Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Też myślę, że psy szczególnie na łańcuchu, co widać jeszcze (a jest ich większość) powinny być spuszczane z niego nie mówiąc już o zakazie trzymanie na uwięzi - ustawa ustawą, ale i tak większość właścicieli na wsi nie będzie się do tego stosować.Spotkałam się z takimi ludźmi podczas ubiegłorocznego spisu - to jeszcze na mnie nakrzyczeli.Bardzo dobry pomysł z opieką nad kotami (szkoda, że także nie nad bezdomnymi psami) w stolicy.Ja mieszkam w małej mieścinie i niestety tutejsze władze nic nie robią w tym temacie - nie ma z kim rozmawiać nawet.
Szafranek na pewno woli ciepłą budę niż mieszkanie - nie wiadoma jest jego przeszłość - czy był kanapowcem.W razie silnych mrozów Ulka czuwa nad wszystkim.

Posted

Maju, uchwała Rady Warszawy, uchwałą, a życie życiem. Okienka piwniczne otwarte to rzadkość nawet i w Warszawie nie mówiąc o prowincji.
Wielokrotnie zwracałam uwagę dozorcom................nie powiem co słyszałam, bo by mnie z forum wywalili.................:(

Piszecie o psach w budach. Ok, ale nie na łańcuchu - to po pierwsze, a po drugie buda musi być ocieplona i wyłożona choćby słomą. Na taki luksus, niestety, niewiele psów może liczyć :(. A co z bezpańskimi????
Warunków w jakich przebywa Szafranek nie można porównać do warunków psów wiejskich i bezdomnych. Ale nawet psy w schroniskach w takich warunkach pogodowych zamarzają, niestety :(
I choć sama zupełnie dobrze się czuję przy takiej pogodzie, to nienawidzę jej z całego serca, właśnie ze względu na zwierzęta.

Anno, piszesz o psie przywiązanym przed sklepem.............cóż ja też bym zwróciła uwagę, ale przede wszystkim na to, że pies może zginąć. Takie wypadki znam z Warszawy. Nigdy bym własnego psa nie zostawiła w ten sposób.

Posted

Zanim Rada wypowiedziała się w tej sprawie u mnie też były okienka zamknięte. Jak poprosiłam o ich otwarcie, to okienko otworzyli ale zamontowali siatkę. Teraz zaniosłam plakat i uchwałę. Są otwarte. Moze trzeba władze na prowincji zmobilizować do działania. Jak życie wygląda to się przekonałem i wiem, że "chłop żywemu nie przepuści. Jak się żywe napatoczy nie pożyje se, ajuści"

Posted

U nas w nocy było -14. Szafranek ma budę solidnie ocieloną, do tego grubo wyłożoną słomą. Zresztą cały kojec jest wyłożony słomą. Buda stoi na podwyższeniu a przed budą jest paleta drewniana aby mógł sobie spokojnie poleżeć. efekt jest taki, że Szafranek cały dzień leży przed budą na słomie a do budy wchodzi tylko na noc. Zresztą cały kojec jest osłonięty plandekami aby chroniły przed wiatrem, ma tam bardzo zacisznie. Rano dostaje suchą karmę dla psów aktywnych a wieczorem gotowane mięso z ryżem i warzywami podane na ciepło. Do tego wszystkiego jest tłuściutki i to go również chroni, ja to się boje, że po tej zimie to mu się jeszcze przytyje. Po południu zrobię fotki to zobaczycie w jakich warunkach zimuje Szafranek :-)

Posted

Mieszkanko Szafranka
"" rel="external nofollow noopener">

Posted

andegawenka napisał(a):
My wiemy że Szafranek ma u Ciebie dobrze, ale fotek to nigdy dość:loveu:

Też tak uważam i wiem, że szafranek ma u Ulki bardzo dobrze.

Posted

Wpłynęły już pieniążki z deklaracji stałych na luty dla szafranka od:
20 zł - Poker,
10 zł - grzenka,
10 zł - pola53,
50 zł - Annaa4.

Jutro uzupełnię post rozliczeniowy.

Dziękujemy bardzo.

Posted

Deklaracje stałe: luty 2012.

20 zł. - Poker dekl. stała- VI, VII,VIII,IX,X,XI,XI,XII,I,II-wpłacone -02.02.2012
20 zł - motyleqq, dekl. stała-V-wpłacone-??
20 zł. - szafranekm - dekl. stała -V,VI,VII,VIII,IX,X,XI,XII,I,II - wpłacone -03.02.2012
5 zł. - Eva2406 - dekl. stała- V, VI,VII,VIII,IX,X,XI,XII,I,II,III,IV,V,VI,VII,VIII -wpłacone -11.01.2012.-wpłata na 10 m-cy z góry do VIII 2012. - 50 zł.
10 zł - grzenka - dekl. stała-V, VI, VII,VIII,IX,X,XI,XII,I,II- wpłacone- 02.02.2012
30 zł - wiga138 - dekl. stała - VI, VII,VIII,IX,X,XI,XII,I,II - wpłacone-11.01.2012
10 zł - pola53 - dekl. stała od sierpnia - VIII,IX,X,XI,XII,I,II - wpłacone 02.02.2012
50 zł. - Annaa4 - dekl. na styczeń i luty 2012 - I,II -wpłacone - 02.02.2012.
RAZEM - 145 zł. - wpłaty z dekl. stałych za m-c luty.

145 zł(dekl. stałe na styczeń )

145 zł +625,08zł
(stan z dnia 09.01.) =770,08zł.
wydatki:
opłata za pobyt szafranka w DTu Ulka12 od 25.01.do 26.02.2012r. - 250 zł - wpłacone 25.01.

770zł - 250 zł= 520,08zł.

Na koncie szafranka mamy na dzień 04.02. - 520,08zł.

Dziękujemy wszystkim, którzy pamiętają o szafranku.

Posted

Wpłata ze stycznia oczywiście doszła, tylko zapomniałam o tym na wątku napisać.

U nas jakby cieplej dzisiaj tylko -15, przez ostatnie noce bywało ponad -20. Ale jak to ktoś powiedział "byle do wiosny" teraz jest już bliżej niż dalej. Szafranek to jedyny pies, któremu nie przeszkadza ta zima. wszyscy moi tymczasowicze na spacerkach biegają na trzech łapach co jakiś czas podnosząc do góry inną aby je troszkę ogrzać, tylko Szafranek zawsze na czterech, a nawet potrafi się w śniegu wytarzać, dziwak jakiś czy co??? :-)