Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ustawa o ochronie praw zwierząt z 1997 mówi art 34 pkt. 1 i 2 mówi, że inspekacja weterynaryjna a nie Ministerstwo Rolnictwa. Prawnicy w takim przypadku mówią chyba o "dualizacji prawa", czyli dopóki sąd tego nie skoryguje obydwie inteerpretacje są dopuszczalne. Karmi jako prawnik pewnie wiesz, czy już się pojawiła ostateczna interpretacja. Ja nie jestem prawnikiem i znam dwie sprzeczne... i do tego, żeby było śmieszniej oficjalne. Niestety takie kwiatki w Polsce są normalne :(

A nie wyjaśniłaś mi a już się o to pytałem dlaczego ZKWP nie obowiązuje Ustawa o Stowarzyszeniach.

• Replies 164
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Azawakh']Owszem nigdy nie kryłem swoich poglądów bo i po co w końcu żyjemy w wolnym kraju i myślę, że nie muszę się ich wstydzić bo mam do nich prawo bez względu co jest zapisane w statucie i innych regulaminach.[B] A ja próbuję i niestety brak takich ludzi jak KrzysiekM chętnych do pomocy w moich działaniach powoduje, że ZkwP trwa w swoich posadach i swojej formie[/B] niezmiennie od 1948 roku jako ostatni twór komunizmu (nadaje się do muzeum komunizmu) i nikt nie jest chętny do jakichkolwiek zmian co powoduje, że utrzymuje się ze swoich pieniędzy takiego dziwoląga pod pozorem jakiejś bzdetnej elitarności czy dobra psa rasowego zabraniając członkom prawdziwej wolności wyboru gdzie chcą się zrzeszać i jakei psy hodować bo rządzi niepodzielnie FCI, które poza tym,że jest najstarsze i największe niczego nowego i dobrego nie wnosi...[/QUOTE]
Azawakh byc może powód jest prozaiczny. Pomijam już regulacje federacyjne i związkowe.... Pomyślałeś, że zwykli członkowie ZKwP nie chcą takich zmian jakie Ty proponujesz?

Posted

A może wśród zwykłych członków takich jak np ja są i tacy, którzy takich zmian jednak chcą ale nie mówią o tym bo się boją? A może wśród tych ludzi są i tacy, którzy nie są świadomi, że są potrzebne zmiany przez co "nie chcą" zmian proponowanych przeze mnie?

Posted

[quote name='KrzysiekM'][U]Ustawa o ochronie praw zwierząt z 1997[/U] mówi art 34 pkt. 1 i 2 mówi, że inspekacja weterynaryjna a nie Ministerstwo Rolnictwa. Prawnicy w takim przypadku mówią chyba o "dualizacji prawa", czyli dopóki sąd tego nie skoryguje obydwie inteerpretacje są dopuszczalne. [/QUOTE]
KrzysiekM., staram się przekonać Ciebie do tego , żebyś posługiwał się swoją wiedzą . Ty wolisz być uparty , odpisujesz od domorosłego „specjalisty” i znowu mylisz się.
Dowód.
Nie istnieje [U]"ustawa o ochronie praw zwierząt z 1997 roku[/U]" , na którą tu się powołujesz . Takiego aktu prawnego w ogóle nie ma . :p
Kumasz ?

[URL]http://www.youtube.com/watch?v=9fVSLFYWTZk&feature=related[/URL]

Posted

KrzysiekM ja nie zostałem wyrzucony z ZkwP ale odszedłem samodzielnie i na własną prośbę a przynależność do PKPR wypominali mi związkowcy kiedy już nie byłem w ZKwP tak to mniej więcej wyglądało chociaż nawet jak wstąpiłem ponownie do ZKwP to z tego co mi wiadomo bardzo źle na mój temat właśnie ze względu na przynależność do PKPR wypominał mi nie kto inny jak pan Śliwka Piotr a pani, która aktualnie jest szefową biura oddziału katowickiego ZkwP zwracała mi uwagę, że interesują mnie czasopisma organizacji dysydenckich jakby to było coś zdrożnego.

Posted

[quote name='KrzysiekM']Dziwne a ja ją znalazłem:
[URL]http://www.abc.com.pl/serwis/du/2003/1002.htm[/URL]

Prowokujesz? Czepiasz się, że przez pomyłkę dodałem słowo "praw"?[/QUOTE]
To nie jest zwyczajna pomyłka , to zasadnicza różnica . Ustawa konstytuuje [U]prawną ochronę zwierząt [/U]. A to nie jest tożsame z przyznaniem zwierzętom praw . Wręcz przeciwnie . Bez tej wiedzy dyskusja staje się miałka , czas tracimy .

Posted

[quote name='KrzysiekM']Ja nie dyskutuję o tym tylko przedstawiłem fakty które nie wierzyłaś. Teraz ty przedstaw swoje, bo nadal nie rozumiem co Ci nie pasuje.[/QUOTE]

Nie pasuje myślę to, że posługujesz się terminologią, której przeznaczenia do końca nie znasz - tak mi wynika ze słów tabaluga1.

Posted

Jak już pisałem nie jestem prawnikiem a wy chcecie, żebym każdy pogląd udowadniał ustawami, więc je dla was znajduję, ale nie oczekujcie ode mnie prawniczej terminologii, co najwyżej łopatologii :evil_lol:

Staram się bardzo zaspokoić waszą ciekawość, więc może ktoś zaspokoi moją. Karmi sugerowała, że ZKWP nie podlega pod Ustawę o Stowarzyszeniach, czy może mi ktoś wyjaśnić czy ma racje, a jeśli tak to dlaczego?

Lady obejrzałaś już Pedigree Dogs Exposed?

Posted

[quote name='KrzysiekM']
Staram się bardzo zaspokoić waszą ciekawość, więc może ktoś zaspokoi moją. Karmi sugerowała, że ZKWP nie podlega pod Ustawę o Stowarzyszeniach, [B]czy może mi ktoś wyjaśnić czy ma racje, a jeśli tak to dlaczego?[/B]
[/QUOTE]
Pomnij , że sąd laika gdy mówi o dziele ,
o dziele mało mówi ,
o laiku wiele ...
Laik , do tego leń , kwalifikowany . A feeeee :evil_lol:

Karmi nigdy tak nie twierdziła , ani nie sugerowała . Karmi jest specjalistką .

[URL]http://www.zkwp.pl/zg/regulaminy/Statut_ZKwP.pdf[/URL]

[CENTER][CENTER][COLOR=#231f20][FONT=Verdana]STATUT ZWIĄZKU KYNOLOGICZNEGO W POLSCE[/FONT][/COLOR][/CENTER]
[/CENTER]
[CENTER][CENTER][COLOR=#231f20][FONT=CentSchbookPL-Bold]Rozdział I[/FONT][/COLOR][/CENTER]
[/CENTER]
[CENTER][CENTER][COLOR=#231f20][FONT=CentSchbookPL-Bold]Postanowienia ogólne[/FONT][/COLOR][/CENTER]
[/CENTER]
[CENTER][CENTER][B][COLOR=#231f20][FONT=CentSchbookPL-Bold]§ 1[/FONT][/COLOR][/B][/CENTER]
[/CENTER]
[CENTER][CENTER][COLOR=#231f20][FONT=CentSchbookPL-Roman]Stowarzyszenie nosi nazwę „Związek Kynologiczny w Polsce” zwany w dalszej części statutu „Związkiem”.[/FONT][/COLOR][/CENTER]
[/CENTER]
[CENTER][CENTER][B][COLOR=#231f20][FONT=CentSchbookPL-Bold]§ 2[/FONT][/COLOR][/B][/CENTER]
[/CENTER]
[CENTER][CENTER][B][COLOR=#231f20][FONT=CentSchbookPL-Roman]Związek jest stowarzyszeniem za rejestrowanym, działa na podstawie obowiązującego prawa o stowarzyszeniach i z tego tytułu posiada osobowość prawną.[/FONT][/COLOR][/B][/CENTER]
[/CENTER]

Posted

[quote name='KrzysiekM']
Lady obejrzałaś już Pedigree Dogs Exposed?[/QUOTE]

Z reguły nie wchodzę w podawane linki, bo: nie mam do nich zaufania ani nie mam na nie czasu.

Posted

Wpisz tylko tą nazwę w google. Bez problemu znajdziesz ten film a także mnóstwo ciekawych artykułów na ten temat. Może wtedy trochę lepiej mnie zrozumiesz :)

Tabaluga a może wiesz dlaczego nie dotyczy ZKWP art. 6. 2. z Ustawy o Stowarzyszaniach?

Posted

[quote name='KrzysiekM']Wpisz tylko tą nazwę w google. Bez problemu znajdziesz ten film a także mnóstwo ciekawych artykułów na ten temat. Może wtedy trochę lepiej mnie zrozumiesz :)

Tabaluga a może wiesz dlaczego nie dotyczy ZKWP art. 6. 2. z Ustawy o Stowarzyszaniach?[/QUOTE]

Przykro mi Krzysiek, ale Twoje poglądy na temat rozmnażania nierasowych zwierząt nie zgadzają się kompletnie z tym, co ja robię tutaj na dogo - i nie zrozumiem nikogo, kto twierdzi, że rozmnażanie psów bez rodowodów i uprawnień nie jest złe, dopóki nie zmniejszy się liczba psów na tyle, aby były one towarem deficytowym.

Posted

[quote name='ladySwallow']Przykro mi Krzysiek, ale Twoje poglądy na temat rozmnażania nierasowych zwierząt nie zgadzają się kompletnie z tym, co ja robię tutaj na dogo - i nie zrozumiem nikogo, kto twierdzi, że rozmnażanie psów bez rodowodów i uprawnień jest złe... [/QUOTE]
Masz rację, a mi się marzy aby w naszym kraju było jak w Szwecji. 950 tys. psów i z tego 85 % rasowych zarejestrowanych w Szwedzkim Kennel Clubie. No ale cóż, skoro nawet na dogo są ludzie propagujący rozmnażanie psów bez papierów, czy też walczący o uznanie rodowodów PKPR przez ZKwP zamiast np: o szwedzkie testy psychiczne.

Posted

Jedno drugiego nie wyklucza.Daj Polakom szwedzką rzeczywistość opiekę socjalną tamtejsze zarobki.Nikt tu nie propaguje rozmnażania psów bez rodowodów .Padła propozycja oceniania psów tzw rasowych i przywrócenie ich na łono ZKwP bo z tego związku pochodzili ich przodkowie.Ale tak jak bajką są szwedzkie realia tak bajką jest cokolwiek zmienić w ZKwP.

Posted

[quote name='michal_sm']...[B]Nikt tu nie propaguje rozmnażania psów bez rodowodów[/B] .Padła propozycja oceniania psów tzw rasowych i przywrócenie ich na łono ZKwP bo z tego związku pochodzili ich przodkowie...[/QUOTE]

Doprawdy ??? To ja chyba mam jakiś problem ze wzrokiem, bądź rozumieniem tekstu pisanego. :evil_lol:[quote name='KrzysiekM'].... muszę przyznać, że zasady ZKwPL nie tylko wydają mi się głupie ale wręcz szkodliwe, gdyż zmniejszają pulę genetyczną wśród psów. Nie rozumiem dlaczego do wystaw nie dopuszcza się psów bez rodowodu. Przecież po to jest sędzia, żeby ocenić czy pies spełnia kryteria rasy czy nie, a może to dla niego za trudne zadanie? Skoro hodowle ZKwP są takie dobre, to bez trudu ich psy powinny wygrywać, a jeśli pies nie spełniałby wymogów rasy zawsze jest dyskwalifikacja. Proste prawda? Pies, który by spełnił takie kryteria mógłby się stać psem rasowym i problem małej ilości genów i chorób genetycznych mamy rozwiązany.
Zaraz ktoś napisze, że jeśli rodzice są kundelkami spełniającymi określone warunki rasy, to wcale nie oznacza, że ich potomstwo będzie miało takie same cechy. Racja, ale czy nie z tego powodu ZKwP wymyślił kontrolę miotów i wymóg 3 pozytywnych ocen na wystawach? Przy tak rygorystycznej kontroli psy niespełniające odpowiednich wymagań nie zostaną dopuszczone do hodowli, więc w czym problem?[/QUOTE]
Może więc mi to przetłumaczysz z polskiego na polski.:lol:

Posted

[quote name='Brezyl ja']Masz rację, a mi się marzy aby w naszym kraju było jak w Szwecji. 950 tys. psów i z tego 85 % rasowych zarejestrowanych w Szwedzkim Kennel Clubie. No ale cóż, skoro nawet na dogo są ludzie propagujący rozmnażanie psów bez papierów, czy też walczący o uznanie rodowodów PKPR przez ZKwP zamiast np: o szwedzkie testy psychiczne.[/QUOTE]

Mi się też coś takiego marzy. Dlatego chcę by związek był bardziej otwarty i wycofał się z wzorców szkodzących pieskom. Wzorce nie powinni ustalać hodowcy pod wpływem kontrowersyjnej urody, a weterynarze, fizjoterapeuci i specjaliści, którzy wykorzystują pieski do pracy, priorytetem takich wzorców powinno być zdrowie i użytkowość. Chciałbym też, żeby związek dbał o jakość hodowli poprzez badania psychologiczne dla wszystkich piesków i trzymanie się wysokich standardów, których zupełnie nie ma dla ras małych, o czym już pisałem. A także dbał o dobro piesków zakazując obcinania uszu i ogonów i innych nieetycznych zabiegów.
Kolejnym warunkiem jest oferta związku dla właścicieli kundelków. A także pomysł na uregulowanie sprawy tworzenia nowych ras. Związek niestety zamknął się na ludzi odcinając się od ZONDu KHORNu, czy Klubu Owczarka Staroniemieckiego. Brezyl jak związek może być wielki skoro odcina się od dobrych hodowców? Przez taką głupią politykę bardzo zyskał PKPR w którym owczarki niemieckie długowłose dominują.

Lady związek jest dla mnie tworem obcym i nieprzystosowanym do rzeczywistości, dlaczego sądzisz, że powinien narzucać innym swoja władzę, skoro on tego nie chce, wyrzucając kolejno z swoich szeregów właścicieli którzy polubili inne pieski niż są w jego wzorcach?
[B]
Podsumowując niech żyją właściciele kotów :-) Bo to właśnie kocie organizacje znalazły genialne rozwiązania tych problemów.[/B] Nie twierdze, że dokładnie w ten sposób jak ja to widzę, gdyż cały czas nie porównuję statów i różnie się z nimi w stosunku do niektórych zasad co do wystaw. [B]Ale i tak są 100 lat przed psimi :diabloti:[/B]

Posted

A Brezyl i chyba zapomniałeś dodać, że w Szwecji nie ma tego uciążliwego przepisu o 3 wystawach? (nie jestem co do tego pewny) A więc raczej nie ma tam bez rodowodowych piesków po rodowodowych rodzicach jak w Polsce.

Posted

[quote name='Brezyl ja']Doprawdy ??? To ja chyba mam jakiś problem ze wzrokiem, bądź rozumieniem tekstu pisanego. :evil_lol:
Może więc mi to przetłumaczysz z polskiego na polski.:lol:[/QUOTE]
Pies spełniający takie kryteria mógłby się stać psem rasowym.Myślę ,że Krzysiek.M miał na myśli coś na kształt księgi wstępnej.Ja to zrozumiałem tak .Ale może zapytać się o to Krzyśka.

Posted

[quote name='KrzysiekM']
Tabaluga a może wiesz dlaczego nie dotyczy ZKWP art. 6. 2. z Ustawy o Stowarzyszaniach?[/QUOTE]
Każdy kto zamiast czas spędzać na siłce , bywa w bibliotece , ten wie .
Basta !