Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jestem Marii tu dzis by "podniesc cie na duchu" jak zasugerowała mi Kora. Jestem pelna podziwu dla całej tej twojej gromadki i tego, ze mimi trudnosci nie potrafisz odmowic.
Nie ejstes szalona tylko dobra :)
Zasdugerowalabym ci zalozyc watek zbiorczy calego twojego dobrobytku "na sprzedaz" i wtedy znalazloby sie pewnie wiecej ludzi ktorzy poimogliby ci oglaszac psiaki. Zwłaszcza, ze niektore z nich sa jakby spoza dogo i nawet nikt o nich nie wie. A w twoim przypadku najlepsza pomocą bedzie ogłaszanie i wyadoptowywanie -żeby zrobić miejsce nowym ;)

- i to w zaszadzie tyle w ramach podnoszenia na duchu. Teraz mniej przyjemna czesc:
Pamietam jak pisalas ze Diana "ryczy" za mocno na ludzi, czasem nawet tych co zna. No i ze ten pan, który byl osttanio troche za surowo ja ocenil.
Jak wyglada sytuacja teraz?

• Replies 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='kizimizi']Jestem Marii tu dzis by "podniesc cie na duchu" jak zasugerowała mi Kora. Jestem pelna podziwu dla całej tej twojej gromadki i tego, ze mimi trudnosci nie potrafisz odmowic.
Nie ejstes szalona tylko dobra :)
Zasdugerowalabym ci zalozyc watek zbiorczy calego twojego dobrobytku "na sprzedaz" i wtedy znalazloby sie pewnie wiecej ludzi ktorzy poimogliby ci oglaszac psiaki. Zwłaszcza, ze niektore z nich sa jakby spoza dogo i nawet nikt o nich nie wie. A w twoim przypadku najlepsza pomocą bedzie ogłaszanie i wyadoptowywanie -żeby zrobić miejsce nowym ;)

- i to w zaszadzie tyle w ramach podnoszenia na duchu. Teraz mniej przyjemna czesc:
Pamietam jak pisalas ze Diana "ryczy" za mocno na ludzi, czasem nawet tych co zna. No i ze ten pan, który byl osttanio troche za surowo ja ocenil.
Jak wyglada sytuacja teraz?[/QUOTE]

Dziękuję za podnoszenie na duchu!!! Bardzo dziękuję!!!!

z "moich" psiaków na dogo maja watki oprócz Diany jeszcze Ślepek, Charlie i Tiara.... reszta dogo-piesków w domkach ;)
trochę znany jest Łatuś, bo miał zbiórkę na testy, teraz niestety trzeba chłopaka odczulać.... na dniach dowiem się, ile to będzie kosztowało...

o zbiorczym wątku myślałam, ale bardziej po to, żeby moje kochane stworzonka Wam przedstawić, niż się ich pozbywać..... nawet Dianę chciałabym zostawić....

co do innych piesków... Bambo na ulicy i dziś przynieśli mi szczeniorkę..... zgodzili się ja przetrzymać do jutra - co zrobię jutro?

a ta "mniej przyjemna część" to przyjemna jest i baaaaaaaardzo kochana!
Diana szczeka na obcych i na psy, ale już chyba tak mniej, krócej, jakby była spokojniejsza... tak mi sie wydaje, choc ja bardziej sercem na nią patrzę, niż okiem :)
ruszyły prace przy ogrodzeniu - jak będzie pewniej - chciałabym Dianę i Łatka uwolnić z zamknięcia (choć miejsca maja naprawdę dużo), tak, żeby biegały po całej posesji.... na razie biegają "pod nadzorem" i wracają do swojej zagrody :)

ten pan ocenił ją tak surowo, bo na niego reagowała strasznie! i zdarza jej się to czasem do niektórych ludzi, nie wiem, dlaczego jednych toleruje a innych chce zjeść ;)

pan w jednym miał rację - nie wiemy, co ona przeszła, kto jej dokuczył i jak bardzo skrzywdził - Dianusia potrzebuje czasu, żeby ludziom zaufać, a może i nawet to nie nastąpić w 100%

wciąż chodzę po domu i "kombinuję", jak zrobić stałe wejście dla piesków - żeby swobodnie mogły wchodzić i wychodzić, kiedy tylko zechcą, a nie jest to proste, bo to wysoki parter

P.s. A widziałyście te szczeniorki - "małe Dianki" ? prześliczne!!! Dianka na pewno tak kiedyś wyglądała ( dwa posty wcześniej jest link)

Posted

[quote name='kizimizi']

Marii pamietaj ze Dianka to pies zdzialek, ktory nei zostal nigdy wczesniej zsocjalizowany i tak na nia patrz![/QUOTE]

To teraz ja trochę podniosę na duchu ;)
Skoro Diana to pies z działek, to i tak Mari zdziałałaś cuda, że ona nie jest całkowitym dzikusem, lecz do swoich jest kochana, i nie wszystkich obcych obszczekuje ;):D

Posted

[quote name='kora78']jestesm bez neta od tygodnia, wroce za pare dni i zajme sie ogloszeniami wreszcie... przepraszam[/QUOTE]

ależ ja wcale nie "poganiam".... dobrze mi z Dianusią !:loveu::loveu::loveu:

dzisiaj był pan kurier - przemiły! ma 4 psy - 2 w domu i 2 na podwórku...

no i..... według pana Diana to....:cool3: owczarek azjatycki! :lol:tylko trochę mniejsza.... pan wie, bo ma 2 owczarki azjatyckie ;)

a Diana chyba się z tym zgadza, bo na pana nie "ryczała" ;)

Posted

[quote name='mari23']ależ ja wcale nie "poganiam".... dobrze mi z Dianusią !:loveu::loveu::loveu:

dzisiaj był pan kurier - przemiły! ma 4 psy - 2 w domu i 2 na podwórku...

no i..... według pana Diana to....:cool3: owczarek azjatycki! :lol:tylko trochę mniejsza.... pan wie, bo ma 2 owczarki azjatyckie ;)

a Diana chyba się z tym zgadza, bo na pana nie "ryczała" ;)[/QUOTE]A, to dziwne!Zazwyczaj na listonoszów, kurierów, psiaki bardzo szczekają. Widocznie ten był wyjątkowy i zwierzolubny! Na pewno tak jest, skoro ma 4 psiaki w swoim domku:)
A Dianuśka jest rzeczywiście mądralińska i super inteligentna! Brawo!

Posted

[quote name='kazik132']A, to dziwne!Zazwyczaj na listonoszów, kurierów, psiaki bardzo szczekają. Widocznie ten był wyjątkowy i zwierzolubny! Na pewno tak jest, skoro ma 4 psiaki w swoim domku:)
A Dianuśka jest rzeczywiście mądralińska i super inteligentna! Brawo![/QUOTE]

[COLOR=#800000]Do oddania w dobre ręce młody rodowodowy owczarek środkowoazjatycki. Pies jest zsocjalizowany, ale wykazuje się silnym instynktem terytorialnym, bywa mocno agresywny w stosunku do osób obcych oraz obcych psów. W stosunku do rodziny miły i oddany. Trudny w prowadzeniu, wymaga doświadczonego przewodnika i sporego terenu na którym mógłby się
spełniać.

[COLOR=black]to znalazłam, jak w google wpisałam "owczarek azjatycki"... opis prawie pasuje, zdjęcia prawie też.... [B]prawie :cool3:[/B]
oj, nic dziwnego, że Diance się kurier spodobał - tak pięknie ją określił.....Dianusia, jak każda kobieta - łasa na komplementy:evil_lol:
[/COLOR]

[/COLOR]

Posted

[quote name='kora78']w gore Dianka[/QUOTE]

o tak, w górę nasz kochany [B]prawie [/B]owczarek azjatycki! ;)
mam już furminator, od jutra :mad:"biorę się za Dianusię" ;):evil_lol:

Posted

popatrzylam na fotki w necie i juz mam pewnosc, bo bylam prawie pewna... przeciez to zaden azjata! tylko kolor moze. przeciez azjata to mastifowaty chyba jest? tzn molosowaty... a Diana to owczarek a nie molos. dlugi szczuply leb, pysk, szczupla, zgrabna sylwetka. niemasywna w ogole.
azjata to pogromca jakis przeciez. tak sie mnie kojarzylo zawsze. jak cane corso, mastiffy itp.

moze cosik z tego charakteru, ze dobry stroz. ale w walce... Diana nie miala spiecia z nikim, tylko warczenie? tzn z psami mam na mysli.

ja wciaz bez neta...

Posted

[quote name='kora78']popatrzylam na fotki w necie i juz mam pewnosc, bo bylam prawie pewna... przeciez to zaden azjata! tylko kolor moze. przeciez azjata to mastifowaty chyba jest? tzn molosowaty... a Diana to owczarek a nie molos. dlugi szczuply leb, pysk, szczupla, zgrabna sylwetka. niemasywna w ogole.
azjata to pogromca jakis przeciez. tak sie mnie kojarzylo zawsze. jak cane corso, mastiffy itp.

moze cosik z tego charakteru, ze dobry stroz. ale w walce... Diana nie miala spiecia z nikim, tylko warczenie? tzn z psami mam na mysli.

ja wciaz bez neta...[/QUOTE]

a ja, jak zobaczyłam fotki owczarków azjatyckich to strasznie sie śmiałam.... tamte masywne, z obciętymi ogonami, kudłate, spokrewnione z kaukazami..... a Diana? ależ się uśmiałam ...

ale ten jeden (wklejony) opis i nawet zdjęcie naprawdę PRAWIE pasowało ;)
zwłaszcza opis ;)

Posted

dziewczyny, "podnieście"mnie, bo przybita jestem tak, jak jeszcze nie byłam :(:-(:-(:-(

[URL="http://www.dogomania.pl/threads/209708-Biszkoptowa-Fiolka-dramat%21-Powr%C3%B3t-z-adopcji-po-2-5-miesi%C4%85ca-%21?p=17087081#post17087081"]http://www.dogomania.pl/threads/209708-Biszkoptowa-Fiolka-dramat!-Powr%C3%B3t-z-adopcji-po-2-5-miesi%C4%85ca-!?p=17087081#post17087081[/URL]

będzie dwunasta, bo przedwczoraj zabrałam Bambo z ulicy :(
ratujcie:placz::placz::placz::placz::placz:

Posted

[quote name='Basia1244']no własnie - zwrot z adopcji jest![/QUOTE]

Fiolka się znudziła i zwracają sunię, a Bambo...
oto on:

[url]http://www.dogomania.pl/threads/208236-Jego-domem-jest-ulica-Bambo-prosi-o-pomoc[/url]!

i jeszcze dzisiaj "przytrafiła się" nam rodzinka: piesek i sunia z 2 malutkimi sunieczkami
aparat padł, zdjęcia wrzucę, jak się naładuje - widok taki, że krew się w żyłach gotuje

Posted

fiolka nowy, super ds szybko znajdzie :) szczylki tez. sunia ciut dluzej chyba, ale tez znajdzie, bo ludzie wola suczki, niz psy.

w poludnie moge oglaszac Diane, trzeba jej tekst radykalnie zmodyfikowac. ktos ma ochote?

Posted

Diana to zjawiskowo piękna sunia o niespotykanej urodzie. Jest dość dużym psem, w typie owczarka niemieckiego, waży ok 30kg.
Sunia bardzo przywiązuje się do Opiekuna, nie odstępuje go na krok. Jest wierna, oddana, lojalna wobec niego. Okazuje miłość całym sercem. Uwielbia głaskanie i przytulanie, zachęca do zabawy podszczypując za ręce, śpi w ciągu dnia zawsze niedaleko ukochanego Opiekuna. Pozostałych domowników traktuje z większym luzem i nie zabiega o ich względy lub omija łukiem. Bardzo lubi spać w łóżku, w pościeli, z ukochanym Opiekunem.

Diana akceptuje koty i większość psów, chętnie się wtedy z nimi bawi. Dobrze chodzi na smyczy, grzecznie znosi jazdę autem, lecz jest nieco zestresowana. Diana boi się dzieci, nie toleruje ich.
Diana jest zdrowa, zaszczepiona przeciw wściekliźnie i odrobaczona. Ma około 3-4 lat.

Sunia jest już wysterylizowana, jednak w przeszłości miała szczeniaki. Żyła wtedy na działce, wraz z bezdomnym panem. Nie znała życia w normalnym domu. Jednak już tam nauczyła się spać z ukochanym Opiekunem w łóżku. Nie znała czystości w mieszkaniu, przestronnych apartamentów, spacerów po osiedlu, wyjazdów na wekendy i wakacje.

Diana poznaje to wszystko w domu tymczasowym. Dostała szansę na nowe, lepsze życie. Sunia pokazała, że jest czysta sunia, wpatrzona w człowieka, gotowa zrobić dla niego wiele.
Jest mądra i pojętna, szybko uczy się komend.
Ta sunia lubi spacery, poznawanie nowego terenu. Z czasem może być znakomitym stróżem w domu z ogrodem. Ma bardzo gruby, piękny głos.

Ta śliczna, mądra sunia na pewno przyniesie nowemu Opiekunowi wiele radosnych chwil, będzie często wywoływać uśmiech na jego twarzy. Jeśli już pozna się Dianę osobiście, nie można się w niej nie zakochać, tak mówi jej tymczasowa Opiekunka.

Warunkiem adopcji jest podpisanie umowy adopcyjnej, oraz zgoda na przeprowadzenie wizyty przedadopcyjnej u zainteresowanych przygarnięciem psa. Diana mieszka niedaleko Wrocławia, jeśli jednak jesteś TĄ JEDYNĄ WŁAŚCIWĄ OSOBĄ, pomożemy w transporcie na terenie całego kraju.
więcej szczegółów pod nr tel: 504 252 274
mail: [email][email protected][/email]

usunelam to,co przeslodzone. trzeba dpdac teraz przykre wiadomosci o dianie.... ale jak i gdzie?
moze tam, gdzie pisze o strozowaniu dodamy, ze Diana to dobry stroz, nie wpusci obcego na teren, ma ten gruby glos. ze obcy sie jej boja.
cos trzeba dodac, ze nie toleruje obcych, nie nadaje sie do domu z dezcmi moze ostrzej napisac?
dla samotnej osoby jest dobra?

jaki dom w ogole powinna miec, mari? musi byc dom z ogrodem? jakie przeznaczenie diana powinna miec? ja nie wiem!

Posted

którą fotkę Diany polecić do ogłoszeń?

[URL=http://www.fotosik.pl][IMG]http://images37.fotosik.pl/905/5b97ecf224015797med.jpg[/IMG][/URL]
tak Dianusia wita mnie, choć tu już wzrok skierowany obok.... za mną idzie Bambo....

[URL=http://www.fotosik.pl][IMG]http://images47.fotosik.pl/942/6e6ab1e10d330bd2med.jpg[/IMG][/URL]

witaj, Bambo - woła Diana.... i ludzi też tak wita...

Posted

o matko bosko....
Diana, czemus Ty taka straszna???

czy tekst, aki jak poprawilam moze byc? czy zbyt lakoniczny i nie oddaje Diany agresji? chyba nie oddaje... chyba trzeba go calkiem zmienic, ze szukamy nietypowego domku...

Posted

[quote name='kora78']o matko bosko....
Diana, czemus Ty taka straszna???

czy tekst, aki jak poprawilam moze byc? czy zbyt lakoniczny i nie oddaje Diany agresji? chyba nie oddaje... chyba trzeba go calkiem zmienic, ze szukamy nietypowego domku...[/QUOTE]

nie, to raczej nie jest agresja, choć straszliwie wygląda.... tak myślę....
na razie nikt nie dzwoni, a nawet jak zadzwoni i przyjedzie - jak go Diana "powita" - zwieje, nie uwierzy, że ona tak naprawdę słodka i kochana, tylko obcych, psów i dzieci się boi.... a jak sie boi, to atak przyjmuje za formę obrony :(

ileż w niej czułości, delikatności.... tylko dla mnie i dla Łatka...

Posted

[quote name='mari23']nie, to raczej nie jest agresja, choć straszliwie wygląda.... tak myślę....
na razie nikt nie dzwoni, a nawet jak zadzwoni i przyjedzie - jak go Diana "powita" - zwieje, nie uwierzy, że ona tak naprawdę słodka i kochana, tylko obcych, psów i dzieci się boi.... a jak sie boi, to atak przyjmuje za formę obrony :(

ileż w niej czułości, delikatności.... tylko dla mnie i dla Łatka...[/QUOTE]No czyli?;) Oj mari, mari;) Coś mi się zdaje, ze ta miłośc to aż do przysłowiowej "grobowej deski" jest! Co mnie chyba nawet nie dziwi, ani nie martwi;)

Posted

mari, a nie dasz rady jej tego oduczyc? ten szkoleniowiec tedy dal jakies praktyczne wskazowki?
to diana szuka domu, jako stroz? czy kanapowiec?
chcialabym dzis te ogloszenia zrobic, ale tekst musi byc adekwatny do charakteru psa i wymagan co do ds

Posted

[quote name='kora78']

usunelam to,co przeslodzone. trzeba dpdac teraz przykre wiadomosci o dianie.... ale jak i gdzie?
moze tam, gdzie pisze o strozowaniu dodamy, ze Diana to dobry stroz, nie wpusci obcego na teren, ma ten gruby glos. ze obcy sie jej boja.
cos trzeba dodac, ze nie toleruje obcych, nie nadaje sie do domu z dezcmi moze ostrzej napisac?
dla samotnej osoby jest dobra?

jaki dom w ogole powinna miec, mari? musi byc dom z ogrodem? jakie przeznaczenie diana powinna miec? ja nie wiem![/QUOTE]

myślę, że dla Diany jest obojętne, czy mieszkanie, czy dom z ogrodem - ona uczy się wszystkiego i dla niej to nie jaki dom, a jaki człowiek - to chyba jest najważniejsze...
ona potrzebuje miłości, potrzebuje człowieka - kiedy do niej idę - staje na 2 łapkach i prawie przeciska się przez ogrodzenie, posprzątać mi trudno u nich, bo ona skacze i domaga się czułości.... ona człowieka potrzebuje najbardziej - chce kochać i być kochaną !
a, że popilnuje ostro, to już "przy okazji" ;)

w nowym miejscu na początku będzie niepewna, może ukryje sie w budzie, ale potem..... oj, nikt nie podejdzie....
dlatego ten opis owczarka azjatyckiego pasował mi do zachowania Diany (wołam ją Nusia, skrót od Dianusia)

dom z ogrodem, posesja duża ma tą zaletę, że potężny pies ma się gdzie wybiegać, no i ma teren do pilnowania - ona ma ewidentnie silny instynkt "terytorialny", poza wybiegiem juz tak nie reaguje - tak więc najwyraźniej broni "swojego", na wspólnym już się tak nie zachowuje...

mam nadzieję, że Bambo znajdzie dom i będę mogła znów zabierać Dianę do łóżka....
szkoleniowiec radził, by obcy dawali jej cos dobrego i tak robię.... ona bierze merdając ogonem, a za sekundę atakuje "dawcę"....