Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

ULKA12 napisał(a):
Robię tak jak radzicie. W tej chwili Polly jest cały czas z którymś z domowników, na dwór jest co chwile wyprowadzana i nie ma możliwości zesikania się niestety w nocy potrafi się załatwić na podłogę i robi to tak cicho, że mnie nie budzi więc nie mam nawet jak zareagować.

Zawiesić dzwoneczek do obroży ;)

• Replies 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

ULKA12 napisał(a):
Aby mnie dobudzić musiałabym jej na szyi zawiesić nie dzwoneczek tylko jakiś dzwon, potężny :-)

A to już inna kwestia :lol: Ja to się budzę przy najmniejszym drgnięciu powietrza :lol:

Posted

ja też śpię jak ...zając pod miedzą :) każdorazowy spacer Sońki z naszego łóżka( a takich specerków jest kilka ) do swojego koszyka lub nocne turlanie się na dywanie lub przebieżka z tyłu za sofą lub cichutkie westchnienie przy balkonie za którym widać mocno oświetlony parking i jest coś interesującego ...rejestruję ze zdwojoną siłą .. ale co tam ..:)ostatecznie i tak przyleci i się przytuli i zasypiamy ...nie mam zazwyczaj z tym problemu :)

Posted

taaaa....już to widzę jak wygląda moja noc przy takiej ilości psiutków ;) pewnie skończyłoby się tak jak u ciebie....:)

a swoją drogą Polcia dalej taka uparta ? co do siusiu na spacerku w twojej obecności? ...nawet ani kropelki ? nic....?

ja sobie tak pomyślalam ..skoro ona i w nocy nie trzyma to może ma problemy z pęcherzem?moze trzeba by to sprawdzić .

Posted

Nie sądzę aby miała problemy z pęcherzem po prostu korzysta z okazji. Załatwia się na dworze ale nigdy jak jest na smyczy trzeba ją spuścić, wtedy się załatwi i nawet wtedy się gdzieś chowa np. za krzaczkiem, może ona po prostu wstydliwa jest?

Posted

ULKA12 napisał(a):
Nie sądzę aby miała problemy z pęcherzem po prostu korzysta z okazji. Załatwia się na dworze ale nigdy jak jest na smyczy trzeba ją spuścić, wtedy się załatwi i nawet wtedy się gdzieś chowa np. za krzaczkiem, może ona po prostu wstydliwa jest?

moze byc;)tak sikac pod czyims okiem to wcale nie jest fajnie;))

Posted

[quote name='ULKA12']Nie sądzę aby miała problemy z pęcherzem po prostu korzysta z okazji. Załatwia się na dworze ale nigdy jak jest na smyczy trzeba ją spuścić, wtedy się załatwi i nawet wtedy się gdzieś chowa np. za krzaczkiem, może ona po prostu wstydliwa jest?

tylko czy puszczanie ze smyczy na spacrze nie przyniesie więcej złego ?przecież przyszły domek nie będzie jej mógł puścić od razu ,bo zwije :( w nieznanym terenie :(
Ulka proszę chyba jednak miej ją na dworze na smyczy nawet puszczoenj luzem ale na końcu Ty -ona musi kojarzyć: smycz+człowiek+spacer+siku

[quote name='Lolalola']to i Polka dostanie supersong:)
http://www.youtube.com/watch?v=AJtlA6m8Zk8

z przyjemnością odsłuchalam choć przeznaczone dla Polly ;)-super piosenkarka ..a jaka wpatrzona w....dyrygenta :) :)

Posted

sonia71 napisał(a):
tylko czy puszczanie ze smyczy na spacrze nie przyniesie więcej złego ?przecież przyszły domek nie będzie jej mógł puścić od razu ,bo zwije :( w nieznanym terenie :(
Ulka proszę chyba jednak miej ją na dworze na smyczy nawet puszczoenj luzem ale na końcu Ty -ona musi kojarzyć: smycz+człowiek+spacer+siku:)

A ja myślę trochę inaczej, bo jeśli będę tak robiła to ona zacznie mi się jeszcze częściej załatwiać w domu, po prostu będzie sikała po katach bo przecież na dworze jest zawsze na smyczy. Utrwalę jej nawyk sikania w domu. Ja sobie myślę, że najpierw muszę wypracować to aby zawsze załatwiała sie tylko na dworze jak to załapie i utrwali będę mogła ja uczyć załatwiania na smyczy. ale może się mylę jeśli tak to chętnie skorzystam z rad :-)

Posted

ULKA12 napisał(a):
A ja myślę trochę inaczej, bo jeśli będę tak robiła to ona zacznie mi się jeszcze częściej załatwiać w domu, po prostu będzie sikała po katach bo przecież na dworze jest zawsze na smyczy. Utrwalę jej nawyk sikania w domu. Ja sobie myślę, że najpierw muszę wypracować to aby zawsze załatwiała sie tylko na dworze jak to załapie i utrwali będę mogła ja uczyć załatwiania na smyczy. ale może się mylę jeśli tak to chętnie skorzystam z rad :-)

A może linka? W przypadku innej suczki, która nie chciała się załatwiać na dworze, linka pomogła - pies mógł być dalej od człowieka, załatwić się w oddali, a jednocześnie widział, że ta długa smycz w sumie nie jest taka zła ;)

Posted

Ulka w sumie masz rację że u niej może trzeba robić wszystko na raty ,powolutku ale z drugiej strony tak myślę że jeżeli już nabierze nawyku zalatwiania się na dworze i przypiniesz ją na smycz to albo przestanie to robić kojarząc załatwianie tylko na "wolności smyczowej" albo faktycznie nie zrobi z tego problemu i wtedy bedzie ok....tylko że nie wiemy jak ona zareaguje

myślę ze może jeszcze przez tydzien- dwa spróbujmy z linką tak jak pisze lady a jak przez te tygodnie nic z tego nie wyjdzie to trudno ...dasz jej wolną smycz :(-to co zakrecić się gdzieś może na bazarku za linką?

Posted

no to spokojnie poczekamy na wieści jak tam poranny linkowy spacerek....oczywiście nie oczekujemy cudu bo to pierwszy raz ...ale nieraz ten pierwszy może być przełomowy :)

tak na poważnie to oczywiście spokojnie i cierpliwie .

Posted

czyli:
-w nocy sika , mniej razy czy tak jak zawsze?
-na lince, na dworze załatwiła się? ale gdy spostrzeże że trzymasz linkę nie zrobi dodatkowego siku? a kupiszon-zrobila na lince?

Posted

Po nocy jest tylko jedna kałuża, na pewno jest postęp bo przedtem było więcej i było nie tylko siku, teraz ejst lepiej, w trakcie dnia już prawie w ogóle jej się nie zdarza załatwić w domu ale to dlatego, że jest bardzo często wyprowadzana i pilnowana. na dworze bez problemu załatwi sie gdy ma przypięta linkę ale jak zauważy, że ja ja trzymam nawet daleko to nie mam mowy aby się załatwiła.

Posted

skoro tak to wygląda to teraz najważniejszy jest czas ,tak jak pisalam wcześniej dajmy jej z linką dwa tygodnie zobaczymy czy przyzwyczai się do sytuacji że jedank jesteś na końcu linki ale moze nie patrz na nią :) tylko delikatnie obserwuj ,niech się nabierze że jest nieobesrrowana mimo że niech czuje linkę .-ale pewnie to samam wiesz a ja się tu wymądrzam -specjalista od siedmiu boleści -sorry :0