Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

A ja mam pytanie jak wpływają następujące zakazy: przynależenia członków ZKwP do innych krajowych organizacji kynologicznych pod groźbą automatycznego wykluczenia z organizacji, zakaz wystawiania psów zarejestrowanych w ZKwP na wystawach i innych imprezach organizowanych przez inne krajowe organizacje kynologiczne oraz zakaz jakiegokolwiek uczestnictwa sędziów i asystentów w wystawach i imprezach innych krajowych stowarzyszeń kynologicznych na poprawę jakości pogłowia psów rasowych w Polsce? Czy mi to ktoś wyjaśni dokładnie?

• Replies 164
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Azawakh']A ja mam pytanie jak wpływają następujące zakazy: przynależenia członków ZKwP do innych krajowych organizacji kynologicznych pod groźbą automatycznego wykluczenia z organizacji, zakaz wystawiania psów zarejestrowanych w ZKwP na wystawach i innych imprezach organizowanych przez inne krajowe organizacje kynologiczne oraz zakaz jakiegokolwiek uczestnictwa sędziów i asystentów w wystawach i imprezach innych krajowych stowarzyszeń kynologicznych na poprawę jakości pogłowia psów rasowych w Polsce? Czy mi to ktoś wyjaśni dokładnie?[/QUOTE]

A ja postawię odwrotne pytanie: czy likwidacja tych zakazów a w konsekwencji wydalenie ZKwP ze struktur FCI poprawi stan pogłowia psów rasowych w Polsce?

Posted

FCI podkreśla, że organizacje zrzeszone mają przestrzegać prawa państwowego, a na razie interpretacje prawa polskiego są dwie więc, na dzień dzisiejszy FCI nie miałoby podstaw :-) a jak ktoś wreszcie by ustalił jedną interpretację to by się zobaczyło. Zresztą przynajmniej w kilku organizacjach stowarzyszonych nie ma takich zapisów (np. Włochy, i prawdopodobnie kilka innych) więc jak to mówią "strachy na lachy".

Posted

[quote name='KrzysiekM']FCI podkreśla, że organizacje zrzeszone mają przestrzegać prawa państwowego, a na razie interpretacje prawa polskiego są dwie więc, na dzień dzisiejszy FCI nie miałoby podstaw :-) a jak ktoś wreszcie by ustalił jedną interpretację to by się zobaczyło. Zresztą przynajmniej w kilku organizacjach stowarzyszonych nie ma takich zapisów (np. Włochy, i prawdopodobnie kilka innych) więc jak to mówią "strachy na lachy".[/QUOTE]

Interpretacja prawa polskiego (ustawy o stowarzyszeniach) jest jedna - sąd rejestrując statut ZKwP zdecydował, że jest on zgodny z prawem - to tyle w tym temacie.
ZKwP jest organizacją - członkiem FCI (a nie organizacją stowarzyszoną) - FCI stawia sprawę jasno: uznaje tylko jedną organizację krajową i zabrania współpracy z innymi nie uznawanymi organizacjami (w tym wzajemnego uznawania rodowodów).

I na koniec - ta dyskusja przypomina mi próbę reformy polskiej piłki nożnej przez rząd kilka lat temu. Skończyło się wszystko po wizycie przedstawiciele FIFA i zapewnieniu, że jeśli rząd polski nie uzna autonomii PZPN, to wykluczy tenże ze swoich struktur. A wcześniej też były głosy, że to "strachy na lachy".

Posted

Dlatego KC i AKC zachowały się o wiele mądrzej i tylko mają umowy z FCI o wzajemnym uznawaniu rodowodów, no i powstała silna konkurencja FCI w postaci F. C. I. sądząc po dużej ilości wystaw temu związkowi wiedzie się coraz lepiej.

Wiesz ja też mam wyrok sądu, stwierdzający fakt, że moja działka jest mniejsza niż w rzeczywistości i drugi wyrok sądu unieważniający tamten wyrok sądu. Uroki naszego prawa :)

Posted

[quote name='KrzysiekM']Dlatego KC i AKC zachowały się o wiele mądrzej i tylko mają umowy z FCI o wzajemnym uznawaniu rodowodów[/QUOTE]

Mylisz się, umowa o współpracy zawiera m.innymi zapisy o wyłączności współpracy z organizacjami-członkami FCI w krajach, gdzie takie występują. Oznacza, to że na przykład ZKwP nie zarejestruje psa z USA o ile nie jest on zarejestrowany w AKC oraz, że AKC nie zarejestruje psa z Polski jeśli nie był on zarejestrowany w ZKwP.
Treść umów można znaleźć na stronach FCI.

Posted

Dziwne słyszałem, że na Crufts KC zaprasza kogo chce, zresztą psy z PKPRu były mieszane z psami z KC (ktoś w którymś wątku o tym pisał, bo miał problemy z zdobycie podpisu współwłaściciela z KC, ale mógł ściemniać). Ech, FCI wszystko strasznie komplikuje. Kończmy już to teoretyzowanie, bo mi od takich zapisów zaczyna robić się niedobrze. Przecież takie postępowanie w gospodarce nazywa się kartelem i jest zwalczane.

Posted

[quote name='KrzysiekM']Przecież takie postępowanie w gospodarce nazywa się kartelem i jest zwalczane.[/QUOTE]

Ale takie praktyki w hodowli zwierząt czystej krwi są powszechne - spójrz jak to wygląda w hodowli koni a zwłaszcza czystej krwi arabskiej czy angielskiej.

Posted

No ale nikt nadal mi nie odpowiedział konkretnie na moje pytanie. Czekam na konkretną odpowiedź. Marmasza wiec zamiast stawiać mi jakieś odwrotne i przewrotne pytania odpowiedz sensownie na moje.

Posted

[quote name='Azawakh']ladySwallow ja np jestem członkiem ZKwP i znam pewne sprawy od środka...[/QUOTE]

I to mnie miało porazić, jak rozumiem? Że skoro "znasz pewne sprawy od środka", to jesteś...mądrzejszy? To, że znasz takie sprawy od środka oznacza tylko, w jakim towarzystwie się obracasz, bo znam ludzi, którzy z takimi sprawami nie mają do czynienia. Rozumiem, że jesteś na jednej linii "frontu" z KrzyśkiemM, który napisał w którymś z wielu tematów, że dlaczego by nie miał rozmnażać swojej wyszkolonej, ładnej i mądrej suni bez rodowodu, w celu uzyskania podobnie cudownego potomstwa? To tak jak pseudo - też rozmnażają sunie, bo chcą mieć tak samo ładnego i mądrego psa.

Posted

Owszem jestem podobnego acz nie identycznego zdania jak KrzysiekM ale ja mam chorego na padaczkę psa i w życiu bym swojego psa nie rozmnażał bo wiem, że nie powinno się tego robić poza tym nie mam żyłki do hodowania psów a KrzysiekM ma sporo racji bo patrzy na to jakoś normalnie a nie jak fanatyk ZKwP i lojalista partyjny a to może w oczy koleć. A jeśli idzie o ludzi, którzy z pewnymi rzeczami nie mają do czynienia to znaczy, że albo nie widza pewnych spraw albo nie są zaangażowani bądź nie chcą widzieć ich i cieszą się, że jest jak jest...

Posted

[quote name='ladySwallow']A ja się zastanawiam, czy ktokolwiek z atakujących ZKwP jest jego członkiem, czy to tak po prostu... w czynie społecznym? :evil_lol:[/QUOTE]

Ja nie należę, jeszcze do ZKWP tylko do organizacji fenologicznej. Robię to w czynie społecznym i "egoistycznym", bo zamierzam hodować pieski :-D

Jeśli chodzi o moje poglądy, to nie o wszystkie będę walczył. Niektóre są tylko koncepcjami do przedyskutowania... Bardziej mi zależy na tym żeby członkowie Związku zobaczyli potrzebę zmian i zauważyli, że psie związki są sto lat za kocimi :diabloti:

Posted

[quote name='KrzysiekM']Ja nie należę, jeszcze do ZKWP tylko do organizacji fenologicznej. Robię to w czynie społecznym i "egoistycznym", bo zamierzam hodować pieski :-D

Jeśli chodzi o moje poglądy, to nie o wszystkie będę walczył. Niektóre są tylko koncepcjami do przedyskutowania... Bardziej mi zależy na tym żeby członkowie Związku zobaczyli potrzebę zmian i zauważyli, że psie związki są sto lat za kocimi :diabloti:[/QUOTE]

Skoro psie Ci przeszkadzają, zostań przy kotach (i znów - ciekawe, czy z rodowodem). A jeśli nadal myślisz o rozmnażaniu psów bez rodowodów, to najlepiej się do nich nie zbliżaj, bo takich jak Ty na allegro jest na pęczki ;)

Azawakh - ja jestem jeszcze bardziej bezstronna, bo od dawna nie miałam własnego psa ;) I powiem Ci, że jakkolwiek z ZKwP możecie sobie walczyć i będzie to mnie jedynie śmieszyć, zresztą jak każda podobna walka z wiatrakami, to poglądy w rodzaju rozmnażania psów bez rodowodu w obliczu takiej liczby psów bezdomnych - i takiej liczby psów na allegro za 200 zł, "rasowych", które jak się nie sprzedadzą, trafią do schronisk - jest dla mnie skrajnym egoizmem, ograniczeniem umysłowym i brakiem jakiejkolwiek uczuciowości, co już świadczy o fakcie, że osoby takie nie powinny brać się za rozmnażanie jakichkolwiek zwierząt - no i zastanowić sie nad samym ich posiadaniem.

Posted

Lady kotki mają rodowody i jest im bardzo dobrze, więc twoje sugestie mnie śmieszą. Jestem też dumny z tego, że zmniejszyłem populacje psów bezdomnych przygarniając kilka.

Oj nie ładnie, taka duża dziewczynka, takie złe rzeczy zarzuca a później okazuje się, że wszystko wymyśliła... albo nie potrafi czytać ze zrozumieniem :evil_lol:

I nie mów, że nie ma szans na reformy. KC też tak myślało i jeden film dokumentalny wystarczył żeby podkuliło ogon i się zreformowało. A swoją drogą czy już go obejrzałaś?

Czasami też zdarza mi się napisać coś konstruktywnego i obiektywnego:
[URL="http://www.dogomania.pl/threads/179933-CzA-owiek-leA-AE-cy-na-drodze"]http://www.dogomania.pl/threads/1799...E-cy-na-drodze[/URL]

Posted

[quote name='ladySwallow']A ja się zastanawiam, czy ktokolwiek z atakujących ZKwP jest jego członkiem, czy to tak po prostu... w czynie społecznym? :evil_lol:[/QUOTE]
Na płaszczyźnie ZK cicho sza , na zebraniach wyborczych cicho sza , tu sie wyszczerzają . Tam ogon podkulony pod siebie i brawo dla prezesuńcia . :evil_lol:

Posted

Owszem nigdy nie kryłem swoich poglądów bo i po co w końcu żyjemy w wolnym kraju i myślę, że nie muszę się ich wstydzić bo mam do nich prawo bez względu co jest zapisane w statucie i innych regulaminach. A ja próbuję i niestety brak takich ludzi jak KrzysiekM chętnych do pomocy w moich działaniach powoduje, że ZkwP trwa w swoich posadach i swojej formie niezmiennie od 1948 roku jako ostatni twór komunizmu (nadaje się do muzeum komunizmu) i nikt nie jest chętny do jakichkolwiek zmian co powoduje, że utrzymuje się ze swoich pieniędzy takiego dziwoląga pod pozorem jakiejś bzdetnej elitarności czy dobra psa rasowego zabraniając członkom prawdziwej wolności wyboru gdzie chcą się zrzeszać i jakei psy hodować bo rządzi niepodzielnie FCI, które poza tym,że jest najstarsze i największe niczego nowego i dobrego nie wnosi...

Posted

Jeśli chodzi o polskie prawo to kopiowanie jest legalne z powodu interpretacji ministerstwa rolnictwa, które uznaje, że obcinanie uszu i ogonów to nie zabieg weterynaryjny a "inny zabieg produkcyjny" :( Karygodne jest natomiast to, że takie oszpecone psy wygrywają w ZKWP wystawy. :angryy::mad:

Posted

KrzysiekM.
Kolejny raz mylisz sie . Nadzór nad wykonywaniem ustawy powierzono nie MRiRW , a komu ?
Ministerstwo nie ma nic do interpretacji .
Patrz art. 34a .
I plissssssssssss.
Nie strzelaj bez prochu .

Posted

[quote name='KrzysiekM']J[U]eśli chodzi o polskie prawo to kopiowanie jest legalne z powodu interpretacji ministerstwa rolnictwa,[/U] które uznaje, że obcinanie uszu i ogonów to nie zabieg weterynaryjny a "inny zabieg produkcyjny" :( Karygodne jest natomiast to, że takie oszpecone psy wygrywają w ZKWP wystawy. :angryy::mad:[/QUOTE]
Czarne na białym mówisz? Kogoś mi to przypomina.... :lol:

Dostałeś podpowiedź. Przeczytaj ustawę. Tam, cytując klasyka ,,czarno na białym pisze" kto ma uprawnienia do nadzoru nad omawianą ustawą. Nie jest to MRiRW. Możesz mi więc powiedziec dlaczego twierdzisz, ze kopiowanie jest legalne z powodu interpretacji tegoż ministerstwa? Podstawę prawną poproszę!