Jump to content
Dogomania

Tora & Lumpek (oboje za Tęczowym Mostem), ich dwóch i Tajga :)

Recommended Posts

Posted

[quote name='magdabroy']To powiedz wetowi, że karmisz gotowanym i niech Ci da preparat w tabletkach ;) Moja Tora jak była mała dostawała to:
[URL]http://www.sklep.veterynaria.pl/?209,wita-vet-ca-p-2-tabletki-a-8g-psy-80-tabletek[/URL][/QUOTE]

ooo coś wspominała o tych witaminach, ale obecnie nie miała ich na stanie.. :roll:

no i skoro dostaje puppy to nie wiem czy mogę dodatki jakieś dawać? bladego pojęcia nie mam....

[URL]http://www.faunaplanet.tv/275/Dysplazja_-_Czym_jest,_objawy_i_skutki_tv.htm[/URL] i bądź człowieku mądry...

mały będzie na Barfie jak trochę dorośnie, bo niestety ale nie zbilansujemy mu dobrze jedzenia...
ale coś czuję, ze z tym przechodzeniem będą problemy, bo to nie żelazny żołądek jak Soń i Cip... a to co mały wyrabia za surowym jedzeniem to w głowie się nie mieści... potrafi Ciapkowi z pyska wyciągnąć :roll: a jak się darł jak go trzymałam :lol:

Posted

[quote name='kalyna']ooo coś wspominała o tych witaminach, ale obecnie nie miała ich na stanie.. :roll:

no i skoro dostaje puppy to nie wiem czy mogę dodatki jakieś dawać? bladego pojęcia nie mam.... [/QUOTE]

Ten preparat podaje się zarówno przy karmie suchej jak i przy gotowanym, tylko dawkowanie się zmienia ;) Jak Tora była rano na suchym, a wieczorem na gotowanym, to dostawała 1,5 dawki ;)

Posted

Jak Oli był mały to od razu wetka pytała jak jest karmiony- jak tylko odpowiednia sucha karma to nie trzeba było nic dodatkowego, a że Oli jadł pół na pół suche i gotowane to podawaliśmy witaminy [URL]http://www.aptuspet.com/products_pl?productgroup=10367435&product=10404564[/URL] (tylko już nie pamiętam w jakiej proporcji :roll: )

Posted

Rozmawiałam z wetką ;) Ten preparat na stawy sam z siebie nie pomoże, ale będzie dobrą bazą przy podawaniu leku ;) Więc mój tata ma do niej przyjść i dostanie dla Tory tabletki, które mi wyśle pocztą :) Dostanie Kartrodyl, Rimadyl lub Canidryl. Mogę iść również do weta tutaj, ale pewnie skończy się prześwietleniem, zastrzykami i Bóg wie czym jeszcze, a wedłóg wetki na tą chwilę, skoro chodzi normalnie, nie utyka, a nawet biega, to nie ma do tego wskazania ;) Tak więc narazie podajemy preparat na stawy i czekam na leki z Polski ;)

Posted

[quote name='magdabroy']Rozmawiałam z wetką ;) Ten preparat na stawy sam z siebie nie pomoże, ale będzie dobrą bazą przy podawaniu leku ;) Więc mój tata ma do niej przyjść i dostanie dla Tory tabletki, które mi wyśle pocztą :) Dostanie Kartrodyl, Rimadyl lub Canidryl. Mogę iść również do weta tutaj, ale pewnie skończy się prześwietleniem, zastrzykami i Bóg wie czym jeszcze, a wedłóg wetki na tą chwilę, skoro chodzi normalnie, nie utyka, a nawet biega, to nie ma do tego wskazania ;) Tak więc narazie podajemy preparat na stawy i czekam na leki z Polski ;)[/QUOTE]
Widać od razu, że ta wetka z polski to konkretny lekarz i nie naciąga :)

Moja wetka nie proponowała mi konkretnej karmy, poza tą co kończę dawać czyli RC Gastro. Ale to tylko dlatego, że mały był chory itd. Teraz mam zamiar powoli wprowadzać mu karmę : Acana Dog Puppy Large Breed. Zobaczę jak będzie na nią reagował i czy mu zasmakuje bo co do RC to może i karmy weterynaryjne są dobre ale całe życie nie chcę karmić Ptysia Gastro... A jeśli chodzi ogólnie o RC to sama wetka mówiła jak zapytałam, że ten dla owczarków może być ale są też inne firmy tańsze troszkę a lepsze. O Acanie też mówiła, że dobra karma ale trzeba i tak każdą sprawdzić na piesku bo dobra dla jednego nie znaczy, że dla wszystkich.
Co do dodatków typu witaminki itd, to Ona uważa, że w suchej karmie jest wystarczająca ilość potrzebna dla szczeniaka tak jak i dla dorosłego pieska. Jedyne co to zasugerowała podawanie calcium ( takiego jak dla ludzi, np. z witaminą D3 ) na pół szklanki wody 1/4 tabletki. No i dostałam "Rumen Tabs" ( tu jest ulotka : [url]http://www.krakvet.pl/mikita-rumen-tabs-100tab-p-421.html[/url] )to tak ze na słaby układ pokarmowy Ptyśka. Tabletki mu nie zaszkodzą ale mogą pomóc a przy okazji chyba mu smakują:)
[h=3][/h]

Posted

Witamy ;)

super ze chociaz troche sie wyjasnilo co Torce podawać ;) mnie rozwalaja ceny lekow dla psów , psy moga brac to samo co i czlowiek a ceny różnia sie kolosalnie :roll:

Posted

[quote name='Ptysiak']Widać od razu, że ta wetka z polski to konkretny lekarz i nie naciąga :)
[/QUOTE]

Ja chodzę do niej już parenaście lat ze swoimi zwierzakami i ona wie, że jak będzie je dobrze leczyć, to zawsze do niej wrócę ;) I właśnie nawet teraz, pomimo odległości wiem, że zawsze mogę do niej zadzwonić, doradzić się itp. A jak jestem w PL to zawsze idę do niej profilaktycznie z moim zwierzyńcem ;)

[quote name='dOgLoV']Witamy ;)

super ze chociaz troche sie wyjasnilo co Torce podawać ;) mnie rozwalaja ceny lekow dla psów , psy moga brac to samo co i czlowiek a ceny różnia sie kolosalnie :roll:[/QUOTE]

No, zobaczymy z jakim efektem ;) Teraz siedzę i czytam opinie o tych lekach i jak zawsze opinie są podzielone :roll: Ceny masakryczne, to fakt :/

Posted

[quote name='magdabroy']Ja chodzę do niej już parenaście lat ze swoimi zwierzakami i ona wie, że jak będzie je dobrze leczyć, to zawsze do niej wrócę ;) I właśnie nawet teraz, pomimo odległości wiem, że zawsze mogę do niej zadzwonić, doradzić się itp. A jak jestem w PL to zawsze idę do niej profilaktycznie z moim zwierzyńcem ;)
[/QUOTE]

to zazdroszczę takiej wetki.. ja niestety nie mam zaufanego weta do moich stworków..
jak szczepienia itp to idziemy tutaj, ale operacja, coś poważnego to jeździmy do tego samego weta co chodzi dOgLoV z Neronem ;) nie znam lepszego weta....

po tym jak chcieli mi u nas Sonię uśpić, bo miała krzywe łapy już im nie ufam...Barrego też uśpiliśmy bez konsultacji z innym wetem,a może udałoby się go uratować :(:(
Pan Kempa tylko dotknął łap Sonii i już wiedział co jej jest i jak zaradzić... wystarczyło dać końską dawkę witamin aby postawić ją na nogi.. no ale łatwiej psa uśpić :roll: jak się uparłyśmy to na prześwietlenie nas wysłano... porażka....

ja zawsze też w necie czytam opinii itp... a potem się stresuję, że co dolega itp..

Posted

Dobry wet to połowa sukcesu ;) Ja jej ufam i wiem, że zrobi wszystko by pomóc moim zwierzakom :) Jak moja Tiamat zachorowała najpierw na serce, a potem na raka, to nawet mogłam jej się wypłakać przez telefon (byłam już tutaj) i zrobiła wszystko co mogła, żeby ją jak najdłużej utrzymać przy życiu, tylko po to, żebym mogła przyjechać i się z nią pożegnać :(
Tak samo było jak mieliśmy Herę ;) Dopóki chcialiśmy ją leczyć, to starała się jej pomóc i szukała przyczyny choroby. Jak my się poddaliśmy, to zgodziła się ją uśpić na nasze żądanie. Nie próbowała nas namawiać, że może jeszcze to albo tamto :roll: Małe zwierzaki typu świnki, szczurki też leczyła jak była taka konieczność ;)

Posted

Moja wina moja wina moja wieeelka wina za to że mnie nie było.. Mam nadzięję że będzie mi przebaczone :D Super zdjęcia! Tora z piłeczką na sznurku cudooowna <3 głaski dla Łowczarkowej ;* :loveu: and MORE PHOTOS PLEAS! :D

Posted

[quote name='Ada_Mirra']Moja wina moja wina moja wieeelka wina za to że mnie nie było.. Mam nadzięję że będzie mi przebaczone :D Super zdjęcia! Tora z piłeczką na sznurku cudooowna <3 głaski dla Łowczarkowej ;* :loveu: and MORE PHOTOS PLEAS! :D[/QUOTE]

Wybaczam ;) ale pierwszy i ostatni raz :D

Mało zdjęć wrzuciłam w ciągu ostatniego tygodnia :mad: Zdjęcia jakieś wrzucę, ale nie dziś :shake:

Posted

[quote name='dOgLoV']Ja poproszę duzo zdjęc Torki i Lumpka :loveu::loveu::loveu::loveu:[/QUOTE]

To będę musiała obfocić Lumpka, bo nie mam ani jednego jego zdjęcia :oops:

Posted

[quote name='magdabroy']To będę musiała obfocić Lumpka, bo nie mam ani jednego jego zdjęcia :oops:[/QUOTE]

Masz duzo czasu na to , zanim po nocce wstane to bedzie 16sta :evil_lol::eviltong:

Posted

[quote name='dOgLoV']Masz duzo czasu na to , zanim po nocce wstane to bedzie 16sta :evil_lol::eviltong:[/QUOTE]

A czy ja napisałam, że zdjęcia będą jutro? :eviltong::eviltong:

Posted

Witam :) Trafiłam tu z galerii Figi ;)

[URL]http://i52.tinypic.com/azbasy.jpg[/URL] ale słodziak! uwielbiam takie uszy u szczeniorów :loveu:

[URL]http://i1169.photobucket.com/albums/r520/magdabroy/DSC_5937.jpg[/URL] mamy piłkę w bardzo podobnym stanie :evil_lol:

[URL]http://i1169.photobucket.com/albums/r520/magdabroy/DSC_5916.jpg[/URL] piękne morskie fotki :loveu:

Mogę spytać gdzie mieszkacie? Z pobieżnie przejrzanych wpisów wnioskuję że gdzieś za granicą, ale gdzie dokładniej? ;)

Posted

[quote name='agaciaaa']Witam :) Trafiłam tu z galerii Figi ;)

[URL]http://i52.tinypic.com/azbasy.jpg[/URL] ale słodziak! uwielbiam takie uszy u szczeniorów :loveu:

[URL]http://i1169.photobucket.com/albums/r520/magdabroy/DSC_5937.jpg[/URL] mamy piłkę w bardzo podobnym stanie :evil_lol:

[URL]http://i1169.photobucket.com/albums/r520/magdabroy/DSC_5916.jpg[/URL] piękne morskie fotki :loveu:

Mogę spytać gdzie mieszkacie? Z pobieżnie przejrzanych wpisów wnioskuję że gdzieś za granicą, ale gdzie dokładniej? ;)[/QUOTE]

Witam :)

Oj, jak mi brakuje tej mojej malutkiej Tory z klapniętymi uszkami :loveu:

Owszem, mieszkam za granicą ;) A dokładnie w Bruggen (Niemcy), kilka km od holenderskiej granicy ;)

A Ty też jak ja i Figa z Niemiec?

[quote name='Aleksandra95']mam na chwilke internet, to pozdrawiam.:loveu:[/QUOTE]

A czemu tylko na chwilkę? My również pozdrawiamy :)

Posted

[quote name='magdabroy']A czy ja napisałam, że zdjęcia będą jutro? :eviltong::eviltong:[/QUOTE]

Niby nie ale jak już tak pomyslałam to nie masz wyboru :eviltong:

Posted

[quote name='Aleksandra95']w domu internet cos nie dziala.. :roll:[/QUOTE]

No to informatyka do domu i naprawiać ;)

[quote name='agaciaaa']Nie nie, tak tylko się zainteresowałam ;) ja z podlasia ;)[/QUOTE]

A już myślałam, że kolejna dogomaniaczka za granica ;)

[quote name='dOgLoV']Niby nie ale jak już tak pomyslałam to nie masz wyboru :eviltong:[/QUOTE]

Zastanowię się :eviltong:

Wczoraj jak byliśmy w lesie, to rosły niezapominajki (kwiatki jakby ktoś nie wiedział). No i mówię do Bogdana "patrz niezapominajki", a on na to "to nie są niezapominajki" (on jest ogrodnikiem tak dla wyjaśnienia). No to pytam czy się z mną założy, że to niezapominajki i że jak wygram, to kupi mi coś dobrego :) Przyszliśmy do domu i Bogdan zaczął szukać w internecie i to były niezapominajki :) No to mu mówię, że wisi mi coś dobrego :multi: A on wziął cukierka czekoladowego z miseczki, która stała na stole i mówi "masz coś dobrego" :D No nic tylko zamordować :mad::angryy:

Posted

[quote name='magdabroy']
Wczoraj jak byliśmy w lesie, to rosły niezapominajki (kwiatki jakby ktoś nie wiedział). No i mówię do Bogdana "patrz niezapominajki", a on na to "to nie są niezapominajki" (on jest ogrodnikiem tak dla wyjaśnienia). No to pytam czy się z mną założy, że to niezapominajki i że jak wygram, to kupi mi coś dobrego :) Przyszliśmy do domu i Bogdan zaczął szukać w internecie i to były niezapominajki :) No to mu mówię, że wisi mi coś dobrego :multi: A on wziął cukierka czekoladowego z miseczki, która stała na stole i mówi "masz coś dobrego" :D No nic tylko zamordować :mad::angryy:[/QUOTE]

Buahahahahahahha +10 dla Bogdana :evil_lol: