Jump to content
Dogomania

Zdążyć na czas...! Pseudoschronisko, Umieralnia w Dobrocinie! Ponad 40 psów czeka..!

Recommended Posts

Posted

my nic nie dostaliśmy, wątpie zresztą żeby była już jakakolwiek sprawa dot znecania sie. bo to by było za szybko przecież...

Pani Gabrysia prosi o DT dla kotów!
do końca kwietnia już ma jej nie być na miejscu i 6 kotów nie ma gdzie sie podziać!
Tak samo jeśli chodzi o "jej" psy, które z nią mieszkają. Szkoda skazywać je na łaska Pana S. a pieski są urocze, bardzo adopcyjne i w ogóle cud miód malina, a to sie pewnie szybko skończy jak tylko opuści Dobrocin.

• Replies 1.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

to jedyne rozwiązanie-ale przed odejściem musi zawiadomić gminy i wójta że psy zostawia
mam ważne pytanie-kto złożył zawiadomienie do prokuratury na początku lutego-czy lekarz powiatowy?
kto może powiedzieć ?
i czy działalność pan s. miał zarejestrowaną razem z żoną?

Posted

jako jedyne służące po licznych konsultacjach z prawnikami -jedyne wyjście służące rozwiążaniu tej sytuacjii widzimy zawiadomienie wszystkich rad gmin i wójta oraz medja , że w danym dniu i godz. pani S. otwiera klatki i wypuszcza psy ponieważ idzie do szpitala
rozmawialiśmy z nią już jak to zrobić i jak będzie znany termin myślę że w tym dniu powinno przyjechać nas tam jak najwięcej , szczególnie ,zeby toz i straż oraz Mrunio o tym wiedzieli
jutro dowiem się jeszcze jak wygląda sprawa w prokuraturze

Posted

DZiewczyny ja mam ogromną prośbe. Dobrociński temat toczy sie na 2 wątkach i z każdego nie wiadomo na czym sprawa stanęła. Czy mógłby ktoś ogarnięty w tym wszystkim, poinformowany, podsumować to co sie stało i co ustalono?

Moze warto spróbować poprosic o pomoc EMIRA albo inne organizacje, pozapraszać je na watek. Ja wiem, ze każda z nich ma już kilka "Dobrocinów", z którymi walczą ale i być może odmówią pomocy.
Jednak konieczny jest porządek zeby rozgłosnić sprawę, pospamować, zaprosić nowych ludzi -im wiecej dogomanek tym wiecej pomocy -choćby finansowej, w ogłaszaniu a może i dt. To też jest ważne.
Mozna wysyłać wtedy masowo listy, pisać do mediów.

Demi ty chyba jesteś najlepiej poinformowana w tej sprawie.
Czy możesz odpowiedzić na te pytania:

[quote name='kizimizi']
JA rozumiem to tak -poprawcie mnie jesli wnioskuje źle:

[LIST]
[*] Zgłoszono fakt, ze psy sa zaniedbywane w "schronisku" u Pana S. (to o czym pisze Mari23) -rozpoznano sprawę i wydano wyrok lub decyzje zakazującą prowazdenie dlaszej działalności temu Panu.
[*][U]Z zarzutem tym wystąpili i SDZ I TOZ, tak?[/U]
[*] O tym, ze pieniądze gmin zostały wydane na coś innego niż przewidywała umowa - tego zarzutu nie podnoszono czyli o malwersacji nie rozmawiamy.
[/LIST]

[LIST]
[*]I na podstawie tej decyzji czy też wyroku ustalono, ze:
[/LIST]

[LIST=1]
[*]Pan S. zaprzestał działalności, jednak do czasu znalezienie psom nowych domów, ma zająć sie ich utrzymaniem bo ma na to zgromadzone finanse.
[*] Nie moze też przyjmować nowych zwierzat.
[*]Żadna gmina, która miałą z nim podpisane umowy już zwierzat nei odbierze.
[/LIST]

[LIST]
[*][U]Czy ma zająć sie (zgodnie z treścią wyroku czy decyzji) szukaniem im domów czy ma tylko je przetrzymać w godnych warunkach?[/U]
[/LIST]
[/QUOTE]

Podsumujmy co sie stało, co ustalono i co dalej z tym zrobić. Jaka pomoc jest potrzebna?
Tak samo było w Olkuszu, w Krzyczkach i dzieki ludziom udało sie coś zmienic.

Posted

[SIZE=2] ciekawostka !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!![/SIZE]
[SIZE=2][/SIZE]
[SIZE=2][/SIZE]
[SIZE=2] Urząd Miasta Legnicy informuje, że zgodnie z Uchwałą Rady Miejskiej Nr XIII/111/99 z dnia 28 czerwca 1999r. w sprawie wyrażenia zgody na przeprowadzenie akcji wyłapywania bezdomnych zwierząt z terenu Legnicy – w dniach 29 i 31 marca 2010 r. przeprowadzona zostanie akcja wyłapywania bezdomnych zwierząt.[/SIZE]
[FONT=Arial] Akcją objęte będą tereny całego miasta, a przeprowadzi ją w asyście Straży Miejskiej Firma Handlowo-Usługowa „OLECH” ze Świdnicy.[/FONT]
[FONT=Arial] Zwierzęta przewiezione zostaną do Schroniska dla Bezdomnych Zwierząt w Legnicy przy ul. Ceglanej, gdzie przebada je lekarz weterynarii. Niefrasobliwi właściciele będą mogli odebrać swych podopiecznych w ciągu 14 dni od zakończenia akcji, po wcześniejszym uregulowaniu kosztów poniesionych na ich utrzymanie[/FONT]

Posted

[quote name='czerda']faktycznie piszemy na kilku wątkach ----na który przechodzimy?[/QUOTE]

Jeden wątek miał byc organizacyjny a 2 z zdjeciami psów i akcja adopcyjno-pomocową zdaje sie.

Posted

to ten zostawmy wątkiem adopcyjnym i pomocowym
a tamten wątek dotyczący akcji anty Dobrocin
hę?

z żadnym zarzutem nie wystąpił TOZ, wystąpiła pani S i powiatowy z tego co mi mówiła Demi
SDZ z tego co wiem też z niczym nie wystąpili

Posted

[quote name='Plicha']A możecie podać linka do drugiego wątku?[/QUOTE]

[URL="http://www.dogomania.pl/178904-Polskie-prawo-czy-bezprawie-Dobrocin-czarna-plama-na-mapie-Polski-Organizacje-pomocy"]http://www.dogomania.pl/threads/178904-Polskie-prawo-czy-bezprawie-Dobrocin-czarna-plama-na-mapie-Polski-Organizacje-pomocy[/URL]

Posted

[B]Pozwalam sobie dla rozjasnienia tematu[/B]
[B]wkleic wypowiedz ,,mojego ,,Prezesa[/B]

Nigdy nie włączałem sie do waszych dyskusji na forum ale dziś przejrzałem wasze wypowiedzi i widzę że błądzicie we faktach, albo macie złe żródła informacji

[COLOR=#1f497d]- przytułek Pana S. to nie schronisko tylko hotel- pensjonat więc nie potrzebowało żadnych rejestracji ani u Wójta ani u powiatowego lekarza weterynarii w związku z powyższym nie podlegało nadzorowi przez te organy ani wydawania zgody na tego typu rodzaj działalności zgodnie z polskim prawem .( w związku z powyższym niema żadnych protokołów kontroli ani Wójt ani Powiatowy[/COLOR] )
- Psy kierowane tam były z miejscowości Świdnicy , Marcinowic , Żarowa , Kudowy , Świebodzic , Dobromierza oraz Pieszyc jednak Pozostały tam tylko psy ze [COLOR=red]ŚWIDNICY ,ŻAROWA ,ŚWIEBODZIC[/COLOR] ponieważ pozostałe gminy odebrały swoje psiaki i odwiozły do schronisk.
Zgodnie z rozporządzeniem Ministra w [COLOR=red]sprawie wyłapywania i postępowania z bezpańskimi psami [/COLOR]gminy mogły kierować psy czasowo do hotelu, ale w trybie niezwłocznym powinny skierować je do pełnoprawnych schronisk , zatem gminy POPEŁNIŁY PRZESPĘPSTWO POZOSTAWIAJĄC JE TAM GDYŻ NIE DOPEŁNIŁY USTAWOWYCH OBOWIĄZKÓW łamiąc to rozporządzenie ( gminy w dalszym ciągu są właścicielami tych psiaków do momentu umieszczenia ich w schroniskach)
- następnie to nie Pani Gabryjela S złożyła doniesienie do prokuratury tylko powiatowy lekarz a postępowanie jest w toku, a Pan S nie został skazany jeszcze tylko [COLOR=#1f497d]Prokurator wydał mu zakaz[/COLOR] [COLOR=#1f497d]prowadzenia działalności gospodarczej[/COLOR] a nie jak piszecie że Wójt ,bo on niema takich uprawnień ponieważ Pan S. rejestrował działalność w Urzędzie Miejskim w Piławie Górnej ze względu na miejsce zameldowania , to Burmistrz Piławy wydał mu zgodę na taką działalność więc wasze informacje są dalekie od prawdy.
Zatem składanie ponownych wniosków oskarżenia Pana S. jest w tej sytuacji nie na miejscu ponieważ jeżeli toczy się postępowanie prokuratorskie to następny wniosek w tej samej sprawie zostanie odrzucony z przyczyn formalnych i oczywistych. ( jednak z doświadczenia wiem ze takie postępowania toczą się miesiącami ,a czasem latami i NIKT nie ma na to wpływu, nawet organizacje pro zwierzęce ) jedynym lekiem są media na tego typu działania .
Jestem po rozmowach z gminami i wiem jedno że żadna z gmin nie kiwnie palcem już w sprawie Dobrocina, a temat dalej pozostaje ,a Pan S opowiada im bzdury a rzeczywistość jest inna bo psy głodują .

W razie jakichkolwiek wątpliwości , pytań czy informacji piszcie do mnie na [URL="http://www.schroniskoazyl.eu/"]www.schroniskoazyl.eu[/URL] ponieważ rzadko zaglądam na forum dogomani i ( no może nie tak rzadko ale raz na rok )

[INDENT] Pozdrawiam i życzę powodzenia - Jerzy Thomalla – prezes schroniska AZYL[/INDENT]

Posted

a ja mam takie pytanie do Ciebie Gisel jako ze wy wozicie tam karmę. Czy jak uda sie kasę zebrać na karmę i wpłacę ją na twoje konto albo konto schroniska, kupicie ją i zawieziecie czy już nie?

Posted

[quote name='kizimizi']a ja mam takie pytanie do Ciebie Gisel jako ze wy wozicie tam karmę. Czy jak uda sie kasę zebrać na karmę i wpłacę ją na twoje konto albo konto schroniska, kupicie ją i zawieziecie czy już nie?[/QUOTE]

My mozemy zawiezc jak Grazynka zgodzi sie aby wplacac na jej konto i kupi karme

Posted

[quote name='xmartix']a pieski nadal tam siedzą
i jak im zrobić te zdjęcia?,...[/QUOTE]

Ja bylam gotowa tam pojechac, zrobic pelno zdjec, ogloszenia. Pisalam o tym, prosilam zeby ktos zemna jechal, ale zero dozewu. W ten sposob one nigdy domu nieznajda.:(

Posted

Reksiu a skad jestes? Moze sprobujemy dograc sie i pojechac. U mnie z czasem slabo, bo dziec maly w domu, ale postaram sie cos wykombinowac.
Adka - wy mialyscie tez jechac, moze polaczymy sily i aparaty. Podzielimy sie na sektory i obfocimy, co?

Qrcze sytuacja patowa, psy gloduja, gminy maja w du..e. Przeciez musi byc jakies rozwiazanie.
Ile czasu bedzie sie organizowac zbiorki karmy, cale lata? a one beda sie rozmnazaly i problem nigdy nie zniknie?