Jump to content
Dogomania

!Airedale i inne (prosimy zakladac oddzielne tematy!)!

Recommended Posts

Posted

Jura Parysa kupilam z takiej mini hodowli ale sie troche nadzialam.Pani od pieskow zaniedbala szczeniaczki a szczegolnie uszka , uszy Paryska sa za bardzo stojace jak na erdela. Mnie to nie przeszkadza bo nie bede go wystawiac .Kocham go bardzo i nie wyobrazam sobie ze moglby byc inny.Moja przygoda z terrierami zaczela sie od terriera walijskiego ktory odszedl w zeszlym roku po prawie pietnastu latach.

• Replies 23.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Flaire

3356

• INA

1370

• borsaf

1264

• zadziorny

1221

Top Posters In This Topic

Posted

rita60 napisa艂(a):
Moja przygoda z terrierami zaczela sie od terriera walijskiego ktory odszedl w zeszlym roku po prawie pietnastu latach.
O :roll:, to mamy ze sob膮 co艣 wsp贸lnego, bo ja mam dwie walijki :loveu: :cool3: :lol:

Posted

A ja tradycyjnie zabiel臋 nieco erdle ;) . Przedwczoraj urz膮dzi艂y艣my sobie z Dogomaniaczk膮 dog_master mini trening na "moim" boisku. Dog_master zrobi艂a przecudne fotki Lukrowi:multi: , koniecznie musz臋 si臋 pochwali膰 moj膮 ma艂膮 wariatk膮. :loveu:

Ten napis z ty艂u to nie my... s艂owo :evil_lol:

I po szale艅stwach bia艂as pad艂

A tu z Kubusiem :cool3:

Posted

rita60 napisa艂(a):
Jura Parysa kupilam z takiej mini hodowli ale sie troche nadzialam.Pani od pieskow zaniedbala szczeniaczki a szczegolnie uszka , uszy Paryska sa za bardzo stojace jak na erdela.
rita60, na stoj膮ce uszka u AT nie ma lekarstwa - to kwestia gen贸w. Raczej nic, co Pani mog艂aby zrobi膰 po urodzeniu si臋 szczeni膮t (poaz chirurgi膮 :mad: ) tego akurat by nie poprawi艂o. Tak wynika z mojego ponad 30-letniego do艣wiadczenia z wieloma parami erdelowych uszu. ;-)

Posted

zadziorny napisa艂(a):
O :roll:, to mamy ze sob膮 co艣 wsp贸lnego, bo ja mam dwie walijki :loveu: :cool3: :lol:

Moj walijczyk byl wspanialym pieskiem byl z nami tyle lat myslalam ze jest wieczny. Kiedy zachorowal szalalam z rozpaczy walczylam o niego od pazdziernika do maja i przegralam. Decyzja o eutanazji byla najtrudniejsza decyzja jaka podjelam w zyciu, ale nie mialam wyboru Aresek mial nowotwora jelit i udar mozgu. Wiem ze to smutne i to nie Teczowy Most ale chcialam zebyscie wiedzieli:placz: . Pozniej w moim zyciu pojawil sie erdelek , drze o jego zdrowie i modle sie zeby byl z nami jak najdluzej.

Posted

Flaire napisa艂(a):
rita60, na stoj膮ce uszka u AT nie ma lekarstwa - to kwestia gen贸w. Raczej nic, co Pani mog艂aby zrobi膰 po urodzeniu si臋 szczeni膮t (poaz chirurgi膮 :mad: ) tego akurat by nie poprawi艂o. Tak wynika z mojego ponad 30-letniego do艣wiadczenia z wieloma parami erdelowych uszu. ;-)

Flaire, szuka艂em Ci臋 wczoraj w Krakowie ale gdzie艣 si臋 schowa艂a艣...Mo偶e dlatego, 偶e ju偶 by艂o po ocenie...

Posted

Witam czy takie egzemplarze wystepuja czesto jesli to sprawa genow czyli ja nie mam sobie nic do zarzucenia bo nawet myslalam ze to wynik mojego zywienia czy strzyzenia bo i z takimi opiniami sie spotykalam. Czy te uszka dyskwalifikowaly by go gdyby byl wystawiony.

Posted

:crazyeye:

pszym napisa艂(a):
Flaire, szuka艂em Ci臋 wczoraj w Krakowie ale gdzie艣 si臋 schowa艂a艣...Mo偶e dlatego, 偶e ju偶 by艂o po ocenie...
My艣my wyjecha艂y dopiero o 15... Moja klatka by艂a tam, gdzie zawsze, czyli pod trybunami blisko naszego ringu. Ale faktem jest, 偶e jako艣 trudno mi by艂o wczoraj natkn膮膰 si臋 na dogomaniak贸w. Nie widzia艂am w og贸le jborowego, nied藕wiedzicy, zadziornego tylko przez chwilk臋, a Fuk臋 jeszcze kr贸cej... Mo偶e to dlatego, 偶e zm臋czona by艂am okrutnie i miga艂o mi przed oczami... W ka偶dym razie ju偶 jestem w domciu, prawie wyspana i znacznie mi lepiej...

nikit1, w艂a艣nie natkn臋艂am si臋 na to, 偶e pr贸bowa艂a艣 do mnie wczoraj dzwoni膰... :oops:

Posted

rita60 napisa艂(a):
Witam czy takie egzemplarze wystepuja czesto jesli to sprawa genow
Trudno powiedzie膰, czy cz臋sto, ale na pewno nie rzadko. ;-) Cz臋艣ciej w liniach ameryka艅skich, bo tam generalnie uszy s膮 mniejsze i l偶ejsze, ale np. starsze rosyjskie AT mia艂y uszy raczej ci臋偶kie, wi臋c tam pewnie raczej rzadko. My艣l臋, 偶e w Anglii cz臋艣ciej ni偶 na kontynencie, z tego samego powodu.

rita60 napisa艂(a):
czyli ja nie mam sobie nic do zarzucenia bo nawet myslalam ze to wynik mojego zywienia czy strzyzenia bo i z takimi opiniami sie spotykalam.
Moim zdaniem na pewno nie.

rita60 napisa艂(a):
Czy te uszka dyskwalifikowaly by go gdyby byl wystawiony.
O ile dobrze pami臋tam, wzorzec FCI nie wymienia 偶adnych wad jako dyskwalifikuj膮cych... Wi臋c jak by Wam posz艂o zale偶y od tego, jak bardzo te uszka by艂y stoj膮ce, jak r贸wnie偶 od opinii konkretnego s臋dziego.

Posted

rita60 - a zanaczy艂a艣 - pami臋taj logowanie ?
acha i zapisz sobie link w ulubionych,
Chocia偶 w domu mimo, 偶e zaznacza艂am logowanie i tak zdarza si臋 偶e musz臋 si臋 czasm logowa膰 w pracy nigdy:confused:

Vigo te偶 do grubas贸w nie nale偶y ( ma 22 miesi膮ce) w wieku Parysa wa偶y艂
23 -24 kg - teraz 25kg:razz: Ale poczekaj jak zacznie si臋 rozrasta膰 - mojemu masy mi臋sniowej nadl przybywa :cool3: ( gdyby mo偶na sobie po膰wiczy膰 profesjonalnie by艂oby jeszcze lepiej:roll: )

gosia - szalej膮ca bia艂a godna podziwu - 艂adnie uchwycia艂a艣 ruch mi z dziesi臋ciu w ruchu wychodzi jedna fota:cool1: , ...ale uwa偶aj na ten czarno- bia艂y duet;) ( pierwsze zj臋cie pary daje du偶o do my艣lenia:cool3: ) a potem b臋dziesz na艅czy膰 - puchate dalmaty艅czyki:razz: ;) :lol: ;)

Posted

Flaire napisa艂(a):
Trudno powiedzie膰, czy cz臋sto, ale na pewno nie rzadko. ;-) Cz臋艣ciej w liniach ameryka艅skich, bo tam generalnie uszy s膮 mniejsze i l偶ejsze, ale np. starsze rosyjskie AT mia艂y uszy raczej ci臋偶kie, wi臋c tam pewnie raczej rzadko. My艣l臋, 偶e w Anglii cz臋艣ciej ni偶 na kontynencie, z tego samego powodu.

Moim zdaniem na pewno nie.

O ile dobrze pami臋tam, wzorzec FCI nie wymienia 偶adnych wad jako dyskwalifikuj膮cych... Wi臋c jak by Wam posz艂o zale偶y od tego, jak bardzo t e uszka by艂y stoj膮ce, jak r贸wnie偶 od opinii konkretnego s臋dziego.
DZIEKUJE slicznie za te informacje szkoda ze jeszcze nie umiem przesylac zdjec bo bym pokazala mojego przystojniaka. Jak tylko sie wprawie pokaze go swiatu:crazyeye: .Mam do pani Flaire jeszcze jedno zapytanie moj erdelek ma rok i cztery miesiace wazy 22.5 kg czy nie za malo.Pozdrawiam

Posted

INA wszystko dobrze tylko gdzie mam szukac to pamietaj logowanie i link w ulubionych gdzie sa te ulubione. PS bialasek jest sliczny te czarne oczka i nosek w burzy bialych lokow.

Posted

rita60 napisa艂(a):
Mam do pani Flaire jeszcze jedno zapytanie moj erdelek ma rok i cztery miesiace wazy 22.5 kg czy nie za malo.
Tylko bez 偶adnych "pa艅"! :angryy: Na dogo wszyscy sa na "ty".

A co do wagi Twojego pieska, to naprawd臋 jest to bardzo indywidualna sprawa - zale偶y od jego wzrostu i budowy. Zale偶nie wi臋c od budowy, 22.5 kg jest na pewno w granicach normy dla samca, chocia偶 pewnie raczej w dolnych granicach ni偶 w g贸rnych. Z drugiej strony, to jeszcze m艂odziutki pies i na pewno jeszcze mu przyb臋dzie gdy zm臋偶nieje.

Posted

A ja w sumie tak jak czytam w r贸偶nych publikacjach to przy wymiarach airedale najcz臋艣ciej jest napisane ok. 20 kg. W sumie tak decyduj膮c si臋 na ras臋 to tak my艣la艂am, 偶e pewnie b臋dzie mia艂 te 25 kg.. A tutaj okazuje si臋, 偶e przedzia艂 20-25 kg to ma艂o jak na psa? Jak to jest?

W og贸le najlepsze jest to, 偶e tak jak wszyscy martwi膮 si臋, 偶e maj膮 za chudego psa to ja mam zupe艂nie odwrotnie. Ludwik obecnie rozwija si臋 w zawrotnym tempie, ju偶 ma spokojnie 25 kg a jak b臋dzie r贸s艂 tak dalej to na 40 mo偶e si臋 zatrzyma.. :diabloti:

Posted

zachraniarka napisa艂(a):
A ja w sumie tak jak czytam w r贸偶nych publikacjach to przy wymiarach airedale najcz臋艣ciej jest napisane ok. 20 kg. W sumie tak decyduj膮c si臋 na ras臋 to tak my艣la艂am, 偶e pewnie b臋dzie mia艂 te 25 kg.. A tutaj okazuje si臋, 偶e przedzia艂 20-25 kg to ma艂o jak na psa? Jak to jest?
zach, nie wierz w "publikacje" (ani w to, co jest napisane na workach z karm膮 ;-) ). Ja nawet widzia艂am publikacj臋, w kt贸rej przy AT by艂o napisane 18 kg. :crazyeye: Ka偶dy pies jest inny - nawet dwa psy tego samego wzrostu i pozornie podobne mog膮 bardzo r贸偶ni膰 si臋 wag膮, bo jeden jest mocniej zbudowany, a to nie zawsze jest oczywiste na pierwszy rzut oka z powodu w艂osa.

Dla mnie, 25 kg to na pewno nie jest ma艂o, ale 20 kg to na psa raczej ma艂o. Ale podkre艣lam, to tylko statystyki, kt贸re z indywidualnymi osobnikami nie maj膮 nic wsp贸lnego.

Posted

zachraniarka napisa艂(a):
W og贸le najlepsze jest to, 偶e tak jak wszyscy martwi膮 si臋, 偶e maj膮 za chudego psa to ja mam zupe艂nie odwrotnie.
Uuu, ja si臋 o to nie martwi臋! :evil_lol: Misi musz臋 mocno ogranicza膰 karm臋, coby grubasa nie mie膰. :-) Lotka jeszcze ro艣nie, wi臋c jej nie ograniczam, ale te偶 jest 艂akomczuszkiem. A i Apci 偶ar艂octwo ju偶 do legend przechodzi. :loveu:

Posted

Flaire napisa艂(a):
zach, nie wierz w "publikacje"

To straszne, cz艂owiek ju偶 w nic wierzy膰 nie mo偶e :shake:
;)

Ale zgadzam si臋 z tym indywidualnym podej艣ciem, bo faktycznie najwa偶niejsze by pies by艂 proporcjonalny, a ju偶 z tym rzeczywi艣cie sama waga ma艂o wsp贸lnego ma.

Posted

Flaire napisa艂(a):
Uuu, ja si臋 o to nie martwi臋! :evil_lol: Misi musz臋 mocno ogranicza膰 karm臋, coby grubasa nie mie膰. :-) Lotka jeszcze ro艣nie, wi臋c jej nie ograniczam, ale te偶 jest 艂akomczuszkiem. A i Apci 偶ar艂octwo ju偶 do legend przechodzi. :loveu:

No to chocia偶 Ludwiczek nie jest w tym sam i ma doborowe towarzystwo 偶ar艂ocznych samic :evil_lol:

Posted

Rita pierwsze: Regon wa偶y 24.400, ile ma w k艂臋bie nie wiem dok艂adnie, jego trudno w pojedynke zmierzy膰. Jak dzieciaki przyjada to podam.
drugie: to dotyczy forum. Nie zniech臋caj si臋 tylko. My tu, jak w rodzinie terieromaniak贸w i na weszterierach znajdziesz honorowych profesor贸w 艂opatologii stosowanej, czyli Zadziornego, Ali i wielu innych. Wspominam o nich, bo mnie sama duuu偶o nauczyli, a musisz wiedzie膰, 偶e ja tu za babcie Borsaf robi臋:lol: , bo faktycznie juz babci膮 jestem.
Jaki masz program, w kt贸rym ogl膮dasz foty? Napisz, a jak ktos b臋dzie mial taki sam to Ci krok po kroku wyt艂umaczy. Mnie dok艂adnie t艂umaczyli typu: kliknij na to, na tamto:evil_lol:

Posted

[quote name='INA']gosia - szalej膮ca bia艂a godna podziwu - 艂adnie uchwycia艂a艣 ruch mi z dziesi臋ciu w ruchu wychodzi jedna fota:cool1: ,

[quote name='Gosia_i_Luka']Dog_master zrobi艂a przecudne fotki Lukrowi:multi:
;)

A co do czarno-bia艂ego duetu to faktycznie Lukier bardzo polubi艂a Kubusia, ale dbam o jej cnot臋 i na 偶adne fiku miku nie ma szans. :evil_lol:

A na wczorajszym agilitowaniu Luka dosta艂a amnezji tunelowej, wi臋c przez p贸艂 treningu stara艂am si臋 j膮 sk艂oni膰 do poprawnego pokonania tej jak偶e trudnej przeszkody :evil_lol: - mi臋dzy innymi w kt贸rym艣 momencie bieg艂am z ni膮 na tunel, da艂am has艂o "tuuuunel", po czym m贸j sucza zamiast wbiec do 艣rodka... wskoczy艂a na niego! :crazyeye: :evil_lol:

Posted

Nitencja, nic nie dosz艂o...

S艂uchajta, ale mia艂em 艂ikend w g贸rach! :cool3: P贸艂 soboty szale艅stwa na 50 KM nied艂awionych quadach! Ta maszyna wjedzie wsz臋dzie! Jak to si臋 m贸wi - nie by艂o s***** po krzakach tylko muchy w z臋bach i szle艅stwo w oczach...... :megagrin:

No bo reszta czasu to wiadomo... :drinking: + SPA :razz:

Qrde, 35stopni, a w fabryce klimka nawala...

Posted

Gosia, padni臋ty pies jest zdecydowanie bardziej plaski.

rita, wzorzec AT wyklucza staj膮ce uszy (prosz臋, jakich fachowych informacji udzielam :evil_lol:). Napisz nam jednak co艣 wi臋cej. Mo偶e kt贸ry艣 z naszych ps贸w jest rodzink膮 Twojego Parysa. I nie nara偶aj si臋 szefowi.

INA, mam nadzieje, 偶e jak napia艂a艣 "boss", bos nie zorientowa艂 si臋, 偶e to o niego chodzi艂o ;)

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...