Jump to content
Dogomania

Cocker spaniel Skubi wraca z nieudanej adopcji, ale poprzedni DT stanie się jego DS:)

Recommended Posts

• Replies 276
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

mój syn porobił mu nowe zdjęcia , ale oczywiście jak śpi :) , tak jak by nic innego nie robił :) . Może uda nam się w końcu zrobić zdjęcia na spacerku .
Moje bestyjki poczuły ostatnio wiosnę i zachowują się jak oszołomy , rozpiera je mega energia . Nie mogę nad nimi zapanować tak świrują . Myślałam że po długim spacerku , jak się wybiegają padną , ale nic z tego , baterie nie do zdarcia . Wiosna ;)

Posted

Wala2006 napisał(a):
Dobrze piesia ze Skubiś trafił właśnie na Ciebie :)

Ja też się cieszę że ten głupolek jest u mnie . Dużo pracy mnie kosztował , ale teraz jak patrzę na jego pierwsze zdjęcia ze schroniska i na niego teraz , na jego radość , to mnie za każdym razem takie rozczulenie bierze . I jak macha ta swoją dupcią jak do niego mówię . I patrzy na mnie tym swoim wzrokiem coraz bardziej ufnym i zakochanym .
Taki śmieszny jest momentami jak mówię mu że czegoś nie wolno to spojrzy na mnie spanielowym wzrokiem i pomrukuje jak by chciał się kłócić i jednocześnie powiedzieć "przepraszam" i merda oczywiście malutką kiteczką :). Mój słodziaczek i tyle :):):)

Posted

:loveu: Skubi Szczęściarz :loveu:

super, że trafił do cb.. też chciałabym wziąc do siebie jakąś biede.. ale niestety nic z tego- rodzice, mieszkanie w bloku i do tego przepełnione. wrrr! no ale cóż.. staram sie im chociaż w pewnym stopniu pomagać. Ucałuj Skubiego piesia :p

Posted

Angel napisał(a):
:loveu: Skubi Szczęściarz :loveu:

super, że trafił do cb.. też chciałabym wziąc do siebie jakąś biede.. ale niestety nic z tego- rodzice, mieszkanie w bloku i do tego przepełnione. wrrr! no ale cóż.. staram sie im chociaż w pewnym stopniu pomagać. Ucałuj Skubiego piesia :p

Skubuś ucałowany :)

• 3 weeks later...
Posted

Muszę napisać ,że nasz głupolek ;) robi postępy . Już nie walczy ze mną przy czyszczeniu uszu :):):) . Na wszelki wypadek zakładam mu kaganiec , ale to z jakim spokojem do jego uszu teraz podchodzę , to niebo a ziemia do tego co było . Nie jest szczęśliwy z tego powodu , ale siedzi grzecznie , czeka aż skończę , zdejmę kaganiec i dam mu smaczka ;), łakomczuch z niego :) . Jak niosę miski z jedzeniem to już wie gdzie ma czekać , musiałam go nauczyć że dostaje ostatni , bo za bardzo szalał . Teraz stawiam jego miskę na końcu , a on ładnie siedzi i czeka na swoją kolej , kiedyś rzucił by się na pierwszą postawiona miskę . Tylko nie mogę go oduczyć atakowania kota , ale pracuje nad tym :) .
Zdarzy mu się jeszcze powarczeć , ale już się nauczyłam kiedy muszę go skarcić , a kiedy powiedzieć coś milusińskim głosem . Kochamy się mocno :)

• 1 month later...
Posted

Oj Skubisiu, Ty szczęściarzu!!!
Wygrałeś wielki los na loterii - masz wspaniały domeczek u Piesi i jesteś bardzo Kochany!!!
Dom i Miłość to chyba najlepsze, co może spotkać psiaczka...
Szkoda, że wciąż za mało jest TAKICH DOMKÓW jak u Piesi...

• 2 months later...
Posted

Wrzuciłam propozycję Skubisia do kalendarza po rozmowie z Piesią, bo ma wciąż popsutego kompa...

[quote name='Sarunia-Niunia']To ja za zgodą i po rozmowie z Piesią, która ma obecnie zepsuty komputer przesyłam zdjęcia Skubiego...
Spanielek, który znalazł się w Obornickim schronisku "Azorek" w strasznym stanie, z bardzo chorymi uszkami a Jego zły stan spowodował, że został dodatkowo pogryziony przez psy...
Zaopiekowała się Nim wolontariuszka Piesia, która dała Mu DT, a następnie... DS...
Zobaczcie:

Tu Skubi w schronisku:

Z bardzo chorym, zainfekowanym lewym uszkiem (aż się wierzyć nie chce, że to ucho):

A tu po troskliwej opiece swojej tymczasowej opiekunki:

I szczęśliwy "Śpiący Królewicz" w pieleszkach w DS (oczywiście w domu Piesi)...:):):)...

Metamorfoza niesamowita, prawda cioteczki???

Posted

[quote name='Sarunia-Niunia']Wrzuciłam propozycję Skubisia do kalendarza po rozmowie z Piesią, bo ma wciąż popsutego kompa...

Metamorfoza niesamowita, prawda cioteczki???
Oj prawda, prawda. :p

Ciekawa jestem jak teraz kawaler wygląda. :cool3:

• 1 month later...
Posted

Asia & Ginger napisał(a):
Oj prawda, prawda. :p

Ciekawa jestem jak teraz kawaler wygląda. :cool3:

Niedługo " urodzinki " Skubiego czyli rok od jego nowych narodzin u mnie . Obiecuję Asiu , że porobię zdjęcia i wstawię :) . Ciut mu się dupencja zaokrągliła i za nic nie możemy tego zgubić , mimo , że jedzonka tak dużo już nie dostaje a i na brak ruchu , zwłaszcza latem nie mógł narzekać :) . Napiszę wkrótce troszkę więcej o naszym Skubolinku :) .

Posted

Szyna13222 napisał(a):
"ciut" ??:evil_lol:

No , no , bez takich złośliwości ;) , bo Ci więcej nie pozwolę się zaopiekować naszą " grubą dupeczką " i resztą ekipy podczas mojej nieobecności :) .

Posted

piesia napisał(a):
Niedługo " urodzinki " Skubiego czyli rok od jego nowych narodzin u mnie . Obiecuję Asiu , że porobię zdjęcia i wstawię :) . Ciut mu się dupencja zaokrągliła i za nic nie możemy tego zgubić , mimo , że jedzonka tak dużo już nie dostaje a i na brak ruchu , zwłaszcza latem nie mógł narzekać :) . Napiszę wkrótce troszkę więcej o naszym Skubolinku :) .

W takim razie czekam z niecierpliwością. :cool3:

• 2 weeks later...
Posted

Jak czytam o tych wszystkich psich nieszczęściach to się cieszę , że to moje małe głupolinkowe słoneczko bezpieczne macha dupencją z radości na mój widok , jak coś mówię lub po prostu że jestem .

• 1 month later...
Posted

Dla tych , którzy jeszcze nie wykasowali Skubiego :) : Skubi schudł w ciągu godziny ;) . Prawda jest taka , że okrągła dupencja Skubiego to nie efekt zbyt dużej ilości tkanki tłuszczowej tylko zbyt dużej okrywy włosowej .
Ponieważ w ciągu ostatniego roku z dwóch psów , jednego kota i dwóch królików nagle ;) zrobiło mi się pięć psów , dwa koty i dwa króliki , nie ukrywam trochę zaniedbałam zabiegi pielęgnacyjne Skubiego z powodu braku czasu i finansów . Ale , żeby nie było , że zaniedbywałam moje zwierzaki to powiem , że cały czas bez względu na wszystko dbałam o to , żeby dostawały odpowiednia dawkę miłości , czułości i ruchu ( latem były to dwa , czasami nawet trzy biegania na łące :) ) .
Skubi nie jest psem , który radośnie znosi zabiegi pielęgnacyjne , ale w końcu zmobilizowałam się i poszliśmy do fryzjera :) . Oczywiście nie obyło się bez bólu ( czytaj stresu ) . Musiał zostać ogolony zupełnie ( na moją prośbę również zostały ogolone uszy ) , zostawiłyśmy mu tylko jego śmieszną grzywkę :) .
Nie jest psem wystawowym , a ja nie jestem typem osoby , która musi się pokazać z pięknym psem ( należę do osób wygodnych i praktycznych ) , wobec czego wydawało mi się , że to będzie najlepsze rozwiązanie , ale .... wyczytałam na jakimś wątku , ze takie golenie wcale nie jest dobre i nie chodzi tu wcale o względy estetyczne .
I właśnie dlatego proszę Was o radę jak najlepiej dbać o Skubiego biorąc pod uwagę jego niechęć do zabiegów pielęgnacyjnych i mój permanentny brak czasu ( tak dla przypomnienia dodam , że Skubek jest psem z przypadku i zawsze wiedziałam , że nie mogę mieć psa , który będzie wymagał częstych zabiegów pielęgnacyjnych , bo sama mam problemy z wizytą własną u fryzjera ;) . Łatwiej mi spędzić dwie godziny codziennie na spacerze aniżeli godzinę raz na trzy ( ? ) miesiące u fryzjera :) )

Proszę o rady jak dbać , żeby nie zaszkodzić , ale niekoniecznie chodzi o rady typu : jak powinien wyglądać prawidłowo ostrzyżony spaniel :) , bo jak oglądałam takie zdjęcia to wiem , ze Skubi tak wyglądać nigdy nie będzie , ponieważ wyznaje zasadę , że moje psy mają być zdrowe i szczęśliwe a nie " wyglądające " .

Zdjęcia wstawię jutro :)

Posted

Żebym była dobrze zrozumiana dodam , że jestem w stanie poświęcić niezbędne minimum pielęgnacyjne Skubiemu :) . Chodzi mi o to jak mogę go obciąć , żeby i jemu i mi było najwygodniej i zarazem obyło się to bez szkody dla jego sierści :) .

Posted

wiesz co,jak nie masz czasu ani pies sie nie nadaje na dlugie obcinania to mozesz go golic...Jemu to i tak obojetne jak wyglada a przeciez lepiej tak niz ma chodzic w koltunach:) ew mozna maxymalnie go wytrymowac i skrocic firanki zeby sie nic nie koltunilo jesli ma byc nie golony.

Posted

piesia napisał(a):
Ponieważ w ciągu ostatniego roku z dwóch psów , jednego kota i dwóch królików nagle ;) zrobiło mi się pięć psów , dwa koty i dwa króliki ,
Zdjęcia wstawię jutro :)

Czy ja dobrze czytam, że przybył ci jeszcze jeden kot ? ;)
Ja sie zdjęć już doczekać nie mogę