Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• 2 weeks later...
  • Replies 362
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 2 weeks later...
Posted

Kilka zdjęć:

Bonisia najbardziej lubi spać, jeść, pogryzać kostki po kąpielach i merdać ogonkiem jak wracamy z pracy :) A ostatnio zaczęła się bawić :multi: Wprawdzie jeszcze szaleństwa nie ma, trzeba ją zachęcić na początku, ale potem już sama stoi ze sznurem. Walczymy dalej ze skórą, wredna grzybica nie chce jej odpuścić. Ketokonazol, czyszczenie i zakraplanie uszek, kąpiele, smarowanie mordzi, łapek i od niedawna nawet wodą z octem ją smarujemy (domowa metoda podana przez weta). Już my wytępimy to świństwo :angryy:
Bonitka jakby odzyskuje humorek troszeczkę, może to też dlatego, że cieczka się chyba skończyła. Wciąż nie wiemy jaka jest pierwotna przyczyna grzybicy :shake:
Leczenie bywa niestety długotrwałe jak powiedziała wet. Bonisi zima nie służy... kaszelek czasem się odzywa, łapki bolą i zimno i chlapa, a Bonia kałuże omija szerokim łukiem i tak spacerki tylko na króciutko. Nie mogę doczekać się wiosny, wraz z nią na pewno przyjdzie poprawa i zdrówka i humorku. Pozdrawiamy ciepło!

Posted

:crazyeye::crazyeye::crazyeye::crazyeye::crazyeye::crazyeye: jak nasza Bonitka się zmieniła :crazyeye::crazyeye::crazyeye::crazyeye::crazyeye: jak przytyła, wygląda przepięknie!!!!

Trudno uwierzyć, że jeszcze z tymi grzybami walczycie, co za świństwo na niej siedzi tak długo :shake: ale wiem Ewuś, ze zwalczycie wroga :mad::mad::mad::mad:

Posted

Z kościstej Bonisi zrobiła się dość potężna sunia, teraz już nie tak łatwo z nią ;) Tylko ta skóra :( Nadal nie wiadomo skąd to się wzięło :( Od jakiegoś czasu chodzimy do wetek obok nas, zobaczymy :) Mają dość sensowne wytłumaczenia niektórych spraw, np. na to, że Bona ma takie czarne miejsca na ciele, powiedziały, że to malessezja czy malescezja ( jakoś tak) daje taki barwnik. Poprzedni wet stwierdził, że to pigment... Ten cały "pigment" zaczął się rozprzestrzeniać, ale mam nadzieje, że w końcu z czasem pójdzie w .... ;)
Dziewczyny, gdybyście miały jakieś pomysły skąd grzybica mogła się wziąć, piszcie proszę. Macie większe doświadczenie jeśli chodzi o przygarnięte psiaki.
Do schroniska już trafiła z chorobami skórnymi. Ale przecież normalnie psy nie łapią grzybicy :| Może przez osłabienie gdy się gdzieś tułała, a w schronisku grzybek się całkiem na niej zadomowił... Sama nie wiem :(

Posted

Zrobił się z niej pies, a właściwie sunia :) Już nawet zaczyna reagować na "przynieś zabawkę" :p
Doszłam do wniosku, że musi być mieszanką leniwca z osłem i kotem ;-)

Posted

"Bardzo wszystkich proszę, jeżeli ktoś mieszka w tej okolicy to rozwieście plakaty z ostrzeżeniem.

Całość komunikatu od Pani Alinki w tej sprawie:

UWAGA! TRUTKA NA SZCZURY !

W Krakowie - w rejonie ulic Wrocławskiej, Śląskiej, Świętokrzyskiej, Mazowieckiej, Litewskiej, Racławickiej, okolicach Parku Młynówki Królewskiej jakiś "miłośnik" psów wyłożył mięso z TRUTKĄ NA SZCZURY. W ciągu 2-ch ostatnich dni odeszło 5 psów. Zwracamy uwagę, że zatrucie teraz produkowanymi trutkami (w przeciwieństwie do wcześniej używanych) często objawia się dopiero po kilku dniach. Dlatego prosimy zwracać szczególną uwagę na zachowanie i stan zdrowia swojego psa i w sytuacji jakichkolwiek podejrzeń udać się natychmiast do lekarza wet. Sugerujemy również wyprowadzanie psów (przynajmniej przez najbliższy okres czasu) w kagańcach. W naszym rejonie rok temu była podobna sytuacja ale zamiast trutki, pani (bo została zidentyfikowana) użyła proszku do prania, który mieszała z mielonym mięsem i podrzucała w okolice dzikich działek przy Parku Młynówki Królewskiej. W tamtym przypadku kilka psów uległo zatruciu. Tu mamy do czynienia ze śmiercią 5-ciu psów. Prosimy o czujność i obserwację, bo trzeba znaleźć tego człowieka??? Prosimy również o dzielenie się tą wiadomością z właścicielami okolicznych psów. "

Posted

Matko, co za nieludzki, bezmyślny d.. to zrobił! Przecież nawet dziecku może spaść coś do jedzenia na ziemię, podniesie i wsadzi z powrotem do buzi. Grrrr! To na szczęście nie moje okolice, ale mam nadzieje, że szybko złapią tą "osobę".

Posted

No koszmar jakiś...niedawno też było ostrzeżenie, że w okolicach parku w podgórzu...wcześniej słyszałam, ze w Nowej Hucie...moja znajoma była świadkiem, jak ktoś przyniósł właśnie w Hucie jamniczka do weterynarza, biedak miał całą mordkę popażoną :( trzeba go było uśpić, bo w środku tez wszystko było popalone
Strasznie trzeba uważać...
Aż strach psa puścić nawet gdzieś w parku

Posted

musisz się najpierw zalogować na forum i jeśli jeszcze nie głosowałaś to jest ankieta na samej górze. I tam trzeba zaznaczyć. Sam wpis to za mało niestety.

INSTRUKCJA głosowania w Krakvecie:
1. wchodzisz na stronę http://www.krakvet.pl/forum
2. wciskasz link Rejestracja
3. wyskakuje opis, a Ty zaznaczasz: zgadzam się na te warunki i mam powyżej 13 lat
4. wyskakuje wniosek rejestracyjny, a Ty go wypełniasz: pole użytkownik, email, dwa razy hasło oraz wpisujesz kod z obrazka i wciskasz"wyślij"
5. dostajesz na maila (często ląduje on w spamach), którego podałeś, wiadomość aktywacyjną i klikasz na ten przysłany link
6. logujesz się na Forum Krakvetu http://www.krakvet.pl/forum wpisując nazwę użytkownika i hasło
7. na forum wybierasz dział "Pomoc dla schronisk"
8. dalej wybierasz „Głosowanie na schronisko, które otrzyma pomoc - styczeń -2011
9. wyskoczy Ci ankieta- zaznaczasz schronisko Szczecinek> > i klikasz pod ankietą „wyślij”.

• 2 weeks later...
Posted

Musimy się pochwalić :cool3:
Dzisiaj byliśmy na spacerku na Zakrzówku z Bonisią i jej ciocią Pauliną ;) iii Bonita chodziła sobie bez smyczki, tylko w sweterku z kapturkiem, więc jak ktoś szedł to tylko trzymałam ją za kapturek. Nigdzie nie uciekała :multi:, czasem została gdzieś z tyłu albo poszła do przodu coś powąchać ale była bardzo grzeczna :loveu: Chyba już troszkę się do nas przywiązała :loveu:

Posted

Ewka, nie troszkę, ale na pewno bardzo, bardzo mocno :-):-):-):-)

Ps

Ewuś, Ty wiesz gdzie mieszka Braguś? o którego tak bardzo się martwiłaś??? W pałacu normalnie, rezydencja taka okazała... z kopciuszka w królewicza się zamienił :razz:

• 4 weeks later...