Helga&Ares Posted March 31, 2011 Posted March 31, 2011 Życie jest kruche, Przyjaciele zawodni. Miłość nie trwa wiecznie a słowa nierzadko bywają puste i nic nie znaczą... Psa można kupić, a później go porzucić, bo to tylko pies. Co za problem by wziąć następnego. No żaden... Jeszcze do niedawna York o imieniu Patyk żył ze swoim Panem - Cyganem, którego kochał nad życie. Któremu ufał i wierzył, że ten odwzajemnia jego uczucia. Czar niestety nagle prysnął, gdy piesek zaczął się dusić a jego skóra nabrała sinych barw. Pies dusił się, walczył o życie. Jest dzisiaj z nami tylko i wyłącznie dzięki szybkiej interwencji lekarzy weterynarii. Ma też tylko nas, bo Pan zniknął. Zostawił psa w klinice i nigdy więcej się tam nie pojawił, a jego telefon jest głuchy... Żeby uratować życie małego Patyka Lekarze zmuszeni byli wykonać tracheotomię... Kiedy już jego stan opanowano na tyle, że psiak mógł oddychać, wykonano szereg innych badań, w tym RTG z rurką w tchawicy. Życie psiaczka nadal wisi na włosku, a diagnoza brzmi przerażająco: ZAPAD TCHAWICY... Jest to schorzenie często występujące u ras miniaturowych, szczególnie Yorków. Przypadłość ta objawia się napadami kaszlu, w cięższych przypadkach spotyka się duszność, która moze doprowadzić do śmierci. Objawy te są efektem zwężenia pierścieni tchawicy w rożnych miejscach, w wyniku ich deformacji. Jedyna nadzieja dla Patyka to operacja któa polega na tym, że do wnętrza tchawicy wprowadza się metalową siatkę STENTA co powoduje rozszerzenie tchawicy i zwiększenie jej światła. Koszt operacji jednak powala, waha się w granicy 3,500zł...:-(:-( Biedny Patyczek został sam, jego Pan dwukrotnie umawiał się na zapłacenie długu w klinice i odbiór psa, niestety nie stawił się i nie odbiera telefonów. Porzucił go...:-( My nie możemy go tak zostawić.. Każda godzina jest istotna w walce o życie pieska. W każdej chwili może pojawić się kolejny napad któy może zagrażać życiu Patyka. Nie mamy na co czekać, musimy TYLKO uzbierać kolosalną sumę 3,500zł i wtedy Patyś będzie miał szansę by normalnie pożyć jeszcze dobrych kilka lat. Prosimy Was zatem o pomoc, o każdą złotówkę, czas nagli, a pieniądze, jeśli chcemy go uratować, trzeba uzbierać, nie ma innej opcji:-(. Liczymy na Wasze pomysły, szukamy też dt, gdzie psina będzie mogła dojść do siebie i liczymy na cud, że jednak, mimo wielu przeciwnościom uda mu się z tego wyjść i godnie pożyć w kochających ramionach nowego właściciela. Czeka nas długa droga, wierzymy jednak, że się uda! A oto nasz dzielny bohater: [FONT=Times New Roman][FONT="]Fundacja „Głosem Zwierząt”[/FONT][/FONT] [FONT=Times New Roman][FONT="]Ul. Lodowa 2/1[/FONT][/FONT] [FONT=Times New Roman][FONT="]60-226 Poznań[/FONT][/FONT] [FONT=Times New Roman][FONT="]Konto:[/FONT][/FONT] [FONT=Times New Roman][FONT="]07 2490 0005 0000 4500 6401 8021[/FONT][/FONT] "dla Yorka Patyka" [FONT=Times New Roman][FONT="]Tel. : 785 03 03 03[/FONT][/FONT] [FONT=Times New Roman][FONT="]e-mail: [email protected][/FONT][/FONT] Quote
GoniaP Posted March 31, 2011 Posted March 31, 2011 Podpisuję się pod postem Helgi, Sytuacja jest patowa... Quote
Isadora7 Posted March 31, 2011 Posted March 31, 2011 Biedny yooreczek, a pan.... nie nie powiem nic :mad::mad::mad: Quote
GoniaP Posted March 31, 2011 Posted March 31, 2011 Yoruś jest po amatorskim strzyżeniu bo przedtem wyglądał jak mop :( Quote
Helga&Ares Posted March 31, 2011 Author Posted March 31, 2011 Trzeba go ochrzcić, bo to imię jest bee. Proponuję Groszka i czekam na Wasze propozycje Quote
GoniaP Posted March 31, 2011 Posted March 31, 2011 A może Stent?? Od tej "rurki" zależy jego życie.... On ma niecałe 4 latka.... Całe życie przed nim. Quote
sacred PIRANHA Posted April 1, 2011 Posted April 1, 2011 dlaczego koszt tej operacji jest az tak duzy?pytaliscie gdzies indziej jeszcze? jakie są rokowania? ile procent, że operacja się uda, organizm zaakceptuje rurke w srodku i nie bedzie potrzebna reoperacja? mam yorka z zapadaniem tchawicy, naczytałam się/nasłuchałam na temat tego zabiegu i szczerze mówiąc jesli chodziłoby o mojego psa nie wiem czy bym sie zdecydowała... Quote
KasiaKia Posted April 1, 2011 Posted April 1, 2011 Jejku... nie ma to jak kupić psa dla mody, nie mieć zielonego pojęcia jak się nim zajmować, a potem przy pierwszym większym problemie wypiąć się na zwierzę... :shake: Patyk faktycznie nawet imię dostał niezbyt ciekawe... Trzymam kciuki. :roll: Quote
Jagna78 Posted April 1, 2011 Posted April 1, 2011 sacred PIRANHA napisał(a):dlaczego koszt tej operacji jest az tak duzy?pytaliscie gdzies indziej jeszcze? jakie są rokowania? ile procent, że operacja się uda, organizm zaakceptuje rurke w srodku i nie bedzie potrzebna reoperacja? mam yorka z zapadaniem tchawicy, naczytałam się/nasłuchałam na temat tego zabiegu i szczerze mówiąc jesli chodziłoby o mojego psa nie wiem czy bym sie zdecydowała... też się nasłuchałam( prof. Galanty i inni weci w Wawie) i wiem, że takie operacje przeprowadzane są rzadko.... w większości przypadków tchawica zapada się w innym miejscu...niestety Quote
GoniaP Posted April 1, 2011 Posted April 1, 2011 Słuchajcie, alarm odwołany. Psiak znalazł dom, i zostanie zoperowany inną metodą. Jutro napiszę więcej, bo dziś padam na ryjek. Quote
SkarpetKa Posted April 2, 2011 Posted April 2, 2011 Goniu i jak z psiakiem? Jak mu znalazłyście domek i co z tą operacją?! Quote
moni12 Posted April 3, 2011 Posted April 3, 2011 No to czekamy, jaki domek się znalazł i jak go zoperują ?!!!!!!!!!!! Quote
GoniaP Posted April 4, 2011 Posted April 4, 2011 Dom dla psiaka znalazł dr. G. wśród opiekunów swoich pacjentów. Podbił serce Pani, która ma już yorka. Ponieważ jak już ktoś słusznie zauważył, wszczepianie stentów nie jest wcale takie różowe, dr. G. postanowił zoperować psiaka inną metodą. Nie pytajcie jaką, bo zażartował, że to jego tajemnica zawodowa ;) Będę monitorowała sytuację, ale wierzę, że psiak będzie miał dobrą opiekę. Quote
KasiaKia Posted April 4, 2011 Posted April 4, 2011 Bardzo się cieszę, że trafił w ręce Pani, która zna rasę. Wreszcie ktoś się nim fachowo zaopiekuje... zdrówka życzę i trzymam kciuki, żeby wszystko się udało. Quote
Recommended Posts