Jakubana Posted March 14, 2010 Posted March 14, 2010 Witam Chcę przypomnieć moją sprawę o dużym yorku z tyłozgryzem zakupionym w hodowli w Brzezinkach koło Jelcza Laskowic woj. dolnosląskie od Magdaleny Michałowskiej jak mi dziś wiadomo byłej członkini PKPR .Dla nieznających sprawy króciutko : kupiłem od tej ' oszustki ' dwumiesięcznego yorka z rodowodem PKPR według zapewnień malutkiego . W trzecim dniu po niby dokonanym przegladzie przez P. Ślaską gdy go odebrałem okazało się że ma silny tylozgryz / w opisie przeglądu brak wad /każdy hodowca tym bardziej weterynarz zauważy to od razu chyba że nie chce lub nie widział pieska . Dziś mój niby york /14 m-cy/ z rodowodem waży 7,6 kg jest nieproporcjonalnie dlugi mocno przerośnięty i w/g biegłych nie odpowiada zupelnie wzorcowi rasy yorkshire .Jak mi wiadomo ta oszustka w dalszym ciągu prowadzi nieuczciwą hodowlę o czym świadczą wzmianki w ogloszeniach i na forach ostatni np. Pani z Warzsawy na alegratka opisała jak to zamiast pięknej rocznej kotki brytyjskiej kurier / wspólnik / dostarczył jej starego kocura bez zębów . Oszukana klientka niezwłocznie zglosiła to na policji w Jelczu Laskowicach. W związku z tym majac na uwadze dobro zwierzaków proszę wszystkich o pomoc w ujawnieniu pokrętnej działalności tej kobiety jakim jest wyłącznie zarobkowy handel zwierzętami. Ktokolwiek ma informacje na jej temat lub zostal przez nią oszukany proszę o kontakt .603-685-905 lub na maila poczdam 078.jpg Jakub Cyganowski [URL="http://javascript%3Cb%3E%3C/b%3E:displayWindow%28%27./download.php?id=475%27,710,476%29"][IMG]http://luckydog.home.pl/files/thumbs/t_poczdam_078_945.jpg[/IMG][/URL] Quote
Borówka16 Posted March 16, 2010 Posted March 16, 2010 Niestety informacji nie mam. A może byś to fundacji EMIR zgłosił ? Ona się pseudohodowlami zajmuje. Quote
MorenaMoore Posted August 22, 2011 Posted August 22, 2011 Wyjaśniła się ta sprawa? Zamknęli ta pseudohodowlę? ... swoją drogą straszne i smutne :( ogromny ten "york" na zdjęciu. A ja zastanawiałam się dlaczego jedne są wielkości chihuahua, a inne jak sznaucery. Quote
pa-ttti Posted August 23, 2011 Posted August 23, 2011 smutne jest też to, że Jakubana kupił psa bez żadnego przygotowania....jak można nie obejrzeć psa dokładnie w dniu zakupu? poza tym, o co pretensje? kupiłeś psa nierasowego, to wyrósł Ci kundelek. Trzeba było kupić psa rasowego, czyli z rodowodem, z normalnej zarejestrowanej hodowli. Możesz mieć pretensje do siebie. Quote
pa-ttti Posted August 23, 2011 Posted August 23, 2011 [quote name='bachar']On ma rodowód - z PKPR[/QUOTE] no właśnie........ w każdym razie jakiegokolwiek "rodowodu" by nie miał, dziwi mnie fakt iż zęby zostały obejrzane dopiero 3 dni po zakupie, czemu nie w dniu zakupu? inna też sprawa: pies jest duży, długi, itp. tylko należy sobie zdawać sprawę z tego, że rodowód nie jest gwarancją że pies będzie w 100% odpowiadał wzorcowi rasy. czy "biegli" o tym wiedzą? czy pies był zakupiony na wystawy? jeśli nie, to nie ma w ogóle o czym pisać. pies to żywe stworzenie, hodowca rozmnaża psy a nie produkuje ich na lini produkcyjnej, i zawsze może się zdarzyć psiak odbiegający od wzorca. Hodowca powinien takiego psa sprzedać na kolanka, zaznaczyć kupującemu jakie ma wady, i czemu np cena jest niższa, żeby potem właściciel nie był zdziwiony. O to tylko można się przyczepić do hodowczyni. Quote
dorobella Posted September 15, 2011 Posted September 15, 2011 Znam sporo przypadków,kilka przedstawionych przez weta - o zakupach psów z wadami, ze zrytą psychą,zagrzybionych, psów z metrykami ZK. Niestety ludzie ufają hodowcom,wierząc w ich dobre intencje.....apotem przychodzi rozczarowanie. Ileż to pseudo jest zarejestrowanych w ZK :shake: Quote
pa-ttti Posted September 16, 2011 Posted September 16, 2011 Dlatego odpowiedzialność przyszłego właściciela nie kończy się na zakupie psa z hodowli- należy również wybrać DOBRĄ hodowlę! to nie jest łatwe, trzeba poszukać stron, skontaktować się z hodowcami- zobaczyć jak podchodzą do tego co robią, porozmawiać, spotkać się, popatrzeć na wystawach....A nie kupić psa z pierwszej lepszej hodowli. Quote
Baksa Posted September 16, 2011 Posted September 16, 2011 Hmm ja też ma Yorka z rodowodem angielskim i waży 8 kg.Tyle że jest to york standart mało znane są w Polsce te psy.Początkowo yorki tyle ważyły zanim zostały zminimalizowane przez selekcję.Niektóre mini zauważyłam że są długie i maja krótkie łapki?Tylko rzeczywiście jak on dostał rodowód z tyło zgryzem? Co masz zamiar zrobić z tym jak piszesz niby yorkiem?Rozumiem Twój żal ale mam nadzieję że mimo wszystko psiak ma miejsce w waszym sercu?Walcz o zwrot kasy za niego zgłoś się do TOZ i do klubu kynologicznego,zgłoś sprawę na policję.Działaj Quote
pa-ttti Posted September 16, 2011 Posted September 16, 2011 na policję? do toz?:) bo pies jest niezgodny z wzorcem??? oj...ktoś tu nie rozumie niektórych rzeczy. Baksa, nie ma takiej rasy jak york standart....jest tylko rasa yorkshire terrier, i tyle. nie ma rasy york mini. jest jedna rasa! a że zdarzają się w rasie psy niezgodne z wzorcem- no cóż, w każdej rasie się zdarzają. jeśli taki pies rodzi się w hodowli, pomimo tego że ma nierzadko super rodziców, jest po prostu psem na kolanka, tzw "pet-em" (pet- zwierzątko domowe). Jest niewystawowy. Ale dostaje metryczkę jak każde inne szczenię z miotu, i można mu wyrobić rodowód. Quote
Martens Posted September 19, 2011 Posted September 19, 2011 [quote name='Baksa']Tylko rzeczywiście jak on dostał rodowód z tyło zgryzem? [/QUOTE] A od kiedy to wystąpienie wady zgryzu uniemożliwia wydanie świadectwa pochodzenia psa po danych rodzicach? :razz: Jak pies z wadą to znaczy, że na krzaku wyrósł albo podrzutek? Hodowlanki z tyłozgryzem nie zrobi ale co ma do rzeczy rodowód? Pies z zarejestrowanego miotu, po hodowlanych rodzicach, z udokumentowanym pochodzeniem - jak może nie uzyskać dokumentacji tegoż pochodzenia? Rodowód to nie zaświadczenie, że pies jest ideałem wystawowym, tylko że pochodzi po danych przodkach. Btw gdzie kupiłaś tegoż yorka standard z angielskim rodowodem? ;) Quote
Recommended Posts