Jump to content
Dogomania

Wyniki z zagranicy (prosimy zakladac oddzielne tematy)!

Recommended Posts

Posted

[quote name='NigdyNigdy']By the way, Ewo....
W sumie to i Wam gratulujemy res. CACIB'a, który de facto zostanie CACIB'em :lol:[/quote]

no widzisz nawet sie na tym nie zastanawilam :) fajna wiadomosc :)
postram sie to sprawdzic jak najszybciej :)

• Replies 1.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Nitor-Nivalis']no widzisz nawet sie na tym nie zastanawilam :) fajna wiadomosc :)
postram sie to sprawdzic jak najszybciej :)[/quote]

Sprawdź sprawdź- może to właśnie Wasz zagraniczny CACIB.
Żadnym nie gardź, każdy sie przydaje- wszystkie są fajne :lol:

P.S. Jeśli wierzyć informacjom podanym na stronie pp. de Ridder, to jednak jest Interchampionem ;)

Posted

Szkoda, ze nikt tak nie dyskutuje z sedziami, jak wybieraja psy najmocniejsze ze stawki i najbardziej puchate, pomijajac proporcje i katowania, tak wazne u psow uzytkowych :eviltong: Dla mnie sa to tak samo beznadziejne przypadki, jak ten ze zbyt twardym wlosem, bo przez nie powoli dochodzimy do etapu, ze niektore nasze SH niewiele roznia sie gruboscia kosci od malamutow :] W Katowicach sedzia wprost i glosno powiedzial do wystawcow, ze bedzie premiowal psy mocnej budowy, i choc wzorzec jednoznacznie sie do tego odnosi, to jakos nikt z nim nie dyskutowal :eviltong:

Posted

[quote name='ReiMar']Szkoda, ze nikt tak nie dyskutuje z sedziami, jak wybieraja psy najmocniejsze ze stawki i najbardziej puchate, pomijajac proporcje i katowania, tak wazne u psow uzytkowych :eviltong: Dla mnie sa to tak samo beznadziejne przypadki, jak ten ze zbyt twardym wlosem, bo przez nie powoli dochodzimy do etapu, ze niektore nasze SH niewiele roznia sie gruboscia kosci od malamutow :] W Katowicach sedzia wprost i glosno powiedzial do wystawcow, ze bedzie premiowal psy mocnej budowy, i choc wzorzec jednoznacznie sie do tego odnosi, to jakos nikt z nim nie dyskutowal :eviltong:[/quote]

Mnie sie nie zdarza dyskutowc z sedziami za duzo sie juz naogladalam najrozniejszych i najdziwniejszych wyborow. W berlinie nie pytalam o swojego psa a o cala rase ktora ocenial.
Jesli chodzi o Katowice to zwazajac na psy ktore znalazly sie w porownaniu o rase czy tez psy ktore weszly o Cacib - nie zgodze sie z tym co napisalas, wygraly dore psy i mysle ze nie tego sedzia szukal - ale ja widzialam tylko ocene psow.

Posted

[quote name='ReiMar']W Katowicach sedzia wprost i glosno powiedzial do wystawcow, ze bedzie premiowal psy mocnej budowy, i choc wzorzec jednoznacznie sie do tego odnosi, to jakos nikt z nim nie dyskutowal :eviltong:[/quote]
Skoro sędzia tak powiedział, to chyba nie widział innych polskich husky, bo te, które wygrały wcale nie były brubokościste :crazyeye:. Znam zdecydowanie mocniejsze husky w Polsce :p. Aż strach pomyśleć do jakich psów facet jest przyzwyczajony (bo widocznie to jakieś cienkie chudzielce ;)).

Posted

[quote name='Nitor-Nivalis']nie zgodze sie z tym co napisalas[/quote]

Ale z czym sie nie zgodzisz, bo nie rozumiem... Przeciez ja nie mowie nic na temat psow, ktore wygraly, bo zycie mi mile i nie zamierzam publicznie wypowiadac sie na takie tematy :] po prostu przytaczam to [B]CO POWIEDZIAL SEDZIA[/B], bo moim zdaniem odzwierciedla to jego znajomosc wzorca.

Posted

[quote name='ReiMar']po prostu przytaczam to [B]CO POWIEDZIAL SEDZIA[/B], bo moim zdaniem odzwierciedla to jego znajomosc wzorca.[/quote]

Jesli tak nawet powiedzial to bynajmniej sie tego nie trzymal - bo zaden z trzech psow ktore znalazly sie na BOB jak napisala Cyraneczka nie byl grubokosciste ;)

Posted

[quote name='Cyraneczka']Skoro sędzia tak powiedział, to chyba nie widział innych polskich husky, bo te, które wygrały wcale nie były brubokościste :crazyeye:. Znam zdecydowanie mocniejsze husky w Polsce :p. Aż strach pomyśleć do jakich psów facet jest przyzwyczajony (bo widocznie to jakieś cienkie chudzielce ;)).[/quote]

Bo sedzia w Katowicach gadal jedno.. a robil co innego. Skoro mowi ze wybiera psy mocne i z najlepszych ruchem, a zaraz pozostaje same takie ktore do tego opisu nie pasują... to kurde o co chodzi:evil_lol: Chyba on sam nie wiedzial do konca co ma robic;) Ale było miło.. prawda??:)))

Posted

[quote name='Nitor-Nivalis']Ja sedzią nie dyskutowala spytalam go jedynie czym kierowal sie podczas oceny naszej rasy - po czym uslyszalam - "sedziowalem w kanadzie i tam hodowczyni husky powiedziala mi ze najwazniejsze w rasie jest miękkie wlos i tego wlasnie dzisiaj szukalem"
reszte sobie podarowalam zaproponowalam jedynie przeczytanie standardu po raz kolejny.
[/quote]

[COLOR=Navy]Chchiałam zaproponowac, aby na następnej wystawie gdzie będzie Siberia, podejść i dotknąć jej włosa!!!

A twojego zachowania Ewo nie będe komentować, bo z innych zrodeł wiem,że wygladało to wszystko inaczej :lol:
[/COLOR]

Posted

[quote name='flashka-g']Bo sedzia w Katowicach gadal jedno.. a robil co innego. Skoro mowi ze wybiera psy mocne i z najlepszych ruchem, a zaraz pozostaje same takie ktore do tego opisu nie pasują... to kurde o co chodzi:evil_lol: Chyba on sam nie wiedzial do konca co ma robic;) Ale było miło.. prawda??:)))[/quote]
A jeśli chodzi o ruch to sie zgadzam w 100%. Bo uważam, ze szara Queenie ma ruch rewelacyjny, a i Paco, jak na swoją krótkość i słabe kąty też biega bardzo lekko i wydajnie ;). Wogóle ten miot po Regularze był robiony między innymi pod kątem ruchu i udał się bardzo jeśli o to chodzi. Wiec jeśli sędzia zwracał na to uwagę, to nie dziwne, ze wszystkie psiaki z mojego miotu Q powygrywały :)

Posted

z moich obserwacji sędzia w Katowicach zmieniał swój typ w miarę oceny kolejnych klas :roll: ,przy psach był najbardziej chaotyczny, u suczczek już rczej wiedził czego szuka,tylko Viki na lokacie w championach nie pasowała (nie biegała i zdecydowanie mocniejsza niż Queenik)
wolę gdy sędzia jest bardziej zdecydowany i konsekwentny w wyborach:lol:

Posted

[quote name='SYLWIA:)']z moich obserwacji sędzia w Katowicach zmieniał swój typ w miarę oceny kolejnych klas :roll: ,przy psach był najbardziej chaotyczny, u suczczek już rczej wiedził czego szuka,tylko Viki na lokacie w championach nie pasowała (nie biegała i zdecydowanie mocniejsza niż Queenik)
wolę gdy sędzia jest bardziej zdecydowany i konsekwentny w wyborach:lol:[/quote]

no przy psach, to nawet tlumaczyl sie.. ze woli srebrne niz rude, dlatego wygrywa srebrne. Bo mu sie nie podoba rudy kolor.:roll: Trohce głupie tlumaczenie.

No ale jak tak lubi to niech wybiera, po co wogole dyskutowac. Jak uwazam ze sie nie zna to wiecej do niego nie jade i tyle. A najlepiej to tylko jedzzic po sedziach co promuja tylko mojego psa.. no bo po co sobie psuc humor jakas baba czy facetem co jak uwazam nawet w wzorzec nie spojrzeli? Przeciez to nie logiczne zeby placic za to i jeszcze sie denerwowac jakimś człekiem;)

Posted

[quote name='flashka-g']
No ale jak tak lubi to niech wybiera, po co wogole dyskutowac. Jak uwazam ze sie nie zna to wiecej do niego nie jade i tyle. A najlepiej to tylko jedzzic po sedziach co promuja tylko mojego psa.. no bo po co sobie psuc humor jakas baba czy facetem co jak uwazam nawet w wzorzec nie spojrzeli? Przeciez to nie logiczne zeby placic za to i jeszcze sie denerwowac jakimś człekiem;)[/quote]

Może to i dobre takie rozumowanie :razz:. Wtedy na wystawach byłoby po kilka a nie kilkadziesiąt psów, jakby każdy wybierał sobie sędziego, który preferuje jego psy :evil_lol:. Tylko, że sędziowie często mało konsekwentni są. No i gorzej by było, jakby na jednej wystawie pojawili się wystawcy z nadzieją, że to właśnie oni wygrają (bo teoretycznie sędzia ich preferuje), ale by ich było kilku... no i sędzia musiałby któregoś skrzywdzić :placz:.

Posted

[quote name='USH'][COLOR=navy]Chchiałam zaproponowac, aby na następnej wystawie gdzie będzie Siberia, podejść i dotknąć jej włosa!!! [/COLOR]

[COLOR=navy]A twojego zachowania Ewo nie będe komentować, bo z innych zrodeł wiem,że wygladało to wszystko inaczej :lol:[/COLOR]
[/quote]

Agnieszko droga czy jaa napisalam co kolwiek o Syberii ????
Pogratulowalam wlascicielce osobiscie. Uwazam ze wygrala zasluzenie.
NIe bylo cie na wystawie wiec mysle ze o reszcie nie powinnas sie wypowiadac ....

Posted

[quote name='Nitor-Nivalis']Agnieszko droga czy jaa napisalam co kolwiek o Syberii ????
Pogratulowalam wlascicielce osobiscie. Uwazam ze wygrala zasluzenie.
NIe bylo cie na wystawie wiec mysle ze o reszcie nie powinnas sie wypowiadac ....[/quote]

czasami nie trzeba byc na wystawie osobiscie zeby wszytsko widziec. Obecnie a takie technologie ktore pozwalaja na zapis przebiegu roznych uroczystosci w roznych czesciach świata.

Posted

[quote name='Cyraneczka']Może to i dobre takie rozumowanie :razz:. Wtedy na wystawach byłoby po kilka a nie kilkadziesiąt psów, jakby każdy wybierał sobie sędziego, który preferuje jego psy :evil_lol:. Tylko, że sędziowie często mało konsekwentni są. No i gorzej by było, jakby na jednej wystawie pojawili się wystawcy z nadzieją, że to właśnie oni wygrają (bo teoretycznie sędzia ich preferuje), ale by ich było kilku... no i sędzia musiałby któregoś skrzywdzić :placz:.[/quote]
rozwiązanie idealne : mieć psy w różnych typach i wystawiać z nadzieją że któryś się spodoba;)
Przecież to tylko zabawa:loveu:

Posted

I znów spory niepotrzebne :-( .Jak świat światem nigdy nie było tak aby każdy mógł być zadowolony. Jak ktoś wygra to musi być też ktoś ,kto przegra . A tym drugim wcale się nie dziwię ,że są zawiedzeni. Sama byłam nie raz na drugiej lokacie, choć zdecydowanie wolałabym być o oczko wyżej. Nie zawsze też z werdyktem się zgadzałam ale musiałam się z tym pogodzić .

Jeśli chodzi o wystawę w Berlinie wydaje mi się ,że była to wystawa jak każda inna . Miała plusy i minusy. U nas też tak jest . A że wolimy swojskie klimaty to wydaje nam się ,że u nas jest najlepiej:lol:.

Jeśli chodzi o dyskusję Ewy z sędzią to tylko chwała jej za to .Tylko ona miała odwagę zapytać sędziego czym kierował się w wyborze psów. I to dzięki Niej wiemy ,że sędzia lubi miękki włos u husky :razz:.

Posted

[quote name='Cyraneczka']A jeśli chodzi o ruch to sie zgadzam w 100%. Bo uważam, ze szara Queenie ma ruch rewelacyjny, a i Paco, jak na swoją krótkość i słabe kąty też biega bardzo lekko i wydajnie ;). Wogóle ten miot po Regularze był robiony między innymi pod kątem ruchu i udał się bardzo jeśli o to chodzi. Wiec jeśli sędzia zwracał na to uwagę, to nie dziwne, ze wszystkie psiaki z mojego miotu Q powygrywały :)[/quote]

Żaneta ,a kto powiedział że pies gorzej kątowany musi sie gorzej ruszać?:cool3:
Osobiście widziałam wiele psów słabo kątowanych ,nie tylko husky, które ruszały sie lepiej niż te dobrze kątowane.;)

Posted

[quote name='jolka11']I znów spory niepotrzebne :-( .Jak świat światem nigdy nie było tak aby każdy mógł być zadowolony. Jak ktoś wygra to musi być też ktoś ,kto przegra . A tym drugim wcale się nie dziwię ,że są zawiedzeni. Sama byłam nie raz na drugiej lokacie, choć zdecydowanie wolałabym być o oczko wyżej. Nie zawsze też z werdyktem się zgadzałam ale musiałam się z tym pogodzić .

Jeśli chodzi o wystawę w Berlinie wydaje mi się ,że była to wystawa jak każda inna . Miała plusy i minusy. U nas też tak jest . A że wolimy swojskie klimaty to wydaje nam się ,że u nas jest najlepiej:lol:.

Jeśli chodzi o dyskusję Ewy z sędzią to tylko chwała jej za to .Tylko ona miała odwagę zapytać sędziego czym kierował się w wyborze psów. I to dzięki Niej wiemy ,że sędzia lubi miękki włos u husky :razz:.[/quote]

Zgadzam się częściowo z Tobą Jolu;)
Ale czy czuliśmy się lepiej ,po tym jak Ewa dowiedziała sie na co zwracał uwagę sędzia?
Z wielu wystaw wraca się, nie wiedząc dlaczego sędzia postawił na lokatach te ,czy inne psy. Sędzia nie musi tłumaczyć sie ze swojego wyboru, bo to jest JEGO wybór.Jeśli nam on nie odpowiada nie musimy więcej jeździć do tego sędziego.
Zawsze jest tak że wygrany bardziej sie cieszy a przegrany mniej.
A wystawy ,powinny uczyć również, jak z godnością wygrywać i przegrywać:cool3:

Posted

[quote name='Bajon']Zgadzam się częściowo z Tobą Jolu;)
Ale czy czuliśmy się lepiej ,po tym jak Ewa dowiedziała sie na co zwracał uwagę sędzia?
Z wielu wystaw wraca się, nie wiedząc dlaczego sędzia postawił na lokatach te ,czy inne psy. Sędzia nie musi tłumaczyć sie ze swojego wyboru, bo to jest JEGO wybór.Jeśli nam on nie odpowiada nie musimy więcej jeździć do tego sędziego.
Zawsze jest tak że wygrany bardziej sie cieszy a przegrany mniej.
A wystawy ,powinny uczyć również, jak z godnością wygrywać i przegrywać:cool3:[/quote]

Przede wszytskim nie moznaa bylo nazwac tego dyskusja a pytaniem o to czym sie kierowal dla mnie jest to istotne - jesli mam czas a sedzia wyraza chec by mi o tym powiedziec to nie widze w tym nic zlego - zawsze sie mozna czegos nauczyc - nie uwazasz ?
Jak wygladala moja "dyskusja" wiem tylko ja - bo tylko ja z sedzia rozmawialam a ze byla to przyjemna i mila rozmowa nikt w okolicy nie mogl jej nawet uslyszec dlatego po raz kolejny napisze ze byla to przemila wymian pogladow.
Czy to cos dalo - mysle ze tak ja przynejmniej wiem ze juz do niego wiecej nie pojade, gdybym nie wiedziala czym sie kierowal byc moze pokusilabym sie o wyjazd z innym psem w tym wypadku z zadnym sie do niego nie wybiore.
Po raz kolejny moge powtorzyc ze absolutnie nie czujemy sie przegrani - a wrecz wygrani - zawsze moglo byc gorzej ;) i zawsze nalezy sie cieszyc :) takie jest moje zdanie.
Dluzsza dyskusje miala z jedym z organizatorow wystawy z ktorym spedzialm pod tablica z wynikami pewnie z 30 minut by dowiedziec sie co oznaczaja te wszytskie ichniejsze super literki w tytulach, dyskusja ta byla bardzo mila i pouczajaca. :)

Posted

Widzę, że znów się miło zrobiło :cool1:

[quote name='Bajon']Z wielu wystaw wraca się, nie wiedząc dlaczego sędzia postawił na lokatach te ,czy inne psy. Sędzia nie musi tłumaczyć sie ze swojego wyboru, bo to jest JEGO wybór.[/quote]

Powiem Ci Magdo, że nie do końca masz rację.
Sędzia jest EKSPERTEM, który owszem, powinien mieć swoje preferencje, ale ZAWSZE powinine trzymać się wzorca.
I to, że nie pytamy sędziów, czym się kierowali to nie znaczy, że robimy dobrze.
Osobiście, kiedy widzę, że sędzia zachowuje się, jak dziecko we mgle, to nawet nie próbuję się dowiedzieć, bo czuję, że takie pytanie tylko go zakłopocze i zacznie wymyślać dziwolągi jak te, które dane nam było już nie raz słyszeć.

Niemniej jednak, jeśli sędzia wydaje mi się sensowny, ale nie rozumiem niektórych wyborów to chętnie podchodzę, po ocenie i poprostu pytam dlaczego ten, a nie tamten. Czasem usłyszę coś durnego, ale czasem można się czegoś ciekawego dowiedzieć i nauczyć.
Uważam, że sędziowie powinni mieć świadomość, że nierzadko oceniają psy ludzi, którzy w danej rasie mają zdecydowanie więcej do powiedzenia niż oni sami- jeśli nie czują się na siłach, to niech po prostu nie przyjmują propozycji sędziowań na daną rasę.

I myślę, że warto się czasem werdyktem zainteresować- sama kiedyś "ugrałam" dla swojego psa CWC (jakoś tak w roku 1997).
Pies wygrał klasę, ale nie dostał CWC mimo, że wiem, iż był tego wart. Podeszłam do asystentki, żeby się upewnić, czy na pewno CWC nie zostało nam przyznane- potwierdziła, że nie, kreśląc kartę.
Ponieważ mnie to bardzo zaintrygowało, poczekałam do końca oceny na danym ringu i zapytałam sędziego o jego ocenę- zapytał "a P1 ma?".
Miał, jak wół. Sędzia poprosił o przyprowadzenie psa, sprawdził, okazało się, że po prostu P1 mu umknęło. Przeprosił, CWC przyznał, ale....
Już było po ocenie całej rasy, więc o rasę nawet nie mieliśmy szans powalczyć.
Warto czasem się spytać- unikniemy w ten sposób różnych dziwnych, czasem chorych wizji typu "sędziował po znajomości", "sędzia woli rude" itp.:cool1:

[quote name='Bajon']Jeśli nam on nie odpowiada nie musimy więcej jeździć do tego sędziego.[/quote]

Zgadza się.
Co nie zmienia faktu, że skoro już wydaliśmy pieniądze na danego sędziego i przyjechaliśmy do niego do oceny, to mamy prawo oczekiwać, że chociaż nie będzie plótł bzdur (co dodatkowo razi, kiedy robi co innego, niż mówi- wtedy to już wogóle porażka)
Sama mam swoją "czarną listę" sędziów (na razie dość krótką), do których nie jeżdżę, choćbyśmy byli sami w rasie- powody różne :cool3:

[quote name='Bajon']Zawsze jest tak że wygrany bardziej sie cieszy a przegrany mniej.
A wystawy ,powinny uczyć również, jak z godnością wygrywać i przegrywać[/quote]

Tak, tylko wszystko powinno mieć ręce i nogi, czyli jakąś logikę, ciąg przyczynowo-skutkowy.
Osobiście pamiętam, że ocena Guido Schaffer'a i przyznana przez niego Bursztynowi druga lokata w Świerklańcu, sprawiła mi o wiele więcej radości niż niejedna WYGRANA u niektórych sędziów, od których z dala czuć było amatorszczyzną :roll:
I bynajmniej nie dlatego, że pies, który wtedy wygrał wydawał mi się lepszy, bo mi się NIE wydawał. ;)
Może to po prostu zależy od tego, kto czego oczekuje od wystaw....

Posted

[quote name='Bajon']Zgadzam się częściowo z Tobą Jolu;)
Ale czy czuliśmy się lepiej ,po tym jak Ewa dowiedziała sie na co zwracał uwagę sędzia?[/quote]

Nie o to chodzi czy czułam się lepiej czy gorzej , ale wiedziałam -dlaczego?
A ja zawsze lubię wiedzieć dlaczego ,po co ...?

[quote name='Bajon'] Z wielu wystaw wraca się, nie wiedząc dlaczego sędzia postawił na lokatach te ,czy inne psy. Sędzia nie musi tłumaczyć sie ze swojego wyboru, bo to jest JEGO wybór.[/quote]

Tłumaczyć wcale się nie musi ,ale miło jest jak po przyznaniu konkretnych lokat ,wyjaśni dlaczego tak a nie inaczej. Szkoda ,że zdarza się to bardzo rzadko:roll:

Posted

[QUOTE][quote name='jolka11']Nie o to chodzi czy czułam się lepiej czy gorzej , ale wiedziałam -dlaczego?
A ja zawsze lubię wiedzieć dlaczego ,po co ...?[/QUOTE]

Ja chyba czasem wolałabym nie wiedzieć:shake:
To nie jest przyjemnie dowiedzieć się, że jechało się kupę kilometrów do sędziego, który nie ma specjalnego pojęcia o rasie,a potem widzieć jaki foruje psa ze swojego regionu.

Tłumaczyć wcale się nie musi ,ale miło jest jak po przyznaniu konkretnych lokat ,wyjaśni dlaczego tak a nie inaczej. Szkoda ,że zdarza się to bardzo rzadko:roll:[/quote]

Z tym się akurat zgadzam,fajnie jest ,jak sędzia uzasadnia głośno swój werdykt.Nie ma wtedy niedomówień,spekulacji.Każdy ,nie tylko wystawca, ale i widz,ma szansę usłyszeć co zadecydowało o wygranej.
Masz racje Jolu , szkoda, że zdarza sie to rzadko:sad:

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...