puli Posted July 25, 2006 Posted July 25, 2006 Jeżeli tylko sie da to na ring powinno sie wbiegać.Pies jest wtedy ożywiony,wesoły,pewny siebie,witalny,nie rozgląda sie na boki,itd.Jeżeli wchodzi i jest debiutantem to czasem jest speszony i wlecze się i od pierwszego wejrzenia już traci w oczach sędziego.Zawsze lepiej wygląda pies energiczny i odważny,a pierwsze wrazenie czesto decyduje o lokacie.Jezeli dwa psy sa równie ładne to który wygra?Ten który sie lepiej prezentuje. Quote
SuperGosia Posted July 25, 2006 Posted July 25, 2006 Puli, zapomnialas dodac, ze raczej nie w upaly ;) Jakby na w-wskiej moj futrzak sobie pobiegal, to na ringu by sie pokladal, a ogon bylby w parterze. Quote
puli Posted July 25, 2006 Posted July 25, 2006 No własnie przede wszystkim w upały!Wszystkie psy właza,albo sa wciągane na ring i który zwróci uwage sedziego?Ten,który te kilka kroków zrobi z wigorem! (dosłownie kilka - chodzi o samo wejście na ring,bo potem już oględziny) Quote
Nor(a) Posted July 25, 2006 Posted July 25, 2006 kalinaM napisał(a): 5.Ile pies musi wytrzymać w pozie wystawowej? :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: przede wszystkim wyluzuj :razz:, bo się zestresujesz (jak pies nie wytrzyma ani minuty w idealnej pozie) i sie tylko psu stres udzieli niepotrzebnie. W "szczeniaczkach" chodzi o zaznajomienie psa z ringiem i o takie pierwsze zerknięcie okiem sędziego. Quote
kalina. Posted July 26, 2006 Author Posted July 26, 2006 wielkie dzięki:p (teraz poćwiczymy jeszcze poze &pokazywanie ząbków) czyli klasa szczeniąt jest od 6 msc Quote
kalina. Posted July 30, 2006 Author Posted July 30, 2006 no tak jeszcze jedno pytanie na stronie zkwp jest do pobrania zgłoszenie na wystawę(pobrałam je)czy mam je wydrukować???. (przesłać faksem lub e-mailem-tak?) i czy takie zgłoszenia wypełnia się je w komputerku...:oops: ?;).I np na zgłoszeniu jest:wystawa to mam wpisać np.krajowa/międzynarodowa/światowa(:cool3: )...a w data:datę wystawy a co natomiast mam wpisać w:Tytuł uzytkowość??:oops: . Quote
Grazyn@ Posted July 31, 2006 Posted July 31, 2006 Informacje o sposobie przyjmowania zgloszen na wystawe sa zazwyczaj podane na stronach oddzialow.My nwjczesciej wysylamy faksem i zaraz sprawdzamy czy doszlo i czy wszystko ok. Z krakowskich osrodkow ja osobiscie polecam Hitt Dog,tel.601 405 931. Szeroki zakres szkolenoiwy, kilka stopni (przedszkole tez), profesjonalisci, porady, mozliwosc indywidualnych spotkan. Ja jestem zadowolona. Do ktorego weterynarza chadzacie? Quote
efra-husky Posted July 31, 2006 Posted July 31, 2006 Co do szkolenia PT u hasiorków - wszystko zależy od psiaka, ale na swoim przykładzie mogę powiedzieć, że żaden kurs PT ani świadectwo zdania egzaminu nic by mi nie dało. Ja chodziłam ze swoją psicą na szkolenie, ale po zakończeniu musiałam psa zresetować i od nowa uczyć wystawiania (oczywiście pod kątem wystaw). Polecenia typu zostań, do mnie - jak najbardziej są przydatne. Pamiętaj, że nigdy z hasiorka nie zrobisz owczarka niemieckiego ;) Hitt Dog to tresura psów właśnie pod kątem posłuszeństwa i dalszych egzaminów PT. Z tego co wiem w Krakowie są jeszcze dwa ośrodki szkolące - szkolą metodą klikerową; masz podstawy pracy z psem (czyli to co najpotrzebniejsze) i jeśli będziesz miała ochotę zdawać egzamin PT to tylko kwestia doćwiczenia paru wymaganych na egzaminie sztuczek. Co do zgłoszeń chętnie ci Kalinko pomogę. Chyba uda nam się na zlocie spotkać więc w razie jakichkolwiek pytań wal śmiało ;) Quote
kalina. Posted July 31, 2006 Author Posted July 31, 2006 Jednak chyba nie poślemy Perły na kurs szkolenia... Efra-husky czy może wybierasz się na wystawe do Zabrza? Nauczyłam Perły pozy wystawowej ładnie stoi ale trzeba mieć jakis smakołyk(ona wie że dostanie smakołyk za poze;)),bieganie typu ringowe dobrze idzie;)w tę i zpowrotm nawet nawet;)jeszcze pokazywanie ząbków zostało nam do nauczenia...ale przed treningiem "wystawowym: trzeba ją lekko zmeczyć bo inaczej strasznie ciągnie...:roll: na zawołanie przychodzi ale jak zobaczy kota/innego psa/jakiegoś człowieka to niestety jest głucha żadne komendy na nią nie działają...chyba że mam przy sobie jakiś smakołyk chociaż i ta metoda nie raz zawiodła ale na szczeście ja ją jak narazie tylko spuszczam na pobliskim stadionie;). efra-husky napisał(a): Co do zgłoszeń chętnie ci Kalinko pomogę. Chyba uda nam się na zlocie spotkać więc w razie jakichkolwiek pytań wal śmiało ;-) :p Ma się rozumieć że Efre zabierasz na zlocik?. edit: acha moglibyście napisać mi co oznaczają skróty... Dzięki za pomoc;). Quote
puli Posted July 31, 2006 Posted July 31, 2006 Kalina - dobrze byłoby,gdybyście poszły np.do HITT-DOGA na choć jedną lekcję "wystawową".Trener widząc was z boku może skorygować ewentualne błędy,bo zauważy to,czego Ty nie widzisz.Podpowie jak biec,żeby pies się lepiej prezentował (lepiej więcej drobnych kroków niż mniej długich),jak sprytnie ustawiać psa itp.Poza tym przydałoby sie,zeby taka lekcja odbyła sie w towarzystwie innych psów,zeby warunki były "wystawowe".Jako debiutantka wystawowa byłam tam na jednej lekcji instruktażowej,dowiedziałam sie co i jak,trenowalismy na spacerach a potem poszliśmy jeszcze raz na lekcję wspólną z innymi psami.Koszt niewieli a pozytek duży. Quote
kalina. Posted August 3, 2006 Author Posted August 3, 2006 a może mi ktoś napisać te "wystawowe"skróty np bob itp... Quote
kalina. Posted October 25, 2006 Author Posted October 25, 2006 hej sory że znowu wracam do tematu:oops: ale na czym polega młody prezenter(szukałam w necie ale jakos nie znalałam tego co "dokładnie" chciałam wiedzieć)i prosze jeszcze o napisanie mi co oznaczają te wszystkie"wystawowe"skróty typu bog bis itp :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: +proźba o przeniesienie na dział wystawy Quote
zakla Posted October 25, 2006 Posted October 25, 2006 BOG- best of group- zwyciezca grupy BOS- best of sex- najlepszy pies(NPwR)/suka w rasie(NSwR) BIS- best in show- zwyciezca wystawy cac/cwc- wniosek na championa krajowego cacib- wniosek na interchampiona cos jeszcze? Mam nadzieje, ze nic nie zamotalam:lol: A jezeli chodzi o jh, to idea konkursu polega na tym, aby wybrac niepelnoletnie osoby, ktore jak najlepiej prezentuja psy:razz: Na wysawach masz caly watek junior handlingu (mlodego prezentera). Quote
kalina. Posted October 25, 2006 Author Posted October 25, 2006 aaa to na tym polega młody prezenter:p a co do metrycziki to musze ja w ogóle zanieśc i "zarejestrować" w związku kynologicznym żeby móc jechać na wystawe(w kl szczęnięta)bo mam mały mętlik:roll: . zakla dzięki:Rose: Quote
SuperGosia Posted October 25, 2006 Posted October 25, 2006 http://www.test.zkwp.pl/index.php?n=reg&r=1 Tu masz regulamin MP (przedostatni dokument) ;) Quote
Recommended Posts