Dziaga Posted January 20, 2011 Posted January 20, 2011 Która z podanych w temacie misek jest lepsza na pokarm? Mój piesek jada zazwyczaj karmę mokrą więc mam spory problem z myciem miski, a posiadam aktualnie plastikową. Czy z metalową byłby łatwiej? Quote
Paulix Posted January 20, 2011 Posted January 20, 2011 Osobiście wolę ceramiczne, są stabilne, nie przesuwają się zbytnio i łatwo się je myje, natomiast co do plastikowych, zawsze mam wrażenie, że są jakieś takie tłuste :D więc wybrałabym metalowe z tych dwóch. Quote
Dziaga Posted January 20, 2011 Author Posted January 20, 2011 Właśnie ja też mam takie wrażenie :D A orientujesz się może w cenach takich misek ceramicznych? Quote
Paulix Posted January 20, 2011 Posted January 20, 2011 Ceny są naprawdę różne, zależy jaka firma, model, ile ma w sobie bajeru :D Za małą miskę (300 ml) trzeba będzie dać ok 15, zł, za średnią (500 - 800 ml) już 20 - 30 zł, za dużą (powyżej 1000 ml) już ponad 30 zł. Oczywiście są też bajery za 200 - 300 zł :P Moim zdaniem cena nie jest jakaś kosmiczna, chociaż w porównaniu do plastikowych jest spora różnica, ale warto zainwestować. Quote
Asia&Kleo Posted January 20, 2011 Posted January 20, 2011 Wg mnie lepsze są z metalu. Trwalsze od plastiku i zazwyczaj mają gumową antypoślizgową podkładkę. Najlepiej jak wykonane ze stali nierdzewnej. Pies jej nie pogryzie( a plastik z łatwością może pogryźć):) Quote
Voute Posted January 21, 2011 Posted January 21, 2011 Też wolę metalowe. Mamy ceramiczną na wodę i trzymam ją tylko dlatego, że spanielowi nie moczą się uszy kiedy pije. Na jedzenie mamy metalową. Ceramiczna się ślizga po podłodze (przynajmniej u mnie), metalowa ma podkładkę gumową i łatwo ja umyć, ceramiczna już parę razy musiałam porządnie szorować (kiedyś była na jedzenie). Quote
Paulix Posted January 21, 2011 Posted January 21, 2011 A mi się bardziej ślizgają gumowe, bo one wcale nie spełniają swojej funkcji, i tak pies je przesuwa po panelach, a ciężkiej ceramicznej już nie tak łatwo mu ruszyć. Quote
Asia&Kleo Posted January 22, 2011 Posted January 22, 2011 [quote name='Paulix']A mi się bardziej ślizgają gumowe, bo one wcale nie spełniają swojej funkcji, i tak pies je przesuwa po panelach, a ciężkiej ceramicznej już nie tak łatwo mu ruszyć.[/QUOTE] Zależy od zdolności psa. Jeden przewróci, inny nie. A u mnie działały z gumowymi nakładkami:) Ceramicznej nie miałam, ale na razie świetnie działa metalowa i nie będę zmieniać. Mam i z melaminy, biorę je jak gdzieś wyjeżdżamy Quote
Voute Posted January 22, 2011 Posted January 22, 2011 U mnie miska ceramiczna stoi tak, żeby pies nie dał rady jej przesunąć. My mamy dość "lekką" i małą, spaniel już nieraz wylał z niej wodę. Zdecydowanie wolę metalowe z gumową nakładką ;) Quote
Paulix Posted January 22, 2011 Posted January 22, 2011 I mają jeszcze jeden minus - są strasznie płaskie. Ja metalową mam sporo za dużą, i pies jak z niej korzysta musi obchodzić z drugiej strony, bo mniejsze były tak płaskie, że wszystko wyrzucał, do tego ścianki są tak pochylone. Spotkałam się z metalowymi, głębokimi, ale one z kolei nie miały takiego spadu, tylko były to wysokie, zwykłe miski i pies je przewracał... Quote
Asia&Kleo Posted January 22, 2011 Posted January 22, 2011 [quote name='Paulix']I mają jeszcze jeden minus - są strasznie płaskie. Ja metalową mam sporo za dużą, i pies jak z niej korzysta musi obchodzić z drugiej strony, bo mniejsze były tak płaskie, że wszystko wyrzucał, do tego ścianki są tak pochylone. Spotkałam się z metalowymi, głębokimi, ale one z kolei nie miały takiego spadu, tylko były to wysokie, zwykłe miski i pies je przewracał...[/QUOTE] Jakoś mi się trafiły z idealną głebokością, z dobrą wysokością ścianek, które są normalnie pochylone:roll: Nie wiem, czemu aż tak Ci nie pasują z metalu... Za to ceramiczne też są płaskie. Przynajmniej w moim mieście w zoologu. Quote
Litterka Posted January 22, 2011 Posted January 22, 2011 A my mamy dwie malutkie eleganckie metalowe miseczki w stojaku. Oczywiście, ze stali nierdzewnej (miski:)) Ponadto pies dostaje też jedzenie domowe, do tego służy miska plastikowa. Też jest podwyższana, kiedyś tam dostałam chyba z "Mojego Psa". Generalnie moje psy, i ta suczka i poprzedni pies, jakoś nie wybrzydzały na rodzaj misek. Natomiast metalowe zdecydowanie są ładniejsze. Niestety, mają też wady. Mimo częstej zmiany wody w misce, i tak jest na misce osad, taki pasek z kamienia i za nic nie mogę go wywabić. :( Quote
Paulix Posted January 22, 2011 Posted January 22, 2011 [quote name='Asia&Luna']Jakoś mi się trafiły z idealną głebokością, z dobrą wysokością ścianek, które są normalnie pochylone:roll: Nie wiem, czemu aż tak Ci nie pasują z metalu... Za to ceramiczne też są płaskie. Przynajmniej w moim mieście w zoologu.[/QUOTE] Ze ściankami chodzi o to, że są pochyłe. Dla mnie coś takiego: [url]http://www.zoo-sklep.pl/galerie/5/54747932c21ff74c4e697c24a6ca54eb17986.jpg[/url] jest za niskie, bo pies mi wyrzuca. A coś takiego: [url]http://p.animalia.pl/img/produkty/zoomy/auto/a31415263.jpg[/url] jest w sam raz :-) Jakoś mi ten metal nie leży, i mam jakiś uraz przy dźwiękach wydawanych przy jego przesuwaniu :P Quote
Asia&Kleo Posted January 22, 2011 Posted January 22, 2011 [quote name='Paulix']Ze ściankami chodzi o to, że są pochyłe. Dla mnie coś takiego: [url]http://www.zoo-sklep.pl/galerie/5/54747932c21ff74c4e697c24a6ca54eb17986.jpg[/url] jest za niskie, bo pies mi wyrzuca. A coś takiego: [url]http://p.animalia.pl/img/produkty/zoomy/auto/a31415263.jpg[/url] jest w sam raz :-) Jakoś mi ten metal nie leży, i mam jakiś uraz przy dźwiękach wydawanych przy jego przesuwaniu :P[/QUOTE] Może z hiltona tylko takie są... Jak wolisz ceramiczne to miej ceramiczne. Temat tego wątku to "Plastikowa czy metalowa?" Ja polecam metal. i tyle;) Quote
ania90 Posted March 12, 2011 Posted March 12, 2011 ja mam 2 rodzaje misek, w domu Bobi ma metalowe miski na stojaku na wode i sucha karme oraz metalowa z guma aby sie nie slizgala na mokra karme drugi zestaw to jak gdzies jedziemy i to sa plastikowe dwie miski z fotami rasowych psow Quote
sonia2011 Posted March 21, 2011 Posted March 21, 2011 Plastikowe są ok. Zwłaszcza te antyplesniowe, obciążone. Pies nie szura miską po ziemi, wyglądają estetycznie. Poza tym są w różnych kolorach. Sprawdzają się zarówno do wody jak i suchej i mokrej karmy. Łatwo się myją, także wydaje mi się, że są ok. Quote
malajka Posted May 9, 2011 Posted May 9, 2011 ja używam ceramicznych misek, do jedzenia i do picia dla psa. Quote
gromowataa Posted May 11, 2011 Posted May 11, 2011 A ja mam dwie miski metalowe antypoślizgowe do karmy i wody i są ok :) Tylko tą od wody przy gumach muszę szorować bo robi się biały osad .. ;/ Quote
Onomato-Peja Posted May 21, 2011 Posted May 21, 2011 Mam 2 gratisowe wielkie michy z plastiku, jedna na kocią wode a druga na psie żarcie - nie narzekam tylko trzeba myć bardzo często. Mam malutka plastikowa dla kota na jedzenie - tak samo trzeba utrzymywac czystośc, do mokrych karm nie polecam. Mam 3 metalowe. Jedna ogromna na wodę (nie, nie i nie - osadza się ślina, taki wielki glut na całej misce). Jedną na wyjazdy do suchej karmy - nie trzeba jakoś specjalnie czyścić, nic się nie osadza. jedną malutka reklamowa Royal canin dla kota, z aluminium, bardzo łatwo się czyści, gdy mokre jedzenia zaschnie wystarczy pomoczyc w wodzie przez 20-30min i samo spłynie. ;) Quote
brodlej7 Posted May 21, 2011 Posted May 21, 2011 Najlepiej wypróbować obydwie wersje i stwierdzić która nam odpowiada. Quote
Pajęczyca Posted August 30, 2011 Posted August 30, 2011 Polecam metalowe, chociaż z ceramicznymi nie próbowałam. Czytałam że tworzywo kiepskich plastikowych misek może uczulać. Quote
Kasiass Posted August 31, 2011 Posted August 31, 2011 Ja polecam metalowe :) Jak mają taką specjalną gumkę umocowaną u dołu miski to się nie ślizgają, oczywiście można też kupić miski na stojakach, no ale to już większy bajer ;) Metalowe wydają mi się jakieś "czystsze", plastikową jak kiedyś miałam, to pomimo że ją myłam po każdym jedzeniu to wydawało mi się że coś tam jeszcze zostawało . Quote
drzalka Posted September 11, 2011 Posted September 11, 2011 Ja mam dużo rodzajów misek ;) Na pokarm mam dwa zestawy ceramiczne na drewnianym "stole' w kuchni oraz metalowe na stojaku na tarasie. Na wodę metalową ze spodem z melaminy oraz plastikową podgumowaną . Nie licząc misek podróżnych - plastikowych i silikonowych. Jak dla mnie najwięcej plusów maja miski metalowe i plastikowe . Metalowe łatwo umyć, wytrzymałe na korozje, a plastikowe są lekkie i dosyć tanie ;) Quote
bosman nowicki Posted September 19, 2011 Posted September 19, 2011 Witam. Moim zdaniem najlepsze są ceramiczne do domu. Kiedyś moje psy miały metalowe z gumową podkładką, ale przekonałem się jak smakuje woda z metalowego naczynia (kubka żeby nie było) i stwierdziłem, że nie ma co psu psuć smaku. Metalowe i plastikowe są za to niezastąpione podczas podróży. Quote
Maniaaboutdogs Posted October 3, 2011 Posted October 3, 2011 ja ostatnio wyczytałam , że dla psa bardo dobra jest miska zapobiegająca pleśnieniu i znalazłam taką w sklepie e-karma i jestem bardzo zadowolona, oczywiście regularnie ja parzę i myję, ale jest bardzo fajna i dobrze się sprawuje , no i nie pleśnieje co ważne Quote
Recommended Posts