Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

To jeszcze o samym Smoku:
- czy coś wiadomo o jego stosunku do innych psów/zwierząt na "jego" terenie, czyli w domowych warunkach. Był/jest w DT, jakieś spostrzeżenia?
- czy umie zachować czystość w domu albo był tego uczony? To pies z działek, siedzibę człowieka poznał od środka niedawno.

Pies wymaga długotrwałego leczenia (kręgosłup, kości i...?) i porządnej diagnozy, a więc na początek i potem potrzebny będzie spory fundusz na weta. Ktoś musi do tego weta często jeździć/chodzić. Kasa raczej zerowa, więc na początek trzeba ją wyłożyć z własnej kieszeni, jeśli chce się psem zaopiekować naprawdę, a nie tylko dać mu dach nad głową i miskę. Takie rzeczy potencjalny opiekun - czyli DT albo właściciel - musi wiedzieć z góry i być ich świadom. Samą miłością niewiele tu wskóra. Naga prawda, niestety...

• Replies 454
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Smok dogaduje się z innymi psami, jest albo obojętny, albo przyjazny. Nigdy nie był w DT, więc nie wiem, czy zachowuje czystość, ale w kojcu się nie załatwia, więc pewnie tak.

Tymczas może być za zwrotem kosztów. Póki co Smok leci na lekach przeciwbólowych i za bardzo mu ten kręgosłup nie przeszkadza, a jak odpadnie płacenie za hotel, łatwiej będzie ubierać na leczenie.

Posted

[quote name='koosiek']Jeżeli chodzi o charakter - Smok jest spokojny, bezkonfliktowy. Typ "udaję, że mnie nie ma".

Smoka chciałam zabrać, gdy jeszcze żył na działkach. Nie dawał się złapać, w międzyczasie trafił do schroniska. Nie mogłam wtedy odpuścić i zostawić go w tamtym miejscu. Paluch NIE JEST dobrym schroniskiem. To ogromne, masakrycznie przepełnione psie więzienie. I nie można go nazwać bezpiecznym miejscem. To jedno z najgorszych, najsmutniejszych miejsc, jakie w życiu widziałam.
Nie planowałam zmiany hotelu. Wyszło jak wyszło, ale nie wywiozę teraz Smoka z powrotem do miejsca, gdzie z przerażenia wciskał się w ścianę...

Prawie wszystkie psy będące pod moją opieką to psy z ulicy, oprócz szczeniaków zabieranych z Konstancina, żeby nie lądowały na giełdzie. Nie wyciągam psów ze schronisk, a już zwłaszcza nie bawię się w "ratowanie" ślicznych, adopcyjnych piesków ze schronów, które nie są mordowniami... Ale ani Smok nie jest psem adopcyjnym - na Paluchu czekałoby go pewnie dożywocie, w bólu (nikt nie zajął się tam jego bolesnym kręgosłupem), ogromnym strachu i z ryzykiem zagryzienia - ani Paluch nie jest schroniskiem, gdzie o psa można być w miarę spokojnym....
Koosiek ma świętą rację,Paluch mimo najszczerszych chęci ludzi pracujących tam jest nie do ogarnięcia,nie można tu osadzać kogokolwiek poza nieświadomym społeczeństwem zyjącym w środku europy, do czego prowadzi brak sterylizacji,oraz kupowanie zwierząt na targach,bazarach i aukcjach od pseudohodowców.
Przepełnienie na maksa,zdesperowane psy,agresywne lub na odwrót w depresji,zdominowane przez współlokatorów.Albo dla odmiany zamieszkujące odległe zakamarki schroniska (nie wszystkie mogą być blisko biura) takim przykładem jest piękna Klara .....9 lat w schronisku,nie dlatego że nikt jej nie chciał,teraz mimo swego wieku uważam że jest kochana i urocza,jedna z ponad 2500 istnień które zagubiły się w tłumie i masie...tam pies sam się nie wypromuje,ta sunia 9 lat nie wychodziła nawet na spacery,wolontariusze nie ogarniają wszystkich :shake:gdyby ktoś ją wypromował 9 lat temu z pewnością miałaby dom.
zapraszam na wątek Klary...nie proszę o pomoc,zapraszam do poczytania i zrozumienia dlaczego Koosiek zabrała Smoka z Palucha.
http://www.dogomania.pl/threads/210639-KLARA-psi-idea%C5%82-od-9-lat-w-schronisku-pro%C5%9Bba-o-pomoc-w-og%C5%82aszaniu-suni-!

Posted

[quote name='sambo_os1']Koosiek ma świętą rację,Paluch mimo najszczerszych chęci ludzi pracujących tam jest nie do ogarnięcia,nie można tu osadzać kogokolwiek poza nieświadomym społeczeństwem zyjącym w środku europy, do czego prowadzi brak sterylizacji,oraz kupowanie zwierząt na targach,bazarach i aukcjach od pseudohodowców.
Przepełnienie na maksa,zdesperowane psy,agresywne lub na odwrót w depresji,zdominowane przez współlokatorów.Albo dla odmiany zamieszkujące odległe zakamarki schroniska (nie wszystkie mogą być blisko biura) takim przykładem jest piękna Klara .....9 lat w schronisku,nie dlatego że nikt jej nie chciał,teraz mimo swego wieku uważam że jest kochana i urocza,jedna z ponad 2500 istnień które zagubiły się w tłumie i masie...tam pies sam się nie wypromuje,ta sunia 9 lat nie wychodziła nawet na spacery,wolontariusze nie ogarniają wszystkich :shake:gdyby ktoś ją wypromował 9 lat temu z pewnością miałaby dom.
zapraszam na wątek Klary...nie proszę o pomoc,zapraszam do poczytania i zrozumienia dlaczego Koosiek zabrała Smoka z Palucha.
http://www.dogomania.pl/threads/210639-KLARA-psi-idea%C5%82-od-9-lat-w-schronisku-pro%C5%9Bba-o-pomoc-w-og%C5%82aszaniu-suni-!

Poczytałam. Nie jestem bywalczynią schronisk, bo jak się ma rodzinę i tkwi w pracy po naście godzin dziennie, to człowiek nawet nie wie, jak się nazywa. Małe dzieci, dwa psy i dom też trzeba było oporządzić. Na szczęście mąż raczej sobie sam radził ;). Ostatni i jedyny raz byłam na Paluchu dziesięć lat temu, kiedy braliśmy Peta. Większość z obecnych wolontariuszek pewnie jeszcze wtedy nie słyszała o schronisku ;). Wtedy zostało ono przejęte chyba przez Animals po aferze z masowym usypianiem i doświadczeniami na zwierzętach (o ile dobrze pamiętam). Paluch był znany, promował się w gazetach, zachęcał do adopcji i nas też zachęcił. W ten sposób nasze stadko liczyło już dwa pieski i na więcej czasowo nie mogłam sobie pozwolić. Ale serce rwie się do dzisiaj, zwłaszcza do trójłapków. Pieski miały się tam dobrze, była opieka, a w weekendy akcjom adopcji towarzyszyli aktorzy. Masz rację, że społeczeństwo nie jest świadome przepełnienia i pogarszających się z tego powodu warunków, więc musiałam zapytać. Pewnie brak środków na szerzej zakrojoną akcję albo personelu, który by to ogarnął. W końcu, to nie bogata Ameryka, ale tam z kolei zwierzaki w schroniskach usypia się, jeśli w określonym czasie nie znajdą chętnego. Dlatego nie ma przepełnienia. Ja wcale za tym nie optuję, żeby było jasne, ale tak jest. Z drugiej strony patrząc, to, że Klara i inne psiaki żyją w naszych schroniskach tak długo jak np. Klara, całkiem dobrze świadczy o opiekunach. Spróbuj znaleźć choć kawałek dobra w tym morzu czarnej rzeczywistości schroniskowej, z którą na co dzień się stykacie. Trzeba kochać zwierzęta, żeby tam pracować. Tak mi się zdaje przynajmniej. No, to takie jest moje zdanie, osoby z zewnątrz, na pewno starszej i bez takich emocji patrzącej na temat. Gdybym mogła, to bym wszystkie te biedaki wzięła na jakieś szczęśliwe ranczo i niech by sobie hasały... Nie da się pomóc wszystkim :shake:. Dobrze, że chociaż Wy jesteście :lol:.

Pytam znajomych o chęć wzięcia pieska, ale większość już się totalnie zapsiła (także na Paluchu). Młodzi nie chcą brać na siebie odpowiedzialności albo nie mają warunków. Pewnie nic z tego nie wyjdzie, ale jeszcze próbuję.

Posted

Z wiadomych powodów nie pamiętam afery z usypianiem psów na Paluchu, ale z tego, co mi ostatnio opowiadała nieco starsza znajoma, było to za czasów Animalsów właśnie.
Może dlatego nie było tam wtedy tak źle? Pewnie nie było takiego przepełnienia...

Trzeba kochać zwierzęta, żeby tam pracować.

Nie trzeba... To jest praca jak każda inna, a pracy kochać nie trzeba... Niestety często boleśnie - dosłownie - odczuwają to zwierzaki...

[quote name='sambo_os1']Koosiek,przesłałam Ci grosik na Smoka ;-)

Bardzo dziękuję :)

Zapłaciłam za hotel za lipiec... Trochę mi zeszli z ceny, do 700 zł...

Dzięki uprzejmości pana wynajmującego lokal przy piekarni na Namysłowskiej i pewnej osobie z dogo, do czasu znalezienia najemcy na witrynie będą wisiały zdjęcia psiaków do adopcji - Smok już tam jest :smile:

Posted

[quote name='wawer'][FONT=Tahoma]Koosiek, z wątku rozliczeniowego wynika, że otrzymałaś wpłaty od anetaks4 i karioka 1213 (po 15 zł). Jeśli są to wpłaty za głosy na Smoka z mojego bazarku, potwierdź mi to, proszę, na wątku bazarku jw.[/FONT]

Aha, zaraz potwierdzę.

Off:
MOŻE MA KTOŚ NA ZBYCIU DWA PANELE OGRODZENIOWE?
Potrzebne są do zrobienia kojca dla czterech szczeniaków z przytuliska w Konstancinie - to dla nich jedyna szansa, żeby w niedzielę nie pojechały na giełdę!
Wątek szczyli: http://www.dogomania.pl/threads/210808

• 2 weeks later...
Posted

Uzupełniłam post rozliczeniowy, Smok jest [FONT=Comic Sans MS]796,02 zł[/FONT] na minusie... Przenosi się do nowego hotelu, ale wciąż jest to drogie miejsce, 600 zł/msc...
Ludwa, nie masz jakichś wpłat na niego? I czy możesz mi jakoś przelać te pieniądze, które już są?

Posted

witaj , dzisiaj przeleję 50 zł dla Smoka . Słuchajcie mam też coś tam na bazarek jakieś książki w bardzo dobrym stanie nie stare i trochę biżuterii jeszcze. Podesłać? moze poszłoby to na jakiś bazarek, co????

Posted

Smok dzisiaj pojechał na płatny tymczas, na miesiąc. Dłużej zostać nie może, bo osoba, u której będzie, wyjeżdża. Nie wiem, co potem. Nie mam już na niego kasy, ani pomysłów...

Posted

ponieważ od początku był w kregu moich zainteresowań to nie mogę tak nie reagować. Nie wiem co mogę jeszcze zrobić...wziać go nie wezmę ze wgl. na warunki...mam parę rzeczy na bazarek moze mu zorganizować coś cokolwiek żeby przynajmniej trochę na koncie było? zawsze to coś...rzeczy mogę podwieźć.

Posted

Megi_winters, dzięki, że jeszcze o Smoku pamiętasz! A ew. miałabyś możliwość wysłać je po bazarku od siebie? Ja mam z tym największy problem, bo pocztę mam kompletnie nie po drodze i zawsze brakuje mi czasu, żeby wszystko powysyłać... Jeśli nie, to będę mogła dopiero we wrześniu wystawić bazarek :(

Sam Smok niesamowicie się zmienił! Byłyśmy z Selengą pod sporym wrażeniem. Wypiękniał, sierść mu błyszczy, pycho się uśmiecha :) Wciąż jest nieśmiały, ale macha ogonem, podchodzi do człowieka... Nie człapie łapa za łapą, tylko raźno idzie, nawet mnie na smyczy ciągnął :) Szkoda, że nie mógł zostać w tym hoteliku, ale raz cena nie do przeskoczenia, dwa mają od 14ego wszystkie kojce zarezerwowane...
W tygodniu podjadę tam i zrobię zdjęcia, myślę, że można już Smoka ogłaszać i szukać domu. Może zdarzy się cud...