Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[b]evel[/b], czytanie ze zrozumieniem się kłania. ;) kierunek -> szkoła podstawowa

[quote name='"Olson"'][COLOR=#000000][I]Papierek gówno daje. [b]To, że pies ma udokumentowane pochodzenie wcale nie znaczy, że będzie ideałem odpowiadającym tym wymaganiom, które związek zapisał sobie w tabelce.[/b][/quote]
Myślę, że jak ktoś dokładnie przeczytał to zrozumie to co napisałam.
Naczytałam się już dużo na forach ras dużych i olbrzymich: średnio co trzeci pies przerasta wzorzec. I kupując małego, słodkiego szczylka z rodowodem nie ma [b]żadnej[/b] pewności, że będzie on odpowiadał wzorcowi. Powtarzam [b]żadnej[/b]. Może mu się urosnąć 4cm za dużo i już.

Tłumaczyć się tu nie zamierzam, ale powiem tylko tyle - jestem przeciwko pseudchom, jestem tylko i wyłącznie za ZK i FCI. Ale niestety - co raz więcej psów z rodowodem nie nadaje się na wystawy, bo nie odpowiada wzorcowi... Przykre, ale prawdziwe.

A ja jestem tylko ciekawa co powie [b]Diora[/b], kiedy [b]Besto[/b] napisze, że jej sucz ma papierek. Bardzo jestem ciekawa. [/I][/COLOR]:diabloti:[COLOR=#000000][I]

[/I][/COLOR]

Posted

[quote name='Diora']Po przeczytaniu zdania [B]'papierek gówno daje' [/B]od razu widać z kim ma się do czynienia. Gratuluję spostrzegawczości :)[/QUOTE]

Przestań mnie obrażać, bo z tym chamskim i bezczelnym zachowaniem co raz częściej można spotkać się na forach, a w szczególności tu.

Kto takim ludziom w ogóle daje prawo do pisania czegokolwiek. :shake:

Posted

Reasumując czy kaganiec dla danej rasy pasuje tylko na rasowce odpowiadam NIE:) Mój pies jest "z papierami" a jak widać we wcześniejszych postach "rottweiler suka" jest na nią za duży, za długi, ma za szeroki pasek itp mimo że ma bardzo dobrze rozbudowaną głowę. Producent powinien jedynie ZASUGEROWAĆ na jaką rase będzie pasował kaganiec a nie pisze dobitnie że bedzie odpowiedni i koniec...

Co do kagańca dla boksera: chciałam właśnie wymienić na ten ale spojrzałam na wymiary, on jest jeszcze dłuższy niż ten mój a przecież boksery mają o wiele krótsze noski niż rottki:lol:

Morał jeden- zmierzyć mordkę psa czy to rasowy czy w typie czy kundelek;)

Posted

[quote name='Olson'][B]evel[/B], czytanie ze zrozumieniem się kłania. ;) kierunek -> szkoła podstawowa[/QUOTE]

Tobie za to przydałaby się powtórka z wyrażaniem swoich myśli poprzez pisanie, bo z Twojej wypowiedzi można było wyciągnąć wnioski jak widać. I skoro to nie było tylko moje odczucie, to chyba o czymś świadczy.

To, że psy przerastają wzorzec oznacza tylko tyle, że może warto by przemyśleć zapisy we wzorcach zawarte, biorąc pod uwagę różne czynniki. A nie że wzorce można o kant potłuc.

A uwagę o pokrakach z FCI nadal uważam za poniżej wszelkiego poziomu.

[quote name='Olson']Przestań mnie obrażać, bo z tym chamskim i bezczelnym zachowaniem co raz częściej można spotkać się na forach, a w szczególności tu.

Kto takim ludziom w ogóle daje prawo do pisania czegokolwiek. :shake:[/QUOTE]

A gdzie widzisz, że ktoś Cię obraża? Ty za to obrażasz psy rasowe, jeśli już się czujesz Strażnikiem Teksasu i tak chcesz wszystko brać na poważnie. I co? Ty masz prawo to napisać, a ktoś inny nie ma prawa zanegowania Twoich poglądów? Dziwne :niewiem:

Posted

[quote name='Besti"']Mój pies jest "z papierami"[/quote]
Ojjj Besti, obawiam się, że [B]Diora[/B] to zaraz zakwestionuje.:diabloti: Przecież te kagańce pasują tylko na psy z rodowodem - drogą eliminacji - Twój musi być bez. :diabloti:

[quote name='evel"']
[COLOR=#000000]A uwagę o pokrakach z FCI nadal uważam za poniżej wszelkiego poziomu.[/COLOR][/quote][COLOR=#000000]
[/COLOR]
A mi się wydaje, że nie... Znam psa, który miał być ideałem. Z najlepszej hodowli na świecie (!), szczeniak od małego wychuchany, wycackany... A wyrosła z niego taka [B]pokraka[/B], że żal psa, po prostu... Nie dość że bidok schorowany jak cholera to jak się na niego patrzy to się aż po prostu chce płakać. :shake:

Posted

[quote name='Olson']A mi się wydaje, że nie... Znam psa, który miał być ideałem. Z najlepszej hodowli na świecie (!), szczeniak od małego wychuchany, wycackany... A wyrosła z niego taka [B]pokraka[/B], że żal psa, po prostu... Nie dość że bidok schorowany jak cholera to jak się na niego patrzy to się aż po prostu chce płakać. :shake:[/QUOTE]

I na podstawie jednego egzemplarza wydajesz osąd o setkach tysięcy psów rasowych. Urocze :)

Posted

[quote name='motyleqq']ale za to jaki ładny :loveu:[/QUOTE]
najładniejszy na świecie :loveu:

[quote name='Besti']Reasumując czy kaganiec dla danej rasy pasuje tylko na rasowce odpowiadam NIE:) Mój pies jest "z papierami" a jak widać we wcześniejszych postach "rottweiler suka" jest na nią za duży, za długi, ma za szeroki pasek itp mimo że ma bardzo dobrze rozbudowaną głowę. Producent powinien jedynie ZASUGEROWAĆ na jaką rase będzie pasował kaganiec a nie pisze dobitnie że bedzie odpowiedni i koniec...

Co do kagańca dla boksera: chciałam właśnie wymienić na ten ale spojrzałam na wymiary, on jest jeszcze dłuższy niż ten mój a przecież boksery mają o wiele krótsze noski niż rottki:lol:

Morał jeden- zmierzyć mordkę psa czy to rasowy czy w typie czy kundelek;)[/QUOTE]
ja bym jeszcze trochę poczekała z tym kagańcem, może jej się mordka jeszcze rozrosnąć, przecież to szczeniak ;)
[quote name='Olson']
A mi się wydaje, że nie... Znam psa, który miał być ideałem. [B]Z najlepszej hodowli na świecie (!)[/B], szczeniak od małego wychuchany, wycackany... A wyrosła z niego taka [B]pokraka[/B], że żal psa, po prostu... Nie dość że bidok schorowany jak cholera to jak się na niego patrzy to się aż po prostu chce płakać. :shake:[/QUOTE]
a to są jakieś statystyki? najmniej pokracznych szczeniąt? :grins:

Posted

[quote name='evel']Papierek gówno daje? A to dobre. Więc jak chcę psa o określonym charakterze, psychice oraz wyglądzie, to mam sobie kupić z giełdy? :lol:[/QUOTE]

Rodowód nie jest ani gwarancją charakteru ani psychikii ani wyglądu. Zdrowia też.
To jedynie gwarancja pochodzenia.

Posted

[quote name='karolina_karolowska']Rodowód nie jest ani gwarancją charakteru ani psychikii ani wyglądu. Zdrowia też.
To jedynie gwarancja pochodzenia.[/QUOTE]

Gwarancją nie jest. Ale jak chcę [B]dobrego [/B]psa [B]rasowego [/B]to szukam z papierem i to chyba nie jest dziwne?

Posted

[quote name='Olson'][B]Przestań mnie obrażać,[/B] bo z tym chamskim i bezczelnym zachowaniem [B]co raz[/B] częściej można spotkać się na forach, a w szczególności tu.

Kto takim ludziom w ogóle daje prawo do pisania czegokolwiek. :shake:[/QUOTE]

???? Ja Cię obrażam ?????? :mdleje:Jaaaaak?!
Widzę, że dotknęłam Cię do żywego wygłaszając opinię R=R ;) Cóż, trochę opanowania i dystansu do siebie życzę :grins:

Słowo[U] [I]coraz [/I][/U]piszemy [B]RAZEM! [/B]Trochę nie na miejscu jest dogadywanie komuś, aby się cofnął do podstawówki, gdy samemu popełnia się tak rażące błędy ortograficzne :cool3:

[quote name='evel']

A gdzie widzisz, że ktoś Cię obraża? Ty za to obrażasz psy rasowe, jeśli już się czujesz Strażnikiem Teksasu i tak chcesz wszystko brać na poważnie. I co? Ty masz prawo to napisać, a ktoś inny nie ma prawa zanegowania Twoich poglądów? Dziwne :niewiem:[/QUOTE]

Też jestem bardzo ciekawa :roll:

Rozbawiła mnie ta cała dyskusja :) Zadałam jedno(!) pytanie, konkretnej osobie (z ręką na sercu - bez podtekstów! :) ). Jakoś Basti nie odczytała go tak, jakby miało być atakiem...
Faktycznie, jeśli sunia ma tylko 10 miesięcy, to kaganiec ma prawo nie pasować.

Powtórzę się - uderz w stół a nożyce się odezwą.

Posted

[quote name='evel']Gwarancją nie jest. Ale jak chcę [B]dobrego [/B]psa [B]rasowego [/B]to szukam z papierem i to chyba nie jest dziwne?[/QUOTE]

Zależy co rozumiesz pod pojęciem "dobry".

Co do reszty sie zgadzam- rasowy jest tylko pies o udokumentowanym pochodzeniu, dokumentem jest w tym przypadku rodowód, choć biorąc pod uwagę to, że papiery wydawane przez stowarzyszenia zrzeszające pseudo również określane są rodowodami, wypadałoby zawsze mówiąc o rodowodzie zaznaczac, że chodzi o ten Związku Kynologicznego.

Posted

[b]LadyS[/b], przepraszam, ale przytocz - o których moich poglądach mówisz? Bardzo proszę o cytaty na PW, bo jestem ciekawa. A poza tym... to jest chyba forum i mam prawo wyrażać tu swoje poglądy - jakiekolwiek by one nie były. ;)

Posted

[quote name='karolina_karolowska']Rodowód nie jest ani gwarancją charakteru ani psychikii ani wyglądu. Zdrowia też.

świetne, że wreszcie ktoś to napisał. rozumiem, że Diora, evel i LadyS się z tym nie zgadzacie? ;)

Posted

[quote name='Olson']świetne, że wreszcie ktoś to napisał. rozumiem, że Diora, evel i LadyS się z tym nie zgadzacie? ;)[/QUOTE]

A umiesz czytać? To czytaj dalej :) Może znajdziesz odpowiedź...

Posted

Wiem doskonale co jest napisane dalej. I owszem, zgadzam się z tym, bo również uznaję teorię R=R. Ale na litość boską... Nie oszukujmy się - to co napisała Diora, że te kagańce pasują [b]tylko[/b] na psy rodowodowe to istny cyrk na kółkach. :) Bo sporo pseudo-psów ma wszystkie wymagania wzorcowe... Co z tego, że sa chore, często psychicznie "rozwalone", to z wyglądu są idealnym przedstawicielem rasy.

[quote name='"Diora"']
[COLOR=#000000]Widzę, że dotknęłam Cię do żywego wygłaszając opinię R=R [/COLOR];-)[/quote]

Widzę, że nadal nie dotarło... :shake:
Zdanie wyjęte z kontekstu ma znaczenie kompletnie przeciwstawne do tego co napisałam. Tak robią przedstawiciele jednej z najpopularniejszych sekt w naszym kraju... Ciekawe. :diabloti:

Posted

zgadzam sie

Posted

co do kagancow ,nie ma kagancow dla psow rasowych sa kagance dla wszystkich rasowych i rasowopodobnych mix, ktore maja numery i nalezy przymierzyc czy dobrze pasuja.Belgijskie kagance z bardzo lekkiego metalu sa wykonane dla malych ras jak i dla molosow.
Moj piesek Dt wielkosci miniaturki sznaucera mial numer 4

Posted

czytając wasze posty, stwierdziłam że dogomania juz naprawdę schodzi na psy:), a poziom waszej dyskusji sięga podstawówki.
dziekuje za uwagę, to był mały komentarz nie dotyczący nikogo wybranego tylko ogółu.

Posted (edited)

[quote name='Kirinna']czytając wasze posty, stwierdziłam że dogomania juz naprawdę schodzi na psy:), a poziom waszej dyskusji sięga podstawówki.
dziekuje za uwagę, to był mały komentarz nie dotyczący nikogo wybranego tylko ogółu.[/QUOTE]
teraz to zauwazylas,ja stwierdzialam to juz kilka lat temu,gdyz zawsze sie znajda osoby klotliwe krazace na miotlach po watkach ,dominujace,zadziorne z komlekasmi szukajace dowartosciowania.przelec diagonalnie pare watkow to osiwiejsz jakiego slownictwa brukowego uzywaja kobiety.takie to slowa mozna uslyszec przechodzac kolo budki z piwem.
do prawdziwego dialogu nalezy dojrzec dorosnac,zeby sie wypowiedziec ,sie nie zgodzic,ale nie urazic zadnego czlowieka.
To tak dla zasmiecenia
ps czemu porownujesz do uczniow z podstawowki ,pierwszoklasisci w wiekszosci maja lepsze manierty , niz te dorastajace dojrzewajace od 13 latkow poczawszy w zwyz .

Edited by xxxx52
Posted

[quote name='xxxx52']teraz to zauwazylas,ja stwierdzialam to juz kilka lat temu,gdyz zawsze sie znajda osoby klotliwe krazace na miotlach po watkach ,dominujace,zadziorne z komlekasmi szukajace dowartosciowania.przelec diagonalnie pare watkow to osiwiejsz jakiego slownictwa brukowego uzywaja kobiety.takie to slowa mozna uslyszec przechodzac kolo budki z piwem.
do prawdziwego dialogu nalezy dojrzec dorosnac,zeby sie wypowiedziec ,sie nie zgodzic,ale nie urazic zadnego czlowieka.
To tak dla zasmiecenia
ps czemu porownujesz do uczniow z podstawowki ,pierwszoklasisci w wiekszosci maja lepsze manierty , niz te dorastajace dojrzewajace od 13 latkow poczawszy w zwyz .[/QUOTE]

juz prosiłam na innym wątku, i to kilka tygodni temu, żeby niektóre osoby, trochę przystopowały. na dogo jestem od roku, udzielam sie od ok pół roku i uważam że ja czasami przesadzam ale nikogo przynajmniej nie obrażam.
pisząc podstawówka kierowałam sie bardziej tym że dzieci w tym wieku specyficznie mówią, jeszcze nie do końca rozumiejąc niekórych słow. ale może masz racje styl sięga raczej nastolatków, burza hormonów itd:)

przepraszam za off