Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='haliza']To jest katolicyzm po polsku :-( obłuda, obłuda i jeszcze raz obłuda :mad::cool3: - dziwić się że przy braku poszanowania życia zwierząt rośnie pokolenie nie szanujące żadnego życia :-(, jak to mówią- czym skorupka za młodu.........:shake:[/QUOTE]Nie zgadzam się!Nie można i nie powinno się generalizować,zwłaszcza w takich sprawach, bo szczerze można kogoś dotknąć:(
Dowód na to, choćby poniżej.Ja moge dodac,że mam podobne przezycia i dodam jeszcze, że nie jestem odosobniona.
[quote name='ewunian']zależy to też od księdza, na jakiego się trafi.
Zawsze byłam wierząca, udzielałam się w przykościelnym zgromadzeniu młodzieży itp., z księżmi miałam dość ciepłe stosunki. Komuś pies zginął - można zawiesić ogłoszenie w gablocie... Kot ganiał po kościele - za nim dzieci - "widzicie - zwierzęta także chwalą Boga na swój sposób", podczas wakacji, parę lat temu to nawet kazanie przerwał - dlaczego? - jakiś mały ptak obijał się o okno - wikary kazał ministrantom okno otworzyć, :)
Nawet proboszcz miał sprawę w kurii, bo bez ich wiedzy podczas pasterki zrobił zbiórkę na najpilniejsze potrzeby dla rodziny, której tuż przed Wigilią spłonęła stodoła z paszą dla zwierząt, wbudowaną budą dla psa i klatkami z królikami. (pies został uratowany, króle za TM)

Podejście społeczne do tego typu spraw, jak ta z Kubusiem zależy od wychowania i mentalności ludzkiej. Oraz od otoczenia - ludzie czasami nie chcą publicznie wyrażać swoich uczuć...[/QUOTE]Myśle,że jest własnie dokładnie tak,jak napisałaś.

[quote name='Hermiona']Ale klerykalnie... albo raczej antyklerykalnie się tu zrobiło! My również podczas organizowania pomocy dla legnickiego schroniska spotkałyśmy się z nieukrywaną wrogością ze strony pewnego faceta w czerni (pierwszego i ostatniego). Smutna jest ta doktryna i tak sobie myślę, że Bóg (o ile istnieje) nie ma z tym nic wspólnego. Jeśli człowiek świadomie popełnia okrucieństwo wobec słabszej od siebie istoty, to Bóg nie chcąc lub nie mogąc nic z tym zrobić, raczej logiczne jest, że nie może mieć pretensji do ludzi, za to, że pochylają się nad cierpieniem. Takie pretensje może mieć tylko inny - sfrustrowany i nieszczęśliwy człowiek...

Całość tego dzieła jest bardzo ciekawa, bo GW zrobiła jedynie coś w rodzaju wyciągu z tego pseudohumanistycznego bełkotu, więc wklejam:

[URL]http://goscniedzielny.wiara.pl/index.php?grupa=6&art=1299348007&dzi=1104798052&katg=[/URL]

Myślę, że najlepiej będzie jak każdy będzie pilnował swojego światopoglądu i wartości, bo jak ktoś wyżej napisał, można równie dobrze zająć się pedofilami albo biznesmenami w sutannach i zrobi się znacznie bardziej nieprzyjemnie w tej dyskusji.

Pozdrawiam wszystkich wyznawców poglądów św. Franciszka i św. Rocha !!! :multi:[/QUOTE]A ja napiszę, że to lubie;) Bardzo podoba mi się ten post:)Wyborcza,jak świat światem, i nazwa wskazuje, wybiera;) Dobrze,że wkleiłas cały link,brzmi troche inaczej. Też nie do końca się z nim zgadzam,ale każdy ma prawo miec swoje poglądy.Mnie nikt w Kościele niczego nie narzuca.Polecam lekturę Szymona Hołowni!Swietne wykłady,chocby na temat "Czy zwierzęta idą do nieba":)A ta ksiązka ma implimatur:D

Posted

No jak dla mnie to całość artykułu jeszcze bardziej pogrąża autora.
Niestety antropocentryzm jest waznym elementem wiary chrześcijańskiej ( i nie tylko). Antropocentryzm i szowinizm gatunkowy to obie strony jednego medalu.
[URL]http://www.youtube.com/watch?v=gMcKcfmMJp8[/URL]

Posted

[quote name='Charly']
Niestety antropocentryzm jest waznym elementem wiary chrześcijańskiej ( i nie tylko). Antropocentryzm i szowinizm gatunkowy to obie strony jednego medalu.
[URL]http://www.youtube.com/watch?v=gMcKcfmMJp8[/URL][/QUOTE]
No tak!Antropocenryzm,waznym,chociaż nie głównym elementem;) Damy radę,najważniejsze,żeby być razem i szukac tego, co nas łączy a nie tego,co dzieli:)A łączy nas to na szczęście bardzo wiele:)

Posted

[quote name='kazik132']No tak!Antropocenryzm,waznym,chociaż nie głównym elementem;) Damy radę,najważniejsze,[B]żeby być razem i szukac tego, co nas łączy a nie tego,co dzieli[/B]:)A łączy nas to na szczęście bardzo wiele:)[/QUOTE]

e tam...J. Ratzinger by się kłócił w tym punkcie...:eviltong:

Ale ja oczywiście przyznaję Ci rację ([COLOR=slategray]furtka brzmi: dla dobra Kuby na tym wątku):eviltong:[/COLOR]

Posted

[quote name='Charly']Będę z Kubą- to się liczy:multi:[/QUOTE]No jasne!Kuba nie pójdzie do piekła!;)
[COLOR=gray]A Ratzinger też szuka tego co łączy (patrz ekumenizm:D)
[/COLOR]

Posted

[quote name='kazik132']No jasne!Kuba nie pójdzie do piekła!;)
[COLOR=gray]A Ratzinger też szuka tego co łączy (patrz ekumenizm:D)[/COLOR]
[/QUOTE]

to będziemy razem !!! Wszyscy !!!

[COLOR=#708090]ciekawe, czy Ratzinger na zakręcie nie zmieni poglądów (nie byłby pierwszym...)[/COLOR]

[COLOR=black]ps. pokaralo mnie. przecięlam sobie opuszki palca wskazującego i kciuka prawej reki puszką. Klawiatura broczy krwią. Wycofuję się...[/COLOR]

Posted

[quote name='Charly']to będziemy razem !!! Wszyscy !!!

[COLOR=#708090]ciekawe, czy Ratzinger na zakręcie nie zmieni poglądów (nie byłby pierwszym...)[/COLOR]

[COLOR=black]ps. pokaralo mnie. przecięlam sobie opuszki palca wskazującego i kciuka prawej reki puszką. Klawiatura broczy krwią. Wycofuję się...[/COLOR][/QUOTE]Haha!Biedna klawiatura;)Jasne Charly,że będziemy razem!:)Nie może byc inaczej!
[COLOR=gray]ps. Podobno tylko krowa nie zmienia poglądów:p

[/COLOR]

Posted

fajniutkie te wasze "sprzeczki" haha w dobrym stylu
lubię własnie takie mądre wymiany swoich poglądów;)
dziewczyny już nie mogę się doczekać kiedy wróci do nas Martusia i cos napisze o naszym bohaterze;)

Posted

[quote name='Marycha35']oj tak, tak, czekamy niecierpliwe:)[/QUOTE]Aj tam niecierpliwie;) Cierpliwośc jest cnota, więc czekamy dziewczyny bardzo cierpliwie;)

Posted

[quote name='Marycha35']Charly!!! ratunku, pomocy, bandaże, opatrunki!!!! ciekawe jaką puszką?:) opuszki o puszkę;)[/QUOTE]

puszka z fasolka czerwoną:) Oplastrowane paluchy-pokaralo b. mocno.

[quote name='kazik132']Aj tam niecierpliwie;) Cierpliwośc jest cnota, więc czekamy dziewczyny bardzo cierpliwie;)[/QUOTE]

[quote name='Marycha35']cnota.....bez komentarza......;)[/QUOTE]

No ja też czekam cierpliwie..cnotliwie... Mam to, że tak powiem we krwi:lol:

[quote name='kazik132'][COLOR=gray]ps. Podobno tylko krowa nie zmienia poglądów:p[/COLOR][/QUOTE]

[COLOR=slategray]no i wrócilismy do domu (patrz post 1404) :p[/COLOR]

Posted

[quote name='Charly']puszka z fasolka czerwoną:)
No ja też czekam cierpliwie..cnotliwie... Mam to, że tak powiem we krwi:lol:[/QUOTE]
No! I tak trzymamy!Czekamy cnotliwie,cierpliwie;)
Haha!A co to za puszka?Chyba przerobiony RUDY102;)

Posted

[quote name='Hermiona']Ale klerykalnie... albo raczej antyklerykalnie się tu zrobiło! My również podczas organizowania pomocy dla legnickiego schroniska spotkałyśmy się z nieukrywaną wrogością ze strony pewnego faceta w czerni (pierwszego i ostatniego). Smutna jest ta doktryna i tak sobie myślę, że Bóg (o ile istnieje) nie ma z tym nic wspólnego. Jeśli człowiek świadomie popełnia okrucieństwo wobec słabszej od siebie istoty, to Bóg nie chcąc lub nie mogąc nic z tym zrobić, raczej logiczne jest, że nie może mieć pretensji do ludzi, za to, że pochylają się nad cierpieniem. Takie pretensje może mieć tylko inny - sfrustrowany i nieszczęśliwy człowiek...

Całość tego dzieła jest bardzo ciekawa, bo GW zrobiła jedynie coś w rodzaju wyciągu z tego pseudohumanistycznego bełkotu, więc wklejam:

[URL]http://goscniedzielny.wiara.pl/index.php?grupa=6&art=1299348007&dzi=1104798052&katg=[/URL]

Myślę, że najlepiej będzie jak każdy będzie pilnował swojego światopoglądu i wartości, bo jak ktoś wyżej napisał, można równie dobrze zająć się pedofilami albo biznesmenami w sutannach i zrobi się znacznie bardziej nieprzyjemnie w tej dyskusji.

Pozdrawiam wszystkich wyznawców poglądów św. Franciszka i św. Rocha !!! :multi:[/QUOTE]
Nie chcę wszczynać na nowo dyskusji tu na forum bo to bez sensu, ale nie mogłam tego odpuścić i napsałam maila do autora tego artykułu.
I stał się cud - odpisał mi.
Wymieniamy poglądy od dwóch dni ale mimo, że facet z tych "nie całkiem ciemnych" to jednak myślę, że nikt nikogo nie przekona.
Mimo to uważam, że należało "oddźwięknąć" na ten jego artykuł.

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...