Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ja znalazłam coś takiego:
http://allegro.pl/york-szuka-swojego-wlasciciela-lubon-i1454801195.html

aukcja nie typowa poszukuję właściciela psa Yorka którego znalazłam w dniu 2011-02-09 w Luboniu okolica ulic Ogrodowa. Malinowa Łączna Tylko właściciel niech się odezwie szkoda mi wywieź pieska do schroniska telefon 535 875 130
Dzwoniłam, powiedziałam, że proszę o zdjęcia, że być może uda mi się psa wziąć, zdjęć się nie doczekałam, choć miała mi je wysłać natychmiastowo, moich tel. nie odbiera.....:roll:

Posted

[quote name='Borówka16']Ja znalazłam coś takiego:
http://allegro.pl/york-szuka-swojego-wlasciciela-lubon-i1454801195.html

aukcja nie typowa poszukuję właściciela psa Yorka którego znalazłam w dniu 2011-02-09 w Luboniu okolica ulic Ogrodowa. Malinowa Łączna Tylko właściciel niech się odezwie szkoda mi wywieź pieska do schroniska telefon 535 875 130
Dzwoniłam, powiedziałam, że proszę o zdjęcia, że być może uda mi się psa wziąć, zdjęć się nie doczekałam, choć miała mi je wysłać natychmiastowo, moich tel. nie odbiera.....:roll:

wydaje mi się że jest wyraźnie zaznaczone w ogłoszeniu że ma się zgłosić właściciel.
i dobrze że nie ma zdjęcia, bo łatwiej będzie sprawdzić kto tym właścicielem jest-właściciel wyśle zdjęcia, jeśli tak wygląda pies, to znaczy że to jego, proste.

Posted

wygląda na to,że tak.

takich mixów jest sporo, na allegro, i w schroniskach.

zastanawiam się czemu ludzie wolą wydać na taki mix yorka 700zł, zamiast wziąć go ze schroniska, za darmo...?

Posted

też mam takie zdanie.

a ta babka która likwiduje hodowlę, też mi wygląda na pseudo. sam fakt że pies ma rodowód, nie stanowi też faktu że ten pies ma rodowodowe szczenięta, a hodowca jest zarejestrowany.

i po co od niej kupić te psy?
bo za dużo już yorków na allegro, babka chce się może na inną rasę przerzucić, to kupmy od niej te psy, niech sobie babka zarobi na kolejne psy do rodzenia? ehhh....kiedy to w końcu wszyscy zrozumieją...

Posted

cieżko to zrozumieć tak samo jak wykonywanie sterylek aborcyjnych
ja nikogo nie potepiam ze wzgledu na jego poglądy, kazdy ma prawo do własnych tak samo jak ja
zasady pomagania yorkom na tym wątku (i ze skarpety yorkowej) są jasno okreslone- nie wykupujemy psów z pseudohodowli czy od osób prywatnych za tak zwaną symboliczna kwotę, moda na yorki powoli dobiega końca, za chwilę będzie nawał tych psów w schroniskach...nie musze nikomu pomagac w pozbyciu sie ich rozpłodowców bo postanowili przerzucic się na coś innego...
w najblizszych dniach pod naszą opieke trafi 8letni york- wywalony na ulice bo ? za stary? za duzy urósł (3,5kg)? i drugi który trafił do schroniska - mimo duzego zainteresowania nie znalazł domku bo ma niewładną łapke...
stare, chore, za duże, z klapniętymi uszkami...bezdomne...na takie chce wydawać kase a nie na wykupywanie psów od pani która sie na nich dorabiala jakis czas
Jednoczesnie szanuje działalność innych która na tym polega (wykupywanie psów z pseudohodowli i szukanie im dobrych domow) mimo, ze nie rozumiem takiego podejscia...prosze zatem o to samo, uszanowanie mojej formy pomocy:-)

Posted

Nie pisałam nigdzie, żeby kupić te yorki ... jestem przeciwniczką kupowania z hodowli, o pseudo nie wspominając.
Ale może jakaś organizacja prozwierzęca mogłaby z kobietą porozmawiać o sterylizacji i kastracji tych psów przed ich adopcją/sprzedażą ?

Posted

Moda na yorki się skończyła. Teraz i renomowani hodowcy sprzedają psy do pseudohodowli za ułamek ceny, bo pozostawali z niesprzedanymi szczeniakami. A pseudo przerzucają się na maltanczyki i cziłki.

Posted

Fundacja Medor napisał(a):
o to super mam nadzieje że w schronisku go wykastrują go

pertraktujemy ale idzie cięzko hihi jesli nie to będziemy go ciachać w dt:-)

E-S może i jakaś by mogła ale ja takiej która by sie yorkami zajęła nie znam...ludzie uważają że psom sie nalezy pomoc a yorkom nie bo sa modne....no a raczej tak jak słusznie zauważyła mshume były modne...
ludzie którzy siedza w adopcjach psiaków maja alergie na słowo york, bo przeciez yorczki same domy znajdują, są rozchwytywane i im pomagac nie trzeba...
niestety moda wyrządziła tym psom olbrzymia krzywde... tak duzy popyt przysporzył masy szczeniaków z chowu wsobnego, z chorych genetycznie obciązonych rodziców...bezdomne yorki to takie które sa juz stare, albo bardzo chore a przeciez nikt nie bedzie w "hodowli" trzymał bezużytecznych osobnikow...czasów ze szczenieta są bezdomne tez dozyjemy, niestety...

Posted

mshume napisał(a):
Moda na yorki się skończyła. Teraz i renomowani hodowcy sprzedają psy do pseudohodowli za ułamek ceny, bo pozostawali z niesprzedanymi szczeniakami. A pseudo przerzucają się na maltanczyki i cziłki.

Nie wiedzialam ...okropne...do psudo zwariowali...smutne ale pewnie prawdziwe..bede pisac pw do ciebie razem sie zastanowimy...

Posted

To ja miałam wziąć tego z Bełchatowa na DT, niestety ni Chiny z nimi dogadać się nie dało :shake:
Zaklepać poprzez wpłacenie kasy - nie, wykastrować przed adopcją - po dłuższych negocjacjach z łaski swojej może tak...
Ogółem co za ludzie i co za schron :-(
Miałam dziś po niego jechać, ale dowiedziałam się od jednego faceta co odebrał rano, że pies poszedł do domku bez kastracji, a po południu od jakiejś babki, że też ma dom, ale wycięty poszedł...Niestety ja uważam, że pewnie ta 1-sza wersja się stała :-(
Zobaczcie co znalazłam:

/17.02.2011/ Te trzy yorki zostały znalezione w lesie przy szosie niedaleko Milicza. Były zawiązane w niewielkim worku jutowym. Ledwie przeżyły. Bardzo zaniedbane z ogromnymi kołtunami. Jedna z nich, 14-letnia suczka musiała mieć amputowaną łapke przednią, bo łapka prawdopodobnie zraniona, pod strasznym kołtunem - prawie zgniła. Pieski są obecnie w trakcie leczenia.
http://www.psy.info.pl/schronisko_wroclaw/drastyczne_przypadki.html

Póki co nic o nich więcej nie wiadomo, próbuję się od 1h dodzwonić do schronu, ale bez skutku..:-(
Jest ktoś z Wrocka kto ma jakieś info o nich?