Syllepsis Posted February 12, 2011 Posted February 12, 2011 Pesymistycznie.[I] "Człowiek, jak każda małpa, jest zwierzęciem społecznym, a społeczeństwo rządzi się kumoterstwem, nepotyzmem, [/I][I]lewizną i plotkarstwem, uznając je za podstawowe normy postępowania etycznego" [/I] [SIZE=1][I]Car los Ruiz Zafón[/I][/SIZE] [URL]http://www.youtube.com/watch?v=v699phBmr_c[/URL] Quote
zenobiusz flores Posted February 13, 2011 Posted February 13, 2011 [URL]http://www.redakcja.newsweek.pl/Tekst/Polityka-Polska/542847,Rozstrzelajmy-pieska-zarznijmy-delfinka.html[/URL] Jeszcze raz przywołam ten artykuł, choć jest kiepski tak jak i ten tygodnik a myśl główna autora jest zagmatwana , ale udaje mu się zauważyć, że cierpienia zwierząt we współczesnym świecie nie powodują głównie brudne indywidua z flaszką w ręku, ale jest cały przemysł oparty na c i e r p i e n i u zwierząt - począwszy od r e k l a m , które sprzedają fałszywy wizerunek z w i e r z ę c i a i tym samym kreują idiotyczne oczekiwania ludzi wobec niego , filmów, przemysłu spożywczego , kosmetycznego , farmacetycznego i wielu innych . Nie łudźmy się, obecne zamieszanie robione przez p o l i t y k ó w to tylko chwyt reklamowy przed wyborami na dodatek mocno wątpliwy w treści . Quote
zenobiusz flores Posted February 13, 2011 Posted February 13, 2011 [quote name='Syllepsis']Pesymistycznie.[I] "Człowiek, jak każda małpa, jest zwierzęciem społecznym, a społeczeństwo rządzi się kumoterstwem, nepotyzmem, [/I][I]lewizną i plotkarstwem, uznając je za podstawowe normy postępowania etycznego" [/I] [SIZE=1][I]Car los Ruiz Zafón[/I][/SIZE] [URL]http://www.youtube.com/watch?v=v699phBmr_c[/URL][/QUOTE] Spłeczeństwo chyba w mniejszym stopniu niż jego elity p o l i t y c z n e . Społeczeństwo jest nie edukowane - bo to d r o g o kosztuje - nie leczone , nie rehabilitowane.....coż można od takiego społeczeństwa wymagać.........ale zawsze można nałożyć na niego jakieś d o d a t k o w e kary i ogłosić zwycięstwo . Quote
zenobiusz flores Posted February 13, 2011 Posted February 13, 2011 [quote name='dana']Kara spełnia pewne, bardzo konkretne funkcje. Kara to przykre doznania, wynikające z konkretnego, negatywnego postępowania. Przyczynia się do zahamowania i unikania złych zachowań, reguluje zachowanie jednostki. Celem kary jest także wytworzenie mechanizmów, które zapobiegną powtarzaniu się zachowań negatywnych. Skutecznym warunkiem stosowania kar jest określenie tych zachowań, które podlegają karaniu, oraz stosowanie [B]kar adekwatnych do przewinienia[/B]. Zaostrzenie kar za znęcanie się nad zwierzętami, jest według mnie bezwględnie konieczne, jednak [B]musi być realizowane w praktyce sądowniczej. [/B][/QUOTE] Mnożenie kar i nieustannie ich zaostrzanie przy jednoczesnym b r a k u działań długofalowych takich jak j e d u ka c j a mija się z celem . Z tej ustawy wynika , że k a ż d y może zabić zwierzę jeśli zachodzą t a k i e okoliczności - jakie ? dokładnie nie wiadomo - ale jak się to komuś nie spodoba to sąd ci wymierzy karę ..... Quote
Dana i Muszkieterowie Posted February 13, 2011 Posted February 13, 2011 [quote name='zenobiusz flores'][B]Mnożenie kar i nieustannie ich zaostrzanie[/B] przy jednoczesnym b r a k u działań długofalowych takich jak j e d u ka c j a mija się z celem . Z tej ustawy wynika , że k a ż d y może zabić zwierzę jeśli zachodzą t a k i e okoliczności - jakie ? dokładnie nie wiadomo - ale jak się to komuś nie spodoba to sąd ci wymierzy karę .....[/QUOTE] Aktualne sankcje prawne za znęcanie się nad zwierzętami, uważam za nieadekwatne do stopnia popełnianych czynów, dlatego też domagam się sensownego zwiększenia kar. O roli kary pisałam powyżej. Nikt nie mówi o [B]nieustannym zaostrzaniu i mnożeniu kar. [/B] Surowe kary są bezwzględnie konieczne, w sytuacjach takich, jak ta: [URL]http://www.dogomania.pl/threads/202216-Kiedyś-był-syberianem-husky...-Pies-z-interwencji-KTOZ[/URL]. Co do edukacji, zgadzam się, że czasem szkoły nie promują wartości fundamentalnych, takich jak chociażby prawdomówność, [B]poszanowanie innych[/B], dobre obyczaje. Przekonanie o tym, że zwierzęta mają swoje prawa, powinno być przekonaniem powszechnym, dziecko powinno takie przekonania wynosić z domu, co nie znaczy, że szkoła może zaniedbywać tą tematykę. W szkolnictwie brakuje konkretnej edukacji ekologicznej, ujmującej także aspekty praw zwierząt, ich poszanowania. Potrzebne są jednak konkretne zmiany w programach. Quote
Ada-jeje Posted February 13, 2011 Posted February 13, 2011 [quote name='dana'] W szkolnictwie brakuje konkretnej edukacji ekologicznej, ujmującej także aspekty praw zwierząt, ich poszanowania. Potrzebne są jednak konkretne zmiany w programach.[/QUOTE] Szkoda tylko ze od kilkunastu lat nikt w wydziale oswiaty o tym nie mysli. Quote
malagos Posted February 13, 2011 Posted February 13, 2011 [B]Jeszcze raz poproszę -choć pewnie treść tej prośby nie jest zgodna z tytułem wątku, ale wypowiadają się tu ludzie zorientowani tematem i z różnych stron Polski: - szukam na wzór projektu uchwały rady gminy w sprawie bezdomnych zwierząt - mam tylko z Grodziska, ale to gmina miejska, bogata i u nas nie przejdzie (ale i tak ją pokażę jako wzór). Chodzi o małe miejscowości, gminy wiejskie. Naprawdę nikt nie może mi pomóc? [/B] Quote
Syllepsis Posted February 13, 2011 Posted February 13, 2011 [quote name='malagos'][B]Jeszcze raz poproszę -choć pewnie treść tej prośby nie jest zgodna z tytułem wątku, ale wypowiadają się tu ludzie zorientowani tematem i z różnych stron Polski: - szukam na wzór projektu uchwały rady gminy w sprawie bezdomnych zwierząt - mam tylko z Grodziska, ale to gmina miejska, bogata i u nas nie przejdzie (ale i tak ją pokażę jako wzór). Chodzi o małe miejscowości, gminy wiejskie. Naprawdę nikt nie może mi pomóc? [/B][/QUOTE] Prosze bardzo. Do wyboru do koloru :) [URL]http://www.google.pl/#hl=pl&source=hp&biw=1113&bih=807&q=uchwa%C5%82a+rady+gminy+w+sprawie+bezdomnych+zwierz%C4%85t&aq=f&aqi=&aql=&oq=&fp=9bb62d610f63c3e4[/URL] Quote
Pies Wolny Posted February 13, 2011 Posted February 13, 2011 W sprawie podnoszenia wysokości granicy kary. Rozmawiałem z kumplami : sędzią, adwokatem i prokuratorem. Nie chcę tu przytaczać statystyk ale co ciekawego mówią wszyscy zgodnie w sprawie wysokości kar. Otóż jest taka praktyka wymierzania kary na pół gwizdka tzn. w połowie wysokości maksymalnego zagrożenia - nawet w przypadku bardzo dobrze wywiedzionej winy i zamiarze. Pół gwizdka - dlaczego ? bo tak, żeby nie wyjść na najgorszego, bo są 'okoliczności' i takie tam subiektywne odczucia sędziego. Sami się łapią na tym, że gdyby max był wyżej dowalili by także wyżej. Pewnie jest granica tego podnoszenia. Tylko , że obecna praktyka stosowania 'zwierzęcych' kar nie spełnia żadnej roli. Generalnie kara ma być zagrożeniem dla sprawcy. W naszym przypadku można zajadów ze śmiechu dostać. Jeśli mówić o brakach - to czy jest jakaś dziedzina życia społecznego, gospodarczego, ekonomicznego i jakakolwiek inna w naszym kraju, o której możemy powiedzieć : poprawnie, choćby w stopniu podstawowym, 'uregulowana'. Taka co nie ma furtek, furteczek, błędów , błędzików itp. Malagos pokukaj sobie także w BIP-ach, Rady publikują wszystkie swoje uchwały. Wybierz nazwę gminy i szukaj. Po godzinie będzie mnogo. Quote
malagos Posted February 13, 2011 Posted February 13, 2011 Wolny Pies - nic innego nie robię w wolnym czasie- ale te uchwały są np. w roku 2006 czy 2005 i przejrzeć kilkaset uchwał jest po prostu ciężko, a jak się trafi na gminę, która nie podjęła uchwały, to .... Łatwo powiedzieć, trudniej wykonać. Syllepsis- dziękuję! :) O tym sposobie szukania nie pomyślałam........ Quote
Pies Wolny Posted February 13, 2011 Posted February 13, 2011 To z listy BOZ bierz te gminy, które uchwały mają - wstępny filtr. Metoda Syllepsis jeszcze lepsza. Quote
dosia.wil Posted February 13, 2011 Posted February 13, 2011 [quote name='Pies Wolny']Jeśli mówić o brakach - to czy jest jakaś dziedzina życia społecznego, gospodarczego, ekonomicznego i jakakolwiek inna w naszym kraju, o której możemy powiedzieć : poprawnie, choćby w stopniu podstawowym, 'uregulowana'. Taka co nie ma furtek, furteczek, błędów , błędzików itp.[/QUOTE] Jest - ORDYNACJA WYBORCZA DO SEJMU! Tam jest wszystko zapięte na ostatni guzik, żadnych furteczek i niedomówień. Quote
Pies Wolny Posted February 13, 2011 Posted February 13, 2011 [quote name='dosia.wil']Jest - ORDYNACJA WYBORCZA DO SEJMU! Tam jest wszystko zapięte na ostatni guzik, żadnych furteczek i niedomówień.[/QUOTE] Strzał w dziesiątkę. To poważna sprawa - to tu musi grać. I tylko dlaczego mało radości z tego. Naród wybrał - jak to brzmi, prawie dumnie, a jednak ...... nie do końca. Quote
zenobiusz flores Posted February 13, 2011 Posted February 13, 2011 [quote name='dana']Aktualne sankcje prawne za znęcanie się nad zwierzętami, uważam za nieadekwatne do stopnia popełnianych czynów, dlatego też domagam się sensownego zwiększenia kar. O roli kary pisałam powyżej. Nikt nie mówi o [B]nieustannym zaostrzaniu i mnożeniu kar. [/B] Surowe kary są bezwzględnie konieczne, w sytuacjach takich, jak ta: [URL="http://www.dogomania.pl/threads/202216-Kiedy%C5%9B-by%C5%82-syberianem-husky...-Pies-z-interwencji-KTOZ"]http://www.dogomania.pl/threads/202216-Kiedyś-był-syberianem-husky...-Pies-z-interwencji-KTOZ[/URL]. Co do edukacji, zgadzam się, że czasem szkoły nie promują wartości fundamentalnych, takich jak chociażby prawdomówność, [B]poszanowanie innych[/B], dobre obyczaje. Przekonanie o tym, że zwierzęta mają swoje prawa, powinno być przekonaniem powszechnym, dziecko powinno takie przekonania wynosić z domu, co nie znaczy, że szkoła może zaniedbywać tą tematykę. W szkolnictwie brakuje konkretnej edukacji ekologicznej, ujmującej także aspekty praw zwierząt, ich poszanowania. Potrzebne są jednak konkretne zmiany w programach.[/QUOTE] Czasem ? szkoły nie p r o m u j ą wartości fundamentalnych takich jak p r a w d o m w n o ś ć . Zależy ja k i e szkoły i chyba wcale nie c z a s e m . Jeśli potrzebne są zmiany w programach to dlaczego polskie organizacje pro zwierzęce nie dopominają się o nie od ministra edukacji i Ministerstwa ? Jakoś cicho na tej linii . Quote
zenobiusz flores Posted February 13, 2011 Posted February 13, 2011 [quote name='Pies Wolny']W sprawie podnoszenia wysokości granicy kary. Rozmawiałem z kumplami : sędzią, adwokatem i prokuratorem. Nie chcę tu przytaczać statystyk ale co ciekawego mówią wszyscy zgodnie w sprawie wysokości kar. Otóż jest taka praktyka wymierzania kary na pół gwizdka tzn. w połowie wysokości maksymalnego zagrożenia - nawet w przypadku bardzo dobrze wywiedzionej winy i zamiarze. Pół gwizdka - dlaczego ? bo tak, żeby nie wyjść na najgorszego, bo są 'okoliczności' i takie tam subiektywne odczucia sędziego. Sami się łapią na tym, że gdyby max był wyżej dowalili by także wyżej. Pewnie jest granica tego podnoszenia. Tylko , że obecna praktyka stosowania 'zwierzęcych' kar nie spełnia żadnej roli. Generalnie kara ma być zagrożeniem dla sprawcy. W naszym przypadku można zajadów ze śmiechu dostać. Jeśli mówić o brakach - to czy jest jakaś dziedzina życia społecznego, gospodarczego, ekonomicznego i jakakolwiek inna w naszym kraju, o której możemy powiedzieć : poprawnie, choćby w stopniu podstawowym, 'uregulowana'. Taka co nie ma furtek, furteczek, błędów , błędzików itp. Malagos pokukaj sobie także w BIP-ach, Rady publikują wszystkie swoje uchwały. Wybierz nazwę gminy i szukaj. Po godzinie będzie mnogo.[/QUOTE] To nie w y s o [U]k o ś ć[/U] kary ale jej d o t k l i w o ś ć , szczególnie e k o n o m i c z na jest najbardziej s k u t e c z na . Ludzie o czym my mówimy . Dzałaczki pro zwierzęce chcą zmieniać świadomość , ale chyba same są zakładniczkami tej świadomości. Podnoszenie kar w biednym społeczeństwie dotkniątym krzyzysem ekonomicznym ma wydźwięk carskiej Rosji . Np jednym z zarzutów organizacji pro zwierzęcych wobec kierowniczki Palucha było, że zatrudnia więźniów - tymczasem jest to szeroko stosowany sposób resocjalizacji ! ! ! Quote
dosia.wil Posted February 13, 2011 Posted February 13, 2011 Na pogadankę z dzieciakami ze szkoły podstawowej nt. psów, m.in. o zasadach bezpieczeństwa, właściwej opiece, etc., zabroniono mi przyprowadzić mojego psa, bo "jeszcze nabrudzi"! Quote
zenobiusz flores Posted February 13, 2011 Posted February 13, 2011 Nauczycielowi nawet na lekcji powinien móc towarzyszyć pies , oczywiście jeśli jest przeszkolony i lubi bandę dzieciaków a życie szkolne go nie przeraża . Quote
Pies Wolny Posted February 13, 2011 Posted February 13, 2011 Zenobiusz Flores, a czy niestosowana kara jest dotkliwa ? czy śmiesznie niska kara jest dotkliwa, czy śmieszna i kompromitująca prawo właśnie. Temat Palucha zostawmy w spokoju - dla jasności wątku. W sprawie resocjalizacji stosujmy w takim angielskie metody. Złodziei do sklepów, podpalaczy do straży pożarnej, pedofili do szkół i przedszkoli. Wszystkich razem do schronisk dla zwierząt, bo nawet jak tam odreagują stres i przykopią se psolka to nic nie kosztuje. Jaka resocjalizacja w schronisku ?, a kto tych więźniów tam będzie nadzorował. Pisałaś coś o urzędniczych polskich bzdurach - a to co jest ? Tych 'lekkich' przestępców co by się nadawali wyślij na ulicę - sprzątać śmieci, a nie do pracy z żywymi istotami. Flores :shake: :crazyeye: Quote
Dana i Muszkieterowie Posted February 13, 2011 Posted February 13, 2011 [quote name='Ada-jeje']Szkoda tylko ze od kilkunastu lat nikt w wydziale oswiaty o tym nie mysli.[/QUOTE] [B]Ada-jeje[/B], to Minister Oświaty i Wychowania ustala konkretne podstawy programowe nauczania w szkołach. [quote name='zenobiusz flores']Czasem ? szkoły nie p r o m u j ą wartości fundamentalnych takich jak p r a w d o m w n o ś ć . Zależy ja k i e szkoły i chyba wcale nie c z a s e m . Jeśli potrzebne są zmiany w programach to dlaczego polskie organizacje pro zwierzęce nie dopominają się o nie od ministra edukacji i Ministerstwa ? Jakoś cicho na tej linii .[/QUOTE] Ustawa o ochronie zwierząt z 21.08.1997, Dz.U. z 23.09.1997, Art. 8: "[B]programy nauczania we wszystkich typach szkół powinny uwzględniać problematykę ochrony zwierząt[/B]". [B]Zenobiusz[/B], istniał więc zapis obligujący do edukacji humanitarnej w szkołach, zabrakło chyba decyzji MEN... Co do wartości fundamentalnych, dalej twierdzę, że podstawy daje dom. Szkoły, tak jak szpitale, sądy, są różne... [quote name='zenobiusz flores']To nie w y s o [U]k o ś ć[/U] kary ale jej d o t k l i w o ś ć , szczególnie e k o n o m i c z na jest najbardziej s k u t e c z na . Ludzie o czym my mówimy . Dzałaczki pro zwierzęce chcą zmieniać świadomość , ale chyba same są zakładniczkami tej świadomości. [B]Podnoszenie kar w biednym społeczeństwie dotkniątym krzyzysem ekonomicznym ma wydźwięk carskiej Rosji .[/B] Np jednym z zarzutów organizacji pro zwierzęcych wobec kierowniczki Palucha było, że zatrudnia więźniów - tymczasem jest to szeroko stosowany sposób resocjalizacji ! ! ![/QUOTE] Czy to, że ktoś jest biedny, ma być równoznaczne z bezkarnością za znęcanie się nad zwierzętami :roll:. Quote
Ada-jeje Posted February 13, 2011 Posted February 13, 2011 [quote name='dana'][B]Ada-jeje[/B], to Minister Oświaty i Wychowania ustala konkretne podstawy programowe nauczania w szkołach. [/QUOTE] Najpierw trzeba by wyedukowac Ministra Oswiaty i Wychowania. Quote
Dana i Muszkieterowie Posted February 13, 2011 Posted February 13, 2011 [quote name='Ada-jeje']Najpierw trzeba by wyedukowac Ministra Oswiaty i Wychowania.[/QUOTE] :evil_lol::evil_lol: Quote
Pies Wolny Posted February 13, 2011 Posted February 13, 2011 A czy może mówicie nt. Wielce czcigodnej, wysoko świątobliwej Pani Minister w dziwnej czapeczce z .... własnej sierści ? edukować koniecznie . Jak ja lubię na Nią patrzeć. Kolega wyzywa mnie od rasistów, znaczy tych co wolą psy - no i jak się z Nim nie zgodzić. Czy te 'rządowe' to na reprezentacyjny make up nie majo, czy co ? Quote
Ada-jeje Posted February 13, 2011 Posted February 13, 2011 [quote name='dana']:evil_lol::evil_lol:[/QUOTE] Nie smiej sie, bo ja chetnie pojechalabym wyedukowac go z swoja niewyparzona geba. Kurka tylko na przejazdzke do Warszawki i spowrotem potrzebuje prawie dobe, a nie mam co zrobic z swoimi futrzakami. :-( Quote
Syllepsis Posted February 14, 2011 Posted February 14, 2011 [U][URL]http://www.youtube.com/watch?v=FJ_IXhIUhkI&feature=related[/URL] [/U]Polityka to jest teatr dla gawiedzi ... Quote
Recommended Posts