Eruane Posted November 24, 2010 Posted November 24, 2010 Huszczaki niestety strasznie się przemieszczają, jak zaginą i ciężko je zlokalizować, więc Nord miał dużo szczęścia. Ale, że on ma tyle lat i takie podróże uskuteczniał, to szok. Quote
erka Posted November 24, 2010 Posted November 24, 2010 Ja przypomnę wszystkie nasze psiaki i przedstawie pokrótce ich sytuację, proszę napisać, jeśli ktos robił dla nich ostatnio ogłoszenia. [B]Górka[/B] - od roku w hotelu u Murki, bardzo trudna do adopcji, sunia niesocjalizowana, małe postepy, wkrótce Murka ma ją wziąć z kojca do domu, może wtedy sie przełamie, początkowo zbieralismy na jej pobyt w hotelu, teraz wpłaca juz mało osób, ciagły debet na jej koncie [B]Albinka - [/B]sunieczka uratowana po zatorze w rdzeniu kręgowym po sterylce, wielkim wysiłkiem wielu osób, równiez finansowym/ok. 4 tys/, w tej chwili od 11 mies. w dt u Jaagi, lekka niesprawność w postaci przykurczu tylnych łap, mimo wielu ogłoszeń, brania na litość, wyciskaczy łez bez odzewu, na razie jeszce ma zabezpieczenie na potzreby dt, ale topnieją błyskawicznie [B]Teri - [/B] od wielu mies w dt u Jaagi, mimo wielu ogłoszeń zerowe zainteresowanie, też niełatwa w adopcji, nadaje sie tylko do domu z ogrodem, lękliwa, nie chodzi na smyczy, ucieka [B]Lord[/B] - ślepy ON-ek uratowany od śmierci / był totalnie wyniszczony/, umieszczony w budzie na pustej działce , gdzie miał mieć krótkoterminowy tymczas, a siedzi tam biedak juz pół roku, zupełnie sam, stęskniony za człowiekiem, mimo starań Linssi i ogłaszania, gdzie się tylko da, zero efektu [B]Oskar - [/B]starszy ON-ek, tez od kilku mies. w dt u Jaagi, ciagłe problemy zdrowotne, dwie operacje za nim, okazuje sie ,że konieczna następna / strzelano do niego, śrut w calym ciele /, też ciągle na minusie, jesli chodzi o potrzeby na leczenie i dt [B]Gloria-[/B] młoda sunia, która miała być tylko kilka dni po sterylce u p.Ani, a jest już kilka tyg. Też uratowana od schronu, bo była tam zgłoszona przez ksiedza, na terenie parafii którego koczowała przez wiele miesięcy, na jej szczęście schron juz wtedy nie przyjmował po aferach psów z innych gmin, sunia wyrzucona w lesie , jako 3-4 mies . szczeniak, przebywała w nim bez kontaktu z człowiekiem, więc też tylko do odpowiedzialnego właściciela, chociaż zrobiła juz bardzo duże postepy, jest piekna i młoda , ale nikt nie odpowiada na ogłoszenia [B]Muszka -[/B] sunia w dt u Jaagi , zrobiona przez nią na sznaucera:), bardzo fajna sunia, wysterylizowana, ale co z tego, domu nie widać [B]Opieniek -[/B] 7 mies.synek Muszki, tez u Jaagi, trochę było z nim problemów na początku, ale teraz bardzo sie uspokoił, jest juz po kastracji, nawet jednego telefonu nie było o niego [B]Nitka - [/B]malutka sunieczka , którą w zimie zeszlego roku wyrzucono z samochodu, prawie rok koczowała na działkach, teraz traci dt , w którym była chyba tydzień , [B]pilny ds lub chociaż dt[/B] [B]Sofi - [/B]zgarnięta z ulicy, kiedy juz schron nie działał, więc tez jej się udało , zostałysmy wrobione w nią razem z ewab, więc po połowie na naszym utrzymaniu, cały czas w hotelu, na który nie mamy wogóle kasy, jutro ma miec sterylkę, też bardzo pilny ds To są psiaki, która są na naszym dogomaniackim utrzymaniu. Nie wymieniłam tu psów , które sa na ulicach i tak samo bardzo potrzebuja ogłoszeń, a może jeszcze bardziej. Nie wymieniłam tez psów pod opieką STOZ i tych wyciąganych ze schronu, problem z ogłoszeniami ten sam. Te info o psiakch wyżej, to oczywiscie nie teksty do ogłoszeń. Quote
eliza_sk Posted November 24, 2010 Posted November 24, 2010 [quote name='Eruane']A może dałoby się wykorzystać zangażowanaie w sprawę kieleckiego schroniska osób z programu Kundel bury i kocury. Może dałoby się pokazać choć kilka psów takich, które mają najmniejsze szanse i tych ładnych, które po programie znalazłyby szybko dom? Teraz faktycznie są wszyscy totalnie zabiegani. Ja na dziś jeszcze pracy nie skończyłam... Bardzo ciężki czas. Czy ktoś robi teraz psom allegro?[/QUOTE] Eruane, program Kundel bury ... od wiosny jest zawieszony. Quote
erka Posted November 24, 2010 Posted November 24, 2010 Teksty do ogłoszeń były wielokrotnie pisane na osobnych wątkach tych psów, ale teraz trudno je pewnie bedzie znaleźc. Trzeba chyba na nowo napisac dla każdego psa , bo te info, które sa w pierwszym poście , to nie sa gotowe teksty do ogłoszeń, tylko historie psów,takie , jakie są, a niekoniecznie wszystkie info muszą, a nawet niektóre nie powinny ukazywać się w ogłoszeniu, na ich podstawie tylko można napisac ogłoszenie. Ja moge podać suche fakty o każdym psie, ale nie mam talentu do pisania ładnych tekstów . Z naszych obserwacji tez wynika ,że coraz mniej ludzi nabiera się na tzw wyciskacze łez, ludzie chca psa bezproblemowego, ładnego, zdrowego, coraz mniej litościwych, którzy reaguja na jakies straszne historie. Jeszcze jedna uwaga,żeby w tytułach ogłoszeń umieszczać słowa, które ludzie mogą wklepac w wyszukiwarkę. Czyli np. nie "piękna Muszka szuka domu" , tylko "suka w typie sznaucera.."itd. Eruane, bazarek ogłoszeniowy, do którego link podałas, już zamknięty. Jeżeli sa jakies aktualne, to podajcie. Czy jest ktos , kto pojechałby na Słowik i mógł zrobic zdjęcia suni koczującej w lesie, może wtedy łatwiej by było o ratunek dla niej. Quote
DuDziaczek Posted November 24, 2010 Posted November 24, 2010 Erko a ta sunia duża? długo się tam już błąka? No właśnie i gdzie konkretnie się błąka? po w lesie to tak ogolnie... ma jakeis swoje miejsce? Może udałoby mi się podjechać, ale to dopiero w piątek... jutro nie dam rady... masakra jakaś... ludzie są bez serca przecież te maluchy spod schronu by nie przeżyły :-(:-(:-(:-( Erko gdyby była ci potrzebna pomoc w łapaniach itp to ja mogę pomoc tylko po godz 14, niestety lekko mnie szkolą przytłacza a przy opuszczaniu godz to wgl nie mogę dać sb rady... Myślę nad robieniem ogłoszeń, ale narzazie nie dam rady nawet ze względów czysto technicznych - klawiatura znowu cuda czyni....:p Quote
Eruane Posted November 24, 2010 Posted November 24, 2010 A dlaczego Kundel bury jest zawieszony? Glorię ogłaszałam tak: Piękna, dumna, zielonooka, łagodna, wciąż jeszcze wycofana i przestraszona. W typie chesapeake bay retriever / rhodesian. Wyrzucona w lesie jako szczenię, potem głodzona, zaniedbana fizycznie i psychicznie, w końcu uratowana w ostatniej chwili przed schroniskiem w Dyminach. To bardzo młoda sunia, ale przeżyła niejedno. Przetrwała sama, nie mając żadnej opieki. Teraz uczy się wszystkiego na nowo, robi duże postępy, potrzebuje odpowiedzialnych opiekunów, którzy dodadzą jej pewności siebie. Idealny dla niej byłby dom z ogrodem, nie blok. Nie wiem ,czy to się do czegoś przyda, bo pisać ogłoszeń ładnie nie umiem, ale wkleiłam. Quote
Rudzia-Bianca Posted November 24, 2010 Posted November 24, 2010 [quote name='Eruane']A dlaczego Kundel bury jest zawieszony? .[/QUOTE] Brak kasy :( Quote
erka Posted November 24, 2010 Posted November 24, 2010 Eruane, ok:). Gloria w mieszkaniu w bloku bardzo ładnie się zachowuje, nie niszczy, jest cicha, jeszcze nie słyszałam, żeby wydała głos, ale okupuje kanapę cały dzień, na smyczy chodzi pięknie , jak przechodzi koło ludzi, to widac ,że się boi, ale przyklejona do człowieka idzie. Pisałam,że nawet była na głosowaniu, p.Ania ja zostawiła przywiązaną i jakos siedziała grzecznie. W zasadzie, to mogła by mieszkać w bloku, ale wtedy tylko na smyczy, bo ja bałabym sie spuścic na otwartym terenie, bo byle co mogło by ją spłoszyc. A to młoda sunia, szkoda ,żeby nie mogła sie wybiegac, ale teraz tak właśnie jest:(. Dlatego dom z ogrodem by był ideałem, ale tylko mieszkanie w domu. Quote
wilczka Posted November 24, 2010 Posted November 24, 2010 ale mysle ze nie ma co przebierac,i tak jest jest problem z domami,wiec nawet mieszkanie Quote
erka Posted November 24, 2010 Posted November 24, 2010 Tak, tylko,ze to nie jest "normalna " sunia. Ona jest cały czas spięta, to młoda sunia, a zachowuje sie jak stary pies, nie bawi sie , nie umie. Cały czas na smyczy, to też nie jest rewelacja dla tak młodego psa. Mysląc o domu z ogrodem dla niej, myślę też o właścicielu, który by poświęcał jej czas. Ona zresztą bardzo sie przywiązuej do opiekuna, za panią Ania chodzi krok w krok, czuje sie przy niej bezpieczna. Quote
dziubbek Posted November 24, 2010 Posted November 24, 2010 a właśnie.... jak ma się sprawa spacerów u P. Ani? Quote
erka Posted November 24, 2010 Posted November 24, 2010 [quote name='dziubbek']a właśnie.... jak ma się sprawa spacerów u P. Ani?[/QUOTE] Dziubbek, czy Ty jesteś Paula? Jeśli chodzi o panią Anię, to jutro do domu idzie Lola, zostanie tylko Gloria, no i trzy rezydentki, a ponieważ przyjechała siostra p.Ani, więc dają radę. Quote
dziubbek Posted November 24, 2010 Posted November 24, 2010 nie ja jestem Jola :) w takim razie od jutra zacznę robić ogłoszenia psiakom Quote
erka Posted November 24, 2010 Posted November 24, 2010 [quote name='dziubbek']nie ja jestem Jola :) w takim razie od jutra zacznę robić ogłoszenia psiakom[/QUOTE] To w takim razie zacznij od Muszki i Opieńka, bo chyba Nitkę najpilniejszą już ktos ogłasza . Tu jest wątek, info do ogłoszeń i zdjęcia w pierwszym poście. [URL]http://www.dogomania.pl/threads/194838-Porzucona-przez-bezdomnych-sunia-ze-szczeniakiem!-Potrzebna-pomoc-na-utrzymanie-w-dt[/URL] Quote
divia_gg Posted November 25, 2010 Posted November 25, 2010 [quote name='ewelinka_m']Diviaa a o bazarkach z "moimi" fantami pamiętasz? :cool3: jak tylko nieco się ogarnę w szkole,siadam znowu do ogłoszeń! a z domku Norda strasznie sie ciesze :lol:[/QUOTE] Zapomnialam:oops:, wiec kolejny czekla w kolejce. Podeslij mi te fotki, bo jak mam juz fotki u siebie to motywacja wieksza. Co do ogloszen to ostatnio dzialalam Lire i z tym Nordem troszke poszukiwalam. Oba teraz odeszly wiec jednego jakiegos dziada moglabym miec pod opieka. Tylko ktorego? Co do słowikowej suni to gdzie dokladnie lub mniej wiecej jej poszukiwac? Jutro moglabym podjechac i obfocic i jakies jedzonko zostawic. Quote
DuDziaczek Posted November 25, 2010 Posted November 25, 2010 [quote name='DuDziaczek']Erko a ta sunia duża? długo się tam już błąka? No właśnie i gdzie konkretnie się błąka? po w lesie to tak ogolnie... ma jakeis swoje miejsce? Może udałoby mi się podjechać, ale to dopiero w piątek... jutro nie dam rady... [/QUOTE] Przypomnę się erko ;) Quote
Linssi Posted November 25, 2010 Posted November 25, 2010 Dziewczyny, tak z innej, prywatnej beczki chcialam zapytac o cos... Czy orientujecie sie moze, czy cos oprocz Arthroflexu, w sensie preparatow witaminowych, moge podawac mojemu psu na wzmocnienie stawow? Od kilku dni jest jakis taki smutny, niechetnie wstaje, za to apetyt ma doskonaly i w sumie nic mu nie dolega. Je glownie gotowane (kasza+ryz+kurczak+warzywa), bo suchego nie tknie. Na ktoryms watku widzialam, ze takie niejadki, ktore jadly wczesniej gotowane, zajadaja sie Belcando Multi Croc. Probowac przerzucic go na suche? Czy lepiej dodac suplementy? Quote
wilczka Posted November 25, 2010 Posted November 25, 2010 powiem szczerze ze moj szarik jest jedynym wyjatkiem,jedzie na gotowanym i na najtanszych puszkach z tesco,suchego tez nie tknie,a gotowane wyglada tak ze gotuje kasze i wwalam puszke,pies ma 14lat,piekna lsniaca siersc,zeby 7 latka,nawet na ostatniej kontroli wetka powiedziala ze nigdy nie dalaby mu tyle lat,gora 5,no moze z 7 wlasnie po zebach:)probowalam dawac mu suche czy witaminy ale co zrobie jak on tego nie tknie,je to co lubi i jest mu z tym dobrze jak widac Quote
Eruane Posted November 25, 2010 Posted November 25, 2010 Ja podaję weterynaryjny ArthoHa, a preparat wit. FUN Petline (taki dla starszych psów i rekonwalescentów). Teraz robi się zimno, więc przypuszczam, ze może odezwały sieTwojemu psiakowi bóle reumatyczne itp. Tak jest przy zmianie pogody. W takim wypadku na jakiś czas przechodę na rimadyl (jak kogoś nie stać to meloxam), który działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Potem w miarę możliwości odstawiam. I tak mój ponad 15-letni Kazik nadal sobie biega, natomiast miał poważne problemy z chodzeniem w wieku 9-10 lat. Ale lepiej pokaż psiaka wetowi. Erko, czy sądzisz, że Gloria odnalazłaby się w domu z młodą, łagodną i raczej delikatną goldenką i 2 dzieci, raczej małych? Napiszę Ci priva. Quote
Linssi Posted November 25, 2010 Posted November 25, 2010 Eruane, a czy FUN Petline mozna laczyc z Arthroflexem? Nie wiesz moze? Bardzo mozliwe, ze to bole reumatyczne. A zeszlym roku o tej porze rowniez mial podobne objawy, ale przeszedl kuracje arthroflexem i byl jak nowonarodzony :) Musze brac pod uwage, ze Byniutek jest coraz starszy (idzie 9. rok) i sytuacja moze sie komplikowac. DLatego chcemy byc przygotowani i wiedziec, co powinnismy stosowac. Koszty karmy czy suplementow nie sa najwazniejsze. Wazne, zeby psu niczego nie brakowalo. Dziekuje za rady :) Quote
wilczka Posted November 25, 2010 Posted November 25, 2010 [B] [IMG]http://www.dogomania.../images/icons/icon1.gif[/IMG] [/B] [INDENT] piesek-szkielecik,bardzo wychudzony,kocha dzieci-ulubieniec mojej cory [IMG]http://i53.tinypic.com/10z4the.jpg[/IMG] [IMG]http://i53.tinypic.com/1z2oow0.jpg[/IMG] [IMG]http://i51.tinypic.com/ab2wko.jpg[/IMG] andziu jestes pewna ze to sunia???bo umaszczenie i te oczka identyczne,jesli jest to pies to jest to jeden z tych z konskich co to dostali po 1000zl za adopcje,potwierdziloby sie wtedy,ze kasa w kieszeni pies na ulicy-ten mialby szczescie w nieszczesciu ze trafil do schronu a nie do rzeki w worku[IMG]http://www.dogomania.../images/smilies/icon_frown.gif[/IMG] 20. Kolejne sunie, w tle mały starszy psi zębatek - niestety bojący sie i gryzący[IMG]http://www.dogomania.../images/smilies/icon_frown.gif[/IMG] [IMG]http://img232.imageshack.us/img232/2794/manifestacja122.jpg[/IMG] [/INDENT] Quote
wilczka Posted November 25, 2010 Posted November 25, 2010 [INDENT] skarpetki na lapkach,krawacik,ciemniejsze skronie,siwa brodka-wszystko to samo tylko plec mi sie nie zgadza nawet taki szczegol jak po obu stronach krawatki-na tym czarnym tle w tym samym miejscu sa jasniejsze przebarwienia... moze jestem juz przewrazliwiona? nawet chyba oroza ta sama ja juz bzikuje:crazyeye: [/INDENT] Quote
ewelinka_m Posted November 25, 2010 Posted November 25, 2010 [quote name='divia_gg']Zapomnialam:oops:, wiec kolejny czekla w kolejce. Podeslij mi te fotki, bo jak mam juz fotki u siebie to motywacja wieksza. Co do ogloszen to ostatnio dzialalam Lire i z tym Nordem troszke poszukiwalam. Oba teraz odeszly wiec jednego jakiegos dziada moglabym miec pod opieka. Tylko ktorego? Co do słowikowej suni to gdzie dokladnie lub mniej wiecej jej poszukiwac? Jutro moglabym podjechac i obfocic i jakies jedzonko zostawic.[/QUOTE] już posyłam zdjęcia na pw ;) Gosia gdybyś jutro potrzebowała kogoś do pomocy na słowiku to dzwoooń! :lol: jutro mam nadzieje, że skończę wcześniej to bym mogła coś ogłosić jeszcze Quote
divia_gg Posted November 25, 2010 Posted November 25, 2010 Wiesz nie chce sie umawiac bo ja jutro jak wolny elektron jezdem. Mam wolne, ale sporo spraw do zalatwienia. Zdjecia mysle ze dam rade zrobic o ile bedzie suczynka. Chyba ze jestes dyspozycyjna to jutro bym zadzwonila co i jak mi wyszlo i o ktorej sie na ten slowik wybiore. Erko da rade jakies blizsze dane? Miejsce, kontakt do kogos kto wie?? Quote
Recommended Posts