iwa77 Posted September 13, 2010 Posted September 13, 2010 Ten malutki , czarny "guziczek " ma dopiero 4 latka i wielkiego pecha. Trafił do schroniska jako znaleziony , po wypadku samochodowym , sparaliżowany ( tylne łapinki) Jest w schronie od 06.09 ale nikt go nie szukał .... i chyba już szukać nie będzie . A jeśli nawet to czy zechce odebrać sparaliżowanego psa ??? Kręgosłup jest uszkodzony na odcinku piesiowym , jak na razie - fizjologia poza kontrolą , tylne łapki całkowice sparaliżowane . Poprosiłam dzisiaj o dokładniejszą diagnostykę , aby upewnic czy rdzeń kregowy jest przerwany czy to tylko obrzęk , no i czy jest czucie jakiekolwiek zachowane . Jutro / pojutrze ma być maluszek przebadany. W tej chwili dostaje leki p/ obrzekowe, p/zapalne i p/bólowe. Jedno jest pewne - w schronisku nie ma szans i zostać tam nie może ! Numerek schroniskowy maluszka : 1419/10 Quote
diuna_wro Posted September 13, 2010 Posted September 13, 2010 ojej. może trzeba jak najszybciej rozważyć operację...:-( bo tu godziny mają znaczenie Iwa, widzę, że w schronie bywasz. Ja na razie nieśmiało tam zaglądam, bo na Skarbowców wolontariuszką nie byłam, ale w ten weekend chcę już się zapoznać poważnie. Tam straszny młyn ma biuro, wolałabym zacząć z kimś ze starej gwardii wolontariuszy, ale nie bardzo wiem kto mógłby mnie wprowadzić. Będziesz w sobotę/niedzielę? Pytam, bo takiego nowo przyjętego szczyla w typie CC/mastiffa chcę dla Furciaczek obejrzeć, obfocić i może daliby mi go na spacer. Jeśli jesteś tam często zwróć proszę uwagę jak się czuje ten mały, ja dziś rozmawiałam z biurem i zapowiedziałam po kwarantannie adopcję tego malca, ale wiesz jak jest.... Quote
Korenia Posted September 13, 2010 Posted September 13, 2010 Szykuje się kolejny kółkowiec :( niedobrze ;( ludzie nie chcą adoptować takich bieduszków... Quote
iwa77 Posted September 14, 2010 Author Posted September 14, 2010 Diuna - ja niestety w weekendy prawie nie bywam w schronie . Quote
diuna_wro Posted September 14, 2010 Posted September 14, 2010 rozumiem, dzięki za odp. jakoś wbije się sama:diabloti: każdy przecież zaczynał od zera Quote
Korenia Posted September 14, 2010 Posted September 14, 2010 diuna_wro napisał(a):jakoś wbije się sama:diabloti: każdy przecież zaczynał od zera No baa :evil_lol: Ja np. zaczęłam od mycia środkiem dezynfekującym tego domku drewnianego co służył jako 'izolatka' :P Środek był żerówiasto zielony, a ja nie wpadłam na pomysł żeby wziąć sobie rękawiczki :P No i przez kilka tygodni miałam piękne zielone ręce, dopóki skóra mi nie zeszła :evil_lol: - miałam wtedy 14 lat i chodziłam do szkoły :P Quote
diuna_wro Posted September 14, 2010 Posted September 14, 2010 Korenia napisał(a):No baa :evil_lol: Ja np. zaczęłam od mycia środkiem dezynfekującym tego domku drewnianego co służył jako 'izolatka' :P Środek był żerówiasto zielony, a ja nie wpadłam na pomysł żeby wziąć sobie rękawiczki :P No i przez kilka tygodni miałam piękne zielone ręce, dopóki skóra mi nie zeszła :evil_lol: - miałam wtedy 14 lat i chodziłam do szkoły :P o matko, powinni byli Ci dać rękawiczki. Skandal:evil_lol: Quote
Korenia Posted September 14, 2010 Posted September 14, 2010 diuna_wro napisał(a):o matko, powinni byli Ci dać rękawiczki. Skandal:evil_lol: Wyobraź sobie minę mojej mamy jak mnie zobaczyła:diabloti: Quote
Evelka Posted September 15, 2010 Posted September 15, 2010 Biedny maluszek...:shake: Ale dobrze, że przynajmniej na razie zachowane są czynności fizjologiczne. Quote
diuna_wro Posted September 15, 2010 Posted September 15, 2010 Evelka napisał(a):Biedny maluszek...:shake: Ale dobrze, że przynajmniej na razie zachowane są czynności fizjologiczne. Iwa pisze 1. poście, że czynności fizjologiczne poza kontrolą:-( Quote
Evelka Posted September 15, 2010 Posted September 15, 2010 diuna_wro napisał(a):Iwa pisze 1. poście, że czynności fizjologiczne poza kontrolą:-( Matko, czytałam szybko i z rozpędu zrozumiałam, że czynności POD kontrolą... Eh, to naprawdę jest kiepsko w takim razie...:-( Biedne maleństwo...:shake: Quote
iwa77 Posted September 15, 2010 Author Posted September 15, 2010 Jutro ważny dzień dla Guziczka - konsultacja w klinice uniwersyteckiej i decyzja czy można operować . Trzymajcie kciuki za Guziczka. Quote
Evelka Posted September 15, 2010 Posted September 15, 2010 Będziemy całym naszym "stadkiem" trzymali kciuki!:) Oby była nadzieja! Quote
iwa77 Posted September 16, 2010 Author Posted September 16, 2010 Tak już wszystko wiadomo .. Maluszek został bardzo dokładnie zbadany przez chirurgów , ponownie prześwietlony w kilku projekcjach , zaliczył konsultacje u neurologa . No i niestety lekarze nie pozostawili nam nadziei . Tego typu uraz ( zlamanie kompresyjne kregu z przemieszczeniem ) nie kwalifikuje się do zabiegu operacyjnego. Maluch ma dostawać w dalszym ciągu te same leki . Gdy ustąpi obrzęk rdzenia byc może ,jakimś cudem ,minimalnie polepszy się jego stan , ale na wielki przełom nie ma raczej co liczyć . Maluch potrzebuje pilnie pomocy , gdyz w schronie zostać nie może. Potrzebna będzie kasa - na płatny DT, na leki (sterydy , Niwalin , Vit.B ) , na pieluchy no i chyba z czasem na wózeczek. Bardzo proszę jakby ktos mógł wesprzeć Guziczka jakąś wpłatą , bazarkiem , czy tez zrobić allegro cegiełkowe - będziemy bardzo wdzięczni . Quote
kado Posted September 16, 2010 Posted September 16, 2010 Boże co za tragedia, kolejny sparaliżowany piesek...:shake: Zapisuję i obiecuję wesprzeć na miarę swoich możliwości... Cioteczki zerknijcie na watek Lolusia:loveu:, tam była taka sama sytuacja...może Lolciowe opiekunki coś podpowiedzą...one już to wszystko przerobiły.... Link do wątku Lolusia http://www.dogomania.pl/threads/132968-Lolu%C5%9B-w-pieluszkach-szuka-wyj%C4%85tkowego-domu-!!/page304 Quote
diuna_wro Posted September 16, 2010 Posted September 16, 2010 Iwa, chyba najciężej będzie z dt :-( Quote
wieso Posted September 16, 2010 Posted September 16, 2010 Boze DLACZEGO ?????? Gdzie mozna wyslac grosik ? Quote
diuna_wro Posted September 16, 2010 Posted September 16, 2010 a jaką decyzje podjęto w schronisku? albo dt/ds albo eutanazja? Nie może tam mieszkać? Tam są warunki..ciepłe izolatki...lekarze...leki... opiekunowie...wolontariat i teren do śmigania na wózeczku. Quote
Recommended Posts