Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Kastor jest w schronisku od ponad trzech lat. Może cztery? nie pamietam. Ale nie da sie zapomniec pierwszego z nim spotkania. Przyszedł jako łysy szkielet,zagłodzony,wyczerpany od wiecznego drapania sie owczar. Rozdrażniony świądem skóry i stresem. Zacmokałam,a to łyse na mnie ryknęło. Bylo to niesympatyczne ryknięcie. Wraz z tym,jak nabierał ciała,poprawiał mu sie charakter;był bardzo wdziecznym psem do reperacji,bo szybko zarastał i nabierał ciała. Gdy wygladał bardzo przywoicie,przypomniala sobie o nim włascicielka,która doprowadziła go do takiego stanu,argumentując,ze był łysy i zagłodzony,bo miał alergię. Kastor nigdy nie miał alergii,był za to potwornie zaniedbany,zapchlony i zagrzybiczony.... Psa nie dostała.

Gdzieś mam jakies zdjęcia Kastora z poczatkowego okresu,poszukam.

Długo został mi dystans do tego psa,ale jest taki fajny,że w końcu mu wybaczyłam. On sam tez juz zapomniał,gdy był chory,słaby i wredny.Chyba juz wszyscy zapomnieli,bo obecnie Kastor ma w schronisku opinię misia-grubaska-przytulaska.

Jeszcze do niedawna pies mial duży wybieg,obecnie przeniesiony do malutkiego,a przy jego duzym apetycie zakończyło sie równie dużą nadwagą.

No i żal go bardzo. Tak duże psy nie sa adoptowane,zwłaszcza starsze. Nawet dziadek emeryt lat 80,bedzie do towarzystwa szukał pieska rocznego,a na psa seniora nie popatrzy. Dojrzałe wielkopsy maja przechlapane jak żadne inne.

A to sa najlepsze psy:
-ogromne,więc wzbudzaja respekt,a wieku na pysku nie maja wypisane
-ogromne,ale łatwe do utrzymania nawet przez kobietę
-ogromne,ałe ułożone,nie wymagają dużego nakładu czasu

Nie wierzę,że nikt w całym Trójmieście nie ma kawałka ogródka przy domku (pies może mieszkac równiez w budzie,w końcu teraz w niej mieszka),troche większej budy i odrobiny serca,aby użyczyć w nim miejsca dla wielkopsa bez szans. Nie martw się,ze pies zostanie sam,a Ty w pracy,on bedzie wdzięczny,że może na Ciebie czekać,ze ma dom. Spokojnie sobie pospi do Twojego przyjścia, a twój powrót do domu bedzie dla niego najpiękniejsza chwilą w ciągu dnia. Nie potrzebuje dużo. Ani miejsca,ani czasu,tylko pozwól mu przy sobie być.

Kastor jest dojrzały,ale bedzie sie starał wiernie strzec Twojego domu. To ten typ odważnego psa,który jest łagodny,ale w sytuacji zagrożenia możesz na niego liczyć. Jest czarny,ma przenikliwe bystre oczy i minimalna siwiznę. Gdy schudnie,nikt mu nie da jego dziewięciu lat.

Chcesz byc cudotwórcą? Możesz nim być. ODWAGI!

Złe fotki,bo jest albo odwrócony albo koło nogi,ech te owczarki.

jest otyły i ma sierść pozimową. Lubi czesanie,łatwo go pielegnować. Ma fajna sierść,starczy podstawowe czesanie,a pies błyszczy sie jak polakierowany.

Nagródka:

Pomóz reklamowac Kastora! Masz miejsce na baner ? Wklej Kastora!

Posted

On jest baaardzo fajny. Tak fajny,że sama mogłabym go mieć. I to nie z litości,tylko z chęci posiadania wielkiego,fajnego psa; no odrobinkę dla szpanu,bo Kastor robi wrażenie, wagowo jesteśmy chyba podobni,a piesek prowadzony na nitce.

Czy mozna sie oprzec takiemu uśmiechowi?

Teraz jest gruby i to psuje efekt,ale to piekny pies,będzie. Prócz tego,że czasem robi miny,wyglada powaznie i dostojnie

• 2 months later...
Posted

Na pierwszych spacerach tylko dreptał,jak otumaniony,a teraz potrafi zaszaleć,chyba Kara na niego tak wpływa.

Gdy obalił sie na trawe i zaczal sie tarzać,trudno było nie odczuwac autentycznego wzruszenia.

Posted

ano knujé jakby tu KASTORA nie zostawic bez pomocy. na hotel 9 letniego wielkiego psa nie wezmé bo sié bédé wozic z nim kolejne kilka lat-do smierci pewnie.

mogé pomóc w promocji chlopaka i znalezieniu DS, bo to byloby dla niego najlepsze, choc dla nas najtrudniejsze ;pp

co mozna mu na juz pomóc w tym schronie? moze jakies leki czy suplementy mu trza?

Posted

Witaminy-ZAWSZE.W każdej ilosci.
Ja bardzo,bardzo poprosze o promocje ,tylko wpierw musze 'gore" poprosic o zatwierdzenie tekstu dla psa.

Utył,utył,kiedys,gdy miał wiekszy wybieg wygladał tak ładnie,okragło,ale zgrabnie. Teraz beczkowato.

Nowa twarz w awatarze jest stara twarża :) moja od 8miu lat suka.

Posted

[quote name='brazowa1']
Utył,utył,kiedys,gdy miał wiekszy wybieg wygladał tak ładnie,okragło,ale zgrabnie. Teraz beczkowato.
[/QUOTE]

Z profilu ani en face nie widac ze 'beczkowaty' :)

Posted

Dobra, to jak promocja sié przyda, to jedziemy z tym koksem:
Elu, jak wczoraj umawialysmy sié na skype, wykup prosé pakiet u Catangel plus tekst- na cito. Ja oddam kase oczywiscie.

Druga sprawa- banerek. Kto na dogo umie ladne robic?

Trzecia- wydarzenie na Facebook. Jak juz bédzie tekst do ogloszen to przeklejé to i zrobié wydarzenie i tam bédé tez szukac pomocy.

Przy tej okazji przyszedl mi do glowy pewnien pomysl- na naszej stronie Kastora (fundacji, nie psa ;ppp) mozna by zrobic dzial psy do adopcji. Nie chcialam takiego dzialu, bo myslalam ze to muszá byc psy które sá pod bezposredniá opieká fundacji a ja na to na poczátku nie bédé sié pisac, ale psy które szukajá domów, moglyby byc oglaszane i na stronie fundacyjnej - grzecznosciowo.

Brázowa, pisz co mu zamówic, choc juz chyba nie w krakvecie bo ostatnio mnie tak wkurzyli dziady nieprofesjonalne ze chyba zrezygnujé z kupowania tam :/ Znajdz jakis sklep internetowy gdzie mozna placic kartá a ja mu kupié witaminy i odzywki i co tam psu trzeba.

Posted

[quote name='emilia2280']Dobra, to jak promocja sié przyda, to jedziemy z tym koksem:
Elu, jak wczoraj umawialysmy sié na skype, wykup prosé pakiet u Catangel plus tekst- na cito. Ja oddam kase oczywiscie.
Druga sprawa- banerek. Kto na dogo umie ladne robic?...
:multi: Wiedziałam, wiedziałam, wiedziałam :eviltong:
Sie robi - zamówię ogłoszenia (130 portali) i spróbuję też poprosić kochane Ciocie na miau o banerek. Już nieraz mi pomogły.
Tylko na czyj mail mają iść linki motywacyjne do ogłoszeń ?
Można Twój mail podać brazowa1 ?

[quote name='emilia2280']...Przy tej okazji przyszedl mi do glowy pewnien pomysl- na naszej stronie Kastora (fundacji, nie psa ;ppp) mozna by zrobic dzial psy do adopcji. Nie chcialam takiego dzialu, bo myslalam ze to muszá byc psy które sá pod bezposredniá opieká fundacji a ja na to na poczátku nie bédé sié pisac, ale psy które szukajá domów, moglyby byc oglaszane i na stronie fundacyjnej - grzecznosciowo...
Super pomysł :klacz: Każda forma pokazywania psiaka zwiększa szanse na dom dla niego.

[quote name='emilia2280']...juz chyba nie w krakvecie bo ostatnio mnie tak wkurzyli dziady nieprofesjonalne ze chyba zrezygnujé z kupowania tam...
KrakVet to najtańszy, najlepiej wyposażony i wspomagający schroniska i przytuliska sklep. Czasem mają problemy z firmą kurierską, ale warto chwilę poczekać. Im większe mają utargi, tym więcej mogą przeznaczyć na pomoc potrzebującym zwierzakom.
Kupuję u nich od wielu lat i zawsze zostawiam te 5% dla schronisk.

Posted

Brazowa - Ty masz talent do szukania takich pięknot, cholerka, ujął mnie za serce, kochamy czarne ( Ty wiesz, brązowych nie bardzo, za co mnie pokarało i mam brązowego tymczasa :-)),
moja pierwsza suka ze schronu, jeszcze na Oruni, byla wilkowata, cała czarna i miała najlepszy charakter.
Wszyscy święci ześlijcie mi dużą budę i ogród!!!!
Poproszę jakiś tekst, zaakceptowany przez Brazową, będę rozsyłać, wywieszać i co tam jeszcze....

Posted

Ogłoszenia i banerek zamówione.
Ogłoszenia pójdą w sobotę, ale potrzebny adres email do aktywacji.
Banerek jak tylko będzie gotowy, wkleję go tu już podlinkowany.

Posted

[quote name='Itske']Brazowa - Ty masz talent do szukania takich pięknot, cholerka, ujął mnie za serce, kochamy czarne ( Ty wiesz, brązowych nie bardzo, za co mnie pokarało i mam brązowego tymczasa :-)),
moja pierwsza suka ze schronu, jeszcze na Oruni, byla wilkowata, cała czarna i miała najlepszy charakter.
Wszyscy święci ześlijcie mi dużą budę i ogród!!!!
Poproszę jakiś tekst, zaakceptowany przez Brazową, będę rozsyłać, wywieszać i co tam jeszcze....

Budé da sié zalatwic :razz:

[quote name='elik']Ogłoszenia i banerek zamówione.
Ogłoszenia pójdą w sobotę, ale potrzebny adres email do aktywacji.
Banerek jak tylko będzie gotowy, wkleję go tu już podlinkowany.

dziékujé zuuuota moja. Poczekamy na brázowá to odpowie na wszystkie pytania :diabloti:

Posted

Kocie kochany banerek piękny, bardzo, bardzo dziekuję
W banerkowie poprosiłam Cię o zmianę koloru liter, czy to mozliwe ?
Bardzo mi zależy, żeby banerek był czytelny od pierwszego wejrzenia ;)

Posted

Booooożeeeee,dzięki!!!

a z ta łagodnoscia to jest tak: Kastor jest bardzo ulozonym psem. Bardzo. Ale jest owczarkiem i zza krat strózuje,szczeka bardzo przekonywująco.Poczatkowo byl straszny,ciagle szukam jego pierwszych zdjęć. Potem stwierdziłysmy,ze nie moze byc taki ostry,na jakiego wyglada,bo patologiczna włascicielka,która doprowadziła go do takiego stanu,ciagle gadala,ze dzieci tesknią.

tak ,mój mail: [EMAIL="[email protected]"][email protected][/EMAIL]

Emilko,to nie musza byc weterynaryjne witaminy,moga byc ludzkie,jakies omega,czy coś. Wazne,zeby w tabletkach,bo takie sie łatwo podaje,a do tych w proszku,trzeba juz miec puszkę,w przypadku Kastora,żeby wymieszac dokladnie-cała puszke,a sorry,ale jedna puszka musi mi starczyc,na malenka nagródke dla wszystkich psów.

Itske,zapraszam,moze go poznasz? fajny piecho.

Posted

[quote name='elik']Ogłoszenia i banerek zamówione.
Ogłoszenia pójdą w sobotę, ale [SIZE=3][COLOR=red]potrzebny adres email do aktywacji.[/COLOR][/SIZE]
Banerek jak tylko będzie gotowy, wkleję go tu już podlinkowany.[/QUOTE]
Przypominam, bo weekend za pasem, a bez adresu email do aktywacji ogłoszenia nie mogą być wyemitowane.

Posted

Banerek sliczny, podlinkujemy jak jez Ela zatwierdzi :diabloti: jakosciowo litery i nawet wpakujé sobie do podpisu zamias 1 budy :razz:

Brázowa, nie bardzo zrozumialam z tá puszká i nagrodami dla stadka. Tzn ze nie mozna mu indywidualnie kupic bo trzeba podzielic miédzy psy w boksie czy jakos tak?

Posted

Piękne banerki od rudyisrebrnykot z miau. Śliczne sa więc proszę wklejać do podpisów :)

[URL="http://www.dogomania.pl/threads/206334-Kastor.-Kolejny-wielkopies-kt%C3%B3ry-ma-przechlapane.?p=17202977#post17202977"][IMG]http://miau_miau2010.republika.pl/Kastor1.gif[/IMG][/URL] [URL="http://www.dogomania.pl/threads/206334-Kastor.-Kolejny-wielkopies-kt%C3%B3ry-ma-przechlapane.?p=17202977#post17202977"][IMG]http://miau_miau2010.republika.pl/Kastor2.gif[/IMG][/URL]

[URL="http://www.dogomania.pl/threads/206334-Kastor.-Kolejny-wielkopies-kt%C3%B3ry-ma-przechlapane.?p=17202977#post17202977"][IMG]http://miau_miau2010.republika.pl/Kastor3.gif[/IMG][/URL] [URL="http://www.dogomania.pl/threads/206334-Kastor.-Kolejny-wielkopies-kt%C3%B3ry-ma-przechlapane.?p=17202977#post17202977"][IMG]http://miau_miau2010.republika.pl/Kastor4.gif[/IMG][/URL]

[URL="http://www.dogomania.pl/threads/206334-Kastor.-Kolejny-wielkopies-kt%C3%B3ry-ma-przechlapane.?p=17202977#post17202977"][IMG]http://miau_miau2010.republika.pl/Kastor5.gif[/IMG][/URL]
[URL="http://www.dogomania.pl/threads/206334-Kastor.-Kolejny-wielkopies-kt%C3%B3ry-ma-przechlapane.?p=17202977#post17202977"]
[/URL]

Posted

Piékne! Nie wiedzialam którá wybrac. Piékne dziéki kocie i Elu. Za to jestesmy dluzne?

Brázowa, wklej ladnie do pierwszego posta banerki. Elu, masz tylko 1 banerek, zapraszam do poczéstowania kastorem ;p

Posted

[quote name='emilia2280']Piékne! Nie wiedzialam którá wybrac. Piékne dziéki kocie i Elu. Za to jestesmy dluzne?...[/QUOTE]
Bardzo piekne :) Cioteczka z miau jest bardzo miła i błyskawicznie wykonuje piękne banerki. Wprawdzie specjalizuje się w kocich banerkach, ale i potrzebującym psiakom nie odmawia. To koleżeńska przysługa, za którą bardzo serdecznie dziękuję :thumbs: :Rose::Rose::Rose::thumbs:

[quote name='emilia2280']...Brázowa, wklej ladnie do pierwszego posta banerki...[/QUOTE]
[B][SIZE=3][COLOR=red]I podaj adres mailowy do aktywacji ogłoszeń, chyba że ogłoszenia nie są potrzebne.[/COLOR][/SIZE][/B]

[quote name='emilia2280'] Elu, masz tylko 1 banerek, zapraszam do poczéstowania kastorem ;p[/QUOTE]
Jasna sprawa :)

Posted

[quote name='brazowa1']Booooożeeeee,dzięki!!!

a z ta łagodnoscia to jest tak: Kastor jest bardzo ulozonym psem. Bardzo. Ale jest owczarkiem i zza krat strózuje,szczeka bardzo przekonywująco.Poczatkowo byl straszny,ciagle szukam jego pierwszych zdjęć. Potem stwierdziłysmy,ze nie moze byc taki ostry,na jakiego wyglada,bo patologiczna włascicielka,która doprowadziła go do takiego stanu,ciagle gadala,ze dzieci tesknią.

tak ,mój mail: [EMAIL="[email protected]"][email protected][/EMAIL]

Emilko,to nie musza byc weterynaryjne witaminy,moga byc ludzkie,jakies omega,czy coś. Wazne,zeby w tabletkach,bo takie sie łatwo podaje,a do tych w proszku,trzeba juz miec puszkę,w przypadku Kastora,żeby wymieszac dokladnie-cała puszke,a sorry,ale jedna puszka musi mi starczyc,na malenka nagródke dla wszystkich psów.

Itske,zapraszam,moze go poznasz? fajny piecho.[/QUOTE]

Elu zuuuota, okulary na nos wlóóóózzz hihi. Masz adres mailowy podany ;p

Posted

[quote name='brazowa1']Itske,zapraszam,moze go poznasz? fajny piecho.[/QUOTE]

bardzo chętnie, 17 kończę sesję i zjawiam się u Was - tzn. u Kastora

Zakochałam sie w tym facecie, to mój numer 1 na dogo!
dorzucam się do witaminek, albo kupię u weta, Brazowa - wybierz opcje - mam przesłać kasę, czy kupic i przywieźć? mój wet ma fajne w kropelkach; i kupię mu z fish4dogs nagródki, może być?
potzrebna kasa na ogloszenia - komu wysłać?

a tu link ze zdjęciami do mojego brązowego tymczasowego i uroczego obrzydlistwa :-)
Brazowa - specjalnie dla Ciebie :-) [URL]http://www.dogomania.pl/threads/110290-Trzy-łapy-trzy-łapy-a-na-łapach-pies-trójłapy-z-Palucha-.../page25[/URL]