Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

idusiek napisał(a):
kurdę ,to kim on właściwie jest?

maść powiedziałabym jasny beżyk, plus szarawe uszka, duzy czarny nochal i piekne orzechowe oczęta:)
normalnie = Laleczka :D

jeszcze nie wiemy jak do dzieci, ale kocha się bawić- nawet Maltę zaczepiał do zabawy i mnie też :) Myślę, ze do dzieci będzie taki sam.
Jak dla mnie to pies rodzinny. Tak mi się widzi :) Zachowuje się jak szczenię, bryka jak koziołek, ogonek w górze jak antenka :)

Proponuję zerknąć na wątek jużaków w potrzebie ( pod rasami gr.I) jest tam kilka ogolonych ,zarośnięte też są i wcale nie takie duże.Co do zachowania , jużak to pies bardzo rodzinny ..... ale najczęściej : jednorodzinny !

• Replies 652
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Witaj elaja :-)

Jużak to normalny pies, nie trzeba sugerować się rasą, tylko psem :-) jego zachowaniami. Prawdopodobnie jak już poczuje się u siebie będzie stróżował, ale najpierw zaakceptuje wszystko co żyje wokół, a potem będzie tego pilnował, żeby krzywda nie stała się żadnemu stworzeniu. Wszystkie stworzenia będą pod jego opieką :-) Moja jużaczka akceptuje dzieci, psy, kota w domu i mnóstwo psiaków schroniskowych, z którymi ma stały kontakt, o na przykład dzisiaj byłyśmy na wspólnym spacerze z amstafką ze schronu :-) Trzeba go obserwować i w porę pracować nad niechcianymi zachowaniami. Jużaki mają straszną opinię, tymczasem są to psy oddane w 100% opiekunom i wszystko co robią to z miłości do niego. Niestety ponieważ są stróżujące, wiele z nich siedzi na łańcuchach, szczeka i dziczeje. Ale dobrze zsocjalizowany jużak to skarb. Dla Leona na pewno nie jest za późno :-) Super.

Posted

kurde, ja w pracy zdjęc nie widze :/

no ale pewne jest, że Leon wczoraj ciekawił się wszystkim, był bardzo miły i kochany dla każdego :)

Ponieważ ma odparzenie pod ogonkiem i na pupie - powarkiwał na dzien dobry, a potem chciał sie bawić na całego.

Jak dla mnie- to jest naprawdę super psina:) jestem w nim już zabujana po uszy :D po jego wczorajszych sztuczkach

Posted

mamanabank napisał(a):
Witaj elaja :-)

Jużak to normalny pies, nie trzeba sugerować się rasą, tylko psem :-) jego zachowaniami. Prawdopodobnie jak już poczuje się u siebie będzie stróżował, ale najpierw zaakceptuje wszystko co żyje wokół, a potem będzie tego pilnował, żeby krzywda nie stała się żadnemu stworzeniu. Wszystkie stworzenia będą pod jego opieką :-) Moja jużaczka akceptuje dzieci, psy, kota w domu i mnóstwo psiaków schroniskowych, z którymi ma stały kontakt, o na przykład dzisiaj byłyśmy na wspólnym spacerze z amstafką ze schronu :-) Trzeba go obserwować i w porę pracować nad niechcianymi zachowaniami. Jużaki mają straszną opinię, tymczasem są to psy oddane w 100% opiekunom i wszystko co robią to z miłości do niego. Niestety ponieważ są stróżujące, wiele z nich siedzi na łańcuchach, szczeka i dziczeje. Ale dobrze zsocjalizowany jużak to skarb. Dla Leona na pewno nie jest za późno :-) Super.

Wcale nie twierdze , że jużaki to jakieś psie bestje, wręcz przeciwnie -żaden pies nie kocha tak swego pana jak własnie jużak.Zgadzam się z Tobą Mamanabank całkowicie i podziwiam Twoją Belę - ma naprawdę cudowny charakter.Leon też nie wykazuje sie jakimś trudnym wrednym charakterem i łatwo go będzie prowadzić , ale jest wiele osobników skrajnie nieufnych, dominujących , którym nawet najlepsza soclalizacja nie pomoże i które nigdy nie zaakceptują niczego obcego ( psa ,kota , człowieka ) na swoim terytorium- z wyjątkiem tych istot , które znają od szczenięcia.Jak jestem na wystawie zawsze lecę z łapami do jużaków i pytam czy można pogłaskać to większośc można tak jak każdego psa.A mój Aresik niestety obcych łap nie lubi , chociaz wcale nie był izolowany - wręcz przeciwnie i nawet pół Polski zjeżdził róznymi publicznymi środkami tranportu.

Posted

Ha ha ha, elaja to nie było do Ciebie, tak ogólnie pisałam, wyłącznie do Ciebie było tylko to "witaj" na początku :-D
Powiem Ci, że Bella też nie akceptuje wszystkich, są osoby, którym za Chiny... nie dałaby się pogłaskać i uwielbia stróżować. Ona jest lekko przesocjalizowana, tzn. pozwala na wiele, bo wie, że od niej tego wymagam, ale wcale nie wygląda wtedy na szczęśliwą, bo w jej naturze leży "pogonić intruza". Leon wydaje się być podobny, dopóki nie poczuje się u siebie będzie akceptował wszystkich, potem już niekoniecznie ale na pewno będzie posłuszny swojej rodzinie, skoro już teraz tak ładnie współpracuje, w sytuacjach dla siebie stresujących.

Posted

I dlatego dobrze ,ze wyszedł ze schronu i trzeba mu pomóc znależć dom , i człowieka ,który w juzaku widzi normalnego psa , a nie bandytę na gości ! Ja sie napewno dołącze ,niestety tylko finansowo ,bo odległość dla mnie astronomiczna.Pozdrawiam wszystkich obecnych i przyszłych jużako/leono?/maniaków !

Posted

A może to jest cundel burry? ;)

ludwa napisał(a):
Ogromne dzięki za deklaracje:) Mamy nadzieję, że łysiolek szybko znajdzie domek i następnego na warsztat:)

A macie już któregoś na oku? Tak z ciekawości pytam :p

Posted

kochana....ja tam mam tyle psów na oku od 2 lat , że nie mam już ropisaną kolejkę ;)

a swoja drogą- to jest kundel bury ;) i to mi się podoba najbardziej. Tyle ,że w typie kogos tam :)

Posted

Po pierwszym dniu pobytu Leosia u nas mogę powiedzieć że jest mega grzecznym hotelowiczem - w kojcu nie szczeka, nie łobuzuje, nie niszczy, lezy sobie najczęsciej w budzie i tylko łepek wystawia, żeby patrzeć co nowego wyprawia jego koleżanka z kojca Malta. Na wybiegu chodzi za mną krok w krok, zaczepia żeby się z nim pobawić. Nie wykazuje agresji w stosunku do samców ... no moze na Rudzika raz warknął ale kto zna Rudzika wie że każdego wyprowadzi szczekaniem z równowagi. Ma apetyt ale potrzebuje w czasie jedzenia mojej asysty bo w przeciwnym razie woli chodzić za mną niż jeść. Nie widzę, żeby specjalnie się trząsł z powodu długości włosów ale ciągle trzepie głową. Myślałysmy z Ida ,że to moze po strzyżeniu bo w uszach tez miał wycinane włosy ale to chyba nie to. W poniedziałek będzie wetka to zobaczy. Póki co chłopak dostał Fiprex i wypoczywa.