Azawakh Posted February 2, 2010 Posted February 2, 2010 Brezyl ja, współpraca ze Związkiem, myślę, że to za wiele powiedziane. Przynajmniej mi zależy nie tyle na samej współpracy w ścisłym tego słowa znaczeniu ale raczej na poszanowaniu godności drugiego człowieka i innego stowarzyszenia aby ktoś kto zechciałby wystawiać swoje zwierzę w 100% należące do niego nie musiał ponosić jakichkolwiek negatywnych następstw z tego tytułu tak samo, żeby nie była taka osoba wykluczana z szeregów ZKwP jeśli zechciałaby równocześnie przynależeć do innej krajowej organizacji kynologicznej bo w końcu na tym polega wolność i swoboda wyboru jak i przynależenia chyba, ze się mylę i w Polsce obowiązuje partyjny system zrzeszania się w stowarzyszeniach kynologicznych, które przecież partiami politycznymi w żadnym wypadku nie są i raczej (miejmy nadzieję), nigdy nimi nie będą. Quote
Karmi Posted February 3, 2010 Posted February 3, 2010 [quote name='Azawakh']Brezyl ja, współpraca ze Związkiem, myślę, że to za wiele powiedziane. Przynajmniej mi zależy nie tyle na samej współpracy w ścisłym tego słowa znaczeniu ale raczej na poszanowaniu godności drugiego człowieka i innego stowarzyszenia aby ktoś kto zechciałby wystawiać swoje zwierzę w 100% należące do niego nie musiał ponosić jakichkolwiek negatywnych następstw z tego tytułu tak samo, żeby nie była taka osoba wykluczana z szeregów ZKwP jeśli zechciałaby równocześnie przynależeć do innej krajowej organizacji kynologicznej bo w końcu na tym polega wolność i swoboda wyboru jak i przynależenia chyba, ze się mylę i w Polsce obowiązuje partyjny system zrzeszania się w stowarzyszeniach kynologicznych, które przecież partiami politycznymi w żadnym wypadku nie są i raczej (miejmy nadzieję), nigdy nimi nie będą.[/QUOTE] W Anglii od wielu lat działa Stowarzyszenie Płaskiej Ziemi. Stowarzyszenie to istnieje również w Polsce. [url]http://www.ziemia.friko.pl/organizacja.htm#200[/url] Organizacja ta nie życzy sobie miec w swoich szeregach ludzi, którym ubzdurało się, że Ziemia jest kulą. Takie mają ograniczenie statutowe. Mogą miec? Mogą! Ty zapewne uważasz inaczej. :razz: Piszesz o monopolu a chcesz należec jednocześnie do kilku organizacji. Jaki to monopol skoro istnieje więcej niż jedna organizacja o tym samym profilu działania? Nie sądzisz, że sam sobie przeczysz? Możesz należec gdzie chcesz. Na tym polega wolnośc i swoboda wyboru. Nie oznacza to jednak, że każda organizacja musi przyjąc Cię w swoje szeregi. Może odmówic Ci członkostwa lub go pozbawic. Tym bardziej jeśli odmawiasz przestrzegania statutu organizacji do której chcesz należec. To chyba logiczne? Nie można również w tym wypadku automatycznie mówic o ujemnych następstwach bo to nie to samo co ograniczenia statutowe. Tak więc, Azawakh przyznam Ci rację: mylisz się. :p Twoje teorie w praktyce zupełnie się nie sprawdzają. PKPR już to przerabiał. Bez efektów. :razz: Quote
Joan od Wolanda Posted February 3, 2010 Posted February 3, 2010 [quote name='Azawakh']Masz bardzo fajne podejście do tematu i bardzo mi się to podoba ale niestety nie podoba się to ludziom nie tylko z ZkwP ale i PKPR oraz PFK, którzy nie są zainteresowani w żaden sposób psami bez rodowodu o czym się osobiście przekonałem w PKPP gdzie eksperymentalnie dzięki mnie wprowadzono Księgę Wstępną dla psów bez udowodnionego pochodzenia. Moje dobre intencje zmierzające do zajęcia się szarą strefą psów bez rodowodów spotkały się z fatalnym niestety przyjęciem co doskonale wykorzystali członkowie ZkwP w walce z PKPR co zmusiło stowarzyszenie do zmian regulaminu KKW i stosowania jej tylko w przypadku ras polskich podobnie jak w ZKwP (PKPR jeszcze wpisuje PONY do KKW a ZkwP już zaprzestał wpisywania tej rasy do KW). Tym samym powinna powstać kolejna organizacja zajmująca się również psami nierodowodowymi (a wiem, że jest takie zapotrzebowanie), która nie prowadziła by hodowli psów rasowych a rejestrowała takie psy i organizowała dla nich pokazy i wystawy podobnie jak to jest w przypadku wystaw psów rasowych (czytałem kiedyś, że w Niemczech bądź Austrii dopuszczona do wystaw psy nierodowodowe ale to informacja jest sprzed kilku lat i nie wiem na ile jest ona prawdziwa) i tym samym byłaby organizacją o nieco innym charakterze i jej misją byłaby walka z szarą strefą albo inaczej mówiąc jej okiełznanie. Tylko w przypadku takiej organizacji specjalnie powołanej do tego celu można by dawać szansę nierodowodowcom co wpłynęło by tylko pozytywnie na ludzi będących posiadaczami psów nierodowodowych bowiem widząc co daje rodowód psom w przyszłości tacy ludzie mogliby się stać posiadaczami psów rodowodowych. Jednak znając mentalność hodowców bez względu na zrzeszenie zawsze ich reakcja będzie negatywna gdyż psy bez rodowodów są dla nich zagrożeniem choćby ze względu na niższa zdecydowanie cenę (nie zawsze bo np mój beauceron kosztował... 900 złotych czyli taniej niż... nierodowodowy york kosztujący często 1200 złotych gdzieś na targowisku a doberman... jeszcze mniej bo... dałem za niego 1 złotych słownie jeden złotych...) - w przypadku biedniejącego i nieświadomego polskiego społeczeństwa ich obawy są niestety uzasadnione ponieważ biedny Kowalski czy inny Nowak nie kupi u nich drogiego psa z rodowodem za jakieś 2000 - 3000 złote tylko kupi psa nierodowodowego mniej czy bardziej przypominającego rasowca za jakieś... 200 - 300 złotych a więc dużo niższą cenę. A to uderza również po kieszeni zrzeszonego hodowcy, dla którego hodowla psów rasowych jest dodatkowym i często nie opodatkowanym dochodem do domowego budżetu o czym się wprost nie mówi i zawsze będzie się zaprzeczać, że hodują nie dla pieniędzy a dla hobby czy też podniesienia jakości rasy (jakby było inaczej to amatorzy i miłośnicy psów rasowych rozdawali by swoje szczenięta za darmochę albo za przysłowiową złotówkę jak było w przypadku mojego dobermana a przecież tak niestety nie jest... Więc jaki jest wniosek z tego co napisałem powyżej? Dać sobie spokój z organizacjami już istniejącymi i powołać całkiem nową organizację na nowych i innych zasadach i organizować dla wszystkich psów wystawy i wszelkiego rodzaju inne imprezy o charakterze kynologicznym. Jeżeli temat Cię interesuje to może skrzyknijmy grupę podobnie myślących do nas ludzi i powołajmy do życia nasze stowarzyszenie kynologiczne, które zadba nie tylko o swoje interesy jak robią to pozostałe organizacje ale kynologię potraktuje w sposób nieco szerszy i da szansę ludziom mniej zamożnym i ich psom w braniu udziału w wystawach i pokazach kynologicznych. Taka organizacja przyczyniłaby się do szerzenia tak brakującej Polakom oświaty kynologicznej. Ja jestem za nową organizacją![/QUOTE] Jestem za takim właśnie podejściem do tematu :) Quote
Karmi Posted February 3, 2010 Posted February 3, 2010 [quote name='Joan od Wolanda']Jestem za takim właśnie podejściem do tematu :)[/QUOTE] Azawakh masz trzecią osobę. Możecie już założyc własne, idealne stowarzyszenie...:cool3: Quote
Azawakh Posted February 3, 2010 Posted February 3, 2010 Karmi, po pierwsze dla mnie wg ustawy Prawo o stowarzyszeniach przynależność do organizacji może być ograniczona na podstawie oddzielnej ustawy oraz w specjalnych określonych ustawą przypadkach i maja do tego prawo wymienione w ustawie grupy stowarzyszeń, których ustawa nie dotyczy - więc w świetle ustawy organizacja taka jak ta przytoczona przez Ciebie ma kaprys ograniczania przynależności swoim członkom do innych stowarzyszeń o tym samym profilu tak jak to robi ZKwP oraz FCI (lepszym przykładem byłby kościół albo partia polityczna) wtedy łamie zapisy ustawowe bo się do nich najnormalniej w świecie nie stosuje i je naciąga albo łamie wg własnego widzi mi się i powinna być ukarana a nawet niezarejestrowana bo to jest uderzanie w właśnie w wolność zrzeszania się - nie mogę przynależeć gdzie mi się podoba bo jedna organizacja mi tego zabrania więc już nie jest jak piszesz, po drugie sama ilość stowarzyszeń jeszcze nie przesądza o braku monopolu ponieważ jedno największe i najstarsze sobie robi co chce i pyszni się tym zamykając poprzez swoje zapisy statutowe rozwój innych stowarzyszeniom - czyli np zakaz przynależności członków do innego stowarzyszenia o takim samym profilu działania powoduje, że nowo powstała organizacja musi szukać innych członków do działania co hamuje jej rozwój bo znalezienie ludzi chętnych do działania wymaga jednak czasu, po trzecie jeśli będzie zainteresowanie tematem to powstanie kolejna organizacja kynologiczna ale o nieco innych zasadach bo nie zajmująca się sprawami hodowlanymi a propagatorskimi w dziedzinie kynologii i prawdą jest to, że wg ustawy moglibyśmy już powołać organizację ale byłaby to organizacja zwykła bez praw należnych organizacjom zakładanym przez przynajmniej 10 osób (jak się nie mylę) co mogłoby utrudnić później jej rozwój i tym samym lepiej poczekać aż się zbierze większa grupa osób, założyć oddzielny wątek na forum, ustalić to i owo i przystąpić do działania ale to tez wymaga czasu bowiem nie warto się spieszyć dla samego śpieszenia się. Quote
Karmi Posted February 4, 2010 Posted February 4, 2010 Piszesz to samo od miesięcy. Problem polega na tym, że to Twoja interpretacja prawa. W praktyce to nie tak działa. PKPR już to przerabiał. Bez efektu. Pisałam o tym w poście wyżej. Dam Ci radę przeanalizuj ustawę o stowarzyszeniach jeszcze raz może wreszcie zrozumiesz sens zapisu na który się powołujesz. :razz: Ps. Liczba wymaganych członków to odpowiednio 3 osoby (stowarzyszenie zwykłe) i 15 osób dla stowarzyszenia rejestrowego. To można wyczytac w omawianej ustawie... więc czytaj, czytaj.... :cool3: Quote
Azawakh Posted February 4, 2010 Posted February 4, 2010 Karmi ustawę już przeanalizowałem kilka a może i kilkanaście razy a dziś nawet rozmawiałem na jej temat i temat tego co robi ZKwP z naszym prawnikiem w pracy i wychodzi ciągle to samo, ZkwP naciąga prawo dla swojego widzimisię i swoich interesów. Dzięki za sprostowanie mojej informacji co do ilości członków potrzebnych ustawowo do założenia stowarzyszenia zwykłego - post ten pisałem z marszu nie podpierając się tekstem ustawy więc mogłem nie mieć pewności co do tej liczby. Quote
Karmi Posted February 7, 2010 Posted February 7, 2010 [quote name='Azawakh']Karmi ustawę już przeanalizowałem kilka a może i kilkanaście razy a dziś nawet rozmawiałem na jej temat i temat tego co robi ZKwP z naszym prawnikiem w pracy i wychodzi ciągle to samo, [B]ZkwP naciąga prawo dla swojego widzimisię i swoich interesów.[/B] Dzięki za sprostowanie mojej informacji co do ilości członków potrzebnych ustawowo do założenia stowarzyszenia zwykłego - post ten pisałem z marszu nie podpierając się tekstem ustawy więc mogłem nie mieć pewności co do tej liczby.[/QUOTE] Analizuj dalej.... A może powinnam powiedziec analizujcie. Naciągaj.... Naciągajcie.... :razz: Tu przykład interpretacji prawa wg PKPRu: [url]http://www.youtube.com/watch?v=GhAKQ0WxgVQ&feature=PlayList&p=339747FE5CA93980&index=10[/url] Stwierdzenie ,,[I]Wykluczenie ze stowarzyszenia za przynależnośc do innego jest niedopuszczalne. Stanowi naruszeniu prawa o stowarzyszeniach "[/I] nie jest prawdą.Wykluczenie jest dopuszczalne. Wstępując do jakiegoś stowarzyszenia zobowiązujesz się przestrzegac jego statutu. Możesz więc zostac wykluczony z każdego stowarzyszenia jeśli nie przestrzegasz jego regulaminu . Uf! Prościej już nie potrafię. Ciekawostką jest natomiast powoływanie się na ustawę o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji. Ponieważ wg art 1: [I]Ustawa reguluje zapobieganie i zwalczanie nieuczciwej konkurencji w działalności gospodarczej, w szczególności produkcji przemysłowej i rolnej, budownictwie, handlu i usługach – w interesie publicznym, przedsiębiorców oraz klientów.[/I] Ustawa ta dotyczy więc przedsiębiorców. W myśl definicji zawartej w art. 2 tejże ustawy: [I]Przedsiębiorcami, w rozumieniu ustawy, są osoby fizyczne, osoby prawne oraz jednostki organizacyjne niemające osobowości prawnej, które prowadząc, chociażby ubocznie, działalność zarobkową lub zawodową uczestniczą w działalności gospodarczej.[/I] Czy ZKwP jest przedsiębiorcą? Wystarczy sprawdzic w rejestrze przedsiębiorców: [url]http://bip.warszawa.pl/NR/exeres/40EA2626-74F0-4953-BB2B-264B2F9DCB8A.htm[/url] Powodzenia. :p Naciągania prawa cd. Jak nazwiesz to: [url]http://www.youtube.com/watch?v=ye4KsFJFv0E&feature=PlayList&p=339747FE5CA93980&index=2[/url] ,,[I][U]FCI nie spełnia podstawowych zasad Europy[/U]. Zostaliśmy o tym poinformowani przez Rząd Belgii.(...) Pani minister mówi o tych organizacjach, że są jednostkami prywatnymi, [U]nieuznawanymi oficjalnie przez Rząd Belgijski oraz, że te organizacje nie przestrzegają zasad wprowadzonych w dyrektywie 91/174[/U] a jest to dyrektywa, która reguluje m.in zasady hodowli psów (...)[/I] Mowa tym dokumencie: [url]http://www.asociacionescaninas.com/sociedades/fci/noticias/cartagobiernobelga.jpg[/url] Znajdź różnicę między oficjalnym pismem a jego interpretacją. :roll: Quote
KrzysiekM Posted February 7, 2010 Author Posted February 7, 2010 Ja z waszej dyskusji zrozumiałem tylko tyle, że są dwie interpretacje tych samych przepisów, a jak są dwie interpretacje to niestety wszystkie wątpliwości zostaną rozwiązane po pierwszym wyroku sądu. Z tego co wiem spraw w sądzie nie ma więc przyjdzie nam długo czekać na ostateczną interpretację sądu. Ja ma pytanie konkretne do Karmiego jako znawcy statutu ZKWP. Czy jeśli jakiś hodowca ZKWP będzie wystawiał swoje pieski na wystawach PKPRu to zostanie wyrzucony czy nie? Z tego co wiem, żeby wystawiać pieski w PKPRze to nie trzeba być jego członkiem. Quote
Azawakh Posted February 8, 2010 Posted February 8, 2010 Karmi dla mnie sprawa jest prosta i jasna: FCI nie przestrzega prawa unijnego i już koniec i kropka napisane czarne na białym. A co do statutu danej organizacji to musi być on zgodny z ustawami i przepisami wyższego rzędu a tu zachodzi podejrzenie, że nie jest bo ustawa mówi wyraźnie jakie organizacje nie podlegają jej przepisom i jakie mogą sobie ograniczać przynależność równoczesną do innych organizacji ale ZkwP jakoś do takowych nie należy no chyba, że... ZKwP uzna się np za kościół albo partię polityczną a może by tak dla tej organizacji stworzyć specjalne przepisy dające jej wyłącznośc na wszystko co zpsem związane nawet na jej członków? Co Wy na to? Quote
Karmi Posted February 8, 2010 Posted February 8, 2010 [quote name='Azawakh']Karmi dla mnie sprawa jest prosta i jasna:[B] FCI nie przestrzega prawa unijnego i już koniec i kropka napisane czarne na białym.[/B] A co do statutu danej organizacji to musi być on zgodny z ustawami i przepisami wyższego rzędu a tu zachodzi podejrzenie, że nie jest bo ustawa mówi wyraźnie jakie organizacje nie podlegają jej przepisom i jakie mogą sobie ograniczać przynależność równoczesną do innych organizacji ale ZkwP jakoś do takowych nie należy no chyba, że... ZKwP uzna się np za kościół albo partię polityczną a może by tak dla tej organizacji stworzyć specjalne przepisy dające jej wyłącznośc na wszystko co zpsem związane nawet na jej członków? Co Wy na to?[/QUOTE] Zacznijmy od początku. Skoro sprawa jest prosta to proszę wskaż mi gdzie w dokumencie, który wkleiłam ,,jest napisane czarno na białym", że ,,FCI nie przestrzega prawa". :razz: Quote
KrzysiekM Posted February 8, 2010 Author Posted February 8, 2010 Karmi zapomniałeś odpowiedzieć na moje pytanie... Quote
Azawakh Posted February 9, 2010 Posted February 9, 2010 Karmi zanim zaczniesz wymagać czegokolwiek ode mnie to po pierwsze przetłumacz ten dokument na polski bo niestety nie jestem poliglotą a po drugie z tego co piszesz to wykład tej pani był niczym innym jak... kłamstwem... Czyżbyś tak uważała? Quote
Karmi Posted February 10, 2010 Posted February 10, 2010 [quote name='Azawakh']Karmi zanim zaczniesz wymagać czegokolwiek ode mnie to po pierwsze przetłumacz ten dokument na polski bo niestety nie jestem poliglotą a po drugie z tego co piszesz to wykład tej pani był niczym innym jak... kłamstwem... Czyżbyś tak uważała?[/QUOTE] Sprawa jednak nie jest prosta...:evil_lol: Twierdzisz, że [I],,[U]FCI nie przestrzega prawa unijnego[/U] i już koniec i kropka napisane czarne na białym"[/I] To mocne słowa. Prosiłam więc o dowody. Dowody, które mogą poprzec Twoje słowa. Tylko tyle wymagam od Ciebie. Dowodów jednak nie będzie bo... nie jesteś poliglotą. :roll: Napisałam wyżej , że oficjalne pismo różni się od nieoficjalnej interpretacji. Podtrzymuję to. Quote
Azawakh Posted February 10, 2010 Posted February 10, 2010 Samym dowodem jest już to, że publicznie o tym się mówi na wykładzie no chyba, że wykładowca kłamie jak najęty i jeśli uważasz, że nie jest to dowód to napisz jak zrobiła to pani wykładowczyni do Belgii i poinformuj ich o tym. Napisz jakie bzdury opowiadają ludzie z F.C.I. Ciekawe co Ci odpiszą? Quote
Karmi Posted February 10, 2010 Posted February 10, 2010 [quote name='Azawakh']Samym dowodem jest już to, że publicznie o tym się mówi na wykładzie no chyba, że wykładowca kłamie jak najęty i jeśli uważasz, że nie jest to dowód to napisz jak zrobiła to pani wykładowczyni do Belgii i poinformuj ich o tym. Napisz jakie bzdury opowiadają ludzie z F.C.I. Ciekawe co Ci odpiszą?[/QUOTE] Zbyt długo żyję na tym świecie aby wierzyc w to, że wszystko co jest wypowiadane publicznie musi byc prawdą. Jeżeli Tobie to wystarcza to cóż.... naszą dyskusję mogę podsumowac słowami M. von Ebner-Eschenbach:,,Zdanie nawet najmądrzejszego słonia znaczy mniej dla osiołka niż sąd innego osiołka." Quote
KrzysiekM Posted February 10, 2010 Author Posted February 10, 2010 Halo, halo, tu ziemia do Karmi, czy mnie słyszy i odpowie wreszcie na pytanie? Quote
Karmi Posted February 10, 2010 Posted February 10, 2010 [quote name='KrzysiekM']Halo, halo, tu ziemia do Karmi, czy mnie słyszy i odpowie wreszcie na pytanie?[/QUOTE] Zagadałam się .... :) Odpowiem pytaniem na pytanie: widzisz gdzieś w statucie lub regulaminach ZKWP zapis zabraniający członkom ( nie mówię o sędziach) uczestnictwa w imprezach organizowanych przez inne stowarzyszenia kynologiczne? :razz: Quote
KrzysiekM Posted February 10, 2010 Author Posted February 10, 2010 Nie bo go dokładnie nie znam. Niektórzy sugerowali, że uczestnictwo członków ZKWP w imprezach innych organizacji kynologicznych jest zakazane zwłaszcza, że skojarzyłem to z oficjalnym ostrzeżeniem FCI o wystawie Cyno 2010, więc miałem wątpliwości. Ale jak rozumiem członkowie ZKWP mogą brać udział w imprezach innych związków :) Quote
Marzena S Posted February 10, 2010 Posted February 10, 2010 Członkowie ZK mogą wystawiać swoje psy na wystawach PKPR (i wystawiają). Z tym, że zdobyte tam tytuły nie będą się liczyć w ZK. Natomiast sędziowie ZK nie mogą brać udziału w wystawach PKPR w żadnym (sic) charakterze. Quote
Azawakh Posted February 10, 2010 Posted February 10, 2010 MarzenaS owszem członkowie ZkwP teoretycznie i nieoficjalnie pewnie biorą udział w Waszych imprezach ale potem mogą mieć z tego nieprzyjemności o czym mówił w wywiadzie udzielonym kwartalnikowi Kynologia mówił sam Andrzej Mania. Karmi po pierwsze sędziowie i asystenci to też członkowie ZKwp jak inni i specjalny zakaz dla nich to nic innego jak wyraz dyskryminacji a po drugie w regulaminie FCI (w statucie jak dobrze zauważyłaś nie ma takich zapisów i to jest prawda) , którego zamieściłem fragmenty w kwartalniku Kynologia i bodajże na forum jest wyraźnie napisane, że zakazuje się członkom organizacji członkowskich oraz stowarzyszonych uczestnictwa w imprezach organizowanych przez inne krajowe organizacje kynologiczne. I ciekawą sprawą jest to, że redakcja Kynologii zwróciła się do ZG ZkwP z prośbą o podanie rzeczonych aktów prawnych, o których wspominał przez Mania i... nie doczekała się mimo upływu urzędowego terminu odpowiedzi na piśmie co świadczy chyba nie najlepiej o całej tej organizacji... Dopiero ja, osoba prywatna wyszukałem w swoich archiwum odpowiednie zapisy prawne i napisąłem do redakcji, która je zamieściła i tym samym uzyskała odpowiedź na zadane pytanie tylko dlaczego odpowiedzieć musiał na nie czytelnik a nie "poważna" instytucja za jaką uważa się ZKwP? Quote
Azawakh Posted February 10, 2010 Posted February 10, 2010 [IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/MarcinW/USTAWI%7E1/Temp/moz-screenshot.png[/IMG]Karmi odpowiedni akt prawny zamieściłem na stronie 11 tego forum w temacie ACE-PKPR. Zapraszam do lektury. Quote
KrzysiekM Posted February 10, 2010 Author Posted February 10, 2010 Niestety Karmi pomyliłaś się :( FCI otwarcie zabrania uczestnictwa w imprezach dotyczących psów organizowanych nie przez FCI, "sędziom i ich podwładnym", oraz zabrania członkom promowania ich. Czyli każdy członek który powie coś pozytywnego o PKPRze łamie regulamin. Co prawda jest napisane, że przepis ten jest aktualny tylko wtedy jak FCI poinformuje o nieuznawaniu danej organizacji w oficjalnym komunikacie, ale odnośnie PKPRu i F. C. I. już to zrobiło wydając komunikat ostrzegający przed ich konferencją Cyno 2010. Tutaj jest tekst tej uchwały: [URL]http://img514.imageshack.us/i/kopiaregfci574ig9.jpg/[/URL] Na dodatek, zgodnie z statutem osoba, która przystąpi do innego stowarzyszenia kynologicznego jest automatycznie wyrzucana z Związku. Czy ktoś zna podobne zapisy w regulaminie ZKWP? Gdzie mogę znaleźć informację o karach jakie grożą za złamanie zasad ZKWP? Quote
Karmi Posted February 11, 2010 Posted February 11, 2010 [quote name='KrzysiekM']Niestety Karmi pomyliłaś się :( FCI otwarcie zabrania uczestnictwa w imprezach dotyczących psów organizowanych nie przez FCI, "sędziom i ich podwładnym", oraz zabrania członkom promowania ich. Czyli każdy członek który powie coś pozytywnego o PKPRze łamie regulamin. Co prawda jest napisane, że przepis ten jest aktualny tylko wtedy jak FCI poinformuje o nieuznawaniu danej organizacji w oficjalnym komunikacie, ale odnośnie PKPRu i F. C. I. już to zrobiło wydając komunikat ostrzegający przed ich konferencją Cyno 2010. Tutaj jest tekst tej uchwały: [URL]http://img514.imageshack.us/i/kopiaregfci574ig9.jpg/[/URL] Na dodatek, zgodnie z statutem osoba, która przystąpi do innego stowarzyszenia kynologicznego jest automatycznie wyrzucana z Związku. Czy ktoś zna podobne zapisy w regulaminie ZKWP? Gdzie mogę znaleźć informację o karach jakie grożą za złamanie zasad ZKWP?[/QUOTE] Jestem członkiem ZKwP. Wstępując do Związku zobowiązałam się przestrzegac statutu i regulaminów TEJ organizacji. [I]Statut ZKwP Rozdział III Członkowie Związku - ich prawa i obowiązki[/I] [I]§ 15 Członek Związku jest zobowiązany: 1) [/I][U][I]przestrzegać postanowień Statutu i wydanych na jego podstawie regulaminów i uchwał związkowy[/I]ch. [/U]Zapytam jeszcze raz: czy ZKWP w[U] statucie czy też regulaminie lub uchwale [/U]oficjalnie zabrania mi (członek zwyczajny) uczestnictwa w imprezach kynologicznych innych organizacji? Jeśli FCI zobowiązuje organizacje sfederowane do takiego czy innego zachowania to jest to problem TYCH organizacji.One są zobowiązane ...:razz: W cytowanym tekscie dnośnie udziału w imprezach kynologicznych - ,, [I][U]W ramach na które pozwolą im ich własne regulaminy organizacje sfederowane zabronią swym sędziom i innym osobom podlegającym ich juryzdykcji brania udziału w takich imprezach" [/U][/I]. W stosunku do sędziów ZKwP ma w regulaminie zakaz uczestnictwa w jakiejkolwiek formie na wystawach. Jeśli chodzi o członków takiego zapisu brak. Więc...??? Quote
gero Posted February 11, 2010 Posted February 11, 2010 :razz: Sluchajcie , po co to znowu walkujecie w prawo i lewo kazdy ma wolna, wole i moze sobie wybrac, czy che byc w organizacji , ktora ma ograniczenia co do jego przynaleznosci do innych organizacji, czy tez nie ma takich ograniczen, WOLNY WYBÓR , po co w koło udowadniac że ZK jest be, bo ma taki zapis , to ich sprawa i tylko ich, a jak komus sie to nie podoba to po prostu zapisuje sie tam gdzie ma swobode w tym temacie i tyle. Jednym podoba sie corka innym matka , mimo ze to bliska rodzina to jednak wybor znaczacy :evil_lol: Quote
Recommended Posts