Isadora7 Posted September 28, 2010 Posted September 28, 2010 [quote name='szczecinianka']Ciegłowe też zrobimy, ale najpierw w kolejce jest astka Malwinka. :) Z doświadczenia wiemy, że nie warto wystawiać równocześnie aukcji dla dwóch psów pod naszą opieką. Dziękujemy, ja zalegam z wpłatami na jamniczą skarpetę, w tym tygodniu to nadrobię. Będę o wszystkim informowała na bieżąco. Najzupełniej się z tym zgadzam. Mam podobne doświadczenia. Idę ją podbijać dalej na facebooku Quote
malagos Posted September 29, 2010 Posted September 29, 2010 Wg mnie jest to rogowacenie ciemne, cyt.: Rogowacenie ciemne Objawy: przebarwienia, zgrubienia, zliszajowacenia i pęknięcia naskórka, zwłaszcza pod pachami, w okolicach mostka, pachwin i ud Co warto wiedzieć o chorobie? Jej przyczyny nie są do końca ustalone. Najczęściej spotyka się ją u jamników. Pierwsze zmiany chorobowe - brązowe plamki pod pachami - można zaobserwować już u szczeniąt. Leczenie: zachowawcze i wspomagające: podaje się leki przeciwtarczycowe i odpowiedniki hormonów tarczycowych, melatoninę, witaminy i minerały (zwłaszcza cynk, selen, magnez, witaminy E i H), wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6; stosuje się szampony przeciwłojotokowe. Potrzebne są, obok badania zeskrobin, badania na poziom hormonów. Quote
Enigma79 Posted September 29, 2010 Posted September 29, 2010 Poznałam dzisiaj osobiście Dafne - jest przeurocza !!!! W TOZ-ie chyba się ożywiła bo jak weszłyśmy z Moniką do pomieszczenia, w którym była sunia a ja do niej cmoknęłam , tzn powiedziałam dzień dobry suniz od razu do mnie podeszła i widać, że lubi pieszczoty :) Strasznie sympatyczna psina, osoba, która da jej DT/ DS będzie miała oddaną przyjaciółkę. Quote
Enigma79 Posted September 29, 2010 Posted September 29, 2010 Jak wychodziłyśmy zaszczekała w proteście.... :( Quote
szczecinianka Posted September 30, 2010 Author Posted September 30, 2010 Badania zeskrobin wykluczyły obecność pasożytów, stwierdzono natomiast obecność strzępków grzybni oraz wzrost hemolitycznego gronkowca, co jest normalne przy zapaleniu skóry. Pobrano krew na badanie w kierunku hormonów tarczycy. Na wyniki czeka się około dziesięciu dni. Zrobiony będzie także wymaz z antybiogramem. Suczka dostaje antybiotyk, leki przeciwzapalne i przeciwświądowe oraz suplementy diety wspomagające leczenie. Będzie kąpana w leczniczym szamponie. Widać, że czuje się lepiej, odżyła. Mieszka w naszej sali prelekcyjnej, zachowuje się bardzo grzecznie, jak na domowego jamnika przystało. ;) Prawdopodobnie jest starsza niż te 4 lata, które dali jej w schronisku. Ponownie zostały pobrane zeskrobiny. Czekamy na wyniki badań - antybiogram z hodowlą i posiewem w kierunku obecności grzybicy. Jeśli chodzi o koszta - wkrótce zrobię podsumowanie, niestety będą niemałe... Quote
mestudio Posted September 30, 2010 Posted September 30, 2010 Ja jeszcze raz zapraszam na bazarek dla małej, troszkę grosza już się uzbierało. http://www.dogomania.pl/threads/193526-Troch%C4%99-orzech%C3%B3w-i-kultury-ksi%C4%85%C5%BCki-media-orzechy-w%C5%82oskie-do-10.10.?p=15447716#post15447716 Quote
Enigma79 Posted October 1, 2010 Posted October 1, 2010 Dzień dobry Dafne !!! Czy sunia może być kąpana w płynie antyseptycznym Hexoderm ? Jeśli tak,w przyszłym tygodniu podrzucę 2 nowe opakowania (termin ważności 2012) chybaże ktoś chciałby jeszcze dzisiaj odebrać je osobiście z okolic Potulickiej / Dąbrowskiego. Quote
szczecinianka Posted October 6, 2010 Author Posted October 6, 2010 Dzień dobry Dafne !!! Czy sunia może być kąpana w płynie antyseptycznym Hexoderm ? Jeśli tak,w przyszłym tygodniu podrzucę 2 nowe opakowania (termin ważności 2012) chybaże ktoś chciałby jeszcze dzisiaj odebrać je osobiście z okolic Potulickiej / Dąbrowskiego.Kurcze, nie wiem jak to się stało, ale nie zauważyłam wcześniej Twojej wiadomości! Weci zalecili Dafne inny szampon, ale dzięki Aga, że zawsze jesteś gotowa do pomocy. :) Dafne ma się dobrze, jej skóra nie jest już taka słoniowata, naciągnięta - wetka, której nie było kilka dni widzi znaczną różnicę, poprawiło się. :) Poza tym suczka stała się bardziej otwarta i wesoła. Jest zakochana nie we mnie a w p.Bożence, która co rano wyprowadza ją na spacery a ja jestem zazdrosna. :evil_lol: Nadal czekamy na wyniki Quote
Enigma79 Posted October 6, 2010 Posted October 6, 2010 To są dobre wieści :) bardzo się cieszę, że stan Dafne się poprawia. To w takim razie poczekam aż uzbieram jeszcze trochę rzeczy i wtedy do Was wpadnę (mam dla Miśka fajną piłkę bo doczytałam w jego ofercie, że je uwielbia) Quote
blacky. Posted October 8, 2010 Posted October 8, 2010 Witajcie - przy okazji zapisuje wątek ;) Moniko, co u Dafne ? Czy jej stan się polepsza ? Mam sprawdzony, super domek dla jamnika w Szczecinie. Ale Pani chce tylko zdrowego psa. Kobieta mieszka sama nie ma innych zwierząt. Mogę podrzucić jej Dafne, tylko chodzi o jej stan zdrowia... Quote
Shania Posted October 8, 2010 Posted October 8, 2010 Sorki, że się wtrące, ale jak Pani chce dla zdrowego, to co będzie jak zachoruje np??? Quote
blacky. Posted October 9, 2010 Posted October 9, 2010 Nie chodzi o to, że jej nie stać na leczenie... Jak pies zachoruje to go wyleczy, ale nie chce widzieć jak pies się męczy bo niedawno to przeżyła. Quote
szczecinianka Posted October 10, 2010 Author Posted October 10, 2010 Dziś Dafne opuściła naszą siedzibę i trafiła do nowego domu. :loveu: Temat obgadany był już wcześniej, przypadek chciał, że Pani przyjechała po nią akurat w Niedzielę Adopcyjną. Według relacji Julki, która prześwietlała Panią: Dafne trafiła do wspaniałej osoby. Pani zakochana w suczce od pierwszego wejrzenia. Stać ją na posiadanie i leczenie psa, od razu kupiła jej wór Royala, chciała zwrócić za koszty dotychczasowego leczenia. Dalej leczenie będzie odbywało się na jej koszt. Dostałyśmy telefon, że Dafne grzeje już tyłek na kanapie. Oczywiście systematycznie będą zdjęcia. Dostaliśmy wyniki, grzyba nie ma, hormony ok. Więc albo alergia albo to nieszczęsne czarne rogowacenie. Moim zdaniem skóra Dafne wygląda już zdecydowanie lepiej. Zobaczymy, czas pokaże. Dziękuję wszystkim, którzy byli tu obecni! :smile: Quote
Enigma79 Posted October 10, 2010 Posted October 10, 2010 Widziałam dziewczynkę i nową panią :D (chyba w fioletowej kurtce) Baaardzo się cieszę. Quote
choleraa Posted October 10, 2010 Posted October 10, 2010 Doszly do mnie super wiesci! Gratulacje Dafne!:) Quote
mestudio Posted October 10, 2010 Posted October 10, 2010 Cieszę się bardzo, w takim razie pieniążki z bazarku przeleję innemu biedakowi psiemu. Quote
szczecinianka Posted October 10, 2010 Author Posted October 10, 2010 Cieszę się bardzo, w takim razie pieniążki z bazarku przeleję innemu biedakowi psiemu. Tak, dziękujemy bardzo za wszystko. :) Dziękuję także jamniczej skarpecie, która chciała pomóc! Quote
danka1234 Posted October 10, 2010 Posted October 10, 2010 cudnie ze Pani zdecydowała sie zaopiekowac Dafne. Quote
blacky. Posted October 10, 2010 Posted October 10, 2010 Moniko, co do mojej wiadomości to się odezwi jak będzie jakiś jamniczek potrzebujący ;) Quote
Isadora7 Posted October 10, 2010 Posted October 10, 2010 Takie wieści skrzydeł dodają. Na jamniczym forum już przeniosłam wątek :) Quote
Recommended Posts