Pankracy Posted February 1, 2011 Posted February 1, 2011 [B]Zaczynamy zbierać podpisy pod projektem nowej "Ustawy o ochronie zwierząt." Do końca lutego chcemy zebrać 1000 podpisów i zarejestrować Komitet Obywatelski, który przez następne trzy miesiące będzie zbierał podpisy do wymaganych minimum 100 tysięcy.[/B] [URL]http://www.koalicja.org.pl/[/URL] [LIST] [*][B]podpisujący muszą być osobami pełnoletnimi[/B], koniecznie. [*]jeśli dajecie komuś do podpisu, to [B]musicie[/B] - tego wymaga prawo - [B]mieć też przy sobie pełny tekst (11 stron) projektu ustawy[/B], a nie tylko jego jednostronicowe streszczenie. Tekst projektu ustawy jest na stronie i można go wydrukować. [*]zbierając podpisy [B]nie wolno nikogo oszukiwać, straszyć ani przekupywać w jakikolwiej sposób[/B] - są to działania nielegalne w świetle prawa. [*][B]jeśli ktoś wpisuje nieprawdziwe dane, to działa na szkodę naszej inicjatywy, podważa naszą wiarygodność.[/B] [/LIST][B]Arkusze z podpisami przesyłajcie na jeden z adresów:[/B] [LIST] [*]Fundacja VIVA, ul. Kawęczyńska 16 lokal 42a, 03-772 [B]Warszawa[/B], [*]Fundacja Psia Wachta, Skrytka nr 2, 60-990 [B]Poznań [/B]43 [*][B]osobiście[/B] można wrzucać do skrzynki pod adresem Borsucza 30, 61-065 [B]Poznań[/B] [*]Elżbieta Górecka, ul. Edwarda Jelinka 36, 01-646 [B]Warszawa[/B] [*]EKOSTRAŻ Wrocław, ul. Spółdzielcza 13/4, 51-662 [B]Wrocław[/B] [*][B]Wrocław[/B] - tel. 605 78 22 14 - odbierzemy listy lub umówimy się na ich odebranie [*]Fundacja Nauka i Kultura, al.Krasińskiego 21/7; 31-111 [B]Kraków[/B] (pocztą lub osobiście, tel. do umówienia się:600 690 590; 883 390 058) [/LIST][B]Na kopercie prosimy umieścić oprócz adresu odbiorcy również adres osoby wysyłającej zebrane podpisy.[/B] [B]Liczymy na Was![/B] [I]Koalicja dla Zwierząt[/I] [B]Pobierz:[/B] [LIST] [*][URL="http://www.koalicja.org.pl/projekt_ustawy.pdf"]pełny tekst projektu ustawy (pdf)[/URL] [*][URL="http://www.koalicja.org.pl/wzor_do_podpisow.pdf"]formularz do zbierania podpisów (pdf)[/URL] [/LIST][B]UWAGA![/B] Ponieważ pojawiły się pytania o klauzulę dotyczącą przetwarzania danych osobowych informujemy, że formularz do zbierania podpisów jest zgodny z [URL="http://www.infor.pl/dziennik-ustaw,rok,1999,nr,79/poz,893,rozporzadzenie-prezesa-rady-ministrow-w-sprawie-ustalenia-wzoru-wykazu.html"][B]"ROZPORZĄDZENIEM PREZESA RADY MINISTRÓW z dnia 28 września 1999 r.[/URL] w sprawie ustalenia wzoru wykazu obywateli, którzy udzielają poparcia projektowi ustawy stanowiącej przedmiot inicjatywy ustawodawczej" (Dziennik Ustaw z 1 października 1999 Nr 79 poz. 893 )[/B] [B]Linki do odpowiednich aktów prawnych[/B] [URL]http://www.sejm.gov.pl/prawo/inicjat.htm[/URL] [URL]http://www.sejm.gov.pl/prawo/nowaord/kon11.htm[/URL] [URL]http://www.infor.pl/dziennik-ustaw,rok,1999,nr,79/poz,893,rozporzadzenie-prezesa-rady-ministrow-w-sprawie-ustalenia-wzoru-wykazu.html[/URL] [CENTER][B]Najważniejsze nowe elementy w stosunku do ustawy obecnie obowiązującej:[/B] [/CENTER] [B][B]Ogólnie chodzi o:[/B][/B] [LIST] [*]zmniejszenie ilości zwierząt bezdomnych [*]minimalizowanie cierpień zarówno zwierząt domowych jak i hodowlanych [*]skuteczniejsze egzekwowanie przepisów ustawy [/LIST][LIST=1] [*][B]Utworzenie - zgodnie z Europejską Konwencją Ochrony Zwierząt - instytucji Krajowego Inspektora ds Zwierząt i jego wojewódzkich przedstawicieli[/B], których zadaniami będą m.in:[LIST=1] [*]nadzór nad miejscami opieki nad zwierzętami bezdomnymi; [*]nadzór nad hodowlami zwierząt domowych; [*]nadzór nad innymi miejscami wykorzystywania zwierząt domowych i dzikich do celów zarobkowych. [/LIST][B]1.1 Uczynienie z Krajowego Inspektora ds Zwierząt osoby współodpowiedzialnej za realizację ustawy.[/B] [*][B]Zwierzęta domowe i dzikie[/B][LIST=1] [*]zakaz stałego trzymania psów na uwięzi lub w zamknięciu; [*]zakaz pośredniego zabijania kotów wolno żyjących przez uniemożliwianie im dostępu do pożywienia i schronienia; [*]zakaz przycinania psom ogonów i uszu (kopiowania); [*]zakaz utrzymywania zwierząt dzikich w cyrkach (nie obejmuje zwierząt już będących w cyrkach). [/LIST] [*][B]Zwierzęta bezdomne, zapobieganie bezdomności zwierząt[/B][LIST=1] [*]jednoznaczne stwierdzenie, że gminy są odpowiedzialne za opiekę nad zwierzętami bezdomnymi a nie po prostu za wyłapywanie ich; [*]obowiązek sporządzania gminnych programów walki z bezdomnością zwierząt; [*]wprowadzenie schronisk wojewódzkich, prowadzonych przez samorządy, dla zwierząt okrutnie traktowanych, dla których nie ma miejsca w działających schroniskach. Kosztami opieki obciążani będą dotychczasowi właściciele; [*]obowiązek odpowiedniego oznakowania psów: obowiązkowe adresatki oraz stopniowe wprowadzanie jednego powszechnego systemu identyfikacji (czipowanie); [*]wprowadzenie oprócz schronisk jako miejsca opieki dla zwierząt bezdomnych również domów tymczasowych dla niewielkiej ilości zwierząt; [*]wprowadzenie zasady, że prowadzić schronisk ani wyłapywać zwierząt bezdomnych nie mogą podmioty nastawione na zysk ani osoby skazane za przestępstwa przeciw zwierzętom; [*]zamiast strzelania do bezdomnych psów w lasach - wyłapywanie. [/LIST] [*][B]Ograniczenia w podaży zwierząt domowych, zmniejszające ilość zwierząt bezdomnych:[/B][LIST=1] [*]uznanie hodowli zwierząt domowych za normalną, opodatkowaną działalność gospodarczą; [*]zakaz handlu zwierzętami domowymi poza miejscami ich chowu (w tym na targowiskach); w sklepach zoologicznych dopuszczona sprzedaż niektórych zwierząt; [*]zakaz rozmnażania pewnych ras psów agresywnych i ich mieszańców; [*]wprowadzenie obowiązku zdawania odpowiedniego egzaminu przez właścicieli pewnych ras psów i mieszańców ras; wprowadzenie ewidencji takich osób. [/LIST] [*][B]Zwierzęta hodowlane:[/B][LIST=1] [*]zakaz transportowania ryb żywych bez wody i innych czynności powodujących nadmierne cierpienia; [*]zakaz chowu zwierząt futerkowych na futra (z okresem karencji); [*]ograniczenia czasu trwania transportu zwierząt do 12 godzin; [*]nakaz wprowadzenia przegród oddzielających zwierzęta zabijane od oczekujących na zabicie w ubojniach; [*]ograniczenie uboju rytualnego poprzez zakaz wywozu i eksportu mięsa pochodzącego z tego uboju; [*]jasny zakaz kastrowania świń bez znieczulenia. [/LIST] [*][B]Karanie:[/B][LIST=1] [*]znaczne zwiększenie kar finansowych (nawiązki i grzywny) orzekanych w sprawach znęcanie się nad zwierzętami, do kilkudziesięciu tysięcy złotych; [*]zwiększenie do 3 lat kar pozbawienia wolności za znęcanie się nad zwierzętami; [*]wprowadzenie kary tymczasowego lub stałego zakazu posiadania zwierząt. [/LIST] [/LIST] Quote
evel Posted February 1, 2011 Posted February 1, 2011 Mogę mieć pytanie? Co drodzy koalicjanci rozumieją poprzez punkt 4.3? Otrzymałam już odpowiedź, że prawdopodobnie chodzi o zakaz rozmnażania "psów bojowych". Osoby z taką wiedzą powinny wiedzieć, że nie ma czegoś takiego jak "rasy agresywne" a ta przestarzała lista ras agresywnych to bzdura, a rasy wybrane na chybił-trafił... I dlaczego akurat pewne rasy mają być zakazane a inne nie? Ogólnie popieram, ale jakoś mi pozostaje niesmak, jeśli chodzi o ten punkt. Quote
ann1gorszapolowa Posted February 1, 2011 Posted February 1, 2011 [quote name='evel'] ale jakoś mi pozostaje niesmak, jeśli chodzi o ten punkt.[/QUOTE] Proponuję przeczytać tekst projektu ustawy, gdyż...niekoniecznie pokrywa się z tym co jest napisane w punktach. Ostrzegam jednak, że niesmak może się powiększyć... Quote
Pankracy Posted February 2, 2011 Author Posted February 2, 2011 nie jestem koalicjantką-mając na uwadze dobro zwierząt- sama mam pieska uratowanego z Boguszyc (od wallowej) zbieram podpisy pod projektem nowej ustawy ponieważ nie mogę pogodzić się z tym co ludzie wyprawiają ze zwierzętami-i tylko to budzi mój niesmak. Quote
ann1gorszapolowa Posted February 2, 2011 Posted February 2, 2011 [quote name='Pankracy']nie jestem koalicjantką-mając na uwadze dobro zwierząt- sama mam pieska uratowanego z Boguszyc (od wallowej) zbieram podpisy pod projektem nowej ustawy ponieważ nie mogę pogodzić się z tym co ludzie wyprawiają ze zwierzętami-i tylko to budzi mój niesmak.[/QUOTE] A czy ktoś Cię z tego powodu atakuje? Jesli podaje się na forum projekt ustawy, opis jej najważniejszych założeń, a zarazem prosi o składanie podpisów, to poddaje się to co zostało tam napisane pod publiczny osąd. Myslę, że każdy ma prawo do wyrażenia swojej opinii w tym wątku, a że opinia może być nie po Twojej mysli, cóż musisz się z tym pogodzić. Jak znajdę czas to szerzej napiszę o tym co budzi mój niesmak i zapewniam, że nie będzie to złośliwe czepianie się szczególików i potknięć, których temu projektowi nie brakuje. Zapewniam też, że uwagi czynic będę mając na względzie to samo co Ty, czyli dobro zwierząt. Quote
senitus Posted February 2, 2011 Posted February 2, 2011 Oj jest wielki niesmak i powiem tak ten projekt powinien trafić do kosza i bardzo się ucieszę jeśli tak się stanie. Po pierwsze to nas jako kraj nie stać na realizację takiej ustawy. Jest zbyt restrykcyjna względem, zwykłych ludzi. To jest aż straszne i trąci zachodem sory , ale tak czuję. Obecna ustawa jest zasadniczo dobra tylko nie respektowana. Po co 3 lata więzienia skoro te 2 obecne są nierespektowane. Czy szanowne fundacje policzyły ile kosztuje utrzymanie więżnia? Zapewniam ,że po przeliczeniu mocno się zastanowicie. Czy nie lepiej za tą kasę nakarmić zwierzaki i je leczyć. Lepszą karą było by trzepnięcie po kieszeni oraz publiczne ośmieszenie w prasie lokalnej. A jeszcze lepiej zagonić takich do kopania rowów i łatania dziur w asfalcie. Quote
Pankracy Posted February 2, 2011 Author Posted February 2, 2011 nie napisałam nic o ataku,czy złosliwościach-odniosłam się ogólnie do wątku.a jeśli chodzi o ustawę mam nadzieję że wejdzie w życie - Dania jest dla mnie krajem który jeśli chodzi o ochronę zwierzaków jest dla mnie przykladem-i mam nadzieje ze do takich standardów dojrzejemy.Jeśłi chodzi o więzienia to jest jeszcze coś takiego jak areszt domowy (powszechnie juz stosowany)pozdrawiam Quote
annnaka Posted February 21, 2011 Posted February 21, 2011 Teraz może być tylko lepiej. Żądajmy zaostrzenia kar, dajmy głos tym, którzy sami nie mogą walczyć o swoje prawa!!! http://www.koalicja.org.pl/ Wydrukuj, zbierz podpisy - dotyczy zmiany ustawy o ochronie zwierząt - może uda się wspólnymi siłami zmienić prawo na lepsze :D Quote
Soema Posted February 21, 2011 Posted February 21, 2011 [quote name='annnaka']Teraz może być tylko lepiej. Żądajmy zaostrzenia kar, dajmy głos tym, którzy sami nie mogą walczyć o swoje prawa!!! http://www.koalicja.org.pl/ Wydrukuj, zbierz podpisy - dotyczy zmiany ustawy o ochronie zwierząt - może uda się wspólnymi siłami zmienić prawo na lepsze :D Zgadzasz się w pełni z wszystkimi punktami w w/w ustawie? Quote
Merys Posted February 21, 2011 Posted February 21, 2011 Soema napisał(a):Zgadzasz się w pełni z wszystkimi punktami w w/w ustawie? Widzę, że nie tylko ja dostrzegam istotne błędy w ich ustawie. Quote
majka2222 Posted February 23, 2011 Posted February 23, 2011 Soema, Merys co Wam się nie podoba w ustawie? Ja uważam, że jest świetna. To szansa dla zwierzaków! Quote
Soema Posted February 23, 2011 Posted February 23, 2011 majka2222 napisał(a):Soema, Merys co Wam się nie podoba w ustawie? Ja uważam, że jest świetna. To szansa dla zwierzaków! Chociażby wykaz osób kompetentnych do uśmiercenia zwierzaka, zakaz hodowli pewnych ras (pan L. w żaden sposób nie potrafi uargumentować względów "oczywistych" tego zakazu), zdefiniowanie "schroniska" itp... Quote
majka2222 Posted February 24, 2011 Posted February 24, 2011 [quote name='Soema']Chociażby wykaz osób kompetentnych do uśmiercenia zwierzaka, zakaz hodowli pewnych ras (pan L. w żaden sposób nie potrafi uargumentować względów "oczywistych" tego zakazu), zdefiniowanie "schroniska" itp... zdefiniowanie schroniska jest ważne - chodzi o to, żeby spełniały określone standardy - przynajmniej ja tak to widzę. Nie zauważyłam nic o zakazie hodowli pewnych ras. Czy możesz napisać który to artykuł proponowanej ustawy?? Treśc ustawy tutaj dla zainteresowanych: http://www.koalicja.org.pl/ustawa.php Quote
Soema Posted February 25, 2011 Posted February 25, 2011 [quote name='majka2222']zdefiniowanie schroniska jest ważne - chodzi o to, żeby spełniały określone standardy - przynajmniej ja tak to widzę. Nie zauważyłam nic o zakazie hodowli pewnych ras. Czy możesz napisać który to artykuł proponowanej ustawy?? Treśc ustawy tutaj dla zainteresowanych: http://www.koalicja.org.pl/ustawa.php Art. 20. Minister właściwy do spraw administracji publicznej określi, w drodze rozporządzenia: wykaz ras, rodów, linii hodowlanych i mieszańców zwierząt podlegających zakazowi hodowli i rejestrowania w organizacjach hodowców, wykaz ras, rodów, linii hodowlanych i mieszańców zwierząt dla których posiadania konieczne jest złożenie egzaminu, a pan Grzegorz argumentuje, że to "ze względów oczywistych.." ale jakich już nie chce napisać.. te egzaminy to też nieprzemyślana sprawa.. duuużo jest błędów.. http://www.dogomania.pl/threads/188739-Mordowanie-zwierzat-w-majestacie-prawa-czy-to-mozliwe?p=16388075#post16388075 Quote
Zofia.Sasza Posted February 28, 2011 Posted February 28, 2011 " Art. 6. Zabronione jest takie postępowanie ze zwierzętami, które może narazić je, ich potomstwo lub ludzi i inne zwierzęta znajdujące się w ich otoczeniu na ból, cierpienie lub śmierć, w szczególności: dopuszczanie do zaginięcia zwierzęcia, w szczególności wypuszczanie psów poza posesję bez widocznego ich oznakowania zawierającego informację o sposobie kontaktu z właścicielem lub opiekunem; handel zwierzętami domowymi poza miejscami ich chowu, w szczególności na targowiskach; sprzedaż zwierząt osobom nieletnim lub pozostającym pod wpływem alkoholu lub innych środków odurzających posiadanie lub prowadzenie obrotu wężami jadowitymi lub wymagającymi karmienia żywymi ssakami lub ptakami, z wyłączeniem ogrodów zoologicznych; samodzielne odławianie i usuwanie z posesji ssaków drapieżnych, szczególnie kun, psów i wolno żyjących kotów, a także nietoperzy, bez nadzoru lub upoważnienia Wojewódzkiego Inspektora do Spraw Zwierząt; prowadzenie tresury zwierząt w celu zwiększenia ich agresywności." Czyli co? Nie wolno odłowić kotki na sterylkę, ani kocura do kastracji bez zgody WIdSZ??? Ktoś się tu z osłem na łby pozamieniał? Quote
Szamanka Posted February 28, 2011 Posted February 28, 2011 Przypominam o trzymaniu się tematu :p Bardzo proszę bez prywatnych przytyków. Quote
Odi Posted February 28, 2011 Posted February 28, 2011 Wellington, wstępne uwagi, które przytoczyłaś ze strony KTOZ, dotyczą projektu tzw. małej nowelizacji "autorstwa" Okupanta Komina & Co, tj. projektu dawno wywalonego do kosza. Quote
Zofia.Sasza Posted February 28, 2011 Posted February 28, 2011 [quote name='Zofia.Sasza']" Art. 6. Zabronione jest takie postępowanie ze zwierzętami, które może narazić je, ich potomstwo lub ludzi i inne zwierzęta znajdujące się w ich otoczeniu na ból, cierpienie lub śmierć, w szczególności: dopuszczanie do zaginięcia zwierzęcia, w szczególności wypuszczanie psów poza posesję bez widocznego ich oznakowania zawierającego informację o sposobie kontaktu z właścicielem lub opiekunem; handel zwierzętami domowymi poza miejscami ich chowu, w szczególności na targowiskach; sprzedaż zwierząt osobom nieletnim lub pozostającym pod wpływem alkoholu lub innych środków odurzających posiadanie lub prowadzenie obrotu wężami jadowitymi lub wymagającymi karmienia żywymi ssakami lub ptakami, z wyłączeniem ogrodów zoologicznych; samodzielne odławianie i usuwanie z posesji ssaków drapieżnych, szczególnie kun, psów i wolno żyjących kotów, a także nietoperzy, bez nadzoru lub upoważnienia Wojewódzkiego Inspektora do Spraw Zwierząt; prowadzenie tresury zwierząt w celu zwiększenia ich agresywności." Czyli co? Nie wolno odłowić kotki na sterylkę, ani kocura do kastracji bez zgody WIdSZ??? Ktoś się tu z osłem na łby pozamieniał? Ponawiam pytanie???? Kto to wymyślił???? Nie ma przecież gwarancji, że WIdSZ nie zostanie jakiś "obrońca życia poczętego" albo inny przeciwnik "okaleczania kotów wolno żyjących". Quote
wellington Posted February 28, 2011 Posted February 28, 2011 Odi napisał(a):Wellington, wstępne uwagi, które przytoczyłaś ze strony KTOZ, dotyczą projektu tzw. małej nowelizacji "autorstwa" Okupanta Komina & Co, tj. projektu dawno wywalonego do kosza. Juz ide stac w kacie :sad: Quote
xxxx52 Posted February 28, 2011 Posted February 28, 2011 to wg .obecnej nowelizacji "kazdy moze zabic ,dobic zwierzeta ,ktore sa niewygodne i przeszkadzaja"?To ci dobre Uwazam ,ze tylko weterynarz moze zadecydowac ktore zwierze ma miec wykonana eutanazje (tzn zwierzeta chore ,ktore cierpia) Brakuje ,w projekcie ustawy o ograniczeniu ilosci zwierzat domowych ,ze wszystkie zwierzeta przechodzace przez schroniska ,czy to suczki czy psy powinny byc kastrowane. Nie ma wzmianki o normach schroniskowych ,ktore schroniska powinny posiadac. Nie ma wzmianki ,ze kazdy opiekun posiadajacy psa /psy mieszkajacy ,w miescie i na wsiach ,powinien placic podatek . Nie ma zmianki ,ze pies nie moze byc zwierzeciem gospodarskim ,powinien byc zwierzeciem domowym zaliczonym do czlonka rodziny Quote
Agata Balu Posted February 28, 2011 Posted February 28, 2011 Napisał Odi Wellington, wstępne uwagi, które przytoczyłaś ze strony KTOZ, dotyczą projektu tzw. małej nowelizacji "autorstwa" Okupanta Komina & Co, tj. projektu dawno wywalonego do kosza. [quote name='wellington']Juz ide stac w kacie :sad: Postoisz sobie w kącie a inni nadal będa to czytac??? SKASUJ POST!!!! Quote
santino Posted March 1, 2011 Posted March 1, 2011 [quote name='xxxx52'] Nie ma wzmianki ,ze kazdy opiekun posiadajacy psa /psy mieszkajacy ,w miescie i na wsiach ,powinien placic podatek . Ustawa o ochronie zwierząt to chyba jednak nie jest miejsce na regulowanie kwestii podatkowych. "Podatek za psa" uregulowany jest w ustawie o podatkach i opłatach lokalnych z 12 stycznia 1991 r. (t.j. Dz.U. z 2006 r. nr 121, poz. 844 z późn. zm.). Zgodnie z art. 19: Rada gminy, w drodze uchwały: 1) określa zasady ustalania i poboru oraz terminy płatności i wysokość stawek opłat określonych w ustawie, z tym że: a) stawka opłaty targowej nie może przekroczyć 681,54 zł dziennie,b) stawka opłaty miejscowej w miejscowościach, o których mowa w art. 17 ust. 1 pkt 1, nie może przekroczyć 1,93 zł dziennie, c) stawka opłaty miejscowej w miejscowościach posiadających status obszaru ochrony uzdrowiskowej nie może przekroczyć 2,76 zł dziennie, d) stawka opłaty uzdrowiskowej nie może przekroczyć 3,82 zł dziennie, e) (uchylona), f) stawka opłaty od posiadania psów nie może przekroczyć 107,85 zł rocznie od jednego psa; Oznacza to, że nie jest ona obowiązkowa w każdej gminie. Aby wprowadzić obowiązek [quote name='xxxx52'] ze kazdy opiekun posiadajacy psa /psy mieszkajacy ,w miescie i na wsiach ,powinien placic podatek . to by przy okazji zmiany ustawy o ochronie zwierząt zmienić również ustawę o podatkach i opłatach lokalnych. Quote
xxxx52 Posted March 2, 2011 Posted March 2, 2011 W ustawie nie ma mowy o stanowisku kierowniczym w schronisku tzn ze kierwonik powinie byc wybierany podczas wyborow i utworzony powinien byc zarzad . Kierownik ,zarzad nie otrzymuja zaplaty sa to stanowiska spoleczne tj wolontariat. Pieniadze od gmin za psy bezpanskie powinny trafic bezposrednio na konto schroniska i decydowac o nich powinni czlonkowie zarzadu z kierownikiem. Oplaty z gmin za bezdomne psy powinny gminy placic nie za psy wylapane bezdomne ,ale oplata powinna byc ustalona i pobierana od kazdego mieszkaca np.u nas 50 centow Quote
santino Posted March 2, 2011 Posted March 2, 2011 xxxx52 napisał(a):Kierownik ,zarzad nie otrzymuja zaplaty sa to stanowiska spoleczne tj wolontariat. Tutaj się nie zgodzę. Kierowanie schroniskiem to jest full time job. Przecież ci ludzie muszą z czegoś żyć. Wydaje mi się, że wiem o co Ci chodzi. Ja też nie godzę się by Pani Dyrektor największego warszawskiego schroniska dostawała co roku 6000 zł podwyżki, ale jednak to chyba nie może być praca tylko i wyłącznie pro bono (mówię o kierowaniu i zarządzaniu schronem). Quote
Agata Balu Posted March 2, 2011 Posted March 2, 2011 xxxx52 napisał(a):W ustawie nie ma mowy o stanowisku kierowniczym w schronisku tzn ze kierwonik powinie byc wybierany podczas wyborow i utworzony powinien byc zarzad . Kierownik ,zarzad nie otrzymuja zaplaty sa to stanowiska spoleczne tj wolontariat. Coś dziwnego tutaj piszesz. Kto ma zarządzać pracą schroniska jako "wolontariusz"? Koordynowac pracę ludzi, rozliczać się z dotacji, codziennie być tam w pracy? No chyba że u Was wolontariusze to ludzie majętni odcinający tylko kupony od pieniędzy ulokowanych w inwestycjach więc pracować nie muszą. Chyba nie jesteś jednak za bardzo zorienowana/y jak wygląda prawny status schroniska w Niemczech. Raczej nie mieszaj nam w głowach z zagranicy! Quote
Recommended Posts