Jump to content
Dogomania

KTO MIAŁ LUB MA PSA CHOREGO NA NERKI ?

Recommended Posts

Posted

[quote name='malawaszka']

ja cały czas zastanawiam sięjeszcze nad TROVETEM - wetka mi nie potrafiłą powiedzieć czy może mi go polecić bo nie ma z nim doświadczenia i nie wie jakie są efekty - no i ja sama jużnie wiem co robić, bo może tego troveta Bolo by jadł bez dosmaczania?[/quote]

Moge dac Bolusiowi troche na sprobowanie, moze mu posmakuje :)

Posted

[quote name='matrioszka2']Mam psa po babeszjozie.
Kłopt z nerkami.
W tej chwili wyniki (wszelkie) są wzorcowe, ale [B]poziom mocznika[/B] tylko [B]3,80.[/B]Kreatynina - 1.
Zupełnie zgłupiałam, bo wiem, że za wysoki jest szkodliwy, ale za niski ?
Co to oznacza ? Bardzo proszę , kto wie, niech mi odpowie.[/quote]
[B]matrioszka[/B]
Z tego co mi wiadomo (ale może się mylę) spadek mocznika poniżej normy nie jest oznaką choroby.

Posted

Matrioszka, ja też dokładnie nie wiem jak jest z tym mocznikiem.
Ale mój drugi pies, który jest zupełnie zdrowy, też ma mocznik poniżej normy i mój weterynarz powiedział, że wszystko jest ok. Chociaż ja jak zobaczyłam te wyniki, to się wystraszyłam, że drugi pies też ma cos z nerkami. Na szczęście nerki ma zdrowe :-).
Jedynie co, to te badania robione były po lekkim zapaleniu pęcherza i ph w moczu było troche zasadowe, więc może to miało jakiś związek. Sama nie wiem.

Posted

[B]matrioszka[/B]

Poszperałam troszkę w necie. I wprawdzie dotyczy to ludzi, ale jakieś przełożenie na psy też pewnie ma. :hmmmm:

[quote] Mocznik (jako azot mocznika, BUN)
Norma dla mocznika: 2,5-6,4 mmol/l (15-39 mg/dl)
Norma dla azotu mocznika: 7-18 mg/dl
Spadek stężenia nie ma znaczenia klinicznego.[/quote]
pobrane z [url]http://www.resmedica.pl/zdart10986.html[/url]

Ale gdzie indziej piszą:
[quote] Mocznik
Norma
10-50 mg/dl (1.7-8.3 mmol/l)
Spadek
Obniżenie stężenia mocznika można zaobserwować w przypadku:
diety niskobiałkowej
ciąży
niemowlęctwie
akromegalii
zespołach złego wchłaniania
chorobach wątroby[/quote] pobrane z [url]http://zdrowie.medicentrum.pl/ed/0/do/examinations/blood/?f=kr6[/url]

A nie pytałaś swojego weta? Co on na te wyniki?

PS. U nas bardzo źle....:-(

Posted

ehh Kasieńko :calus:

a ja mam pytanie - czy wiecie jak długo można trzymać otwartą puszkę renala? kupiłam Bolusiowi bo już nic nie jadł i chciałabym mu ją mieszać z renalem suchym, ale ie wiem jak długo mogę ją trzymać w lodówce? z puszką Boluś pięknie wsuwa michę, a co zostawi to wyjada nawet Luna :-o ale nie dam rady karmić go samymi puszkami niestety :shake: 10 zł sztuka to strasznie drogo - skąd taka cena???? :crazyeye:

Posted

Malawaszk@, ja kupuję w internetowym sklepiku puszki po 8,50 za sztukę.
Dostawa gratis powyżej zamówienia na 99 zł.Przy stałych zakupach masz jeszcze dodatkowo upust.
Adres netowy mogę podać na priv, bo chyba tak ogólnie nie wolno.

Posted

[B]Jagoda[/B]
To bardzo dobra cena. Ja kupuję za 9.5. Też przez sklep internetowy. Dostawa na obszarze Wawy gratis.

[B]Waszeczko[/B]
Ja rozdzielałam puchę na dwa razy i przechowywałam w lodówce.

....

Gaja nie je już 8 dzień.
Początkowo coś jeszcze skubnęła, troszkę karmy. Wczoraj zjadła jedną parówkę. Wiem nie wolno jej... ale...
Słabnie w oczach...
:-(

Posted

Jagoda - proszę o ten adres stronki na pw

Katerinas - jesteśmy z Tobą :calus:

na szczęście Boluś je puszki - trochę pluje suchym i wyjada samą puszkę, ale costam zawsze połknie, odkąd je kupiłam znowu częściej pzychodzi do kuchni posępić, bo wczesniej nie miał nawet ochoty wstawać do miski :shake:

Posted

Jagoda - wielkie dzięki za link :multi: zamówie puszki i suchy Trovet - bardzo fajny ten sklep - w ofercie mają trovet RID droższy o 30 zł niż w innym sklepie, ale w regulaminie mają, że "[B][FONT=Tahoma][SIZE=1][COLOR=#595e5f]Jeli wskażesz sklep oferujšcy ten sam towar po niższej cenie (wliczajšc koszt dostawy), my sprzedamy Ci 2% taniej niż wskazany sklep"[FONT=Verdana][SIZE=2] [/SIZE][/FONT][/COLOR][/SIZE][/FONT][/B]
[COLOR=#595e5f][COLOR=black]Napisałam wiec maila, że znalazłam taki tańszy i jaka jest ich propozycja :razz: no i kupuję Trovet RID za 146 zł za 10 kg[/COLOR] :multi: [COLOR=black]mam nadzieję, że ten trovet to dobry wybór[/COLOR] :oops: [/COLOR]

Posted

Katerinas, cały czas myśle o Gajce i trzymam za was kciuki.
Może zrób wyjątek i odstęstwo od diety. Taki wyjątek może dobrze wpłynac na jej samopoczucie. Nam tak wet doradzał, jak Raptus nie chciał jeść.

Posted

cieszę się, ze mogłam pomóc:multi:
Daj znać jak ta karma , czy okaże się zjadliwa czy nie.
No i na forum tej stronki znajdziesz wiele ciekawych problemów i spotkasz kilka osób stąd:cool3:

Posted

[B]Katerinas[/B] trzymam mocno kciuki za [B]Gajkę[/B] i mocno Wam kibicuję. Ja myślę, że dieta dieta ale w momencie kiedy sunia nic nie je od 8 dni, to można jej trochę pofolgować.
[B]Jagoda[/B] czy ja też mogłabym prosić o linka do tej strony na prive? Myślałam, że kupując Troveta za 150 zł to super cena, ale widzę że można taniej ;) Będę wdzięczna

Posted

Katerinas, trzymam za Was kciuki. Musi być dobrze.
Może rzeczywiście spróbuj jej dać coś co lubi, bo w końcu musi coś jeść, żeby mieć siłę.
Albo może spróbuj ją karmić jakąś papką? Ja miksowałam puszki renala z odrobiną siemienia lnianego, do takiej konsystencji, żeby przechodziło przez sztrzykawkę. Weterynarz zalecił nam tak ją karmić co około 2 godziny, więc ją karmiliśmy nawet w nocy, bo i tak sporą część wymiotowała. A nie miała już siły nawet wstawać.
Aha, jadła wtedy tez hillsa, ale nie pamiętam jakiego, chyba a/d bo on ma taką konsystencje, że nie trzeba go mielić, ale wychodzi znacznie drożej za małą puszeczkę.

Malawaszka, a co do renala i troveta, to sądzę, że zamawiamy w tym samym sklepie internetowym :lol: . Jak na razie nie znalazłam nigdzie taniej.

Aha Pigwunia teraz tak uwielbia Royalka, że jak kiedyś jak już prawie nic nie jadła ważyła 13,5 kg, to teraz waży...20kg i ciagle chodzi głodna...:loveu:

Posted

wszystko zależy od jego stanu ogólnego , wieku i badań krwi, psy czasem długo żyją, ale powinny byc na ścisłej dieci, mozna też podawac ipakitine

Posted

kurcze Boluś wypina się na puszki renala też :placz: to co ja mam mu dawać??? Luna ślini się na te puszki i tylko czycha aż Bolo zostawi i ona już pędzluje a jego miska zawsze była dla niej fuuujjj :shake: a teraz nawet ipakityna jej nie przeszkadza (mam nadzieję, że jak zjadła trochę ipakityny to jej nic nie będzie?) a Bolo bez ipakityny puszki też nie chce - zjadł trochę jak dawałam mu z ręki i chwaliłam za każdy kąsek i głaskałam, a sam to niemal z odruchem wymiotnym wycofuje się i ucieka od miski :placz: Ogólnie nie czuje się źle - dużo śpi, ale on staruszek więc ma prawo... we wtorek robimy znowu badania - może trzeba coś zmienić w leczeniu - nie wiem już :shake:

Katerinas co u Was? Jak się Gajunia trzyma??? :calus:

Posted

Gaja odeszła w piątek...:-(
Przepraszam... nie będę powtarzać tego samego co opisałam w moim wątku o psiakach...
[url]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=2612913#post2612913[/url]