Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='szczecinianka']Ciegłowe też zrobimy, ale najpierw w kolejce jest astka Malwinka. :) Z doświadczenia wiemy, że nie warto wystawiać równocześnie aukcji dla dwóch psów pod naszą opieką.
Dziękujemy, ja zalegam z wpłatami na jamniczą skarpetę, w tym tygodniu to nadrobię. Będę o wszystkim informowała na bieżąco.

Najzupełniej się z tym zgadzam. Mam podobne doświadczenia. Idę ją podbijać dalej na facebooku

• Replies 78
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Wg mnie jest to rogowacenie ciemne, cyt.:

Rogowacenie ciemne
Objawy: przebarwienia, zgrubienia, zliszajowacenia i pęknięcia naskórka, zwłaszcza pod pachami, w okolicach mostka, pachwin i ud
Co warto wiedzieć o chorobie? Jej przyczyny nie są do końca ustalone. Najczęściej spotyka się ją u jamników. Pierwsze zmiany chorobowe - brązowe plamki pod pachami - można zaobserwować już u szczeniąt.
Leczenie: zachowawcze i wspomagające: podaje się leki przeciwtarczycowe i odpowiedniki hormonów tarczycowych, melatoninę, witaminy i minerały (zwłaszcza cynk, selen, magnez, witaminy E i H), wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6; stosuje się szampony przeciwłojotokowe.

Potrzebne są, obok badania zeskrobin, badania na poziom hormonów.

Posted

Poznałam dzisiaj osobiście Dafne - jest przeurocza !!!! W TOZ-ie chyba się ożywiła bo jak weszłyśmy z Moniką do pomieszczenia, w którym była sunia a ja do niej cmoknęłam , tzn powiedziałam dzień dobry suniz od razu do mnie podeszła i widać, że lubi pieszczoty :) Strasznie sympatyczna psina, osoba, która da jej DT/ DS będzie miała oddaną przyjaciółkę.

Posted

Badania zeskrobin wykluczyły obecność pasożytów, stwierdzono natomiast obecność strzępków grzybni oraz wzrost hemolitycznego gronkowca, co jest normalne przy zapaleniu skóry. Pobrano krew na badanie w kierunku hormonów tarczycy. Na wyniki czeka się około dziesięciu dni. Zrobiony będzie także wymaz z antybiogramem. Suczka dostaje antybiotyk, leki przeciwzapalne i przeciwświądowe oraz suplementy diety wspomagające leczenie. Będzie kąpana w leczniczym szamponie. Widać, że czuje się lepiej, odżyła. Mieszka w naszej sali prelekcyjnej, zachowuje się bardzo grzecznie, jak na domowego jamnika przystało. ;)

Prawdopodobnie jest starsza niż te 4 lata, które dali jej w schronisku.

Ponownie zostały pobrane zeskrobiny. Czekamy na wyniki badań - antybiogram z hodowlą i posiewem w kierunku obecności grzybicy.

Jeśli chodzi o koszta - wkrótce zrobię podsumowanie, niestety będą niemałe...

Posted

Dzień dobry Dafne !!! Czy sunia może być kąpana w płynie antyseptycznym Hexoderm ? Jeśli tak,w przyszłym tygodniu podrzucę 2 nowe opakowania (termin ważności 2012) chybaże ktoś chciałby jeszcze dzisiaj odebrać je osobiście z okolic Potulickiej / Dąbrowskiego.

Posted

Dzień dobry Dafne !!! Czy sunia może być kąpana w płynie antyseptycznym Hexoderm ? Jeśli tak,w przyszłym tygodniu podrzucę 2 nowe opakowania (termin ważności 2012) chybaże ktoś chciałby jeszcze dzisiaj odebrać je osobiście z okolic Potulickiej / Dąbrowskiego.
Kurcze, nie wiem jak to się stało, ale nie zauważyłam wcześniej Twojej wiadomości! Weci zalecili Dafne inny szampon, ale dzięki Aga, że zawsze jesteś gotowa do pomocy. :)

Dafne ma się dobrze, jej skóra nie jest już taka słoniowata, naciągnięta - wetka, której nie było kilka dni widzi znaczną różnicę, poprawiło się. :) Poza tym suczka stała się bardziej otwarta i wesoła. Jest zakochana nie we mnie a w p.Bożence, która co rano wyprowadza ją na spacery a ja jestem zazdrosna. :evil_lol:

Nadal czekamy na wyniki

Posted

To są dobre wieści :) bardzo się cieszę, że stan Dafne się poprawia. To w takim razie poczekam aż uzbieram jeszcze trochę rzeczy i wtedy do Was wpadnę (mam dla Miśka fajną piłkę bo doczytałam w jego ofercie, że je uwielbia)

Posted

Witajcie - przy okazji zapisuje wątek ;)

Moniko, co u Dafne ? Czy jej stan się polepsza ?

Mam sprawdzony, super domek dla jamnika w Szczecinie. Ale Pani chce tylko zdrowego psa. Kobieta mieszka sama nie ma innych zwierząt. Mogę podrzucić jej Dafne, tylko chodzi o jej stan zdrowia...

Posted

Dziś Dafne opuściła naszą siedzibę i trafiła do nowego domu. :loveu: Temat obgadany był już wcześniej, przypadek chciał, że Pani przyjechała po nią akurat w Niedzielę Adopcyjną.

Według relacji Julki, która prześwietlała Panią: Dafne trafiła do wspaniałej osoby. Pani zakochana w suczce od pierwszego wejrzenia. Stać ją na posiadanie i leczenie psa, od razu kupiła jej wór Royala, chciała zwrócić za koszty dotychczasowego leczenia. Dalej leczenie będzie odbywało się na jej koszt. Dostałyśmy telefon, że Dafne grzeje już tyłek na kanapie. Oczywiście systematycznie będą zdjęcia.

Dostaliśmy wyniki, grzyba nie ma, hormony ok. Więc albo alergia albo to nieszczęsne czarne rogowacenie. Moim zdaniem skóra Dafne wygląda już zdecydowanie lepiej. Zobaczymy, czas pokaże.

Dziękuję wszystkim, którzy byli tu obecni! :smile: