Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Która z podanych w temacie misek jest lepsza na pokarm? Mój piesek jada zazwyczaj karmę mokrą więc mam spory problem z myciem miski, a posiadam aktualnie plastikową. Czy z metalową byłby łatwiej?

Posted

Osobiście wolę ceramiczne, są stabilne, nie przesuwają się zbytnio i łatwo się je myje, natomiast co do plastikowych, zawsze mam wrażenie, że są jakieś takie tłuste :D więc wybrałabym metalowe z tych dwóch.

Posted

Ceny są naprawdę różne, zależy jaka firma, model, ile ma w sobie bajeru :D
Za małą miskę (300 ml) trzeba będzie dać ok 15, zł, za średnią (500 - 800 ml) już 20 - 30 zł, za dużą (powyżej 1000 ml) już ponad 30 zł. Oczywiście są też bajery za 200 - 300 zł :P Moim zdaniem cena nie jest jakaś kosmiczna, chociaż w porównaniu do plastikowych jest spora różnica, ale warto zainwestować.

Posted

Wg mnie lepsze są z metalu. Trwalsze od plastiku i zazwyczaj mają gumową antypoślizgową podkładkę. Najlepiej jak wykonane ze stali nierdzewnej. Pies jej nie pogryzie( a plastik z łatwością może pogryźć):)

Posted

Też wolę metalowe. Mamy ceramiczną na wodę i trzymam ją tylko dlatego, że spanielowi nie moczą się uszy kiedy pije. Na jedzenie mamy metalową. Ceramiczna się ślizga po podłodze (przynajmniej u mnie), metalowa ma podkładkę gumową i łatwo ja umyć, ceramiczna już parę razy musiałam porządnie szorować (kiedyś była na jedzenie).

Posted

A mi się bardziej ślizgają gumowe, bo one wcale nie spełniają swojej funkcji, i tak pies je przesuwa po panelach, a ciężkiej ceramicznej już nie tak łatwo mu ruszyć.

Posted

[quote name='Paulix']A mi się bardziej ślizgają gumowe, bo one wcale nie spełniają swojej funkcji, i tak pies je przesuwa po panelach, a ciężkiej ceramicznej już nie tak łatwo mu ruszyć.[/QUOTE]
Zależy od zdolności psa. Jeden przewróci, inny nie.
A u mnie działały z gumowymi nakładkami:)
Ceramicznej nie miałam, ale na razie świetnie działa metalowa i nie będę zmieniać.
Mam i z melaminy, biorę je jak gdzieś wyjeżdżamy

Posted

U mnie miska ceramiczna stoi tak, żeby pies nie dał rady jej przesunąć. My mamy dość "lekką" i małą, spaniel już nieraz wylał z niej wodę. Zdecydowanie wolę metalowe z gumową nakładką ;)

Posted

I mają jeszcze jeden minus - są strasznie płaskie. Ja metalową mam sporo za dużą, i pies jak z niej korzysta musi obchodzić z drugiej strony, bo mniejsze były tak płaskie, że wszystko wyrzucał, do tego ścianki są tak pochylone. Spotkałam się z metalowymi, głębokimi, ale one z kolei nie miały takiego spadu, tylko były to wysokie, zwykłe miski i pies je przewracał...

Posted

[quote name='Paulix']I mają jeszcze jeden minus - są strasznie płaskie. Ja metalową mam sporo za dużą, i pies jak z niej korzysta musi obchodzić z drugiej strony, bo mniejsze były tak płaskie, że wszystko wyrzucał, do tego ścianki są tak pochylone. Spotkałam się z metalowymi, głębokimi, ale one z kolei nie miały takiego spadu, tylko były to wysokie, zwykłe miski i pies je przewracał...[/QUOTE]
Jakoś mi się trafiły z idealną głebokością, z dobrą wysokością ścianek, które są normalnie pochylone:roll: Nie wiem, czemu aż tak Ci nie pasują z metalu...
Za to ceramiczne też są płaskie. Przynajmniej w moim mieście w zoologu.

Posted

A my mamy dwie malutkie eleganckie metalowe miseczki w stojaku. Oczywiście, ze stali nierdzewnej (miski:)) Ponadto pies dostaje też jedzenie domowe, do tego służy miska plastikowa. Też jest podwyższana, kiedyś tam dostałam chyba z "Mojego Psa". Generalnie moje psy, i ta suczka i poprzedni pies, jakoś nie wybrzydzały na rodzaj misek. Natomiast metalowe zdecydowanie są ładniejsze. Niestety, mają też wady. Mimo częstej zmiany wody w misce, i tak jest na misce osad, taki pasek z kamienia i za nic nie mogę go wywabić. :(

Posted

[quote name='Asia&Luna']Jakoś mi się trafiły z idealną głebokością, z dobrą wysokością ścianek, które są normalnie pochylone:roll: Nie wiem, czemu aż tak Ci nie pasują z metalu...
Za to ceramiczne też są płaskie. Przynajmniej w moim mieście w zoologu.[/QUOTE]

Ze ściankami chodzi o to, że są pochyłe.

Dla mnie coś takiego: [url]http://www.zoo-sklep.pl/galerie/5/54747932c21ff74c4e697c24a6ca54eb17986.jpg[/url] jest za niskie, bo pies mi wyrzuca. A coś takiego: [url]http://p.animalia.pl/img/produkty/zoomy/auto/a31415263.jpg[/url] jest w sam raz :-) Jakoś mi ten metal nie leży, i mam jakiś uraz przy dźwiękach wydawanych przy jego przesuwaniu :P

Posted

[quote name='Paulix']Ze ściankami chodzi o to, że są pochyłe.

Dla mnie coś takiego: [url]http://www.zoo-sklep.pl/galerie/5/54747932c21ff74c4e697c24a6ca54eb17986.jpg[/url] jest za niskie, bo pies mi wyrzuca. A coś takiego: [url]http://p.animalia.pl/img/produkty/zoomy/auto/a31415263.jpg[/url] jest w sam raz :-) Jakoś mi ten metal nie leży, i mam jakiś uraz przy dźwiękach wydawanych przy jego przesuwaniu :P[/QUOTE]
Może z hiltona tylko takie są... Jak wolisz ceramiczne to miej ceramiczne.
Temat tego wątku to "Plastikowa czy metalowa?" Ja polecam metal. i tyle;)

• 1 month later...
Posted

ja mam 2 rodzaje misek,
w domu Bobi ma metalowe miski na stojaku na wode i sucha karme oraz metalowa z guma aby sie nie slizgala na mokra karme
drugi zestaw to jak gdzies jedziemy i to sa plastikowe dwie miski z fotami rasowych psow

• 2 weeks later...
Posted

Plastikowe są ok. Zwłaszcza te antyplesniowe, obciążone. Pies nie szura miską po ziemi, wyglądają estetycznie. Poza tym są w różnych kolorach. Sprawdzają się zarówno do wody jak i suchej i mokrej karmy. Łatwo się myją, także wydaje mi się, że są ok.

• 1 month later...
  • 2 weeks later...
Posted

Mam 2 gratisowe wielkie michy z plastiku, jedna na kocią wode a druga na psie żarcie - nie narzekam tylko trzeba myć bardzo często. Mam malutka plastikowa dla kota na jedzenie - tak samo trzeba utrzymywac czystośc, do mokrych karm nie polecam.
Mam 3 metalowe. Jedna ogromna na wodę (nie, nie i nie - osadza się ślina, taki wielki glut na całej misce). Jedną na wyjazdy do suchej karmy - nie trzeba jakoś specjalnie czyścić, nic się nie osadza. jedną malutka reklamowa Royal canin dla kota, z aluminium, bardzo łatwo się czyści, gdy mokre jedzenia zaschnie wystarczy pomoczyc w wodzie przez 20-30min i samo spłynie. ;)

• 3 months later...
Posted

Ja polecam metalowe :) Jak mają taką specjalną gumkę umocowaną u dołu miski to się nie ślizgają, oczywiście można też kupić miski na stojakach, no ale to już większy bajer ;) Metalowe wydają mi się jakieś "czystsze", plastikową jak kiedyś miałam, to pomimo że ją myłam po każdym jedzeniu to wydawało mi się że coś tam jeszcze zostawało .

• 2 weeks later...
Posted

Ja mam dużo rodzajów misek ;)
Na pokarm mam dwa zestawy ceramiczne na drewnianym "stole' w kuchni oraz metalowe na stojaku na tarasie.
Na wodę metalową ze spodem z melaminy oraz plastikową podgumowaną .

Nie licząc misek podróżnych - plastikowych i silikonowych.

Jak dla mnie najwięcej plusów maja miski metalowe i plastikowe .
Metalowe łatwo umyć, wytrzymałe na korozje, a plastikowe są lekkie i dosyć tanie ;)

Posted

Witam. Moim zdaniem najlepsze są ceramiczne do domu. Kiedyś moje psy miały metalowe z gumową podkładką, ale przekonałem się jak smakuje woda z metalowego naczynia (kubka żeby nie było) i stwierdziłem, że nie ma co psu psuć smaku. Metalowe i plastikowe są za to niezastąpione podczas podróży.

• 2 weeks later...
Posted

ja ostatnio wyczytałam , że dla psa bardo dobra jest miska zapobiegająca pleśnieniu i znalazłam taką w sklepie e-karma i jestem bardzo zadowolona, oczywiście regularnie ja parzę i myję, ale jest bardzo fajna i dobrze się sprawuje , no i nie pleśnieje co ważne