mamanabank Posted March 2, 2011 Posted March 2, 2011 [quote name='klaki91']Z tego co widzę obserwując wątki na dogo nawet psie ideały długo czekają na dom. A co dopiero pies dla osoby doświadczonej...[/QUOTE] To jest możliwe (kilka jużaków znalazło już wspaniałe domy, wystarczy kliknąć w mój banerek z jużakami), nie poddawajmy się. Trzeba ogłaszać Kenta, może znajdzie się ktoś, kto zechce podjąć pracę z nim... Quote
LidkaWejman Posted March 2, 2011 Posted March 2, 2011 Wątki zbiorcze nie cieszą się powodzeniem u tych, którzy szukają konkretnych psiaków( wiem z rozmów z ,,normalnymi" ludźmi, nie psiarzami,ale takimi coby jednego pieska....). Co do hodowców jużaków,pewnie,że trzeba zapytać to wysłanie jednego zbiorczego maila,a zawsze jest jakiś cień szansy. Jak macie jakieś przylepy to porozsyłać je do gospodarstw agroturystycznych. Kent się na razie do takich nie nadaję...Ja to go widzę w gospodarstwie, gdzieś na wsi, gdzie po polach mógłby polatać, ale u ludzi takich o świadomości innej niż typowa polska wieś( beczka zamiast budy i pomyje do garnka co drugi dzień +łańcuch dwumetrowy poskręcany.....)...Chociaż gdzieś słyszałam o rolniku, który szukał domu dla suczki doga niemieckiego, nie pamiętam dlaczego nie mógł jej mieć,ale wolontariuszom, którzy ją brali mówił,że na łańcuch na zmarnowanie jej nie da i że na zimę to trza nie jeden a 3 snopki słomy do budy dać...Pies jadł jedzenie domowe i zdrowy był, a wiadomo jakie te kolosy delikatne...więc myślę,że coś się powolutku zmienia w sposobie myślenia. Chłopu się pewnie w głowie nie mieściło,że dog na kanapie pod kołderką, ale świadomość, że łańcuch zły to już naprawdę krok milowy... A wracając do Kenta to wymagania co do domku duże, bo dzieci z nim nie widzę...Sama mam mastifa pirenejskiego, wzięliśmy szczeniaczka,ale szczeniaczek jak miał pół roku to mojego syna chciał zdominować i mój wtedy czterolatek myślał ,że to fajna zabawa jak Ammar go przewracał na śniegu i ciągnął za kapocę po parę metrów...Dziś pies dorosły, syn już prawie sześciolatek, więc kumple najlepsi,ale dużo pracy nas kosztowało,żeby wyrósł na ciapciaka,a nie agresora....( no może trochę przesadziliśmy,bo nasz pies bał się ostatnio metrowego bałwana i nie wchodził na trawnik, dopóki ten nie stopniał....ale to,że mamy wyrośniętego pluszaka do miziania to już w okolicy wszyscy wiedzą,bo On jest teraz przyjacielem wszystkich wszystkich wita radosnym merdaniem nasz pies stróżujący w zamyśle, stał się maskotką ulicy... Po roku pracy z Kentem też mogłoby tak być,ale warunek - żadnych innych zwierząt no i zawsze ograniczone zaufanie, bo nie wiadomo kiedy będzie miał przebłysk z przeszłości,a jak obudzą się w nim demony przeszłości to może agresja wybuchnąć...Wiem z doświadczenia,że takie akcje aktywują się z pozoru niewinnych sytuacjach wystarczy impuls i lecą wióry... Quote
LidkaWejman Posted March 2, 2011 Posted March 2, 2011 [quote name='mamanabank']To jest możliwe (kilka jużaków znalazło już wspaniałe domy, wystarczy kliknąć w mój banerek z jużakami), nie poddawajmy się. Trzeba ogłaszać Kenta, może znajdzie się ktoś, kto zechce podjąć pracę z nim...[/QUOTE] Taki Kent to wyzwanie,a mało jest maniaków na tym świecie?? Ja tam wierzę w przeznaczenie ostatnio czytałam o Furiacie ze schroniska, do którego się wszyscy bali podejść. Pewnego dnia przyszedł do schroniska jakiś facet pies na niego z gębą , pan huknął, pies zdurniał na co pan wsadził rękę przez kaltkę ...i jej nie stracił, jak pisały wolotariuszki po czym wszedł ku przerażeniu wszystkich do boksu zapiął psa na smycz i spokojnie wyszli.. Trafił swój na swego....Z Kentem też tak będzie głęboko w to wierzę....Gdybym nie miała Ammara i nie była po silnym wstrząsie( straciłam ciążę i psychicznie jestem nie w najlepszej kondycji, sama wzięłabym Kenta, choćby na dt) Może od szukania dt należałoby zacząć..aby psa wyciszyć popracować z nim.. Quote
klaki91 Posted March 2, 2011 Posted March 2, 2011 Dlatego przydałby się ktoś doświadczony, ktoś kto mógłby zapewnić mu odpowiednią dawkę ruchu i zajęcia. Pies jest bardzo młody, podatny na współpracę, ale jedynie dla kogoś kto ma doświadczenie Quote
luka1 Posted March 4, 2011 Posted March 4, 2011 podniosę z rana [url]http://www.youtube.com/watch?v=c4IpetoV5NY&feature=player_embedded[/url] Quote
Bonsai Posted March 4, 2011 Posted March 4, 2011 Skleiłam tekst do ogłoszeń, czy sądzicie, że tak jest ok? Co dodać, coś odjąć? I pytanie, do kogo namiary, prócz schroniska? Fajnie by było, gdyby ktoś, kto się zna na jużakach mógł odpowiadać na pytania ludzi dotyczące tej rasy, obalił mity, etc... TEKST: Kent to przepiękny mieszaniec jużaka. Ma dwa lata i jest zdrowym psem. Znaleziono go, przywiązanego drutem kolczastym do wielkiej kłody. Obecnie przebywa w schronisku w Kaliszu i czeka na dom, który sprosta wymaganiom jużaka - najlepszego przyjaciela i obrońcy rodziny. Kent potrzebuje spokoju i jasnych zasad, dlatego powinna go adoptować osoba, która potrafi wyznaczyć czytelne dla psa granice, nie używając przy tym przemocy. Wobec obcych osób, w szczególności mężczyzn, jak każdy jużak, Kent jest nieufny i lepiej mu się nie naprzykrzać. W stosunku do osób, do których się już przekonał i które lubi, Kent jest bardzo życzliwy, chce, żeby go dotykano, drapano, głaskano. Duży ogród, solidna buda (ale nie łańcuch!) i możliwość pilnowania terenu byłyby idealne dla Kenta. Solidny wzrost i budowa ciała na pewno mogą odstraszać potencjalnych złodziei, nawet, jeśli Kent nie wykaże agresji. Quote
LidkaWejman Posted March 4, 2011 Posted March 4, 2011 Super :) Może tylko nie pisz o potencjalnych złodziejach, bo go będą chcieli do pilnowania budowy,albo w jakieś inne dziwne miejsce....zamień to słowo innym. Napisz o tym,że w stosunku do mężczyzn początkowo nieufny, przy bliższym poznaniu nieoceniony przyjaciel i stróż. Ale ja się tam nie znam na ogłoszeniach Chodzi mi o ocieplenie tekstu, poza tym ok. Tylko teraz namiary , kto zna kenta na tyle,że można nr tel. podać??? Czy ktoś może mi na maila podesłać Kentowe foteczki? Jak już chyba pisałam nie mogę kopiować fot z netu( super ocher system antywirusowy w kompie)..na [email][email protected][/email] To jak tylko dostanę nr telefonu jeszcze to już jutro Kent będzie na allegro Quote
Bonsai Posted March 5, 2011 Posted March 5, 2011 Tylko też nie chcę przesadzić z ocieplaniem tekstu, by też jakieś ciepłe kluchy się po niego nie zgłosiły. Może tak lepiej: Solidny wzrost i budowa ciała czynią z Kenta wspaniałego stróża rodziny i domu. /co do fotek, prześlę zaraz, a nr telefonu - jeszcze popytam, może jedna wolontariuszka się zgodzi. Dobrze byłoby też umieścić filmiki z Kentem na Allegro. Quote
mamanabank Posted March 5, 2011 Posted March 5, 2011 Bonsai, ja myślę, że nr tel. do Ciebie. Wiesz o Kencie najwięcej. Quote
LidkaWejman Posted March 5, 2011 Posted March 5, 2011 Masz rację, w końcu tekst ma być konkretny- bo i takiego szukamy właściciela. Jużak choćby mix nie ma predyspozycji na pluszaka, choć wygląd jak najbardziej. Co do filmiku to na allegro podam link tutaj, bo za bardzo niewiem jak się ładuje tam filmiki...Czekam na ostateczny tekst,żebym czegoś nie pokręciła....no i fotki i ruszamy:) Wrzucę go do siebie na nk dziś wieczorem...Jak mi się uda to na tablicę ogłoszeń na facebook...:) Quote
Bonsai Posted March 5, 2011 Posted March 5, 2011 Tel do kontaktu: Aneta, tel. 505 344 666 Ona wie o Kencie duuuuuuużo więcej niż ja i na pewno sensownie będzie rozmawiała z domkami. :) Lidka, a zdjęcia na maila nie doszły? Wysyłałam wczoraj w nocy. Quote
LidkaWejman Posted March 6, 2011 Posted March 6, 2011 Dzięki foty doszły, linki do filmików też. Przepraszam,że dziś nie wstawiłam go na allegro,ale miałam gorszy dzień...W niedzielę wieczorem dam radę. Pozdr Quote
Bonsai Posted March 7, 2011 Posted March 7, 2011 Zapraszam na tworzący się wątek ogólny psiaków w Kaliszu: [url]http://www.dogomania.pl/threads/203542[/url] W Kaliszu same piękne psiaki. :) Quote
LidkaWejman Posted March 8, 2011 Posted March 8, 2011 :Przepraszam,że mnie nie było, mam za sobą ciężki czas i czasami mam gorsze dni....Ale już się biorę do roboty i robię allegro:) Bo ja tu użalam się nad sobą, a Kent z każdym dniem starszy... Quote
LidkaWejman Posted March 8, 2011 Posted March 8, 2011 [url]http://allegro.pl/kent-pies-wielkiego-formatu-mlody-juzak-i1499165950.html[/url] [url]http://allegro.pl/odpowiedzialny-wlasciciel-dla-juzaka-od-zaraz-i1499166005.html[/url] Obie aukcje na 14 dni, dziś wstawię go na nk, wpiszcie w wyszukiwarkę Lidia Wejman Poznań, 32 lata i polecajcie fotkę Kenta znajomym, niech chłopaka zobaczą:) Quote
Bonsai Posted March 8, 2011 Posted March 8, 2011 Dziękuję za Allegro!! :) Może jeszcze dodaj, że pies przebywa w schronisku w Kaliszu. A moich zdjęć na e-mail nie dostałaś? Te są ładne, ale tak pytam. A naszej -klasy nie mam ;) Może by ktoś wydarzenie na facebooku zrobił? Quote
LidkaWejman Posted March 8, 2011 Posted March 8, 2011 Maila od Ciebie też dostałam,ale myślałam,że przesłałyście to samo....Przepraszam....Celowo nie pisałam gdzie, w jakim schronisku, bo ktoś mi kiedyś opowiadał,że to są tak zwane dzikie ogłoszenia, bo ,,towar" tak naprawdę nie jest nasz.....A jak ktoś będzie zainteresowany to nr telefonu ma.... Chyba,że się upieracie.... Quote
LidkaWejman Posted March 8, 2011 Posted March 8, 2011 Na nk Kent już jest:) Pytałaś o FACEBOOK, jutro ruszę na podbój facebooka, zrobię mu ogłoszenie na tablicy( jak mi się uda,bo wybitnie jestem nietechniczna) wstawię też linka z allegro na gg... Chociaż tyle...trzeba Smoka pokazywać światu, gdzieś tam przecież czeka nie niego ktoś... Quote
LidkaWejman Posted March 8, 2011 Posted March 8, 2011 [quote name='LidkaWejman']Maila od Ciebie też dostałam,ale myślałam,że przesłałyście to samo....Przepraszam....Celowo nie pisałam gdzie, w jakim schronisku, bo ktoś mi kiedyś opowiadał,że to są tak zwane dzikie ogłoszenia, bo ,,towar" tak naprawdę nie jest nasz.....A jak ktoś będzie zainteresowany to nr telefonu ma.... Chyba,że się upieracie....[/QUOTE] wrrr jednak pomyliłam teksty i skopiowałam ten,w którym jest mowa o tym,że przebywa w schronisku w Kaliszu....czy kierownictwo pozwala na prywatne ogłoszenia na allegro ich psów?? Quote
Olga7 Posted March 9, 2011 Posted March 9, 2011 Zajrzalam na wątek Kenta i żal serce ściska,że taki piekny pies marnuje się i wyglada coraz gorzej w tym schronie i nadal czeka na dom. Może jednak powalczyć o to ,by wyrwac go ze schronu i umieścić w jakimś niedrogim dt czy hoteliku ? Inaczej kent taki brudny,zaniedbany nie znajdzie nigdy chętnych do jego adopcji a wykąpany i ostrzyżony prędko znów wróci do takiego stanu zaniedbania-wiadomo ,jak to w schronie. Slyszalam ,że jest miejsce w jednym hoteliku niedrogim.Może jednak udaloby się tam go umieścić i zebrac na to fundusze ? Nie chcę pisac na watku,ale to solidny hotelik,zaufany. Quote
Bonsai Posted March 9, 2011 Posted March 9, 2011 Czy ja wiem czy znajdzie się jakieś miejsce w niedrogim hoteliku, DT? Ja nie jestem w stanie sfinansować pobyt Kenta w takim DT, bo to jednak spory pies, więc i koszty większe. Mam już jednego psa, co siedzi w hoteliku od sierpnia i mimo wspaniałego charakteru nie może się wyadoptować. A ile Kent by musiał siedzieć w takim hoteliku? Trudno powiedzieć... Ja niestety nie jestem w stanie wziąć na siebie takiej odpowiedzialności. Jeśli ktoś może - to pomogę jak tylko potrafię. Quote
elaja Posted March 9, 2011 Posted March 9, 2011 Witam.Mogę Kenta reklamować na fb w moim profilu -nawet codziennie -i dołączyć link do tego wątku -jeśli się zgodzicie .Szkoda psa , też myślałam że już w domu... Proszę tylko wybrać zdjęcie które mogę udostępniać . Quote
Bonsai Posted March 9, 2011 Posted March 9, 2011 Myślę, że każde zdjęcie można udostępnić. :) Elaja, a może mogłabyś stworzyć na fb wydarzenie? Quote
Recommended Posts