Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 705
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Życie ma to do siebie, że przeplatają się chwile rozpaczy z chwilami szczęścia. Mego Miszy nie uratowałam, ale uratowłam Sabinkę. Nie zmniejsza to mojej tęsknoty po Miszy, ale stanowi pewną pociechę, szczególnie, że jest wyjątkową sunią, która nie tylko wspaniale rozumie się z Zulą, ale i z całą typową dla dogów miłością przywitała nowego członka mego stada 10-tygodniowego Tomiego. A oto kilka zdjęć z dzisiejszego dnia pracy i tylko mi nie mówcie, że niedługo pójdę z torbami, bo zamiast pracować zajmujemy się psami, bo sama mam takie podejrzenia.

Sabinka i Zula ucięły sobie drzemkę, więc chwilowo możemy troszkę popracować

Ach te oczy!!!

To nie moje małe, ale ja kocham wszystkich

Ale jesteś duza...

No i jak tu można pracować, jak ma się takich pomocników???

Posted

faktycznie jak można pracować przy takiej gromadce cudaków :) Sabina zrobiła się ślicznie nobliwa, uszka i spojrzenie jak u mojej dosi- ach...lubię nakrapiańce!

nie zrozumiałam allu, maleństwo to Twój nowy nabytek? z niego będzie piękny dog ...Tomi, tak wołam do swego syna, hahaha....

Posted

Imiona są dwa, trzecie to przydomek hodowlany, czyli nazwa hodowli. Nie muszą być dwa, czasami jest to jedno imię, np. jedno ma moja Alisia, formalnie Alija. Czy dwa, czy jedno decyduje hodowca. Z reguły nadaje się jedno imię, jeśli nazwa hodowli jest długa, np. Alisa ma na imię Alija, a przydomek hodowlany to Giga La Gothica.
Filipek to Philip Paul (imiona) Saxifrga (przydomek hodowlany), a Tomi to Tomas Torgal (imiona) Oregon (przydomek hodowlany). Imiona całego miotu muszą zaczynać się na tą samą literę.

Posted

o, dobrze wiedzieć, że to ostatnie to nazwa hodowli, a ciekawe jest, że cały miot musi się zaczynać na tę samą literę. Myślałam, że w hodowli psów jest podobnie jak u koni, gdzie imiona są po linii przodków. Kiedyś miałam praktykę w stadninie, ale było to b. dawno i nie za bardzo pamiętam te zasady.

Posted

Glutofia napisał(a):
a nie myslałaś kaszanko że kazdy ma prawo wybrać sobie psa jakiego chce? I nie musi się z tego tłumaczyć całemu światu?

Nie wiem dlaczego się denerwujesz pytaniem kaszanki? Alla pisała, że bardzo chciałaby przygarnąć Nero, szarego synka Sabinki, który był u mnie na DT, ale nie może bo jej pies nie toleruje innych. Stąd pewnie ciekawość kaszanki.

Kaszanko wszystkie dzieci Sabiny mają najwspanialsze domki na świecie i są bardzo szczęśliwe :) Nero ma na imię Diesel i zachwyca swoją urodą wszystkich przechodniów. Serce mnie bolało jak musiała go oddać, bo nigdy jeszcze nie miałam tak cudownego szczeniaka, ale cieszę się, że trafił na swoich ludzi :)

Posted

Dla jasności. NIe mogłam wziąć Sabinki, bo moja suka nie toleruje innych suk. Psy toleruje, a szczeniaka Sabinki nie zdecydowałam się wziąć, bo wtedy miałam jeszcze 3 psy. Potem umarł Misza. Wzięłam Tomiego bo JEST DOGIEM, a Diesel nie. NIektórym kobietom jest obojętne, kto jest ich mężem, a niektórym nie. Niektórym osobom nie jest obojętne jakiej rasy są ich psy, a niektórym jest.
Glucia mnie zna i wie, że pytnie Kaszanki sprawiło mi dużą przykrość, na którą wydaje mi się, że nie zasłużyłam.

Posted

oj! zgęstniało powietrze na wątku. Otwieramy wentyl:Tomi będzie pięknym dogiem, a sabinkowe dzieciaki na pewno mają się dobrze i wyrosną równie śliczne jak sabina :)

A teraz rozmaitości;) Na nasz ogród wczoraj demonstracyjnie zaczłapała dorosła parka jeży i będzie się działo jak co roku. Poza tym od jakiegoś czasu gości u nas sójka, jest śliczna, kolorowa. Jest to nie typowe, bo sójki to leśne ptaki, a tu prawie miasto. Moi sąsiedzi mają "zaiglaczony" ogród i pewnie zadomowiła się u nich w iglakach.

Posted

joanna83 napisał(a):
Kaszanko wszystkie dzieci Sabiny mają najwspanialsze domki na świecie i są bardzo szczęśliwe :) Nero ma na imię Diesel i zachwyca swoją urodą wszystkich przechodniów. Serce mnie bolało jak musiała go oddać, bo nigdy jeszcze nie miałam tak cudownego szczeniaka, ale cieszę się, że trafił na swoich ludzi :)

Cieszy mnie to niezmiernie :)

Posted

Aimez_moi napisał(a):
Alla......ciesze sie z toba z malego dozka.....:):)
A napisz jak Twoja Ali reaguje na Sabine...... to dwie dorosle dozyce.....:)

Alisia nie toleruje żadnej innej suni, niestety, gdyby nie to sama wzięłabym Sabinkę, ale Alisia taka jest i taka była zawsze. Dlatego jak Sabinka i Zula przyjeżdżają do mnie, to Alisia zostaje w domu z moim mężem, a reszta szaleje na podwórku lub na spacerze w pobliskim lesie.

Guest monia3a
Posted

Miałam okazję poznać niedawno Sabinkę, fajna z niej dziołcha :)
Alla Twoje stadko imponujące, a najmniejszy to duży chłopak przy Sabinie to kawał chłopa ;)

Posted

Co prawda w jednej kwestii suntelności u Sabinki żadnej. W kwestii kradzieżowania jedzenia. Robi to nieustannie, w sposób nagły, nachalny i bandycki. Co prawda wybaczamy jej to, bo u poprzednich właścicieli zapewnie to ta umiejętność pozwoliła jej przetrwać.

Posted

Alla.....maly Tomi jest chyba taki jak Alusia.....no taki bezowy ...nie wiem jak to sie fachowo nazywa.....
A dostojny Filip faktycznie zapatrzony w cudna Arlekinke......
Alla... soryy...ale tak..sa dogi plaszczowe jak Filip, takie pregowane, bezowe i arlekiny?