3 x Posted November 8, 2010 Posted November 8, 2010 22 kwietnia 2011 roku Epson odszedł za TM :( Bez Imienia Bez Nadziei 5 listopada w ramach interwencji krakowski TOZ wkroczył na posesję w Białym Dunajcu. To co tam zobaczyli ciężko opisac słowami :( Watek interwencji: klik Wśród zabranych psów był on bezimienny kaukaz o warunkach w jakich przebywały tam zwierzęta Asior pisze tak: Psy przebywały same na posesji, na łańcuchach (za obroże służyły kolczatki), potwornie zaniedbane i wychudzone.... W najgorszym stanie jest kaukaz, który prawie nie chodzi na tylne łapy i jest koszmarnie zadredzony, więc nadaje się tylko do obcięcia na łyso (a nadchodzą mroźne dni ) Część psów przebywała na zewnątrz, część w jakiejś stodole a część "w budynku". Na stertach śmieci, odchodów i totalnym bałaganie mieszkały te biedne psiska... Kobieta (ich właścicielka), ponoć poznała kogoś i wyprowadziła się do tego kogoś, a do zwierząt ponoć na początku przyjeżdżała raz w tygodniu, a potem coraz rzadziej. Krowie jak dali pić, to wypiła na raz trzy wiadra... Krowa stała po "kolana" w gnoju, nie była wyprowadzana stamtąd kilka miesięcy. łańcuch miała tak krótki, że miała problem, żeby obrócić głowę, a o położeniu się nie było mowy (pomyślcie jak ona spała). 8 listopada 2010 r. Bezimienny kaukaz przeszedł pod opiekę Biafry. Jeśli możesz wspomóc Bezimiennego - bardzo prosimy o wsparcie. Jeśli zechcesz wspomóc kaukaza pieniązkami, możesz to zrobić wpłacając pieniązki na konto Fundacja "Zwierzę nie jest rzeczą" ul. Batalionu "Skała" AK 8/36 31-273 Kraków nr konta: PKO BP 07 1020 2906 0000 1702 0256 2460 z dopiskiem: kaukaz z białego dunajca pieniązki można tez wpłacac poprzez serwis paypal: [email protected] Może masz bezuzyteczne dla Ciebie leki, które akurat dostaje Bezimienny i zechcesz sie tymi lekami z nim podzielić. Leki można wysyłać na adres: Fundacja "Zwierzę nie jest rzeczą" ul. Batalionu "Skała" AK 8/36 31-273 Kraków najlepiej też z dopiskiem, że to dla kaukaza z białego dunajca Zapewne Bezimienny będzie potrzebował specjalistycznej karmy - możesz go wesprzeć równiez poprzez podarowanie mu karmy. Epson vel Nadir przyjmuje takie leki: może ktoś może go nimi wesprzeć : leki na serce : Vetmedin 5 mg - 1 kaps. 2 razy dziennie. Enarenal 10 mg - 1 tabl. 2 razy dziennie. Furosemidum - 2 tabl. 2 razy dziennie. Cordarone 200 mg - lek antyarytmiczny - 1 tabl. 3 razy dziennie [SIZE="5"]ROZLICZENIA Wpłaty: Listopad 2010 30 zł - wapiszon 40 zł - pani Iza D. 200 zł - anonim 108,16 zł - J.P 94,75 zł - J.P 77,35 zł - Ania O. 40,00 zł - Ewa z OS 35,00 zł - S.-P. KATARZYNA KRAKÓW 20,00 zł - Urszula W. Rzeszów 15,00 zł - Wiolka 20,00 zł - Ewa L. Mrągowo 300,00 zł - Małgorzata Ż-K. Warszawa 20,00 zł - Krystyna L. Białystok 50,00 zł - Ludmiła L-W. Warszawa 50,00 zł - Danuta K. Warszawa 30,00 zł - Anna O. Słubice 30,00 zł - Bartłomiej Ł. Warszawa 50,00 zł - Grażyna B. Mińsk Mazowiecki 5,65 zł - Monika M. Stęszew 20,00 zł - Aleksandra R. Warszawa 40,00 zł - Agnieszka T. Warszawa 100,00 zł - Anita N. Łódź 25,00 zł - Bartosz B. Siechnice 50,00 zł - Katarzyna K. Świnioujście 100,00 zł - anonim (M.S.) 30,00 zł - Robert Z. Radomno 150,00 zł - Monika D. Warszawa 100,00 zł - Wioletta W. Wołomin 20,00 zł - Anna R. Piastów 100,00 zł - Włodzimierz O. Elżbieta J. Łódź 50,00 zł - BonyJ 30,00 zł - Marta J. Warszawa 50,00 zł - Dariusz M. Nowy Duninów 50,00 zł - Katarzyna D. Warszawa 100,00 zł - Katarzyna P. Warszawa 30,00 zł - Magdalena G. Ostrowiec Świętokrzyski 30,00 zł - Emilia K. Warszawa 50,00 zł - manforte 50,00 zł - Marta B. Brwinów 50,00 zł - Jakub Ł. Łódź 80,00 zł - bazarek WHAT MAY NN 25,00 zł - Olga N. Warszawa 100,00 zł - bazarek zaba 20,00 zł - Maria M. Szczecin Suma wpływów: 2665,91 zł Grudzień 2010 200 zł - Anna R. Warszawa 55 zł - bazarek zaba 80 zł - Agnieszka N. Zofinin 50 zł - Marta M. Warszawa 50 zł - Anna G. Warszawa Suma wpływów: 435 zł Styczeń 2011 150 zł - Maciej K. Kraków 125 zł - Monika Ł. Będzin Suma wpływów: 275 zł RAZEM WPŁYWÓW: 3375,91 zł Wydatki: 294,70 zł - wizyta u weta (prześwietlenia, leki - inf na str. 5) 170 zł - vetmedin 2 x 25 zł - odrobaczenie Dehinel Plus (2 x 5 tabl) 530,50 zł - operacja i utylizacja (22.04.2011) Suma wydatków: 1045,20 zł [SIZE="4"]SALDO: + 2 330,71 zł zł Quote
3 x Posted November 8, 2010 Author Posted November 8, 2010 mieejsce na zdjęcia warunków w jakich przebywał Bezimienny i jego "miska z pożywieniem" łańcuch miał tak splątany, że nie był w stanie głowy ponieść Quote
Guest Elżbieta481 Posted November 8, 2010 Posted November 8, 2010 Spis leków mnie interesuje,bo z pieniędzmi krucho.. E/W Quote
3 x Posted November 8, 2010 Author Posted November 8, 2010 wczoraj Bezimienny z hotelu został zabrany do weterynarza oto co Iza napisała mi w mailu po wizycie: Kaukaz jest w stanie przedzawałowym :-( W przenośni oczywiście. Jego serce ledwo pracuje. Tzn wali jak młot, ale bez większych skutków. Jest niewydolne. Jak go kładłyśmy na stół żeby zrobić USG to serce tak waliło, że było słychać na cały pokój :-( Ma bardzo poważnie chore serce i stawy. Przyczyn może być wiele. Np stan zapalny albo zanik mięśni kończyn. Serce to też mięsień. Niedozywiony jest bardzo. Apetyt ma ale problemy z trawieniem. Na USG wyszły bardzo zagazowane jelita. Nie jest stary. Ma około 7-8 lat, niezłe zęby. Zwyrodnienia kolan i bioder nieodwracalne. Nie wiem na ile uda się poprawić nawilżenie i ruchomość stawów. W badaniu klinicznym stwierdzono nasilona arytmie , szmery zastawkowe , brakujace tętno na tętnicach udowych. Czas kapilarny opóżniony. w badniu klinicznym dodatni test Ortolaniego w obu stawach biodrowych. RTG klatki piersiowej - sylwetka serca powiększona - VHS 12,0. Badanie usg - pęcherz moczowy wyepłniony aechogennym płynem . Prostata - wielkośc 6 cm/4 cm , budowa bez zmian. Jądra - budowa homoechogenna. Śledziona - jednorodna. Nerki - budowa UKM bez zmian. Wyniki krwi nawet niezłe. Trochę problem z wątrobą i niedotlenieniem. Dostaje : antybiotyk na stawy suplementy na stawy leki na serce : Vetmedin 5 mg - 1 kaps. 2 razy dziennie. Enarenal 10 mg - 1 tabl. 2 razy dziennie. Furosemidum - 2 tabl. 2 razy dziennie. Cordarone 200 mg - lek antyarytmiczny - 1 tabl. 3 razy dziennie edit: przypomnialam sobie co jeszcze mówiła Iza przez tel. Bezimienny waży 49 kilo kiedys musial byc potęznym psem widac po łapach ma większe od Mojo (kaukaz z Palucha) - wątek Mojo jest strasznie zachudzony i odwodniony Quote
Guest Elżbieta481 Posted November 8, 2010 Posted November 8, 2010 O matusiu moja-nie za dużo jak na jednego psa? Marnie to widzę,oj marnie.:-( ---------------- A imię zaproponuję dla niego:KING Właśnie dlatego,że chory,zagłodzony proszę niech wabi się KING.Niech to imię będzie początkiem nowego życia dla niego. Może być też:DIUKE.Dostojnie,bo on zasłużył swą poniewierką na piękne imię Idę się zastrzelić-biedny kolos.. E/W Quote
3 x Posted November 8, 2010 Author Posted November 8, 2010 jutro pewnie wieczorem postaram się uzupełnic wątek to co wiem o Bezimiennym na chwilę obecną napisałam powyżej. Bardzo prosimy o wsparcie Bezimiennego. żaden z tych psów nie zasłużył na takie życie ale serce mi się kraje jak widzę sponiwieranego przez ludzką głupotę wielkopsa ( Quote
3 x Posted November 8, 2010 Author Posted November 8, 2010 waldi481 napisał(a):O matusiu moja-nie za dużo jak na jednego psa? Marnie to widzę,oj marnie.:-( E/W za duzo :( Quote
Guest Elżbieta481 Posted November 8, 2010 Posted November 8, 2010 Tak nieśmiało spytam: lekarz zalecił?przepisał?:arthroscan w tabletkach.lub arthoflex na stawy? E/W Quote
3 x Posted November 8, 2010 Author Posted November 8, 2010 waldi481 napisał(a):Tak nieśmiało spytam: lekarz zalecił?przepisał?:arthroscan w tabletkach.lub arthoflex na stawy? E/W dopytam jutro Ize teraz przekazalam inf, które dostałam na maila Quote
Asior Posted November 8, 2010 Posted November 8, 2010 a ja proponuje imię dla niego Borys, na cześć Borysa od Izy, Ten bardzo jej go przypomina.... 3X a co z krwią w moczu??? jaka przyczyna?? Quote
3 x Posted November 9, 2010 Author Posted November 9, 2010 Asior napisał(a):a ja proponuje imię dla niego Borys, na cześć Borysa od Izy, Ten bardzo jej go przypomina.... 3X a co z krwią w moczu??? jaka przyczyna?? Asia bedę jutro dopytywac Ize dzisiaj jak ja dopiero wracalam czyli zanim przeczytlam maila, Iza szła juz spac wiec wiem tyle ile było w mailu Quote
Asior Posted November 9, 2010 Posted November 9, 2010 oki to czekamy do jutra :) zresztą jutro będę do Izy dzwonić to sama zapytam ;) Quote
3 x Posted November 9, 2010 Author Posted November 9, 2010 mail od Izy: Kaukaz nie będzie mieszkał w szpitalu, bo nie kwalifikuje się do leczenia szpitalnego, a dodatkowy stres tylko pogarsza jego stan. Niestety nie da się poprawić jego stanu zdrowia, mozna tylko próbować poprawić mu komfort życia. 1/ Zaawansowana niewydolność serca Możliwe dwa warianty - w pierwszym, szybka (nagła) śmierć sercowa. W jego stanie mam bardzo poważnie przygotować się na taką ewentualność... Drugi możliwy wariant - serce nie zatrzyma się, ale jest tak słabe, że psu barkuje tętna , główne narządy (wątroba, nerki ) są bardzo niedotlenione, będą stopniowo zamierać, prędzej czy później zacznie zbierać się woda w klatce piersiowej lub brzuchu, w zależności która komora serca szybciej wysiądzie. Ponieważ chcemy bardzo aby żył z drugim wariantem, ma zapisane leki poprawiające pracę chorego serca, przeciwarytmiczne, dotleniające i odwadniające. To czy się nam uda zależy chyba tylko od przypadku, jego samego i odrobiny szczęścia. Dodam tylko, że moja Granda ma kardiomiopatię rostrzeniową, jest dużo starsza od niego a z miesiąca na miesiąc wygląda coraz lepiej. Tylko , że ona jest strasznie zawzięta i wredna :-) 2 . Zwyrodnienia stawów Przy każdym większym ruchu główka kości udowej wypada ze stawu biodrowego Być może od małego miał nie leczoną dysplazję. Obecny stan jest tragiczny i tak na prawdę nie ma na to lekarstwa. W stawach kolanowych zwyrodnienia, trzaski i narośle kostne wuczuwalne są gołymi rękami. Bedziemy próbować zastrzyki z kwasu hialuronowego i kurację cartrophenem, żeby pobudzić organizm do produkcji własnego kwasu. Na stan zapalny stawów dostaje antybiotyk i leki przeciwbolowe. 3. Waga piórkowa... Jest bardzo niedożywiony i ma problemy z trawieniem. Podobno sikał krwią. Ja tego niestety nie widziałam. Byc może mocz był bardzo zageszczony i lepki i mial brunatne zabarwienie. Może nadwyrężył mięsnie których prawie nie ma - odpięty od łańcucha na którym nie miał ruchu, nagle musiał się ruszać tyle co przez całe życie razem wzięte ? Nerki są nie zmienione, pęcherz prostata też nie. Będę go obserwować. Jest bardzo odwodniony, cały czas pije i często sika. Mógł się też czymś przytruć, jakimś syfem, który zjadł. Trudno mi na chwilę obecną się do tego odnieść. Jego bardzo boli brzuch, napina się przy dotyku. Ani RTG ani USG nic nie wykazało. Może te zagazowane jelita tak go bolą. Może za dużo zjadł na raz. Mogę sobie tylko gdybać. dodam tylko, że psiak przebywa u Izy. Nie nadaje sie do zostania w szpotalu a do hotelu z zewnętrzymi kojcami nie chcieliśmy go dawać. U Izy przebywa w domu, w suterenie. Quote
3 x Posted November 9, 2010 Author Posted November 9, 2010 jakby ktos chciał wspomóc Bezimiennego pieniązkami - wstawiam numer konta w pierwszym poście. Fundacja ze względów logistycznych zmienia numer konta. Jeśli ktoś wysle pieniązki na stary numer konta - nic się nie dzieje, funkjonują oba konta z prośbą o wpłacanie na nowe konto. DLa ułatwienia i koordynowania stanu konta bezimiennego prosze o inf na watku badz na pw bądz na maila ([email protected]) że ktoś wpłacił. Jeszcze nie mamy rachunku z kliniki, ale i tak wiemy, ze będzie to COS kosztowac. Tak samo pewnie czesc z nas ma względne pojecie o cenach leków które misiek dostaje. Poki co nie je suchej karmy, dostaje gotowane. Wczoraj np miał rosołek. Dzisiaj wiem, ze dostał coś z jajkiem. Nie wie co to suche jedzenie więc na razie nie będzie go Iza uczyć na siłę. Jeśli ktoś ma możliwośc podesłania leków dla miśka prosze wysyłać do krakowa na adres fundacji. U Izy we ws izlikwidowali pocztę. zaraz te inf umieszczę w pierwszym poście. edit: obecnie bezimienny poddawany jest podstawowym zabiegom fryzjerskim Quote
3 x Posted November 9, 2010 Author Posted November 9, 2010 waldi481 napisał(a):Tak nieśmiało spytam: lekarz zalecił?przepisał?:arthroscan w tabletkach.lub arthoflex na stawy? E/W dostaje Arthrofos ale tak jak jest napisane wyzej - raczej mu to nie pomoze Quote
ludwa Posted November 9, 2010 Posted November 9, 2010 Wyniszczony, zaniedbany...po co tej kobiecie było tyle psów? A teraz ktoś stara się pomóc, tyle, że po wieloletnich zaniedbaniach...Szkoda gadać:( Quote
3 x Posted November 9, 2010 Author Posted November 9, 2010 [quote name='ludwa']Wyniszczony, zaniedbany...po co tej kobiecie było tyle psów? A teraz ktoś stara się pomóc, tyle, że po wieloletnich zaniedbaniach...Szkoda gadać:( i to jest własnie najgorsze że niewiele da sie naprawić :( Quote
Asior Posted November 9, 2010 Posted November 9, 2010 może zdubluję zdjęcia i wkleisz je do pierwszego postu Quote
3 x Posted November 9, 2010 Author Posted November 9, 2010 Asior napisał(a):może zdubluję zdjęcia i wkleisz je do pierwszego postu nawet sobie miejsce zrobilam w drugim poscie tylko jeszcze nie maialm kiedy ich przekopiowac dzięki :) Quote
Asior Posted November 9, 2010 Posted November 9, 2010 i jego "miska z pożywieniem" łańcuch miał tak splątany, że nie był w stanie głowy ponieść Quote
Guest Elżbieta481 Posted November 10, 2010 Posted November 10, 2010 Jak patrze na to jedzenie-to mi się odniechciało jeść.. ------------------------------ O lekach pamiętam.Napiszę kiedy wyślę..Biedne psisko... Diabli nadali to wszystko. E/W Quote
Ajula Posted November 10, 2010 Posted November 10, 2010 zgroza :( aż trudno uwierzyć, że on jeszcze dosyć młody jest Quote
Recommended Posts