ayshe Posted January 22, 2007 Posted January 22, 2007 [quote name='asia0603']:ices_bla: Zapomniałam napisać Piesek ma 3 miesiące skończone[/quote]:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: no to teraz jasniejsza jasnosc-wszystko ok.pies zmienia koszmarne mleczaki na dorosle zabki-pamietaj o dodatku na ten czas suplementu.:cool3: Quote
Nanami Posted January 22, 2007 Posted January 22, 2007 Ja mam schowany kieł i trzonowiec Kazi na pamiątke :evil_lol: Quote
asia0603 Posted January 22, 2007 Posted January 22, 2007 [quote name='ayshe']pamietaj o dodatku na ten czas suplementu.:cool3:[/quote] Można jaśniej? :oops: Bo ja nie za bardzo zorientowana jestem w tych sprawach Quote
ayshe Posted January 22, 2007 Posted January 22, 2007 podczas wymiany zebow jest zwiekszone zapotrzebowanie na zwiazki mineralne.wtedy tez nalezy suplementowac czyli dodawac odzywke mineralna.jesli karmisz karma przemyslowa[granulatem]suplementujesz posilek dodatkowy[np.odtluszczony twarog+odzywka+miodek:)].jesli karmisz gotowanuym-duplementujesz kazdy posilek i tak wiec tylko zwiekszasz dawke.lub o wiele lepiej dodajesz inne zrodlo zwiazkow mineralnych np.jak normalnie dajesz suplement x to dodajesz tez teraz y.w obu wypadkach [karma pelnoporcjowa-przemyslowa lub gotowane]suplementacja oznacza [B]nie [/B]pelna dawke odzywki.dodatek uzalezniamy od masy kostnej i krzywej rozwoju psa. Quote
Nanami Posted January 22, 2007 Posted January 22, 2007 Suplement = prepetat mineralno-witaminowy. W czasie wymiany zębów organizm młodego psiaka przezywa kryzys gospodarczy :evil_lol: Bo musi czerpać fosfor i wapń na budowę szkieletu, na wzmocnienie połączeń chrzęstnych (np. chrząstka podtrzymująca ucho, dlatego ONkom czesto kłapciuchają ponownie) i jeszcze na nowe ząbki. Suche karmy starają sie zbilansować optymalnie te gospodarke fosforowo-wapniową. A jak sie karmi domowym, to trzeba kupić witaminki i sypać. Mozna tez czasem podawać produkty mleczne (mleko raczej nie, wiekszosc psów traci zdolnosc trawienia laktozy i ma biegunki). Oczywiscie nadmiar jest tak samo niezdrowy jak niedomiar, ale trzeba by grubo przesadzić :p Quote
lisica Posted January 22, 2007 Posted January 22, 2007 Nanami, a mojemu misiatemu jak wymieniał zęby( mam wszystkie schowane, normalnie jestem porąbana na punkcie tego psa), to uszyska nie kłapciały, no może raz przez pół godziny, i jak biegał to koniuszki sie lekutko chwiały, to od czego to zależy, bo niektóre to widze kłapciate nawet do 7 mieś Quote
ayshe Posted January 22, 2007 Posted January 22, 2007 to czy klapcia czy nie klapcia to kwestia uwapnienia chrzastki i ze tak powiem ciezaru gatunkowego oraz szerokosci ucha.ale suplementowac warto w tym czasie. Quote
asia0603 Posted January 23, 2007 Posted January 23, 2007 Max dostaje tabletki "karma uzupełniająca mineralno-witaminowa dla psów wit. A + D3" i to dostawał od samego początku jak go mamy Niedawno zacza obgryzac i oblizywać sciany więc kupiłam Fosforan wapnia z magnezem Quote
ayshe Posted January 23, 2007 Posted January 23, 2007 [quote name='asia0603']Max dostaje tabletki "karma uzupełniająca mineralno-witaminowa dla psów wit. A + D3" i to dostawał od samego początku jak go mamy Niedawno zacza obgryzac i oblizywać sciany więc kupiłam Fosforan wapnia z magnezem[/quote] odstaw te wynalazki i kup mu porzadny suplement firmowy.:cool3: Quote
saJo Posted January 23, 2007 Posted January 23, 2007 Bols sie dzis zsikal gdy mnie nie bylo w domu....nie wytrzymal 6 godzin...W czwartek robimy badania (jutro odpuszcze, bo wraca Gnojek, wiec takie podekscytowanie moze zmienic wyniki). Quote
asia0603 Posted January 23, 2007 Posted January 23, 2007 [quote name='ayshe']odstaw te wynalazki i kup mu porzadny suplement firmowy.:cool3:[/quote] Czyli jaki?? Tą karme uzupełniająca polecił nam weterynaż Quote
ayshe Posted January 24, 2007 Posted January 24, 2007 a shado od wczoraj mysli mozgiem i je.:multi: .jak mu sie przypomni to dostaje lomot od chity. saJo-pisz co z bolsem.....:???: zaczynam sie martwic:morning: Quote
ayshe Posted January 24, 2007 Posted January 24, 2007 [quote name='asia0603']Czyli jaki?? Tą karme uzupełniająca polecił nam weterynaż[/quote] i pewne u niego kupilas?:cool3: dla onkow w tym wieku sprawdza sie doskonale irish cal firmy beaphar. Quote
asia0603 Posted January 24, 2007 Posted January 24, 2007 [quote name='ayshe']i pewne u niego kupilas?:cool3: dla onkow w tym wieku sprawdza sie doskonale irish cal firmy beaphar.[/quote] heh... Kupiłam :roll: Quote
zielona28 Posted January 24, 2007 Posted January 24, 2007 [quote name='ayshe']odstaw te wynalazki i kup mu porzadny suplement firmowy.:cool3:[/quote] Czy Foscal firmy Biofaktor jest dobry,bo do tej pory dawałam mojej dziennie dawkę zwiększaną wraz ze wzrostem wagi(obecnie ma około 15kg,ma równe 4 miesiące )?Jedzenie gotowane i stale dostęp do suchego dla szczeniaków dużych ras. Zostało mi tego proszku jeszcze na kilka dni,ale jeśli nie jest najlepsze to kupię inne(już napewno nie proszek). Ten preparat co ktoś proponował jest do kupienia u weterynarza i to jest w postaci tabletek,płynu czy proszku? Quote
KasiaR Posted January 24, 2007 Posted January 24, 2007 JA tu wypytuje o suplementy o karmy żeby wszystko jak najlepiej bylo by mordeczka się dobrze rozwijała a potem (przedwczoraj) daje mu rybkę w oleju :placz: i psica dostała niestrawności :placz: :placz: Nie wiem gdzie ja miałam rozum. Dziś jest juz lepiej bo wczoraj to się wogóle nie ruszał. Teraz bawi się i trochę rozrabai ale wciąz nie chce jeść :placz: dziś dostanę wapno i do czego je dawać. Jestem poprostu wściekła na siebie :angryy: Quote
marmara_19 Posted January 24, 2007 Posted January 24, 2007 czemu wsciekla?moj od 3mieisiecy do 4/5 mieisaca zzeral zdechle myszy na lotnisku.. bo alfa je zabijala:diabloti: i codziennie byla sraczka.... jakos sie tym nie przejmowalam bo przechodzilo samo;) pies jadl pedigree i chappi:oops: , teraz z kolei juz hmmm 9/10 miesiecy jedza psy dobra karme... i jak cos wlasnie nie tego zje w szczegolnosci cekin to to widac i czuc;/ leje sie z niego doslownie.... ostatnio tak bylo bo cos zezarl na spacerze;/ ale przeszlo mu na drugim spacerku... raz jeden jedyny zastosowalam ryz/marchewke/kurczaczka... zeby powstrzymac biegunke... a bylo to po sylwestrze... facet siostry i kolega nakarmili ckeina ok 6-7 paczkami i calym talerzem jajek faszerowanych.. i co on jeszcze jadl to nie wiem;/ wiem,ze wodke chcial pic ale nie dostal:lol: tak wiec przez jeden dzien zjadl to gotowane.. alfa tez i bylo slicznie :) Quote
KasiaR Posted January 24, 2007 Posted January 24, 2007 [quote name='marmara_19']czemu wsciekla?moj od 3mieisiecy do 4/5 mieisaca zzeral zdechle myszy na lotnisku.. bo alfa je zabijala:diabloti: i codziennie byla sraczka.... jakos sie tym nie przejmowalam bo przechodzilo samo;) pies jadl pedigree i chappi:oops: , teraz z kolei juz hmmm 9/10 miesiecy jedza psy dobra karme... i jak cos wlasnie nie tego zje w szczegolnosci cekin to to widac i czuc;/ leje sie z niego doslownie.... ostatnio tak bylo bo cos zezarl na spacerze;/ ale przeszlo mu na drugim spacerku... raz jeden jedyny zastosowalam ryz/marchewke/kurczaczka... zeby powstrzymac biegunke... a bylo to po sylwestrze... facet siostry i kolega nakarmili ckeina ok 6-7 paczkami i calym talerzem jajek faszerowanych.. i co on jeszcze jadl to nie wiem;/ wiem,ze wodke chcial pic ale nie dostal:lol: tak wiec przez jeden dzien zjadl to gotowane.. alfa tez i bylo slicznie :)[/QUOTE] Gdyby to tylko było rozwolnienie ... ale miał też temperatutę , no i spadł z wagi tyle ile przybierał prawie w tydzień więc mam powód by byc na siebie wściekła. Quote
mch Posted January 24, 2007 Posted January 24, 2007 po zawodach ,masz nauczkę , mysle ze u szczeniaczka jak u dziecka trzeba nowosci jedzeniewe wprowadzac w niewielkich ilosciach ,moze za duzo na raz dostal tego rybnego cóś ? Quote
KasiaR Posted January 24, 2007 Posted January 24, 2007 [quote name='mch']po zawodach ,masz nauczkę , mysle ze u szczeniaczka jak u dziecka trzeba nowosci jedzeniewe wprowadzac w niewielkich ilosciach ,moze za duzo na raz dostal tego rybnego cóś ?[/QUOTE] Makrelki, pół puszeczki :shake: Quote
ayshe Posted January 24, 2007 Posted January 24, 2007 szczenieta sa bardzo wrazliwe na takie frykasy.zwlaszcza szenieta zywione karmami przemyslowymi.innowacje wprowadza sie malutko i powolutko:cool3: :evil_lol: .makrela dobra rzecz:cool1: .jak sie czlowiek nie nauczy i po lapach nie dostanie to nie zapamieta.;) Quote
KasiaR Posted January 25, 2007 Posted January 25, 2007 [quote name='ayshe']szczenieta sa bardzo wrazliwe na takie frykasy.zwlaszcza szenieta zywione karmami przemyslowymi.innowacje wprowadza sie malutko i powolutko:cool3: :evil_lol: .makrela dobra rzecz:cool1: .jak sie czlowiek nie nauczy i po lapach nie dostanie to nie zapamieta.;)[/QUOTE] Święta racja. Quote
saJo Posted January 25, 2007 Posted January 25, 2007 Gnojek wrocil do domu, Bols odzyskal humor, zaczal normalnie jesc, ponownej wpadki z sikaniem nie bylo. Wiec widocznie tak mu sie zdarzylo, moze przeziebil sobie pecherz i akurat przed moim wyjsciem sie opil wody albo cos takiego. W wieku 8 lat moze miec troche slabsze zwieracz pecherza. Wiec badania odpuszczam, tzn odpuszczam do nastepnego tygodnia, bo jutro mam ostatnie zajecia na uczelni i papa wydzial wet :( , wiec impreza, a i tak w lutym wypadaja qndlom okresowe badania. Quote
ayshe Posted January 25, 2007 Posted January 25, 2007 no wprawdzie onki to zewnetrznie pustaki ale wewnetrznie....bardzo przezywaja zmiany w stadzie.jak shado na poprzednia cieczke chity wyjechal do glonkow to chita miala kompletnego dola. czy to znaczy saJo ze mamy nowego weta w polsce?:cool3: Quote
Recommended Posts