Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

wczoraj bylam wieczorem z buckiem na spacerze na miescie i zaczepia mnie taka baba i pyta " czy to haski" ja jej odpowiadam ze to alaskan malamute a ta babka do mnie " bo mam wnuczka ktory ma alergie i lekaz polecil zeby mu kupic huskiego bo one nie uczulaja" ja wywalilam galy i zaczelam babe jechac ze kto jej takich bzdur naopowiadal ze przez takich ludzi te psy laduja w schroniskach a ona do mnie ze tak polecil lekaz a ja sie dyskretnie pytam a czy piesek mialby mozliwosc treningow i wogole wybiegania sie a ona na to no tak 1 godz dziennie aale on by caly czas siedzial z 7 letnim wnuczkiem a ja na to ze lepiej niech nie bierze huskiego bo pozniej sie piesek znudzi albo dzieciak dostanie wysypki to pies wyladuje w schronisku albo zostanie przywiazany do drzewa w lesie a ona na to nie nbie wyladowalby w schronisku a ja na to no moze w schronisku nie ale u kolejnych nieodpowiedzialnych ludzi:angryy: :angryy: :angryy: :angryy: baba sie zawinela i poszla:p

Posted

Ciekawa teoria: husky nie uczula? przeciez uczula sierść, a kto jak kto - ale husky ma jej wybiiiiitnie dużo..:cool1:
Myślę, że zakochanej we wnusiu babci nie przekonałaś, a słowo doktora rzecz święta, więc....

Posted

Akurat to co uczula to nie sam wlos,a wydzielina,ktora ten wlos pokrywa,a husky rzeczywiscie nie uczula,a przynajmniej nie wszystkich.I biale psy mniej uczulaja;)

Posted

Co do uczula/nie uczula, to coś w tym być musi.
Znam dwie rodziny (odpowiedzialne, żeby nie było :cool1: ), które kupiły sobie Husky mimo, że ich dziecko jest uczulone na psią sierść- zrobiły to z pełną świadomością.
Na sierść Husky, dzieci faktycznie nie reagowały alergicznie.

Posted

Ja znam jedna rodzine, której dziecko o mało się nie udusiło przez husiorka i kilka rodzin u których byli alergicy i przy sh nie maja dolegliwosci ... to chyba bardzo indywidualne :roll:

Posted

troche z autopsii jestem strasznym alergikiem uczulonym na wszystko co lata i tu zdziwko wytłumaczcie mi jak to jest sam mam 7 niedługo 9 sh i 1 BC w domu i nic spokojne życie ale np jak jade do dziewczyny (chory związek ona ma bokserke )hehe to spieprzam a już nie mówie o dotykaniu jej bo zaraz wszystko mnie swędzi no chyba że to na teściową:evil_lol:

Posted

[quote name='sh_maniak']Ja znam jedna rodzine, której dziecko o mało się nie udusiło przez husiorka i kilka rodzin u których byli alergicy i przy sh nie maja dolegliwosci ... to chyba bardzo indywidualne :roll:[/quote]

Masz, Marto, rację- to chyba jednak sprawa indywidualna (psa, czy rodzaju uczulenia? :roll: ).
Teraz przypomniałam sobie, że mój kolega, który, podobnie, jak Drabster, uczulony jest na wszystko, co lata i nie tylko, miał problem, kiedy zaczął bawić się z naszymi szczeniaczkami- troszku zzieleniał ;)

Posted

No bo jak ktoś jest uczulony na naskórek psa to nawet jakby kupił Yorka czy grzywacza to i tak nie da. Ja też spotkałam się z informacją, że husky nie uczulają nawet nie wiem czy nie na jakiejś stronie. :roll:

Posted

Tere fere :cool1: Moja kumpela u mnie w domu dosłownie "zalewa się" łzami a oczy robią jej się czerwone jak u królika - [B]tak własnie husky nie uczula [/B]:cool1:

Posted

[quote name='Szamanka']Tere fere :cool1: Moja kumpela u mnie w domu dosłownie "zalewa się" łzami a oczy robią jej się czerwone jak u królika - [B]tak własnie husky nie uczula [/B]:cool1:[/quote]
Khem, jeśli można:
Uczulanie przez jakiekolwiek zwierzeta jest sprawa dość skomplikowaną.
Sama ponoć nie mam żadnej alergi, a jakoś nie moge się zbliżyć do kota rodziców i kundelka mojej znajomej.

To samo z alergiami pokarmowymi:
Na truskawki nie mam w jednym roku alergi, a w nastepnym ląduje w szpitalu na warszawskim Lesznie.

Wszystko jest zalezne od stężenia alergenu i (w przypadku zwierzakow) jakie dodatkowe "syfki" ma na siersci.
Jeżeli stężenie alergenu jest wysokie to każdy "okresowo" dostanie alergii.
Tak jak z grypą, jak jest dużo wirusa to nawet najsilniejszy organizm zostanie zarażony. :)
Wnioski: Nie mozna jednoznacznie powiedzieć czy Husky uczula. Jedna osoba dostanie na niego alergii, zaś dla drugiej nie bedzie to sprawiac wiekszego problemu. To samo sie tyczy innych ras psów; jednego uczuli innego nie.
Chociaż zaznaczam, że nie wszyscy muszą mieć takie zdanie jak ja i/lub je popierać :)

Posted

Kochani znalazlam ten temat przypadkiem. Jestem alergiczką, dlatego tez duzo wiem na ten temat. Lecze sie juz 5 lat szczepionkami podskornymi (ogolnie to i wiecej..) :roll: Zawsze marzylam o psie, dlatego zainteresowalam sie jak to jest z tymi alergenami. York (i inne psy np. grzywacz, charcik włoski)- mówi się ze nie uczulaja, ale kazdy pies uczula. Nie tylko siersc bierze w tym udzial. Rowniez np. ślina psa. Na poczatku jak mialam Megi w domu, odczuwalam swedzenia, bylam w szoku (mam objawy takie jak: zapalenie spojowek, katar, dusznosci.. nic wiecej). Bylam przerazona, ze bede musiala ja oddac. Kupowalam ją z pewną swiadomoscia, ze moze mnie jednak uczulac. Jednak nic sie nie dzieje :) No w lato jest gorzej, bo dochodza jeszcze pyłki traw :shake: Oj nie zycze nikomu alergii. Kochani nie kupujcie w ciemno! Badajcie sie przed kupnem zwierzaka! Pozdrawiam :)

Posted

Ale alergia ma to do siebie, że pojawia się i znika znikąd. A lekarze maja w tym diabelny interes, żeby kogos zakwalifikować do grona alergików. Leczenie, porady, badania... biznes się kręci, skutecznie podsycany straszeniem o tragicznych konsekwencjach nieleczonych alergii. Komedia i tyle. Astma w wielu przypadkach to wynik siedzenia kołkiem w domu i w pracy - nie dziwne, że się płuca ludziom kurczą jeżeli są wykorzystywane zaledwie w kilku procentach.

Pzdr

Posted

[quote name='Drabster']troche z autopsii jestem strasznym alergikiem uczulonym na wszystko co lata i tu zdziwko wytłumaczcie mi jak to jest sam mam 7 niedługo 9 sh i 1 BC w domu i nic spokojne życie ale np jak jade do dziewczyny [B](chory związek ona ma bokserke[/B] )hehe to spieprzam a już nie mówie o dotykaniu jej bo zaraz wszystko mnie swędzi no chyba że to na teściową:evil_lol:[/quote]

[B][COLOR=darkgreen]Ja ci dam tak o bokserkach mowić:mad: To na pewno teściowa uczula.Odrazu, że chory:shake: :eviltong: :p[/COLOR][/B]

Posted

[quote name='HUSKYTEAM']Ale alergia ma to do siebie, że pojawia się i znika znikąd. A lekarze maja w tym diabelny interes, żeby kogos zakwalifikować do grona alergików. Leczenie, porady, badania... biznes się kręci, skutecznie podsycany straszeniem o tragicznych konsekwencjach nieleczonych alergii. Komedia i tyle. Astma w wielu przypadkach to wynik siedzenia kołkiem w domu i w pracy - nie dziwne, że się płuca ludziom kurczą jeżeli są wykorzystywane zaledwie w kilku procentach.[/quote]

Jacku, dożo prawdy jest w tym, co piszesz, ale nie wszystkie przypadki są tak oczywiste.
Kolega, o którym wspomniałam jest uczulony na wiele czynników i to od dziecka (nie tylko psia sierść- skądinąd ma w domu Sznaucera Miniaturkę, z którym daje sobie radę, może natężenie alergenów nie jest tak drastyczne :roll: ).
Kiedyś wylądował w szpitalu po tym, jak zjadł zapiekankę z pieczarkami.... :roll:
Człowiek jest aktywny odkąd pamiętam- po prostu taki ma defekt-może, system obrony ma nie ten tego? :razz:

Posted

Zgadzam się z tym co napisał HUSKYTEAM. Też jestem alergikiem (no może na szczęście nie jestem uczulony na wszystko co w powietrzu lata i nie tylko ;) ) ale radzę sobie całkiem dobrze bez lekarzy. Mam sunię husky (na podwórku co prawda :razz: ) a w domu jest kotka żony! A ja żyję i mam się dobrze.

Posted

Z alergiami i z astmą jest różnie, jestem szczęśliwą posiadaczką obydwu:angryy: i wrogowi nie życzę, psy i koty mnie nie ruszają, ale w 7 miesiącu ciąży zabrało mnie pogotowie z Obi na Ursynowie-chemia budowlana kurczy mi płucka do rozmiarów orzeszka.I niestety gubię się już w turbochalerach-jeden rano drugi w południe a na wieczór jeszcze inny.Nie radzę bagatelizować sprawy i Jacku niestety nieraz trzeba z tym iść do lekarza, no chyba że chcemy by nas szlak trafił w tak niemiły duszny sposób.

Posted

jak już wcześniej było wspomnaiane to zależu od człowieka,alergia to nie takie hop siup!!!!
mój synek ma alergie i astme,zjadł rok temu JEDEN SEREK HOMOGENIZOWANY i dostał zapalenia oskrzeli.....jeśli to jest nic to ja dziekuje za takie nic...
nigdy nie mialam problemów ze zdrowiem,nie chodziłam po lekarzach...teraz mam astme przez niewyleczone przeziębienia,zbagatelizowane grypy itp. mam czterolatka w domu,do tego husky,do tego kot i nie siedzę w domu plackiem....
zniszczyliśmy środowisko naturalne,nasze zdrowie na tym również ucierpiało i mamy za swoje teraz....:angryy:

Posted

Jak to się mówi: "w przyrodzie nic nie ginie"! My niszczymy środowisko naturalne a one się na nas za to mści. Dziś coraz więcej ludzi ma astmę choć kiedyś była ona rzadkością :roll: . Teraz w dużej mierze jest to "choroba wielkich miast".