bronek51 Posted September 27, 2010 Posted September 27, 2010 Witam. Przyglądam się psiakowi w drodze do nowego domku i trzymam za niego kciuki. Jednak jest za potężny na softa, chyba jednak do jużaka mu bliżej. Quote
idusiek Posted September 27, 2010 Author Posted September 27, 2010 bronek51- wpłyneły pieniądze od Ciebie, dzieki ! przygotowałam taki tekst- co sądzicie? [FONT=Times New Roman]Leon to około1,5 roczny psiak sięgający nieco powyżej do kolana.[/FONT] [FONT=Times New Roman] [/FONT] [FONT=Times New Roman]Jego historia nie była ani miła ani ckliwa…[/FONT] [FONT=Times New Roman] [/FONT] [FONT=Times New Roman]Do schroniska trafił z zerwanym łańcuchem na szyi, cały w dredach i kudłach.[/FONT] [FONT=Times New Roman]Wyglądał jak sfilcowana kupka nieszczęścia. Nie było widać ani oczu ani mordki- całość przesłaniały ogromne zlepione kołtuny sierści. Jego poprzedni właściciel nie był dla niego łaskawy…[/FONT] [FONT=Times New Roman] [/FONT] [FONT=Times New Roman] [/FONT] [FONT=Times New Roman]Jednak dzięki ludziom, którzy pomogli sfinansować fryzjera, szczepienia i kilka dni w hotelu- Leon wyjechał ze schroniska.[/FONT] [FONT=Times New Roman] [/FONT] [FONT=Times New Roman]Psiak nie posiadał się z radości! Nawet fryzjera, który ogolił go bardzo krótko - całego wycałował, a do nas non stop wesoło merdał ogonkiem. Brak kilku kilogramów dredów spowodował, że Leon odżył i stał się cudownym psiakiem.[/FONT] [FONT=Times New Roman] [/FONT] [FONT=Times New Roman]Mamy zatem przed sobą młodego, pięknego, energicznego a w przyszłości również cudownego kudłacza [/FONT][FONT=Wingdings][FONT=Wingdings]J[/FONT][/FONT] [FONT=Times New Roman]Leon umie chodzić na smyczy jak na prawdziwego psa przystało, dogaduje się również z suczkami.[/FONT] [FONT=Times New Roman] [/FONT] [FONT=Times New Roman]Jest zapatrzony w człowieka i chciałby go zacałować przy każdej okazji- dlatego potrzebuje ręki, która zapanuje nad jego całuśnymi zapędami ( albo da się zacałować na śmierć [/FONT][FONT=Wingdings][FONT=Wingdings]J[/FONT][/FONT][FONT=Times New Roman] ).[/FONT] [FONT=Times New Roman] [/FONT] [FONT=Times New Roman]Lubi się bawić i biegać- dlatego wspaniałym rozwiązaniem byłby dla niego dom z ogrodem.[/FONT] [FONT=Times New Roman]Widać, że zaczyna również nabierać odwagi i bronić terenu, na jakim się znajduje.[/FONT] [FONT=Times New Roman] [/FONT] [FONT=Times New Roman]Niedługo sierść Leona odrośnie ( na razie kawałek jej można zobaczyć na jego ogonku[/FONT][FONT=Wingdings][FONT=Wingdings]J[/FONT][/FONT][FONT=Times New Roman]), dlatego będzie wymagał czesania i strzyżenia. To pies, o którego szatę będzie trzeba dbać.[/FONT] [FONT=Times New Roman] [/FONT] [FONT=Times New Roman]Jeżeli chciałbyś dać Leonowi dom – skontaktuj się z nami:[/FONT] [FONT=Times New Roman] [/FONT] [FONT=Times New Roman] [/FONT] [FONT=Times New Roman]Ida 600 101 446[/FONT] [FONT=Times New Roman]Ewa 501 588 482[/FONT] [FONT=Times New Roman]Magda 504 620 219[/FONT] [FONT=Times New Roman][/FONT] [FONT=Times New Roman][email protected][/FONT] Quote
idusiek Posted September 27, 2010 Author Posted September 27, 2010 doszła wpłata od elaja 100 zł - dziekujemy bardzo ! :) Quote
megii1 Posted September 27, 2010 Posted September 27, 2010 mamanabank napisał(a):Wszystko teraz w rękach megii1 :-) megii1 dasz radę nauczyć go kilku komend? "Siad" chociaż :-) i może "zostań" ;-) Z siad i podaj łapę to już teraz nie ma czasem problemu. Ale kwestia "zostań" może mu się nie podobać. Quote
LadyBell Posted September 27, 2010 Posted September 27, 2010 tekst ok. Na razie zrobiłam mu gumtree, adopcjapsa, olx, szerlok , cafeanimal. Później postaram się więcej Quote
idusiek Posted September 27, 2010 Author Posted September 27, 2010 ja mu zrobię allegro od siebie z konta. i adopcjępsa. ma ktoś login na adopcje.org? Quote
megii1 Posted September 27, 2010 Posted September 27, 2010 Byłą wetka, obejrzała uszy i powiedziała, ze nic tam nie widzi. Psiak ma tylko tam sporo włosów - muszą same wylecieć bo on sobie w tej kwestii specjalnie nie chce pomóc. Quote
idusiek Posted September 27, 2010 Author Posted September 27, 2010 noooo, to dobrze.;) dzięki megi ! Quote
elaja Posted September 28, 2010 Posted September 28, 2010 Włos ze środka ucha należy usunąć mechaniczne / wyskubać/- pies sam tego nie zrobi.Zdaję sobie sprawę ,że może to być trudne bo Leon nie jest przyzwyczajony do takich zabiegów / nie jest to dla psa bolesne ale dosyć nieprzyjemne / i może ostro się bronić - ale to jedyny sposób.Być może w trakcie strzyżenia wpadło mu do ucha trochę sierści i ona je podrażnia , mimo ,że na razie nic nie widać - może się skończyć stanem zapalnym. Quote
ludwa Posted September 28, 2010 Posted September 28, 2010 Tak czy inaczej optymistyczne jest to, że to tylko włosy a nie jakieś świństwa w uchu:) Quote
idusiek Posted September 28, 2010 Author Posted September 28, 2010 tak też myślałam, ze to włosy Pan fryzjer trochę wywrał, pamietam, ale pewnie część została i swędzi. Quote
czarnula Posted September 28, 2010 Posted September 28, 2010 no na pewno psu same włosy z ucha nie wypadną:lol: usmiałam sie do łez jak mogła wetka tak powiedzieć:mad: to oczywiste ze przy zarosnietych psach trzeba wyskubywac zalegajace włosy bo gromadza wszelkie zanieczyszczenia i bakterie i prowadzi do sanu zapalnego.. ale wydaje mi sie ze pisalycie ze zaczal trzepac uszami po strzyzeniu..i to jest normalne.. moj czernysz jak był obcinany to za kazdym razem kilka dni trzepał uszami i sie drapał.. co do stwierdzenia ze psowi sie nie spodoba wykonywac komendy tez sie dziwie.. przeciez pracuje sie z psem ze smakołykiem wiec dlaczego ma mu sie nie spodobac.. wlasnie zrobi wszystko zeby dostac smakołyk.. to trzeba pracy.. wystarczy 10min dziennie tak ze 4 dni i juz wie o co chodzi i wykonuje poprawnie.. radze poogladac w tvnstyle program "ja albo moj pies" bardzo cenne porady mozna zobaczyc i cwiczyc ze swoim psem lub innym. Quote
megii1 Posted September 28, 2010 Posted September 28, 2010 Czarnula, jezeli chodzi o uszy Leona to on nimi rzeczywiście zaczął trzepać po strzyżeniu. Oczywiste jest ze włosy nie mogą zalegać w uszach tylko przykro mi ale ja mu tych włosów w tym momencie na pewno nie wyskubię ani nie wydłubię tego co w nich zalega bo Leon nie pozwoli na to. To nie jest Twój czy mój pies. To psiak po przejściach i z nim naprawdę trzeba wszystko robić małymi kroczkami, zachęcać go do siebie a nie zniechęcać. Wszyscy, którzy korzystają z usług mojego hotelu wiedzą nie że nie prowadzę szkolenia psów, nawet podstawowego. Socjalizuję - nie szkolę. Może kiedyś tak będzie ale teraz nie ma takiej możliwości z wielu powodów. Jeżeli Leon na spacerach czy wybiegu nauczy się w zabawie paru podstawowych komend to będę się bardzo cieszyć chociaż mojej osobistej piątki nie uczę i nie zamierzam uczyć niczego. To mądre psiaki, wiedza co mają robić i kiedy i są rewelacyjne nawet jak nie siadają na zawołanie i podają łapy. Quote
megii1 Posted September 28, 2010 Posted September 28, 2010 Idus, rozmawiałam dziś z wetką o uszkach Leona. Powiedziała, ze jeżeli będzie tak dłużej trzepał głową to proponuje podać mu coś na uspokojenie w typie głupiego jasia i wyczyścić te uszka. To propozycja weterynarza z którym współpracuje ale ktoś ma może inne pomysły. Może jak będzie u mnie w piątek Mysza to spojrzy na te jego uszy obiektywnym okiem bo mi się wydaję że mniej potrząsa głową. Quote
mamanabank Posted September 28, 2010 Posted September 28, 2010 megii1 wierzę, że poradzisz sobie z Leonem, moja propozycja nauczenia go kilku komend dotyczyła zapanowania nad nim w sytuacji, kiedy przychodzą obcy ludzie. Ale jeśli będziesz go socjalizować to jeszcze lepiej :-) bo faktycznie nie chodzi o to, żeby znał sztuczki ale właśnie o to, żeby istniała możliwość zapanowania nad nim, by nie dopuścić do tego, by zrobił komuś krzywdę, a tym samym niestety sobie. Psu z etykietką o wiele trudniej znaleźć dom. Quote
megii1 Posted September 28, 2010 Posted September 28, 2010 Kochana ja na razie go uczę żeby nie skakał na mnie i się wyciszył bo w tym momencie jak tylko mnie widzi to bierze rozbieg i skacze z radości że mnie widzi. A to psiak koło 30 kg wagi - ja waże 52 kg:) Quote
mamanabank Posted September 28, 2010 Posted September 28, 2010 Czyli mimo wszystko jednak czegoś go uczysz :-) i bardzo dobrze :-) Zawsze łatwiej znaleźć dom psu, nad którym przyszły właściciel będzie mógł zapanować. Mam nadzieję, że praca z Leonem przyniesie Ci wiele radości. Quote
idusiek Posted September 28, 2010 Author Posted September 28, 2010 uwierzcie mi cioteczki- Lełon jest teraz w fazie wariactwa- ja mu się nie dziwię- jakbym zrzuciła kilka kilo- też bym latała i się cieszyła. To rzeczywiście młody to raz, a dwa- energiczny psiak. Mnie całą wycałował, obskakał- aż mam siniaki i zadrapania.. ale to wszystko z radości i z tego, że mu pozwoliłam. Myślę, ze teraz najwazniejsze jest to, żeby Lełona trochę wychować tzn żeby nie skakał jak mały wariat ;) siad i zostań zostawimy na póżniej. Wetce chodziło i wytrzepanie obciętej sierci z uszu- nie o jej wypadanie ;) Lełon ma allegro plus adopcję psa i org. na razie -CISZA Quote
LadyBell Posted September 28, 2010 Posted September 28, 2010 idusiek napisał(a): Lełon ma allegro plus adopcję psa i org. na razie -CISZA + kilka ode mnie. Odzew będzie. Na pewno. :) LadyBell napisał(a):tekst ok. Na razie zrobiłam mu gumtree, adopcjapsa, olx, szerlok , cafeanimal,e-zwierzak , Później postaram się więcej Quote
idusiek Posted September 28, 2010 Author Posted September 28, 2010 doookładnie- troche tego jest. modlić się cioteczki, zeby ktoś zadzwonił ;) Ladybell- dzieki wielkie :) Quote
sylwin7 Posted September 28, 2010 Posted September 28, 2010 Po ostrzyżeniu psiak wygląda o niebo lepiej. I jaką szczęśliwą mordkę ma. ;D Quote
czarnula Posted September 29, 2010 Posted September 29, 2010 ale socjalizacja to nauka i bardzo dobrze ze zaczynasz wymagac cos od niego to trudna rasa i im wczesniej tym lepiej dla niego i innych.. powodzenia..bede zagladac jak chlopak sie trzyma.. a tak w ogole to fajne sa juzaki jak bede miec warunki na pewno zaadoptuje ktoregos:) Quote
ludwa Posted September 29, 2010 Posted September 29, 2010 Tylko potrzen\bny dom, który będzie chciał fryzjera nawiedzać albo sam się strzyc nauczy:) Quote
idusiek Posted September 29, 2010 Author Posted September 29, 2010 nooo ba - inaczej byc nie może ;) przyszły kolejne wpłaty- z bazarków- zaraz zakualizuję ;) Quote
mamanabank Posted September 29, 2010 Posted September 29, 2010 nie nie, tylko nie strzyc! czesać tylko i wyłącznie czesać, wtedy będzie najpiękniejszy na świecie :-D Quote
Recommended Posts