Jump to content
Dogomania

!Airedale i inne (prosimy zakladac oddzielne tematy!)!

Recommended Posts

• Replies 23.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Flaire

3356

• INA

1370

• borsaf

1264

• zadziorny

1221

Top Posters In This Topic

Posted

[B]borsaf[/B]- a ja sobie wyobrażam i strasznie zaadraszczam takiego najazdu na Świeta:cool1: :lol: oj będzie się działo.
Na ostatniej fotce widzę piekną i wyskubaną główkę - szczeniaka - to pewnie Twoja robota:razz:
To dobrze że trafiliście na sunie z taki fajnym charakterem.
Wiktor jeszcze mi nie odpowiedział czy mała bawi się z Kongiem:mad: ;) -- ja myśle żeby kupić Vigo czerwony albo czarny na Gwiazdkę:roll: powkładam mu tam jego ulubione ciasteczka albo chrząstki i będzie dłubał...

[B]Nikit [/B]- gratulacje:multi:

Posted

[quote name='niedzwiedzica']Nikit, gratuluje sukcesów :multi: i odwagi w podróżowaniu ;);)dla mnie na wschód od Wisły to juz Azja ;):eviltong:[/quote]
Szczególnie po jednym z maili zaserwowanym przez zadziornego- ta "autostrada" w Rosji:crazyeye: :evil_lol:

Posted

Bardzo dziękuję za gratulacje :bye:

Nitencja - wieczorem wygrzebię katalog. Tylko część stawek jest pisana cyrylicą, także z tym moze być u mnie problem...

Generalnie jakbym chciała podsumować tą wystawę to tylko jedno mi sie nasuwa - "niezły tu macie burdel siostry z archeo..".
Nasze wystawy to jest super profesjonal w porównaniu z tym co tam się działo. Mało brakowało a spóźniłabym sie na ring, bo pan przy wydawaniu numerków nie wierzył mi że 30 + 60 to 90.... ehhh.

No i przejście graniczne to totalny odlot. Na wjeździe dostaje sie kwit na samochod, ktory jeśli się zgubi to nie ma bata - auto zostaje w Rosji... :cool1:

Posted

Nie wiem, czy jest jakiś ciśnienie, bo ja chyba zaraz posłużę się zapałkami, aby powstrzymac opadające powieki. Kawa całkiem nie działa. Może dlatego, że bez mleczka, ale mleko, to mam za okrem. Brrr...

[quote name='INA'][B]borsaf[/B]- a ja sobie wyobrażam i strasznie zaadraszczam takiego najazdu na Świeta:cool1: :lol: oj będzie się działo./quote]
Zgadzam sie z przedpiszdzcą. [B]Borsaf[/B], ale by Ci było źle, gdybyś nie miała swoich Hunów.
A ja ciągle nie wiem, skąd pochodzi Dżaga. Czyżbym coś przegapiła?
Dżaga i Regon to super duecik. Nie ma cudniejszego widoku niż bawiące się szorstkie.

[B]Nikit[/B], gratulacje. Mieliście masę wrażeń. Będzie, co wspominać :evil_lol:. Teraz wiecie, jak w Polsce jest dobrze.

Posted

[quote name='Jura']

[B]Nikit[/B], gratulacje. Mieliście masę wrażeń. Będzie, co wspominać :evil_lol:. Teraz wiecie, jak w Polsce jest dobrze.[/quote]

Jura - o tym pomyśleliśmy po przekroczeniu granicy. Jak to dobrze ze żyjemy w Polsce a nie np. w Rosji, na Białorusi czy w Rumunii....

Posted

[quote name='zadziorny']Mót typ: od lewej Api, Misia i Lotka :cool3: :loveu: :multi:[/QUOTE]

[B]zadziorny[/B]
Ludwika na kobiete przerobiłeś, no wiesz Ty co :mad: spójrz w te oczy, ta broda, ta szeroka klata, czy nie widac dostatecznie jaki mój szorstek jest męęęski :razz: ;) :lol:

Super foty w ogóle w naszym topiku zagościły i to w jakiej ilości :multi:
Nie mogłam się napatrzeć na te wszystkie erdlowe cudności.

[B]nikit[/B]
wielkie gratulacje za sukcesy na Wschodzie!!!
Ja w tym roku też byłam w Kalingradzie, tylko że ja wróciłam z pozytywnymi wrażeniami i chciałabym tam jeszcze wrócić.. Dla mnie to było niesamowite, że tak blisko znajduje się zupełnie inny świat. Zobaczyć coś takiego na własne oczy było fascynujące, choć nie wiem czy to dobre określenie w odniesieniu do tamtejszej biedy.. Być może mam dobre wspomnienia, bo tam na miejscu poznałam naprawde bardzo serdecznych ludzi. Oczywiście, również kiedy wracałam myślałam sobie jak to dobrze, że mieszkam w Polsce.

No a ja miałam weekend pełen super wrażeń. Pojechałam z Ludwikiem na seminarium prowadzone przez Micheala Manharta. Jest to niemiecki zawodnik, który ma duże osiągnięcia w dziedzinie IPO. Ja od kilku lat regularnie, z zafacynowaniem oglądam filmiki z posłuszeństwem jego suczki Aiki. Kiedy więc sie dowiedziałam, że będzie w Polsce bardzo się ucieszyłam. Na żywo Manhart zrobił na mnie ogromne wrażenie, super fachowiec, z olbrzymią wiedzą i niesamowitym wyczuciem. Wyjątkowo pasowało mi jego podejście do psów, to że pies to przede wszystkim przyjaciel, że nie może być maszynką do zaspakajania naszych ambicji. Wszystko to razem tak na mnie podziałało, że stałam się przez niego człowiekiem bez zasad.. Jednak nie żałuję. To był wspaniały weekend, bardzo dużo się nauczyłam.

To seminarium było naszym kolejnym wystąpieniem, gdzie byliśmy z Ludwikiem super zgrani. Po tym jak długo i ciężko przyszło mi przestawienie się z laba na szorstkiego to dla mnie duży sukces i powód do radości. Jednak udało się i to jak.. na pożegnanie przed samym wylotem Manhart powiedział mi kilka słów od których myślałam, że pękne ze szczęścia.. Pochwała z ust takiego autorytetu to największa nagroda za to ile pracy włożyłam w tego zwariowanego teriera. No i wiedziałam co robię nie biorąc bordera, maliniaka czy innego owczara- bo satysfakacja jaką odczuwam jest jeszcze większa. No i teraz to mam dopiero kopa do dalszej pracy z moim szorstkiem!

Kilka fot z semi..

Ćwiczenie z psami zaczynało się od przedstawienia tego co by się chciało poprawić w pracy psa, co nie wychodzi tak jak trzeba.. Ale wszyscy (Manhart, Gosia- tłumaczka i Ludwik) mnie uważnie słuchają :lol:
[IMG]http://img222.imageshack.us/img222/1701/mm2006025za5.jpg[/IMG]

Ostatni rzut oka na Ludwika i zaraz zaczynamy chodzenie przy nodze:
[IMG]http://img222.imageshack.us/img222/7369/mm2006026ly4.jpg[/IMG]

Drugiego dnia już na dworzu ćwiczyliśmy z Ludwikiem przywołanie. Po 5 minutach pracy z Manhartem Ludwik przestał się ze mną zderzać, a całość ćwiczenia stała się bardzo płynna:
[IMG]http://img222.imageshack.us/img222/1447/mm2006027eo9.jpg[/IMG]

I na koniec moje ulubione zdjęcie, niestety poruszone i rozmyte. "Portret rodzinny"- ja, Manhart i Ludwiś. Kto by pomyslał, że moje szorstkie będzie na tak sławnych kolanach siedzieć, a zobaczcie jacy wszyscy łącznie z Ludwikiem jesteśmy uśmiechnięci :loveu:
[IMG]http://img220.imageshack.us/img220/9862/mm2006154fm5.jpg[/IMG]

Och zaraz pękne z nadmiaru wrażeń. Życie jest cudowne!

Posted

No więc ja również byłam na tym seminarium - i stąd ta fotka moich poczwar z Jego Lordowską Mością! :lol: Ja brałam udział bez psa, ale słuchałam wszystkiego bardzo dokładnie :-) ([SIZE=1]jeszcze dokładniej niż zach, bo nie mam nałogu, więc nie musiałam co chwilkę na fajkę chodzić[/SIZE] :angryy: ). Seminarium było fajne, miejsce również, o czym świadczą uśmiechnięte pychole moich psów na wstawionych zdjęciach. Te zdjęcia były robione na pobliskiej łące podczas przerwy w zajęciach. Niestety bawiliśmy się tak dobrze, że przegapiliśmy moment, gdy zajęcia na nowo się zaczęły i, co gorsza, nie wiedzieliśmy, że właśnie wtedy Ludwik będzie pracował nad przywołaniem... :-( Więc tę część programu niestety opuściliśmy. :placz:

Dla mnie seminarium było fajne nie tylko z powodu Manharta (chociaż on oczywiście był głównym i najważniejszym powodem), ale również dlatego, że miałam okazję troszkę przynajmniej pogadać z ludźmi, których rzadko widuję (zach :hand: ). Poza tym muszę Wam powiedzieć, że to seminarium to była jedną z tych okazji, kiedy mogłam być naprawdę dumna z tego, że mam Airedale'a. W znacznym stopniu było to oczywiście za sprawą Ludwika, który mężnie reprezentował rasę na seminarium (Manhart powiedział, że ze wszystkich psów właśnie Ludwik miał najlepsze chodzenie przy nodze, a wśród tych psów było sporo doświadczonych zawodników, np. Mistrz Polski IPO z ubiegłego roku), jak również za sprawą nowego szczeniaczka Patrycji (właścicielki Eyka). Udział tych dwóch psów spowodował, że AT były trzecią najliczniej na seminarium reprezentowaną rasą (po ONkach i maliniakach). No i oczywiście wielka w tej mojej dumie zasługa samego Mistrza Eyka ;-) (i Patrycji!), który spowodował, że więcej szkoleniowców zaczęło brać AT poważnie. Ale to ciągle jeszcze tylko połowa powodu... Drugą połową był sam fakt, że również wśród uczestników bez psów, AT były gęsto reprezentowane. Oprócz mnie, wśród tych uczestników była również Jura, oraz Pani Erbetowska - w sumie więc pięć właścicieli AT - co znów chyba stawia naszą rasę na trzecim miejscu pod względem uczestnictwa. Rewelacja! :-) Bo o ile niekoniecznie zależy mi na popularyzowaniu rasy, o tyle bardzo byłabym szczęśliwa, jeśli więcej właścicieli szkoliłoby swoje serdelki! :-) I chyba ku temu zmierzamy... :multi: (Wiem, że Terriermania również szkoli swojego szczyla :-) ). :multi:

Posted

[B]nikit,[/B]

Ogromniaste gratulacje!!! Gratuluje rowniez odwagi i determinacji :cool3: Ja zdecydowanie daleka jestem od eksplorowania miejsc z dosc niejasnymi i frywolnymi kanonami prawa :razz: Dlatego unikam zarowno wschodniej granicy, jak i wspomnianej tutaj Rumunii. :roll:

[B]zach,[/B]

Pracowitego i owocnego weekendu ZAZDRASZCZAM!!! Bylam pewna, ze Ci sie spodoba :razz: No nie moglo byc inaczej :loveu: Wiesz, ze okrutnie zaluje ze nie moglam byc na tym seminarium, ale tak to jest ze nie mozna byc w jednym czasie wszedzie :shake:
Pamiatkowe zdjecia zachowaj w domowym archiwum. Nie co dzien mozna sie obfocic z TAKA POSTACIA jak Manhart :multi:
zach, przy okazji zapytam. Gdzies czytalam, ze zima organizujecie zawody obi. Jesli tak to bede w hali? I jaka jest ich przyblizona data? A sedzia, juz wiecie kto?
[B]
Jura,[/B]

Nie jest tak zle z tym cisnieniem i mlekiem za oknem ;) Dzisiaj czuje nadmiar energii, ktora doslownie mnie rozpiera. I wlasciwie nie spalam dluzej, tylko jak zwykle, skromnie do 10.00 :evil_lol:
I o ile poniedzialek mam lzejszy pod wzgledem obowiazkow, to od jutra sie zacznie ... brrr ... Ponownie wchodze w intensywny czas focenia i obrabiania zdjec. I tak az do 17 grudnia, a potem az do 13 stycznia robimy sobie URLOP!!! :multi:

[B]borsaf,[/B]

Takie wigilijne, rodzinne spedy to najfajniesza rzecz pod sloncem!!! Masz super Rodzinke, fajowskie psiury a na dodatek (mimo, ze Cie nie znam osobiscie) czuje w Tobie tyle pokladow ciepla i toleracji, iz jestem przekonana, ze Swieta beda CUDOWNE!!! Dzaga jest fantastyczna! Najbardziej podoba mi sie jak poleguje wykonczona pod krzeslem! :loveu:

[B]Anisha,[/B]

Swietne zdjecia i trafne opisy! Zawsze doceniam taka kreatywnosc i wprawe w postrzeganiu rzeczywistosci! Wielkie brawa! :multi:

W.

Posted

[quote name='Wind']BTW ciekawe jak zaregowalby Wielki Mistrz Manhart, jakbym na to seminarium z yorkiem sie przykulala? :evil_lol: :lol: :evil_lol:[/quote]Zapytany o szkolenie małych psów powiedział, że regulamin IPO wymaga co najmniej 40 cm w kłębie. :lol:

Posted

[quote name='Flaire']Zapytany o szkolenie małych psów powiedział, że regulamin IPO wymaga co najmniej 40 cm w kłębie. :lol:[/quote]
Gdyby mierzyła pewna rosyjska sędzina, to pewnie Majut miałby jakieś 41 cm :cool3: :evil_lol: :eviltong:

Posted

[quote name='zachraniarka'][B]zadziorny[/B]
Ludwika na kobiete przerobiłeś, no wiesz Ty co :mad: spójrz w te oczy, ta broda, ta szeroka klata, czy nie widac dostatecznie jaki mój szorstek jest męęęski :razz: ;) :lol:
[/quote]
No, ale Api to też kawał baby jest :cool3: :eviltong: ;)

Gratuluję udanego seminarium :cool2:

Posted

[quote name='Wind']Pamiatkowe zdjecia zachowaj w domowym archiwum. Nie co dzien mozna sie obfocic z TAKA POSTACIA jak Manhart :multi:[/QUOTE]

Niestety jakość zdjęć kiepska, bo semi głównie odbywało się na ciemnej hali.. Ale wiem, że [B]Mokka[/B] robiła foty i mam wielką nadzieje, że może jej wyszło coś lepszego jakościowo. Tak czy inaczej wszystkie fotki wrzucone do archiwum i już nie mogę się doczekać, kiedy będę dodawać kolejne z spotkań z MM :loveu:

[quote name='Wind']zach, przy okazji zapytam. Gdzies czytalam, ze zima organizujecie zawody obi. Jesli tak to bede w hali? I jaka jest ich przyblizona data? A sedzia, juz wiecie kto?[/QUOTE]

W zeszłym roku organizowaliśmy zawody obi na hali przy okazji wystawy w lutym. Sędziował wtedy Lewkowicz. W 2007 planowaliśmy powtórzyć takie zawody, ale niestety słyszałam, ze wystawa ma być odwołana. Jak bedę miała dokładne informacje dam znać.

[quote name='Flaire']I brodę ma dłuższą! :eviltong: :evil_lol:[/QUOTE]

Na szczęście nie długość brody świadczy o męskości :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:

Posted

[quote name='nikit1']Jura - o tym pomyśleliśmy po przekroczeniu granicy. Jak to dobrze ze żyjemy w Polsce a nie np. w Rosji, na Białorusi czy w Rumunii....[/quote]
Nikit1 W rumunii to zalezy gdzie : tam sa tak samo biedne miejsca i bogate jak tu w Polsce. Bukareszt niczym nie rozni sie od Warszawy ... a nasze niektore wsie ....Zapraszam na Slask do malych miescinek
hmm i to samo dotyczy ROsji .... Kaliningrad to nie jest cala Rosja.

Posted

[quote name='Wind']
Terierowy [B]Lukierek[/B], pluszowy i slodki jak ciastko z kremem :loveu:

[IMG]http://img469.imageshack.us/img469/5311/mg2965xdal9.jpg[/IMG]

W.[/quote]
[B]Wind[/B], wielkie dzięki za mojego białasa. :loveu::loveu::loveu: Jak masz więcej naszych fotek i ciut czasu, bardzo proszę, prześlij mi na maila: [email][email protected][/email] ! Tylko niekoniecznie w pełnym rozmiarze. ;)

[B]zach[/B] - bardzo, bardzo się cieszę, że jesteś zachwycona semi, po Twoim sms-ie aż mnie skręciło z żalu. :roll: Czy Manhart był z Aiką? Mogłabyś w wolnej chwili coś mi skrobnąć na priva, niekoniecznie dziś, bo niestety w dalszym ciągu cierpię na brak czasu na jakąś dłuższą gadu-konferencję... :placz: (Czy mówił coś o maliniakach, co warto byłoby, żebym wiedziała? ;) )
O spotkaniu już nawet nie marzę... 5x w tygodniu praca do 19, w dwa wolne dni uczelnia, nauka, a jeszcze cobym się na pewno nie nudziła, zapisałam się dziś na prawo jazdy! :p :multi:
A jeszcze mam propozycję otrzymania w prezencie 20-letniego mercedesa, hihi. :lol: Moja mama powiedziała, że mnie razem z tym autem z domu wyrzuci (chociaż perspektywa zamieszkania w mercedesie z Luką i maliniakiem brzmi kusząco :evil_lol:), także raczej pozostanę przy marzeniach o pewnym obrzydliwym, bordowym tico. :evil_lol:

Nie nadążam nadrabiać zaległości na dogo:placz:, mignęły mi tylko PRZECUDNE fotki niedźwiedzicy - miodzio jak zwykle! :loveu:

Całusy ode mnie i od białasa dla wszystkich czaprakowców. :loveu::loveu::loveu:

Posted

[quote name='Wind'][B]Anisha,[/B]

Swietne zdjecia i trafne opisy! [/quote]
[B]Wind[/B], dzięki serdeczne, chociaż z tą świetnością gruuubo przesadziłaś :cool3: - nawet ja widzę, że do świetności im daleko, ale tym niemniej bardzo dziękuję za komplementy :oops:.
Tak zazdraszczam :lol: Tobie, [B]niedzwiedzicy[/B] i naszym tutejszym chłopakom talentu i sprzętu, że nawet sobie nie wyobrażasz... :-( ( i pewnie nie jestem w tym uczuciu osamotniona :evil_lol: :razz: )

[B]nikit[/B], dołączam się do gratulacji dla Ciebie i piesów - super, że tak dobrze wam poszło! :multi:

Oglądałam dzisiaj (po raz któryś z kolei :lol: ) filmik, do którego link podesłała [B]fjolka[/B], ten z wystawy Westminster... Czy może mi ktoś powiedzieć w jakiej kolejności pani sędzia na końcu wręcza papiery? Zaczyna od zwyciężczyni, czy leci od 3 miejsca? Pewnie od pierwszego, bo ta pani się najbardziej cieszy i wszyscy jej gratulują, ale czy tak jest zawsze na wystawach, a nie - wzorem innych konkursów - że decyzja o zwycięzcach podawana jest w kolejności od ostatniego miejsca lokatowego do pierwszego? :niewiem:

Posted

[quote name='nikit1']Dzień dobry wszystkim!

Wczoraj w nocy wróciliśmy z wystawy w Kaliningradzie, gdzie nasi chłopcy poszaleli :lol:
Rollo - rasa i ch Rosji
Borys - npwr i ch Rosji

Airedaila widziałam jednego.. a walijczyków kilka. Niestety zdjęcia nie wyszły :mad:

Wystawa odbywala sie w miejscowym domu kultury na 2 (słownie dwóch) ringach :p

Nie wybieram się tam w przyszłości :roll: Przejście graniczne - inny świat.

Miłego dnia dogomaniacy!!![/quote]

[B]Nikt [/B]- [COLOR=Blue]wielkie brawa dla Ciebie - jesteście zuchy :klacz::klacz::klacz:. Gratulacje :loveu:[/COLOR]!

Myślę o wystawie w Kaliningradzie, bo ode mnie to rzut daszkiem od czapki, a tak jak pisała Niedźwiedzica - wschód od Wisły to Azja - więc rozumując tym tokiem - to ja mieszkam w lewobrzeżnym Kaliningradzie ;). Wstyd,że dotychczas tam nie byłam :evil_lol:.

Posted

Ech, a ja zaspałam i sie spóźniłam z życzeniami.

[SIZE=4][B]26.11 nasza najmlodsza dogomaniaczka [COLOR=Red]Anielka Aluzja[/COLOR] skończyła ROCZEK!
[/B]
[B][COLOR=Red]Anielko[/COLOR][/B][/SIZE]
[URL="http://imageshack.us"][IMG]http://img244.imageshack.us/img244/3052/happybirthdayxg3.gif[/IMG][/URL]

Posted

[B]Borsaf [/B]- dzięki twojemu refleksowi możemy włączyć się w życzenia dla Anielki i jej rodziców :kiss_2::
[SIZE=3][COLOR=Red][B]Anielciu [/B] wszystkiego naj - naj i naj :iloveyou::iloveyou::iloveyou: - od nas wszystkich :kiss_2:[/COLOR][/SIZE].
[IMG]http://www.gifyx.za.pl/gify/urodziny/geburtstag_18.gif[/IMG]

Posted

:multi: :loveu: Anielciu, wszystkiego najlepszego! Rośnij zdrowo! :loveu: :multi:

[B]zach, Flaire[/B], opowiedzcie jeszcze trochę o seminarium. Chociaż opowieściami sie nacieszymy... :roll:

Posted

[quote name='Anisha']Czy może mi ktoś powiedzieć w jakiej kolejności pani sędzia na końcu wręcza papiery? Zaczyna od zwyciężczyni, czy leci od 3 miejsca? Pewnie od pierwszego, bo ta pani się najbardziej cieszy i wszyscy jej gratulują, ale czy tak jest zawsze na wystawach, a nie - wzorem innych konkursów - że decyzja o zwycięzcach podawana jest w kolejności od ostatniego miejsca lokatowego do pierwszego? :niewiem:[/quote]
W Stanach w klasach zawsze wyznaczają zwycięzców w tej samej kolejności: 1, 2, 3, 4 (przyznają tam 4 lokaty). W Polsce - zależy od sędziego.

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...