kazik132 Posted March 10, 2011 Posted March 10, 2011 [quote name='haliza']To jest katolicyzm po polsku :-( obłuda, obłuda i jeszcze raz obłuda :mad::cool3: - dziwić się że przy braku poszanowania życia zwierząt rośnie pokolenie nie szanujące żadnego życia :-(, jak to mówią- czym skorupka za młodu.........:shake:[/QUOTE]Nie zgadzam się!Nie można i nie powinno się generalizować,zwłaszcza w takich sprawach, bo szczerze można kogoś dotknąć:( Dowód na to, choćby poniżej.Ja moge dodac,że mam podobne przezycia i dodam jeszcze, że nie jestem odosobniona. [quote name='ewunian']zależy to też od księdza, na jakiego się trafi. Zawsze byłam wierząca, udzielałam się w przykościelnym zgromadzeniu młodzieży itp., z księżmi miałam dość ciepłe stosunki. Komuś pies zginął - można zawiesić ogłoszenie w gablocie... Kot ganiał po kościele - za nim dzieci - "widzicie - zwierzęta także chwalą Boga na swój sposób", podczas wakacji, parę lat temu to nawet kazanie przerwał - dlaczego? - jakiś mały ptak obijał się o okno - wikary kazał ministrantom okno otworzyć, :) Nawet proboszcz miał sprawę w kurii, bo bez ich wiedzy podczas pasterki zrobił zbiórkę na najpilniejsze potrzeby dla rodziny, której tuż przed Wigilią spłonęła stodoła z paszą dla zwierząt, wbudowaną budą dla psa i klatkami z królikami. (pies został uratowany, króle za TM) Podejście społeczne do tego typu spraw, jak ta z Kubusiem zależy od wychowania i mentalności ludzkiej. Oraz od otoczenia - ludzie czasami nie chcą publicznie wyrażać swoich uczuć...[/QUOTE]Myśle,że jest własnie dokładnie tak,jak napisałaś. [quote name='Hermiona']Ale klerykalnie... albo raczej antyklerykalnie się tu zrobiło! My również podczas organizowania pomocy dla legnickiego schroniska spotkałyśmy się z nieukrywaną wrogością ze strony pewnego faceta w czerni (pierwszego i ostatniego). Smutna jest ta doktryna i tak sobie myślę, że Bóg (o ile istnieje) nie ma z tym nic wspólnego. Jeśli człowiek świadomie popełnia okrucieństwo wobec słabszej od siebie istoty, to Bóg nie chcąc lub nie mogąc nic z tym zrobić, raczej logiczne jest, że nie może mieć pretensji do ludzi, za to, że pochylają się nad cierpieniem. Takie pretensje może mieć tylko inny - sfrustrowany i nieszczęśliwy człowiek... Całość tego dzieła jest bardzo ciekawa, bo GW zrobiła jedynie coś w rodzaju wyciągu z tego pseudohumanistycznego bełkotu, więc wklejam: [URL]http://goscniedzielny.wiara.pl/index.php?grupa=6&art=1299348007&dzi=1104798052&katg=[/URL] Myślę, że najlepiej będzie jak każdy będzie pilnował swojego światopoglądu i wartości, bo jak ktoś wyżej napisał, można równie dobrze zająć się pedofilami albo biznesmenami w sutannach i zrobi się znacznie bardziej nieprzyjemnie w tej dyskusji. Pozdrawiam wszystkich wyznawców poglądów św. Franciszka i św. Rocha !!! :multi:[/QUOTE]A ja napiszę, że to lubie;) Bardzo podoba mi się ten post:)Wyborcza,jak świat światem, i nazwa wskazuje, wybiera;) Dobrze,że wkleiłas cały link,brzmi troche inaczej. Też nie do końca się z nim zgadzam,ale każdy ma prawo miec swoje poglądy.Mnie nikt w Kościele niczego nie narzuca.Polecam lekturę Szymona Hołowni!Swietne wykłady,chocby na temat "Czy zwierzęta idą do nieba":)A ta ksiązka ma implimatur:D
Charly Posted March 10, 2011 Posted March 10, 2011 No jak dla mnie to całość artykułu jeszcze bardziej pogrąża autora. Niestety antropocentryzm jest waznym elementem wiary chrześcijańskiej ( i nie tylko). Antropocentryzm i szowinizm gatunkowy to obie strony jednego medalu. [URL]http://www.youtube.com/watch?v=gMcKcfmMJp8[/URL]
Marycha35 Posted March 10, 2011 Posted March 10, 2011 święta się dysputa niesie echem, ja Kubciasek pogodzę Was mym dawnym pechem;)
kazik132 Posted March 10, 2011 Posted March 10, 2011 [quote name='Charly'] Niestety antropocentryzm jest waznym elementem wiary chrześcijańskiej ( i nie tylko). Antropocentryzm i szowinizm gatunkowy to obie strony jednego medalu. [URL]http://www.youtube.com/watch?v=gMcKcfmMJp8[/URL][/QUOTE] No tak!Antropocenryzm,waznym,chociaż nie głównym elementem;) Damy radę,najważniejsze,żeby być razem i szukac tego, co nas łączy a nie tego,co dzieli:)A łączy nas to na szczęście bardzo wiele:)
kazik132 Posted March 10, 2011 Posted March 10, 2011 [quote name='Marycha35']tak jest, Kuba na ten przykłada, AMEN;)[/QUOTE]No, chociażby!:)
Charly Posted March 10, 2011 Posted March 10, 2011 [quote name='kazik132']No tak!Antropocenryzm,waznym,chociaż nie głównym elementem;) Damy radę,najważniejsze,[B]żeby być razem i szukac tego, co nas łączy a nie tego,co dzieli[/B]:)A łączy nas to na szczęście bardzo wiele:)[/QUOTE] e tam...J. Ratzinger by się kłócił w tym punkcie...:eviltong: Ale ja oczywiście przyznaję Ci rację ([COLOR=slategray]furtka brzmi: dla dobra Kuby na tym wątku):eviltong:[/COLOR]
Charly Posted March 10, 2011 Posted March 10, 2011 [quote name='Marycha35']Charly, Charly.....!!!! piekło czeka!!!!!!![/QUOTE] Będę z Kubą- to się liczy:multi:
Marycha35 Posted March 10, 2011 Posted March 10, 2011 jak to???? że niby Kubuś w piekle, nie,nie, tam to on bidzieńki był, teraz już tylko niebo na ziemi:)
kazik132 Posted March 10, 2011 Posted March 10, 2011 [quote name='Charly']Będę z Kubą- to się liczy:multi:[/QUOTE]No jasne!Kuba nie pójdzie do piekła!;) [COLOR=gray]A Ratzinger też szuka tego co łączy (patrz ekumenizm:D) [/COLOR]
Charly Posted March 10, 2011 Posted March 10, 2011 [quote name='kazik132']No jasne!Kuba nie pójdzie do piekła!;) [COLOR=gray]A Ratzinger też szuka tego co łączy (patrz ekumenizm:D)[/COLOR] [/QUOTE] to będziemy razem !!! Wszyscy !!! [COLOR=#708090]ciekawe, czy Ratzinger na zakręcie nie zmieni poglądów (nie byłby pierwszym...)[/COLOR] [COLOR=black]ps. pokaralo mnie. przecięlam sobie opuszki palca wskazującego i kciuka prawej reki puszką. Klawiatura broczy krwią. Wycofuję się...[/COLOR]
kazik132 Posted March 10, 2011 Posted March 10, 2011 [quote name='Charly']to będziemy razem !!! Wszyscy !!! [COLOR=#708090]ciekawe, czy Ratzinger na zakręcie nie zmieni poglądów (nie byłby pierwszym...)[/COLOR] [COLOR=black]ps. pokaralo mnie. przecięlam sobie opuszki palca wskazującego i kciuka prawej reki puszką. Klawiatura broczy krwią. Wycofuję się...[/COLOR][/QUOTE]Haha!Biedna klawiatura;)Jasne Charly,że będziemy razem!:)Nie może byc inaczej! [COLOR=gray]ps. Podobno tylko krowa nie zmienia poglądów:p [/COLOR]
Marycha35 Posted March 10, 2011 Posted March 10, 2011 Charly!!! ratunku, pomocy, bandaże, opatrunki!!!! ciekawe jaką puszką?:) opuszki o puszkę;)
fanta33 Posted March 10, 2011 Posted March 10, 2011 fajniutkie te wasze "sprzeczki" haha w dobrym stylu lubię własnie takie mądre wymiany swoich poglądów;) dziewczyny już nie mogę się doczekać kiedy wróci do nas Martusia i cos napisze o naszym bohaterze;)
kazik132 Posted March 10, 2011 Posted March 10, 2011 [quote name='Marycha35']oj tak, tak, czekamy niecierpliwe:)[/QUOTE]Aj tam niecierpliwie;) Cierpliwośc jest cnota, więc czekamy dziewczyny bardzo cierpliwie;)
kazik132 Posted March 10, 2011 Posted March 10, 2011 [quote name='Marycha35']cnota.....bez komentarza......;)[/QUOTE]O matko!;)To nie było zamierzone, serio!:D
Charly Posted March 10, 2011 Posted March 10, 2011 [quote name='Marycha35']Charly!!! ratunku, pomocy, bandaże, opatrunki!!!! ciekawe jaką puszką?:) opuszki o puszkę;)[/QUOTE] puszka z fasolka czerwoną:) Oplastrowane paluchy-pokaralo b. mocno. [quote name='kazik132']Aj tam niecierpliwie;) Cierpliwośc jest cnota, więc czekamy dziewczyny bardzo cierpliwie;)[/QUOTE] [quote name='Marycha35']cnota.....bez komentarza......;)[/QUOTE] No ja też czekam cierpliwie..cnotliwie... Mam to, że tak powiem we krwi:lol: [quote name='kazik132'][COLOR=gray]ps. Podobno tylko krowa nie zmienia poglądów:p[/COLOR][/QUOTE] [COLOR=slategray]no i wrócilismy do domu (patrz post 1404) :p[/COLOR]
kazik132 Posted March 10, 2011 Posted March 10, 2011 [quote name='Charly']puszka z fasolka czerwoną:) No ja też czekam cierpliwie..cnotliwie... Mam to, że tak powiem we krwi:lol:[/QUOTE] No! I tak trzymamy!Czekamy cnotliwie,cierpliwie;) Haha!A co to za puszka?Chyba przerobiony RUDY102;)
Marycha35 Posted March 10, 2011 Posted March 10, 2011 Charly niechaj się goi, jak na psie, Szariku:), a fasolka czerwo pycha!!!
Topi Posted March 11, 2011 Posted March 11, 2011 [quote name='Hermiona']Ale klerykalnie... albo raczej antyklerykalnie się tu zrobiło! My również podczas organizowania pomocy dla legnickiego schroniska spotkałyśmy się z nieukrywaną wrogością ze strony pewnego faceta w czerni (pierwszego i ostatniego). Smutna jest ta doktryna i tak sobie myślę, że Bóg (o ile istnieje) nie ma z tym nic wspólnego. Jeśli człowiek świadomie popełnia okrucieństwo wobec słabszej od siebie istoty, to Bóg nie chcąc lub nie mogąc nic z tym zrobić, raczej logiczne jest, że nie może mieć pretensji do ludzi, za to, że pochylają się nad cierpieniem. Takie pretensje może mieć tylko inny - sfrustrowany i nieszczęśliwy człowiek... Całość tego dzieła jest bardzo ciekawa, bo GW zrobiła jedynie coś w rodzaju wyciągu z tego pseudohumanistycznego bełkotu, więc wklejam: [URL]http://goscniedzielny.wiara.pl/index.php?grupa=6&art=1299348007&dzi=1104798052&katg=[/URL] Myślę, że najlepiej będzie jak każdy będzie pilnował swojego światopoglądu i wartości, bo jak ktoś wyżej napisał, można równie dobrze zająć się pedofilami albo biznesmenami w sutannach i zrobi się znacznie bardziej nieprzyjemnie w tej dyskusji. Pozdrawiam wszystkich wyznawców poglądów św. Franciszka i św. Rocha !!! :multi:[/QUOTE] Nie chcę wszczynać na nowo dyskusji tu na forum bo to bez sensu, ale nie mogłam tego odpuścić i napsałam maila do autora tego artykułu. I stał się cud - odpisał mi. Wymieniamy poglądy od dwóch dni ale mimo, że facet z tych "nie całkiem ciemnych" to jednak myślę, że nikt nikogo nie przekona. Mimo to uważam, że należało "oddźwięknąć" na ten jego artykuł.
Recommended Posts