Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 75
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 10 months later...
Posted

Akacja miesięcznika "Mój Pies" ZERWIJMY ŁAŃCUCHY z roku na rok zatacza coraz większe kręgi, coraz więcej miast bierze w nich udział!!! W tym roku na mapie naszych happeningów brakuje dwóch pięknych polskich miast: Krakowa i Szczecina...
Dogomaniacy, proszę o pomoc! Może ktoś z Was podejmie się roli koordynatora lokalnego?
Więcej informacji uzyskacie pisząc na [email][email protected][/email]

Posted

Informacja prasowa - Związałbyś przyjaciela łańcuchem?

Już 19 września IV edycja akcji magazynu „Mój Pies” – ZERWIJMY ŁAŃCUCHY. Jej ambasadorką jest w tym roku Katarzyna Skrzynecka.
Mijasz je obojętnie, bo spowszedniał ci ich widok. Zawsze, o każdej porze, czy to upalny lipiec, czy mroźny luty, na tym samym metrze kwadratowym, przy rozpadającej się budzie i bez miski z wodą - nawet w największy skwar. „Tam ich miejsce – myślisz. – Przecież mają pana, który pewnie daje im czasem jeść”.
Mijasz je obojętnie, bo nie wiesz, że ŁAŃCUCH:
· waży czasem niewiele mniej od psa, co prowadzi do bolesnych odkształceń kręgów szyjnych;
· zimą często przymarza do szyi, bo bywa zakładany bez obroży;
· często wrasta w szyję, powodując gangrenę, bo jest zakładany małemu szczeniakowi i nie powiększany w miarę wzrostu;
· wypacza psychikę i rodzi agresję – podobnie jak więzienie deprawuje ludzi.
Jak bardzo ciąży łańcuch, najlepiej się przekonać, zakładając go na własną szyję 19 września podczas akcji „Zerwijmy łańcuchy”. To happening odbywający się jednocześnie w kilkudziesięciu miastach (lista na www.zerwijmylancuchy.pl) przeciwko okrucieństwu przywiązywania psów na stałe łańcuchem do budy.
Do wystawionych w centrach miast bud przywiązać się symbolicznie na chwilę może każdy – robią to też gwiazdy, politycy i dziennikarze, ostatnio m.in. Mariola Bojarska-Ferenc, Maria Czubaszek, Ewelina Flinta, Anna Korcz, Dorota Miśkiewicz, Katarzyna Piekarska, Weronika Rosati, Dorota Sumińska, Dorota Warakomska, Roman Czejarek, Dariusz Jakubowski, Michał Olszański, Michał Piróg. W poprzedniej edycji akcji przywiązało się do bud 700 osób w 30 miastach! Organizatorem akcji jest magazyn „Mój Pies”.
Czy trzymanie psa na łańcuchu jest zgodne z prawem?
Uwiązanie psa na łańcuchu nie jest zabronione, ale długotrwałe przetrzymywanie go na nim - już tak. Ustawa o ochronie zwierząt uznaje za znęcanie się „trzymanie zwierząt na uwięzi, która powoduje u nich uszkodzenie ciała lub cierpienie oraz nie zapewnia możliwości niezbędnego ruchu". Pies w ogóle niespuszczany z łańcucha takiej możliwości nie ma – a więc jego właściciele łamią prawo.
Więcej informacji:
www.zerwijmylancuchy.pl
www.facebook.com/ZerwijmyLancuchy
Tomasz Jastrzębowski – koordynator akcji
tel. 0602 115 171

Patryk Łuczyński – lokalny koordynator akcji w Piotrkowie Trybunalskim
E-mail: [email protected] | GG: 12984340

Akcja w Piotrkowie Trybunalskim odbędzie się pod Centrum Handlowym Echo (Carrefour)

Posted

W pelni popieram ta akcje i mam nadzieje ,ze duzo ludzi ,milosnikow zwierzat bedzie aktywnie bralo udzial podczas tej wspanialej godnej podziwu akcji.
Szkoda ,ze tak malo media poswiecaja psom i ich cierpieniu na polskich wsiach i miastach,na ktorych 99%procent psy sa ciagle zakuwane krowimi lancuchami do bud.
Mam nadzieje ,ze tego rodzaju akcje obejma cala Polske i ze ludzie zmienia ta sredniowieczna tradycje i beda troche postepowi.

Posted

Chciałabym zorganizować tą akcje w Toruniu.. Czy ktoś mógłby poradzić mi od czego zacząć? Gdzie się zgłosić, skąd wziąć ulotki itp? Zebrałam już grupe chętnych osób do tej akcji..niestety nie za bardzo wiemy od czego zacząć.. Bardzo proszę o pomoc, informację, porady..:) wiem, że to już trochę późno, ale długo nie było mnie w mieście i nie miałam mozliowści zabrania się za organizację.. Jednak bardzo chciałabym aby akcja doszła do skutku, bo jest w moim mieście bardzo potrzebna..

kontakt: [email][email protected][/email] lub gg 5444212

• 2 weeks later...
Posted

Wszystkich gorzowiaków i nie tylko zapraszam dzisiaj do askany w godzinach 14-16 na ogólnopolską akcję "zerwijmy łańcuchy"

w ramach tej akcji będzie mozna dowiedzieć się o skutkach psychicznych i fizycznych jakie niesie za sobą trzyamnie psa na uwięzi,

darmowych porad będą udzielać psi behawiorysta, weterynarz, pracownik schroniska oraz członkowie toz!!

Wszystkich serdecznie zapraszam!

Posted

Niestety, w akcji mało ludzi brało udział. Bardzo mało. Zresztą poseł Kłopotek twierdzi że pies na łańcuchu, to na wsi zwyczaj uświęcony tradycją. Jaki sens ma akcja w dużych miastach? Na wsi gdzie te psy całe życie wiszą na łańcuchach, ludzie śmieją się z tego w głos.

Posted

Nikt nie mówił,że będzie łatwo a tym bardziej, że szybko osiągnie się efekty.Kłopotek jest specyficzny ale Senyszyn , czy Olejniczak i nne osoby znanne z mediów już myślą inaczej i brali aktywny udział w akcji. Małymi kroczkami, może za parę lat coś się zmieni a jak nie to przynajmniej będziemy mieć pewność,że robiliśmy wszystko by ten stan zmienić.

Posted

Syllepsis- az mnie sie nie chce wierzyc ze poslowie np Klopotek albo" Klopot"to utkneli w sredniowieczu ,jak tacy moga rzadzic?Moze posel to pochodzi z tej zacofanej wsi i sam trzyma psa zakutego lancuchem do budy.

Wiesz z ciemnota nalezy walczyc i dazyc do celu idac malymi kroczkami.Nie wolno sie zalamywac.To ze kraj wszedl dp EU nie swiadczy ,ze ludzie sie zmienili .Musi conajmnie 50 lat uplynac ,zeby sie zmienilo.Duza role powinny media odegrac i uswiadamianie w szkolach ,ale czy tak jest ?W naszych dzieciach to przyszlosc,bo tym co wychodzi sloma z kapelusza to bedzie wychodzila,a stojacy mercedes przed domem i trawniczek z trawka 3 milimetry o niczym nie swadczy.Bo czesto wlasnie tam w samym kacie ogrodu stoi rozwalajaca sie buda i zakuty do niej na metrowym lancuchu pies.To jest horror to jest chore!

Posted

http://www.emetro.pl/emetro/1,85648,8343303,Nalezy_sie_jak_psu_lancuch.html
Nie trzeba wierzyć, to jest fakt:
"Posłowie chcą zakazać sprzedaży czworonogów w sklepach i na targowiskach oraz strzelania do psów biegających bez smyczy po lesie. Ale nie odważyli się zabronić trzymania psów na łańcuchu.
- Na wsi to zwyczaj uświęcony tradycją - mówi Eugeniusz Kłopotek z PSL."
oraz
"Zdaniem obrońców, większość zmian zablokowały środowiska rolnicze. Zapytaliśmy Eugeniusza Kłopotka, posła PSL i członka prezydium Zespołu dla Zwierząt, dlaczego projekt nie zakazuje trzymania psa na łańcuchu. - Na wsi to zwyczaj uświęcony tradycją - odpowiedział. - Nie widzę problemu, jeśli ma dostęp do wody, pożywienia, kojca. Nie możemy dać przeginać obrońcom zwierząt. Muszą być jakieś ramy, racjonalne granice."

Posted

PSL skupia tylko zacofanych poslow?jak moze byc lepiej zwierzetom ,jak poslowie uznaja tylko co idzie do gara jest pozyteczne ,a pies jest tylko wg nich zwierzetciem gospodarskim nie przynoszacym zysku ,wiec precz do budy .