Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Hej wszystkim.
Kocham agility które trenowałam z psem wujka. Wujek wyjechał a mój obecny pies nie nadaję się do tego sportu. I zostały mi tylko piękne wspomnienia :loveu:.
Rozmawiałam wieczorem o tym z mamą i tatą i zgodzili się na psa. Chcę psa rasy do agility. Bardzo pokochałam ten sport. Również ten pies będzie wykorzystywany do flyball'u. Chcę by był to pies nie mały. I od razy przy okazji w jakim wieku najlepiej mi kupić szczęnie bym mogła odrazy zacząć z nim pracę ?
Z góry dzięki z odpowiedzi:lol:

Posted

dlaczego uwazasz ,ze twoj obecny pies nie nadaje sie do agility? Moim zdaniem zeby decydowac sie na kupno jakiegos psa "do agility"(chociaz generalnie agility powinno byc dla psa a nie na odwrot) to powinno sie zaczac ze swoim domowym, rodzinnym psem ,zeby zobaczyc czy ten sport to jest to w co warto sie zaangazowac. Czy z psem wujka trenowalas w jakims klubie?

• 4 months later...
Posted

Każdy pies nadaję się do agility nawet kundelek. Bezsensowane pytanie. Oczywiście są psy które wręcz kochają agility i prawie zawsze są chętne (najczęściej psy pasterskie: Border Collie, Aussie itp.) Ale z każdym psem można cwiczyc agility.

Posted

Może najpierw spróbuj ze swoim psem , odpowiednio go motywuj ;)
Trzeba pamiętać , że pies nie jest dla sportów, tylko sporty są dla psa .
Każdy pies może spróbować swoich sił w agility

Posted

A co się stanie jeśli okaże się że psiak, którego kupisz, ze względów zdrowotnych nie będzie mógł uprawiac żadnych sportów?
Popieram przedmówczynie, spróbuj zacząc skakac ze swoim psiakiem ;)

Posted

hmm... ja też ma psa, który nie nadaje się do agility, chociaż ma chęć ogromną, ale jest w typie przegubowca (kręgosłup) i wzięty ze shroniska po wypadku - śrubowane tylne łapy, skoki absolutnie nie wskazane, więc ze względow zdrowotnych lub wiekowych nie każdy pies się nadaje, za to drugi (owczarek holenderski) hopa aż miło, chociaż woli owce:lol:
Osoba zadająca pytanie - pisze, że trenowała już z innym psem, więc jakąś wiedzę na temat agility ma, a nie znamy wieku ani stanu własnego psa, więc rady - trenuj z własnym są trochę bezpodstawne.
Nie każda rasa jest też tak samo chętna do pracy i uprawiania agility, wiec pytanie na miejscu. Oczywiscie, że może sie zdarzyć, że nowy psiak nie wykaże talentów i ochoty w tej dziedzinie, są jednak rarsy bardziej do tego predystynowane, wspomniane już wyżej pastuchy, fajnie sprawdzają się pudle i inne lekkie i zwrotne psy. Zapraszam na zawody, do klubu - poogladaj skaczące psaiki, popytaj ludzi, jak im się pracuje, jaką chęć do zabawy i pracy mają ich psiaki, jak z nimi ćwiczą.
Rozumiem, że chcesz się tym zająć bardziej, stąd pytania i poszukiwanie. Bardzo słusznie, zanim podejmie się decyzję o kupnie szczeniaka.

Posted

Właśnie szukam tematów o psich sportach, bo na niebieskim amstowym forum jest pies w typie asta , któego kilka osób oceniło na takiego co do sportu się nadaje. Wstawię link z filmikami jeśli to nie problem zobaczcie [url]http://amstaff-pitbull.eu/viewtopic.php?f=69&t=5271&start=240[/url] . Można tego Czech ogłaszać jako sportowca?
Wcinam się Wam w watek , wybaczcie:)

Posted

[quote name='amelka2']Właśnie szukam tematów o psich sportach, bo na niebieskim amstowym forum jest pies w typie asta , któego kilka osób oceniło na takiego co do sportu się nadaje. Wstawię link z filmikami jeśli to nie problem zobaczcie [URL]http://amstaff-pitbull.eu/viewtopic.php?f=69&t=5271&start=240[/URL] . Można tego Czech ogłaszać jako sportowca?
Wcinam się Wam w watek , wybaczcie:)[/QUOTE]

Sportoweic, jak sportowiec, ale chętny do pracy z człowiekiem i mogą być z niego ludzie:lol:
Myslę, że w doświadczonych rękach mógłby osiagać niezłe wyniki, tzn. na pewno nie będzie tak zwrotny i szybki jak border, belg itd. ale czy to koniecznie musi być wyczynowe, nastawione na miejsce na pudle agility? agility jako rozładowanie energii, fajna zabawa, budowanie relacji - jak najbardziej. Ćwicząc agility też można mieć frajdę z pracy z takim psem, można by też spróbowac PT, OBI, dogtrekingu... byle nie sportów obronnych - niedoświadczony przewodnik moze zrobić krzywdę psu i niepotrzebnie nakręcić go na agresję, a to taki słodziak. Fajny pies!

Posted

Dzięki serdeczne za potwierdzenia obserwacji, no właśnie jest bardzo chętny do pracy , chciałybyśmy aby właśnie trafił na człowieka który doceni zapał, predyspozycje Cześka. Poza wieloma ogłoszeniami w sieci dodatkowo ogłoszony został na forach o tematyce sportowej, bo może komuś wpadnie w oko. Nie pasuje Czesiek do typowych wątków o psach szukających domów, bo ma potencjał i szkoda na to nie postawić.Dlatego się głowie, gdzie go jeszcze pokazać, aby trafił na swojego człowieka.
Jeszcze raz dzięki.

Posted

Do psich sportow kazdy pies ktory kocha ruch i jest pojetny sie nadaje.ndzwyczaj psami o predyspozycjach sportowych sa shepardy australijskie ,terierry,border colli i,krotkowlose colli pirenejskie owczarki mieszance tymi rasami.

Posted

[B]Chcę psa rasy do agility[/B]
Chyba przeoczyłam jakąś rasę :evil_lol:

Moim zdaniem każdy pies do tego się nadaje,jedne mniej drugie bardziej. Zacznij na początek ćwiczyć ze swoim psem-może coś z tego wyjdzie ;)
Jeżeli jednak byś się zdecydowała na rasowca,proponuję nie szukać psów w kontekście "do agility" tylko najpierw znaleźć sobie rasę psa odpowiadającą twoim wymogą,poczytać o niej itp. Padła tutaj rasa Border Collie.Pomimo iż są zwinne,szybkie i szybko się uczą, są psami wymagającymi naprawdę wiele ruchu i zainteresowania ze strony człowieka.Trzeba również pamiętać,że mają 'kruchą' psychikę,której nie można zranić(krzyczenie etc.),bo odbudowanie jej może być bardzo trudne.

Jestem dalej za tym,żebyś się poważnie zastanowiła. Powodzenia! ;)

pozdrawiam!

Posted

Zgadzam sie z powyższym, border coli - super, ale trzeba miec dla niego ogrom czasu, w zyciu bym nie kupila holendra, gdybym dużo więcej wiedziała o rasie, madry Polak po szkodzie :-), teraz wiem i mam krzyż pański oarz wyrzuty sumienia, że pies mi się marnuje a ma niemozebny potencjał, dzięki Ci Panie Boże za owce!
widziałam dziewczyny startujace z cavalierami, pinczerami, beaglami i tyż było piknie!

Posted

ja do agility polecam Puli ;) dlatego, ze kochają pracować, skoczne, szybkie a przy tym dokładne. Puli musi mieć ogrom pracy do wykonania inaczej jest nieszczesliwe z nudy. jak mowily dziewczyny wczesniej - lepiej wybrac rse dla siebie, a potem do agility, bo co jezeli faktycznie np. znudzi ci sie agility, a psa bedzie rozsadzac energia w domu z nudów?

• 1 month later...
Posted

Ale pomyśl jeszcze o tym żeby wybrać się do schroniska tam też są psy które nadają się do tego typu sportów. W zawodach mogą startować również kundelki.

• 4 weeks later...
Posted

Nie z każdym psem można trenować agility. Ja ostatnio zainteresowałam się tym sportem i jeżeli pies to lubi jest to świetny sposób na zapewnienie mu wyzwań (praca z człowiekiem) i rozładowanie energii, jednak tak jak w moim przypadku nie ma na to szans. Piesek ma 14 lat, i co się wiąże z wiekiem problemy ze stawami i coraz słabszą kondycję. Kilka lat temu pewnie by mu się spodobało skakanie bo zawsze to lubił jednak teraz zachęcając go do skakania, mogłabym mu tylko wyrządzić krzywdę, a jeżeli ktoś myśli o tym sporcie na poważnie, to moim zdaniem pytanie jest bardzo na miejscu ;)

Posted

moga i byc mieszance ,ale nalezy poznac i sie przekonac jakie maja uzdolnienia.

widzialam terriery -mix na placu bardzo uzdolnione ,rozne shepherdy,border collie,pirenejskie i mieszance z ta rasa,gladkowlose collie

• 2 months later...
Posted

[quote name='xxxx52']wczoraj w naszym regionie odbyly sie zawody agility i wygral pies rasy :francuski buldozek[/QUOTE]
Hehe :)
Ja trenuję agility z chihuahuą, ale buldożka jeszcze nie widziałam :D Masz może jakieś jego fotki?

• 3 weeks later...
Posted

a koniecznie musi być rasowy? Ktoś pisał o psie ze schroniska - polecam Rokiego
[URL]http://www.dogomania.pl/threads/191758-Roki-mądry-sportowiec-zrobi-wszystko-by-znaleźć-dom[/URL]!
[IMG]https://lh4.googleusercontent.com/-NHC3gPdhWIE/TXSFo8G0bmI/AAAAAAAAa_Q/j9QAr9K2xSk/DSC_4912.JPG[/IMG]

• 2 weeks later...
Posted

[quote name='xxxx52']wczoraj w naszym regionie odbyly sie zawody agility i wygral pies rasy :francuski buldozek[/QUOTE]

Całe zawody? czy tylko klasę large?:razz: