Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 130
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

hehe z takim "potworkiem" da się żyć :P

najlepiej dobrać mu kogoś do "pary" i systematycznie chodzić na spacery, kogoś kogo nie chce zjeść od razu, kto jest uległy. Wiadomo początki będą ciężkie i "wspólne" spacery będą z odległości paru metrów...ale w końcu Ramzes się przyzwyczai do towarzystwa (choć to nie oznacza, że nie będzie chciał dominować)
Ale wierz mi poza terenem schroniska psy się sporo zmieniają :)

Posted

Hmm... informacja warta uwagi:) będę musiał znalesc takiego kompana/kompankę dla Ramzesa:). Co do zmiany zachowania psa to widziałem różnicę, w schronie skakał do psów a poza nim skakał na mnie :P

Posted

Dziś nowe wieści o Ramzesie po kolejnym spacerze:) dowiedzieliśmy się, że Ramzes ma około 59-60 cm w kłębie więc nie jest aż taki mały jak wydaję się na zdjęciach (:P). Poza tym zaczął reagowac na swoje imię z czego się bardzo cieszymy razem z Ramzesem :) Byliśmy nawet na dwóch dłuższych spacerkach żeby lepiej poznac teren gdy jest jasno:) może innym razem ktoś da się namówic na wspólny spacer z tym szaleńcem;] . Pod koniec spaceru cwiczyliśmy z pomocą klikera i nie było źle:). P.S. Dziękujemy Patrykowi za pożyczenie klikera :)

Posted

Po dzisiejszym spotkaniu z Ramzesem mogę stwierdzic, że było parę niespodzianek:) Po pierwsze zaczął zachowywac się jak facet a nie jak szczeniak (wtajemniczeni wiedzą o co chodzi choc mówiłem o tym stosunkowo głośno:D ). Po drugie widziałem, że dziś bardzo atakował smycz, możliwe że była dla niego za długa bo często się w nią plątał ten szaleniec i przy tym kilka razy próbował ugrysc i mnie, gdy chciałem go odplątac... Z kolejnej dobrej rzeczy zbliżył się do Tajgi i raz do Juki bez zgrzytów:D no i nie reagował na sunie, z którą szedł kumpel niestety nie pamiętam jak się nazywa, jeśli tak dalej pójdzie to uda mi się przebywac na terenie schroniska bez ciągłego szczeniaka Ramzesa:)

Posted

ja myślę że to podgryzanie za ręce przy odplątywaniu smyczy nie jest z agresją. On tylko nie lubi/boi się jak się nad nim nachyla/coś się przy nim robi.
musisz go tego oduczyć :) ja tak miałam ze Sztormem, bardzo nie lubił jak przetrzymywałam mu łapy, wtedy tez nie tyle próbował gryźć co chytał mnie lekko w paszcze i patrzył z myślą jak nie puścisz...nigdy nie spełnił swojej groźby ;) odczulałam go tak, że trzymałam mu łapę najpierw krótko potem coraz dłużej nie patrząc na sprzeciwy, jak był grzeczny (puszczał, wogóle nie chwytał) dostawał nagrodę, jak chwycił mówiłam "fe" i kiedy puszczał dostawał nagrodę. Musiałbyś z Ramzesem tez tak poćwiczyć, oczywiście z zachowaniem ostrożności :)

I gratulacje dla młodzieńca za podnoszenie nogi :P

Posted

Z mojego doświadczenia wynika, że będziesz miec rację:P choc jak kucnąłem przy nim to tylko na mnie patrzał gdy go odplątywałem:) (jejku jaką on ma słodką mordkę...:D) więc trzeba będzie się posłuchac:P dodatkowo o gryzieniu... gdy go dziś głaskałem i się cieszył to zobaczyłem jego pełne uzębienie.. trochę ostre i gdybym chciał wyrwac rękę to nieźle by mnie pocharatał:P.

Posted

dzisiaj u Ramzesa wykryto paskudną szrame na szyi..miał za ciasną obroże i go obtarło, ale na szczęście nie przecięło skóry :) dzięki temu teraz ramzes skazany jest na szelki ^^

zrobiła mu dziś zdjęcia...to świetny pies i świetnie pozuje...czyżby?

Ramzesowe "podaj łapę" on chciał dać od razu dwie :D

Uspokój się według Ramzesa :)

No ale koniec końców...sami popatrzcie jaka radość i wierność w jego oczach

ale ale...chwila ulotna jest i grymas Ramzesa ...hej mała..koniec zdjęć

A taki z niego dumny pies, strażnik domowego ogniska

więcej zdjęć http://picasaweb.google.com/psiwolontariusz/Ramzes105010MariuszKryszewski#

Posted

Dziękujemy pięknie z Ramzesem za zdjęcia:). Dziś to był udany dzień:) najpierw po wyjściu pewien pan robił nam zdjęcia ( są na picasaweb ;) ) potem Ramzes po mnie trochę poskakał i bawił się jak nigdy:) Dzięki szelkom mogliśmy swobodniej pobiegac niż przy obroży (swoją drogą bardziej mi pasuję jak ma szelki:) ) no i oczywiście gwóźdź dzisiejszego programu - spacer z Juki ( http://www.dogomania.pl/threads/198052-Urocza-psio%C5%9Bwinka-do-adopcji-!-Ma%C5%82a-Juki-ci%C4%85gle-wierzy...?p=15918867#post15918867 ) i z Ginger (czekamy na założenie wątku;) ) po lesie czyli poznanie nowego terenu, zdjęcia i szczekanie na psy za płotami:). Stwierdziliśmy u niego syndrom dobrego stróża domu:) oczywiście z dostępem do domu w każdej chwili:D. Niestety pod koniec spaceru Ramzes skaleczył sobie prawą przednią łapkę i musiał szybciej pójsc do boksu, o szyi wspomniała Istar więc się nie będę powtarzał:)
Pozdrawiamy:)

Posted

Saphira masz rację tylko nie pomyślałem o tym... i dlatego właśnie powinnaś dziś z nami tam byc!!:P w końcu aż tyle ważyc nie może żebym go nie utrzymał przez chociaż kilka minut:D choc z drugiej strony pewnie wolałby bawic się moimi rękami tak jak na jednym ze zdjęc Istar:) w niektórych miejscach do teraz moje dłonie pamiętają jego ząbki:P

Posted

Staram się :)

A Ramzes jest naprawdę fajnym psem. I w końcu zaczyna ufać w pełni i polegać na Mariuszu. To widać w jego oczach. To taki duży szczeniak ! Z jednej strony potrzebuje człowieka i na wiele mu pozwala z drugiej chce grać twardziela i uważa się za samowystarczlanego :roll: A to że podgryza przy zabawie...uroki młodego psa, nikt mu nie powiedział, że ludzie tacy delikatni są i skórę mają cienką jak papier :cool3:

Ale naprawdę byłby świetnym stróżem domu (domu nie pustego podwórka!), jest powściągliwy i podchodzi z rezerwą do obcych, a jego szczek niesie się i niesie...jest czujny...choć tak młody :) Może nie nadaje się do rodziny z małymi dziećmi (podgryzanie przy zabawie plus skakanie mu się zdarza) ale świetnie by się czuł w towarzystwie jakiś rozsądnych 10-12latków

Posted

No i znów po spacerze z Ramzesem:) choc spacerem tego w 100% nie można nazwac bo Ramzes wracając do boksu był zdyszany:D Oczywiście to wszystko dzięki spacerowi w towarzystwie Juki, Tajgi, Dino i jeszcze jednego psa (wybaczcie, ale zapomniałem imienia:P) w każdym bądź razie było wesoło i się psiaki poruszały:). Nie ominęły mnie zabawy z Ramzesem oczywiście:) jeszcze zanim wyszedł z boksu po mnie skakał i miałem mały problem z założeniem szelek, ale udało się!:). Z kolejnych dobrych wieści to to, że szyja się goi i mu nie przeszkadza:). P.S. Czekamy na zdjęcia od Marzeny;) mam nadzieję, że przy jego ruchliwości i tak udało Ci się złapac nas przy przytuleniu:P
Pozdrawiamy!:)

Posted

zdjęcia zaraz sprawdzę czy wyszły (czy cokolwiek na nich widać :D ) a potem spróbuje je wgrać...coś dziś nam netia w necie pomieszała ....

szlag trafi ten internet^^ znaczy nie nie!! ale mógłby działać...przeszkadza mi wklejaniu zdjęć...

co do samych zdjęć Ramzes się za bardzo ruszał...ale i tak mi się podobają :)

rozmazane, ale wyraz pyszczka Ramzesa cudny:)

zabawa z Ramzesem :)

moje ulubione:D

a to hmm....noo....eee....kosmici? w przebraniu Dino, Ramzesa i kolegi którego imienia nie pamiętam:oops:

no i na koniec Ramzes mówi do widzenia :)

Posted

Aniu faktycznie słyszałem "Roki" na spacerze ale nie byłem pewny po powrocie więc stwierdziłem, że nie wiem:P Zdjęcia super jak zwykle:) ten kolega to Piotrek;). Jeszcze zapomniałem o pewnych rzeczy dodac:P Po pierwsze Ramzes dziś bawił się z Zośką w schronisku więc muszę go pochwalic:) no i z Juki nawet jedno miejsce obwąchiwali razem i się nie kłócili:) Jedynie Tajgę chciał zdominowac, która się nie dała:) najpierw się z nia bawił a teraz chciał dominowac:P to chyba tyle po dzisiejszym dniu:) czekam już (i Ramzes pewnie też) z utęsknieniem na sobotę!:)

Posted

Ramzes....rozgadane psisko :D
cokolwiek za płotem, ktokolwiek po drugiej strony ulicy on musi szczekać!!

młodzieniec jeden...wchodzi w wiek buntu...ale po kolei :)
dzisiejszy spacer z Tajgą, Juki (gdzieś z przodu. panowie obstawiali tyły) i z Viki :) (dotrzymywała kroku panom :P)

Ramzes...kochany przytulak...młodzieniec potrzebujący wsparcia:

chce być bardzo blisko człowieka

bardzo...

a jak najbardziej to zdjęcie zrobiła Ania :)

uczymy się warować :)

cdn