 2 zdjęcia (mogą się okazać nie wyraźne i pomieszane z wielkością, przepraszam) po wyczerpującej zabawie na śniegu ;)

• 2 weeks later...
Posted (edited)

Dzięki za wskazówki z tym youtube ale jednak w wolnej chwili wyślę Ci ewes przez maila. Niestety nie z filmowałam Tosi w śniegu ale po zabawie na dworze kiedy bawi się na podłodze w domu ;)
PS: Oglądam właśnie życiorys Kesi i jestem bardzo zadowolona, że trafiła do tak wspaniałego domku. Dobrze, że to schronisko ma stronę internetową o tych biednych psiakach. Wszystkiego można się z niej dowiedzieć. Tylko tak dalej!!! :kciuki:

Edited by Ola B
  • 4 weeks later...
Posted

Przepraszam, że tak długo byłam ''niedostępna'', miałam dużo ważnych spraw.
Jutro opowiem wam co Tosia robiła przez ten cały czas i wyślę ci ewes filmiki z Tosią. ;)

Posted

[quote name='Ola B']Przepraszam, że tak długo byłam ''niedostępna'', miałam dużo ważnych spraw.
Jutro opowiem wam co Tosia robiła przez ten cały czas i wyślę ci ewes filmiki z Tosią. ;)

No to czekamy:)

Posted

Dostałam filmiki...
dziękuję bardzo :loveu:
fajnie jest zobaczyć szczęśliwą Tośkę :)
[video=youtube;YLweW3tUu00]http://www.youtube.com/watch?v=YLweW3tUu00&feature=plcp&context=C4568ec4VDvjVQa1PpcFOPbWWGzZ1tyhUkpmNJqK1q J-zaEr7Grhw%3D[/video]

[video=youtube;FEBWAklJkVw]http://www.youtube.com/watch?v=FEBWAklJkVw&feature=plcp&context=C4568ec4VDvjVQa1PpcFOPbWWGzZ1tyhUkpmNJqK1q J-zaEr7Grhw%3D[/video]