Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Sytuacja troszkę się skomplikowała.
Dziś zadzwoniłam do pana aby umówić się na dowóz Bursztyna i okazuje się, że nie mogę go przywieźć gdyż mama tego pana nie zgadza się na psa (porysuje jej parkiety - to jego słowa). Pan jest w trakcie poszukiwania mieszkania gdyż nosi się z zamiarem wyprowadzenia od pewnego czasu.
Dałam panu kilka dni na podjęcie decyzji (on twierdzi, że decyzję podjął i pies musi trafić do niego). W każdym razie poczekam tydzień i jeśli się nie odezwie zaczynam akcję poszukiwawczą od nowa.
Samo życie niestety.

• Replies 464
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ano samo życie - parkiety, dywany.
Zdziwiłam się dziś bardzo bo nie miałam pojęcia o niechętnej mamie.
Poczekam kilka dni, może pan się odezwie. Szkoda by było stracić ten dom, naprawdę.
Czasami siła wyższa nie daje ludziom zrealizować swoich marzeń i tak może być w tym wypadku.

Posted

[quote name='mestudio']Ano samo życie - parkiety, dywany.
Zdziwiłam się dziś bardzo bo nie miałam pojęcia o niechętnej mamie.
Poczekam kilka dni, może pan się odezwie. Szkoda by było stracić ten dom, naprawdę.
Czasami siła wyższa nie daje ludziom zrealizować swoich marzeń i tak może być w tym wypadku.[/QUOTE]

Ale niepoinformowanie Cię o tym, że nie wszyscy być może zgadzają się na nowego domownika nie jest w porządku i tyle. Poza tym, bądźmy realistami. Jesli pan chce mieszkanie wynająć (a nie kupić), to wymagana będzie zgoda najemcy. Nie każdy pozwala trzymać w mieszkaniu psa. Nie żebym ferment siała, ale juz bardzo sceptycznie do tego podchodzę, i jestem trochę zniesmaczona.

Posted

Też uważam, że to niepoważne przy tym dobrym odbiorze po spotkaniach. Wspominałam przecież panu, że jest inny chętny gdzie teściowa nie wyraża zgody i w takie miejsce psa nie oddam bo nie będzie tam mile widziany. Nawet słowem w czasie rozmowy nie wspomniano, że ktoś może się nie zgadzać, nie miałam pojęcia, że pan mieszka z mamą, w ogóle ominął ten temat. Osobiście już straciłam nadzieję, a szczerze mówiąc to coraz częściej ludzie mnie zdumiewają i zawodzą. Czy oni nie pojmują, że tracimy swój prywatny czas - wizyty u nas i u nich, że ponosimy koszty dotarcia na wizyty (Fela), że telefony też kosztują?

Posted

Wiadomości z ostatniej chwili są takie, że pan zostawił mi wiadomość nagraną (niestety jestem w pracy i czasami nie odbieram telefonów), że wszystko już załatwione i psiak może do niego przyjechać.
Chwilowo nie mogę rozmawiać więc wysłałam sms-a, że zadzwonię wieczorem i dowiem się wtedy gdzie mieszkałby Bursztyn.
Muszę to poukładać i porozmawiać, przemyśleć.
Jeżeli Bursztyn miałby jechać w sobotę to ja nie mam samochodu, dziś miał jechać z TZ bo mamy do jutra firmowy, ale w sobotę to porażka.
Nie wiem co robić.

Posted

Nie wiem co powiedzieć, ale nie podoba mi się to. Wprawdzie nie mam nic do powiedzenia w tej sprawie, ale żeby się później nie okazało, że Bursztyn nie będzie w miejscu, o którym cały czas mówi ten pan.

Posted

Ciotki, spokojnie, powiesić psy zawsze zdążycie ;-)
To, że pan mieszka z mamą, wiedziałam. Mało tego - widziałam się z nią, rozmawiałam. Wiedziała o psie, zgodział się na niego, choć pies i tak z nią by nie mieszkał (osobne mieszkania w domu 2-3 rodzinnym). No ale wiadomo jak to jest ze starszymi ludźmi - przemyślała sprawę i zaczęła się krzywić.

To jest dorosły człwoiek, który nie jest od matki zależny. Jak sam powiedział, wczesniej zamierzał się wyprowadzić (mieszkał z matką bardziej ze względu na nią) i właśnie to zrealizował. Ponieważ na Bursztynie bardzo mu zależy, zagęścił ruchy.
Przed chwilą z nim rozmawiałam. Ma już mieszkanie (ze zgodą właściciela na psa) i wszystkie rzeczy dla Bursztyna, łącznie z worem karmy. Moim zdaniem w ten sposób udowodnił swoją determinację. Będę się z nim widziała na podpisaniu umowy.

Posted

Wczoraj wieczorem Bursztyn pojechał do nowego domu. Nie chciał wejść do samochodu, był zdezorientowany. Jednak całą drogę pięknie siedział z tyłu i był grzeczny. Na miejscu pojawił się nowy problem:-). Bursztyn absolutnie nie chciał wejść po schodach na 1 piętro. On jest tak masywny, że jak stanie to nie ma siły żeby go poruszyć i wtedy albo na rączki albo jakiś pomysł. Zaproponowałam aby Pan udał się do własnej lodówki i coś mu podsunął pod nos - Bursztyn uwielbia zwykłe jedzenie, ale nie powinien go jeść bo ma potem problemy z żołądkiem - no i udało się pieska zaprosić do domu na dwie parówki.
Jeszcze nie wiem nic jak minęła noc, czy nikogo nie zjadł, czy nie marudził. Potem zadzwonię i zapytam.
W piątek wydarzył się niemiły wypadek z Bursztynem w roli głównej.
Mamy staruszka Mufina, który jest bardzo zazdrosnym samcem i warczy na większość psów samców. Jakieś dwa miesiące temu Bursztyn i Mufin trochę się poszarpały i od tego czasu Mufin był izolowany w kojcu, oddzielne spacery itp. Niestety w piątek wystarczyła chwila nieuwagi i Bursztyn wyszedł z domu do ogrodu jak Mufin spacerował i bez jakiegokolwiek ostrzeżenia zaatakował dziadka. Bursztyn miał wybór - przyjść do mnie jak go wołałam albo zrobić to co zrobił. Przez kilka sekund stał między mną i dziadkiem i myślał, ale niestety wybrał atak.
Złapałam Bursztyna za obrożę i odciągnęłam, puścił Mufina i poszedł ze mną do domu. Myślałam, że już po Mufinku bo z okolic szyi lała mu się krew jak z przeciętej tętnicy. Byłam przekonana, że Bursztyn przegryzł mu żyły. Na szczęście zatamowałam krwawienie i u weterynarza okazało się, że Mufin ma głęboką ranę szarpaną w okolicy mostka i drugą ranę - rozciętą skórę na podbrzuszu w okolicy przedniej łapy. Musimy mu kilka razy dziennie wpuszczać w tą szarpaną ranę rywanol i wyciskać zbierającą się wydzielinę. Drugie rozcięcie zostało tylko zabezpieczone 1 szwem aby się nie brudziło gdyż jest tak szerokie, że się nie zrośnie. Trzeba czekać aż mu narośnie nowa skóra w tym miejscu.
W sumie to bardzo dobrze, że takie wydarzenie miało miejsce u nas, uczciwie powiedzieliśmy panu, aby bardzo pilnie obserwował relacje Bursztyna z innymi psami. Bursztyn pamięta jak ktoś mu zalezie za skórę i jak widać odwdzięcza się kiedy nadarzy się okazja.
W dodatku Bursztyn atakuje nie dając żadnego znaku na zewnątrz, robi to tak spokojnie jakby głaskał kotka. Podchodzi, łapie ofiarę w zęby i szarpie. Złąpany za obrożę spokojnie odchodzi, puszcza i idzie jakby nigdy nic.
Ponieważ stałam od psów kilka metrów dalej to nie mogę w 100% określić kto zawinił - nie słyszałam bowiem czy Mufin przypadkiem nie zaczął warczeć.
Mufinek się jakoś pozbiera. Ma pełen wypas włącznie z wynoszeniem na spacerki na rękach bo bieda nie ma siły. Dziś odrobinę nawet podreptał po domu. Dostaje antybiotyki, troszkę nawet zjadł więc jeśli w środku nie zrobi się stan zapalny to będzie dobrze.

Martwię się o Bursztyna. Chciałabym aby pan sobie z nim poradził i nauczył się tego psa. Mam nadzieję, że to jest ten właściwy dom.

Bursztynio kopie sobie norę:-)
[img]http://img845.imageshack.us/img845/6315/img3165.jpg[/img]

[img]http://img13.imageshack.us/img13/3668/img3161n.jpg[/img]

[img]http://img577.imageshack.us/img577/5305/img3159m.jpg[/img]

[img]http://img26.imageshack.us/img26/3562/img3157f.jpg[/img]

Posted

A tu już zdjęcie z nowego domu, Bursztyn jest wg Pana Łukasza idealny, pan powiedział dziś, że czuje się w domu tak jakby nie miał psa. I taki właśnie jest Bursztym, maksymalnie grzeczny.

Lord Bursztyn
[img]http://img854.imageshack.us/img854/4509/1004701.jpg[/img]

Posted

Tydzień mojej nieobecności a tu tyle rzeczy wydarzyło sie. Dobrze, ze Busztyn w końcu zakotwiczył - oby na zawsze. Jednak na koniec zdążył jeszcze "przywalić" zadziornemu Mufinowi. Może ten incydent trochę zmieni jego charakter - będzie bardziej ostrożny w kontaktach z innymi psami.
Chociaż tak sobie myśle, ze Mufin bardzo poczuł się już gospodarzem w nowym domu i po prostu instynktownie, nie zważając na zagrożenie ze strony większego Bursztyna, zaatakował, wyrażając w ten sposób swój sprzeciw. Mam nadzieję, ze rany szybko sie zagoją i psiaki już nigdy wiecej się nie zobaczą.

Posted

Trzymałam kciuki za Bursztynka!!!

Teraz zapraszam na bazarek dla BENO z Ostrowii , chłopak nadal szuka domu...

[url]http://www.dogomania.pl/threads/208526-quot-quot-Bia%C5%82e-Kruki-quot-quot-i-nie-tylko-!!!-Na-BONO-do-7-czerwca[/url].

Posted

Tytuł niezmieniony i ja nic nie wiedziałam!!!!!
Wspaniale, że Bursztyn w domu!!!!!!

To ja może przypomnę Blankę Bursztynopodobną...może ktoś skusi się i pomoże w jej adopcji??
[URL]http://www.dogomania.pl/threads/192538-Sunia-w-typie-rodezjana-z-silnym-lękiem-separacyjnym!!!-POMOCY[/URL]!!!!

[IMG]http://i55.tinypic.com/ayrfhg.jpg[/IMG]

Posted

Havanko, Mufin niczego się już nie nauczy. Jest chorobliwie zazdrosny i pilnuje mnie w domu jak wariat, szczególnie jak któryś z psiaków jest też w domu. Mufin ciągle dostaje antybiotyk, już sam wychodzi z domu, nie pogarsza się wygląd rany na mostku i powinien się pozbierać.
Dziś rozmawiałam z nowym Panem Bursztyna - Rafiego (nowe imię). Wszystko jest super, pies nie sprawia żadnych problemów, nie okazuje żadnej agresji, jest konfrontowany z innymi pieskami i nie przejawia najmniejszych oznak agresji, chce się z nimi bawić. Tak jak uprzedzałam, on odwdzięczy się atakiem tylko w uzasadnionym przypadku w dodatku pozwoli bez problemu nad sobą zapanować.
Niestety pan nie posłuchał moich rad żywieniowych i uraczył Bursztyna kosteczką w czwartek i ma za swoje:-). Bursztym może jeść tylko suchą karmę i koniec, wszelkie smakołyki i inny rodzaj jedzenia odpadają.
Bez Bursztyna jest inaczej. Mniej obowiązków i mniej napięcia - nie trzeba być ciągle czujnym w domu przy kotach:-).
Zostało nam suchej karmy Bursztynowej kilka kubków, może na 5 dni w sumie.
Pan jest zadowolony z pieska więc zaczynam mieć nadzieję, że to jednak przystanek końcowy
Teraz kolej na pannę Fąfel.Zrobiła się z niej super posłuszna sunia.