Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Czy wasze pieski z dłuższymi włosami maja pomiędzy palcami włosy??

Mój ma i zimą osiada mu na tych włosach śnieg i tworzą się takie kulki utrudniajace mu poruszanie się. Co mogę z nimi zrobić?? Chciałam je wyciąć ale boję się, że przetnę pieskowi takę błonę znajdującą się pomiędzy palcami.Pomóżcie!!

Posted

Mojej Dumie (goldenka) wycinam wszystkie wystające pomiędzy poduszeczkami kudełki!Mam takie zaokraglone nożyczki i własnie nimi robie ciachu-ciach! Mojemu psiakowi są te zabiegi zupełnie obojętne i śpi sobie zawsze w najlepsze w momencie wycinania!Obcinam je równo w poduszeczką, NIGDY pomiędzy - po prostu nie mam odwagi z moimi koślawymi łapami :D

Kiedyś jej tych kudeł nie wycinałam, ale raz wdepła w smołe...normalnie bez komentarza :D

Kaśka&Dumka&Pyśka

Posted

Wloski miedzy palcami koniecznie musisz wycinac. Tak jak wspomnialas, szczegolnie wazne jest to zima, aby zamarzajacy na wloskach snieg i lod, nie utrudnial chodzenia i nie odmrazal poduszeczek.

Musisz to robic bardzo delikatnie, najlepiej nozyczkami z zaokraglonymi koncami. Przycinajac wloski, lekko rozszerz poduszeczki i wycinajac wystajace wloski uwazaj na blonke miedzy palcami. Nie sadze aby to bylo trudne u Twojego psa, skoro ja sobie z tym daje rade u swojego (yorka), u ktorego te blonki sa naprawde bardzo delikatne.

W zabiegu moze Ci ktos pomoc, trzymajac lape aby pies nie mogl jej nagle poruszyc.

Acha, nie musisz tych wloskow golic zupelnie przy skorze. Krotkie moga pozostac :)

Natomiast przed wyjsciem na mroz, aby jeszcze lepiej zabezpieczyc poduszeczki nasmaruj je wazelina albo gliceryna :)

powodzenia,

Posted

Jeżeli boisz się sama, to weź pieska do fryzjera tylko na ten zabig. Dobry fryzjer powinien to wygolić maszynką do skóry (są nawet specjalne wąziutkie nożyki specjalnie do paluszków), a wtedy starczy na dłużej.

Natomiast jak już się zrobi grudka śniegu w łapce, to zdejmij rękawiczkę i roztop ją własną łapką :wink:

Posted

A gdzie moge kupić takie nożyczki z zaokrąglonymi końcami??

Czy urzywając takich nożyczeka napewno nie zrobię psu krzywdy??

Mój psiak jeżeli chodzi o leczenie to jest czystym :angel:

Nigdy nie miałam z nim problemów

• 5 years later...
Posted

Ja mam dwa yorki i w zime im obcinam włosy między palcami bo jakbym tego nie zrobiła to pełno sniegu w domu jest. Ale z kolei w lato zostawiam bo tak nie parzy w opuszki psa i w sumie nic sie nie przylepia tak jak w zimie śnieg hehe. Biore nozyczki z zaokrąglonymi końcami i wycinam i jest gites.

Posted

Witam!
Ludzie chronią nogi nosząc obuwie a psy w zależności od środowiska są narażone na plamy paliw ,szkła ,kolce ,kłosy z traw.
Dlatego właściciel musi często sprawdzać łapy.
U każdego psa inaczej zarastają włosy na łapach,tworzą się kołtuny między palcami i poduszkami,dlatego należy rozczesywać i wycinać.
Należy uważać na kłosy z traw ,tzw. pokłosie.
Łapy powinny być suche,najgorzej jest w zimie.
Dobra i tania jest maść tranowa.
Pozdrawiam groomer.;)

• 5 months later...
Posted

Ja wycinam dla mojego psa pomiędzy opuszkami i ogólne całego strzygę nożyczkami zwykłymi nie jakimiś profesjonalnymi bo narazie jeszcze nie kupiłam. Nic łatwiejszego przyciąć psu włosy między opuszkami niby mam 12 lat ale i tak dla mnie to pestka to chyba zależy jedynie od wprawy.

Posted

[quote name='Wind']
Natomiast przed wyjsciem na mroz, aby jeszcze lepiej zabezpieczyc poduszeczki nasmaruj je wazelina albo gliceryna :)

powodzenia,[/QUOTE]
[SIZE=3][B]Wazeliną tak[/B][/SIZE] , gliceryna nie . :shake:
[FONT=Verdana][FONT=Verdana]Glicerol , zwany także gliceryną czyli propanolo-1,2,3-triol jest najprostszym alkoholem trójwodorotlenowym. [/FONT][/FONT][FONT=Verdana][FONT=Verdana]Gliceryna stosowana miejscowo wykazuje działanie odciągające wodę z tkanek , rozmiękczające naskórek .[/FONT][/FONT]

Posted

[attachment=477:2566.attach]Jest preparat do pielęgnacji i ochrony opuszków,zapobiega podrażnieniom,chroni przed działaniem lodu,śniegu,
soli i brudu. [B]Feet Balsam.[/B]

• 3 weeks later...
Posted

Włosy między opuszkami utrudniają życie, a ich wycinanie jest dla mnie kłopotliwe i stresujące.
Jeszcze jak pies mi się wierci to w ogóle...

Posted

[quote name='Rei']Włosy między opuszkami utrudniają życie, a ich wycinanie jest dla mnie kłopotliwe i stresujące.
Jeszcze jak pies mi się wierci to w ogóle...[/QUOTE]

Ja wycinam włosy kiedy Tośka jest mega zmęczona. To dobry sposób, bo przynajmniej mi się nie wierci. Zawsze bardzo uważam, żeby jej nie zaciąć, bo ja mam "złote" ręce ;-)

• 4 months later...
Posted

Poszukuję jakiegoś szybszego sposobu do wycinania włosków międzypalcowych niż nożyczki. Robimy to dość często raz na tydzień lub dwa, bo walczymy z jakimś pieruństwem i musimy czymać czystość i suchość a z włosami to ciężko. Znacie jakieś przyrządy albo małe maszynki albo coś takiego...?

Posted

Jest maszynka z bardzo wąskim ostrzem:

[URL]http://germapol.istore.pl/pl,product,1312107,podreczna,maszynka,do,strzyzenia,zwierzt,wahl,2210,stylique,czarna.html[/URL]

tylko, jeśli z czymś walczysz, to może mimo wszystko lepsze będzie wycinanie, bo maszynka może dodatkowo podraznić skóre (a tnie bardzo krótko).

Posted

Agnieszko serdeczne dzięki, właśnie o takie coś mi chodziło. A walczymy standardowo z tymi zaczerwienieniami między opuszkami, co trzeci westie ma z tego co tak patrzałam na wystawie. Są to jakieś grzybki, drożdzaki....pieruństwo w każdym razie. Zawsze mogę nie przystawiać strikte do skóry maszynki.

• 1 month later...
Posted

u mojej maltanki jak wytnę włosy na łapkach dochodzi do strasznych podrażnień od asfaltu- ma wręcz rany więc zaniechałam. jak ma włosy jest ok- bez włosów poduszeczki są zdarte do krwi:(