agnieszka24 Posted April 19, 2010 Posted April 19, 2010 Andziu zaraz ci wyślę nr konta. Za puszkę płaciłam 15 zł. Ale będę kupowac kilka rzeczy dla psiaków moich rodziców, to ewentualnie mogę wtedy zamówić również puszki dla małego. Odejdą wtedy koszty wysyłki. Wunia zaoferowała, że może przekazać Oskarowi 5 kg Hillsa dla wątrobowców. :loveu: Suchego narazie nie chce jeść, ale myślę, że jak bym mu rozmoczyła i wymieszała z puszką to może by wcinał. Wojtuś ja nie cieszyła bym się na wyrost :( Od kilku dni jest tak, że po lekach mu się poprawia, a następnego dnia znowu dostaje gorączki i nie ma siły. Mam nadzieję, że jutrzejsze wynik rozwieją trochę wątpliwości. Pozostanie nam tylko potwierdzenie lub wykluczenie laptospirozy.. Quote
Wunia Posted April 19, 2010 Posted April 19, 2010 tak, tak, mam jeszcze ok. 5 kg. może ciut więcej Hills'a dieta l/d jeszcze nie wiem jak, ale może polecieć dla Oskarka ;) Quote
andzia69 Posted April 19, 2010 Author Posted April 19, 2010 Babeszjoza: Kleszcz przyssany do zwierzęcia wprowadza do jego krwioobiegu chorobotwórcze pierwotniaki babeszjozy, które atakują erytrocyty (krwinki czerwone). Pierwotniaki Babesia canis przenikają do wnętrza zaatakowanej komórki, gdzie ma miejsce ich gwałtowne rozmnażanie. W efekcie dochodzi do rozerwania krwinki i pasożyt atakuje kolejne erytrocyty. [B]W wyniku tego procesu dochodzi do reakcji łańcuchowej, która prowadzi do zniszczenia znacznej części krwinek czerwonych i tym samym do anemii. Dochodzi do znacznego uszkodzenia narządów wewnętrznych, w szczególności nerek i wątroby.[/B] objawy: [LIST] [*]Apatyczność – pies (kot) staje się osowiały, nie cieszy się ze spacerów i innych rzeczy, które dotychczas sprawiały mu radość, [*]Brak apetytu – pies (kot) nie chce jeść, ani pić, [*]Powiększenie węzłów chłonnych, [*]Wysoka gorączka, dochodząca do 40-41°C, [*]Wymioty, biegunka (często z domieszką krwi), [*]Zażółcenie błon śluzowych jamy ustnej, [*]Problemy z oddawaniem moczu, oddawanie moczu o brązowym zabarwieniu (krwiomocz), [*]Niewydolność oddechowa i krążeniowa, zaburzenia układu nerwowego. [/LIST] objawy leptospirozy bardzo podobne...min.brak apetytu, gorączka, zapalenie mięśni... mam nadzieję, ze jutrzejsze badania wykluczą i jedno i drugie...oby:-( Quote
kamilawa Posted April 20, 2010 Posted April 20, 2010 Z ranka podnosimy, niech maluszek będzie najwyżej ;) Quote
_Goldenek2 Posted April 20, 2010 Posted April 20, 2010 Czy dostał natychmiast zastrzyk zabijający pierwotniaka? Czekamy na wyniki Quote
aida27 Posted April 20, 2010 Posted April 20, 2010 Maluszku, trzymaj się!, a ja trzymam kciuki za pozytywnie rokujące wyniki. Dajcie znać co u niego. Quote
Ellig Posted April 20, 2010 Posted April 20, 2010 [quote name='Wunia']tak, tak, mam jeszcze ok. 5 kg. może ciut więcej Hills'a dieta l/d jeszcze nie wiem jak, ale może polecieć dla Oskarka ;)[/QUOTE] Wuniu, sprawdz prosze bo moim zdaniem to ta dieta jest dla doroslych psow czyli powyzej 1 roku zycia:) Czekamy na wyniki... Quote
agnieszka24 Posted April 20, 2010 Posted April 20, 2010 Oskar czuje się dziś całkiem dobrze :) Macha do mnie ogonkiem, wystawia brzuszek do głaskania, podgryzał mnie po ręce, żeby się z nim bawić i szczekaniem upominał się jedzenia. Teraz tarmoszą się pod stołem z moim drugim tymczasem :lol: Maluchy są w tym samym wieku i uwielbiają się razem bawić. Będę u weta koło 13. Wyniki morfologii już wtedy będą. Postaram się jeszcze złapać siuśki do badania, bo dziś mają kolor kawy z mlekiem, a wcześniej były ciemno żółte. Goldenko Oskar od razu dostał Imizol (13.04) i antybiotyki działające na babeszję. Quote
wojtuś Posted April 20, 2010 Posted April 20, 2010 Trzymamy za malucha i wiadomości o wynikach:) Quote
carolinascotties Posted April 20, 2010 Posted April 20, 2010 Szybciutko prosze numer konta i jaki ma byc dopisek Quote
kamilawa Posted April 20, 2010 Posted April 20, 2010 Oo, cioteczka Kmurdz już tu jest, a ja przybiegłam z nowiną, że pieniązki dla małego będą... cioteczki, podeślijcie proszę nr konta cioci Kmurdz ;) Quote
andzia69 Posted April 20, 2010 Author Posted April 20, 2010 prosimy pisać "dla Oskarka" i nick z dogo:) ślicznie dziękujemy!!!:loveu: Aga - wyslałaś nr konta? Quote
agnieszka24 Posted April 20, 2010 Posted April 20, 2010 Wróciliśmy już od weta. Odebrałam wyniki krwi, ale jak dla mnie są one mało czytelne. Nie było naszej lekarki, więc niewiele się dowiedziałam. W każdym razie nie ma śladu po babeszji. Więc albo jej nie było, albo dzięki temu, że maluch natychmiast dostał leki na babeszę już się z nią uporaliśmy :) Z tego co wydedukowałam z badań wynika, że mały nadal ma anemię i stan zapalny w organizmie. Jutro będą wyniki badań kału, to dowiem się czegoś więcej. Quote
Kar0la Posted April 20, 2010 Posted April 20, 2010 Dobrze, że nie jest gorzej. Uff. A jak wyniki enzymów wątrobowych? Były teraz robione? Quote
agnieszka24 Posted April 20, 2010 Posted April 20, 2010 Andziu konto już wysłałam. Teraz była robiona tylko morfologia krwi. Nie wiem czemu lekarka nie zleciła zrobienia prób wątrobowych..? Napewno w przyszłym tygodniu zrobię te badania, żeby zobaczyć czy wątroba się regeneruje. Oskar czuje się dziś dobrze. Cieszy się do mnie i bawi się z Aronem. Apety też mu wrócił, bo nie męczy go już gorączka. Quote
Wunia Posted April 20, 2010 Posted April 20, 2010 Agnieszko, poproszę na PW o Twój adres domowy, wyczarteruję Ci jakoś to papu Hills'a ;) Quote
kamilawa Posted April 20, 2010 Posted April 20, 2010 Oskarku, powinieneś w tej chwili być na samej górze ;) Quote
2411magdalenka Posted April 20, 2010 Posted April 20, 2010 mam nadzieję, że i pod wieczór młody dobrze!!!! oby już nie było nawrotów... trzymam kciuki żeby było już tylko z górki... hmmm... tak sobie myślę, może na tą wątrobę dawać mu jeszcze Essentiale Forte? jest to naprawdę dobry wątrobowo preparat... tyle że droższy... bardzo jestem ciekawa tych wyników wątroby! Oskarku walcz i zwyciężaj :)))) Quote
carolinascotties Posted April 20, 2010 Posted April 20, 2010 Essentiale ma swoj odpowiednik - ten sam sklad - a nizsza cena... nie pamietam nazwy - zaraz poszperam. edit - mam! Esseliv forte (tez 50 kapsulek) - wlasnie jest reklama na dwojce - haha :) [URL]http://aptekajakmarzenie.pl/esseliv-kaps-super-cena-odpowiednik-essentiale-forte-promocja-p-1720.html[/URL] pytanie, czy mozna podawac je psom - na watrobe kupowalam w Krakvecie ten preparat - [url]http://www.krakvet.pl/biofaktor-silivet-preparat-odywczy-ps%C3%B3w-kot%C3%B3w-100ml-p-1949.html[/url] [B]kopiuje opis:[/B] " [B]Właściwości i działanie:[/B] Głównym składnikiem czynnym preparatu jest wodny wyciąg z owoców ostropestu plamistego (silybum marianum). Aktywność farmakodynamiczna wyciągu związana jest z obecnością flawonoglikolanów, których kompleks określany jest jako silimaryna. W jej skład wchodzi głównie sylibina odpowiedzialna za antyhepatotoksyczną aktywność całego surowca. Mechanizm działania sylibiny związany jest z odkładaniem się tego związku w błonie komórkowej hepatocytów i tym samym stabilizacji funkcji komórki. Dodatkowo silimaryna sprzyja regeneracji komórek miąższu wątrobowego, pobudzając syntezę RNA. Wyciąg z ostropestu plamistego działa także żółciopędnie z uwagi na zawartość lotnych olejków gorycznych. Działanie osłaniające na wątrobę wykazuje również witamina C zawarta w preparacie. Aktywność ta związana jest z uczestniczeniem witaminy C między innymi w reakcjach utleniania - redukcji odpowiedzialnych za wstępne przemiany ksenobiotyków w organizmach zwierzęcych. Glukoza jest łatwo dostępnym źródłem energii odciążającym wątrobę. Jednocześnie glukoza dostarcza odpowiedniej ilości metabolitów pośrednich, niezbędnych do skutecznego metabolizmu ksenobiotyków. Glukozę lub związki glukozotwórcze powszechnie wykorzystuje się jako dodatek do preparatów osłaniających wątrobę. Silivet działa osłaniająco na komórki miąższu wątrobowego w sytuacjach, gdy istnieje możliwość uszkodzenia hepatocytów np. na skutek podania leków, w przypadku chorób wirusowych lub bakteryjnych, spożycia toksyn itp. [B]Skład:[/B] wyciąg z owocu ostropestu plamistego witamina C glukoza vehiculum ad 7,0 1,0 5,0 1000,0 [B]Wskazania:[/B] Silivet jest ziołowym preparatem odżywczym przeznaczonym dla psów, kotów oraz drobiu. Producent zaleca stosować preparat w okresie rekonwalescencji po przebytych chorobach wątroby, po stosowaniu leków lub wspomagająco w zatruciach związkami uszkadzającymi miąższ wątrobowy. Preparat działa regeneracyjnie i osłaniająco na tkankę wątroby, stymuluje produkcję żółci oraz przywraca równowagę przemian metabolicznych wątroby." Quote
Kar0la Posted April 20, 2010 Posted April 20, 2010 Ja jak miałam jamnika z chorą wątrobą to dawałam mu właśnie Essentiale Forte. Fakt, że najtańszy nie jest. :roll: Quote
Recommended Posts