Kostek Posted January 7, 2010 Author Posted January 7, 2010 Talcoot a gdzie o tym mozna przeczytac? bo ja moj rozum to po co ludzie sprzedajacy na allegro zakladaja dzialanosc gosp skoro zawsze mozna powiedziec ze zarobilo sie mniej niz "prog" no i w takim razie ja tez jako stylistka paznokci bede sie oglaszac wszedzie gdzie moze mnie US namierzyc skoro tak mozna jak piszesz:D Quote
__Lara Posted January 7, 2010 Posted January 7, 2010 Trzeba takie coś zgłaszać do US. Działalność na naszych bazarkach też, mam opinię prawników cioteczki w tej kwestii. Dlatego jeśli mają dochód z suk, czynią to regularnie, a wg ich postępowa kwalifikują się pod to, to jak najbardziej, dostaną jeszcze karę za to, że nie zarejestrowali działalności tylko prowadzą interes na czarno. Razem to może wyjść na tyle pokaźna sumka, że im się odechce. Ja bym się tam przejechała, zobaczyła jak to wygląda. A potem podjęła decyzję. Quote
Talcott Posted January 7, 2010 Posted January 7, 2010 Bo jak Cię podliczą - i kłamiesz to Ci przy....... wiele osób robi to profesjonalnie - na dużą skalę ( Ust. o podatku doch. ) Quote
Kostek Posted January 7, 2010 Author Posted January 7, 2010 no ale to bez sensu, no bo to tak jak w druga strone jak oni mi udowodnia klamstwo np? Quote
Talcott Posted January 7, 2010 Posted January 7, 2010 Na podst. kodeksu karnego HI HI HI! Dobra pax między chrześcijany! Quote
Kostek Posted January 7, 2010 Author Posted January 7, 2010 dla mnie to za trudne jestem blondynka :D Quote
__Lara Posted January 7, 2010 Posted January 7, 2010 Cioteczki, ja przerabiałam ustawę o swobodzie działalności gospodarczej. O ile dobrze pamiętam (!) "regularnie" w myśl przepisów oznacza więcej niż jeden raz. Wystarczy tyle. Quote
kaskadaffik Posted January 8, 2010 Posted January 8, 2010 A zapomniałam chyba napisać że na jednego czarnego już ma kupca baba, czyli maluchy będą pewnie trzy jakbym się umówiła i pojechała .. Quote
Astaroth Posted January 8, 2010 Posted January 8, 2010 Jakby co to mam chętnego na szczeniaka- podpalaną sunię , już mnie kiedyś pytał bo żona koniecznie chce jamnika bo zawsze mieli jamniki, chciałam mu naszego byłego 13-letniego hotelowego "wcisnąć", ale nie chcieli bo przeżyli śmierć poprzedniego bardzo i bali się że za szybko będą musieli się z nowym żegnać. Więc koniecznie szczeniak. Jakby trzeba było to pewnie pomogą finansowo. Już ich uprzedziliśmy że jest wiele jamników w potrzebie żeby nie kupowali z hodowli tylko czekali bo napewno jakiś szczeniak się trafi któremu będzie trzeba pomóc. Quote
Basia1968 Posted January 8, 2010 Posted January 8, 2010 ja to widze tak - tylko to wym aga czasu niestety i zaangażowania kilku osób: [B]wiemy, że - handluje na aukcji/ allegro - handluje w Szczucinie [/B]trzeba zrobic rozpoznanie - wydrukowac stronę z numerem aukcji allegro, zrobic zdjęcia jej czy jej syna w Szczucinie kilka razy, poszukać może w internecie ogłoszen z tymi samymi danymi adresowymi i numerami telefonu /wydrukować/ - miec to w zanadrzu i po zebraniu "materiału dowodowego" zacząc działać. Udokumentować fakt jakiegokolwiek kupna/przejęcia psiaka - czy w formie nagrania, czy zdjęcia, na podstawie oświadczenia świadka. Wtedy można robic koło przysłowiowego pióra - zawiadomic urząd skarbowy itd. itp. Quote
Kostek Posted January 8, 2010 Author Posted January 8, 2010 dziewczyny nie wiem co robic moze jednak niech dziewczyny pojada i zobacza wtedy bedziemy miec jasny obraz sytuacji jak teraz wyglada sunia itd...no bo tak gdybamy sobie na watku i nic nam z tego nie przychodzi Quote
majuska Posted January 8, 2010 Posted January 8, 2010 Chyba póki co tak trzeba zrobić, pojechać, wydrzeć jak najwięcej info, jak się uda pofocić i będziemy radzić..chociaz kiepsko to wygląda. A co z tym szczeniakiem ,dla którego Astaroth szykuje dom? Quote
Divi Posted January 8, 2010 Posted January 8, 2010 Przeczytałam troszku to co pisałyście i mam taki pomysł. Może trzeba porozmawiać z synem który prowadzi chodowle, że jęsli odda nam szczeniaki my wysterylizujemy mu suke, bo z tego co wyczytałam to na razie nie ma DT. Suka będzie miała schronienie u niego za jakiś czaa by się zrobiło wizytę jak sie suczka miewa. Jeśli Pan sie nie zgodzi na układ to trzeba powiedzieć, że zgłosimy to na policje do ZUS. Trzeba by było podpisać z Panem umowe ze wydał szczeniaki za sterylizacje suki. W tedy szczeniakom znajdzie się dom, suka juz nie będzie rodzić, a jak byśmy zabrali sukczkę to i tak trezba by było ja wysterylizować co o tym myślicie ? Quote
__Lara Posted January 8, 2010 Posted January 8, 2010 Dokładnie, trzeba tam pojechać i obadać sytuację. Quote
Reno2001 Posted January 8, 2010 Posted January 8, 2010 Jakoś nie wierzę, że taka rozowa cokolwiek da. Prędziej kijami pogonią dziewczyny. Przeciez widac, że szczeniaki celowo rozmnażane a nie z przypadku. Quote
Ninti Posted January 8, 2010 Posted January 8, 2010 Mam Panią, która miała jamniczkę do czasu jej naturalnej śmierci, już dość dawno temu. Nie może się zdecydować na następną, ale jak ostatnio mieli przez 2 dni na przechowaniu jamnika znajomych to cała rodzina płakała, gdy go oddawali. Myślę, że dałoby się dać tam jakiegoś jamniora na DT z duuużym wskazaniem na DS... Nie wiem tylko, czy wzięłaby całą rodzinkę. Wyobrażam to sobie tak, że jadę do niej z jamnikiem na rękach (chętnie z którąś z Was, żeby też zobaczyła dom) i mówię "Przechowaj go jakiś czas, bo zginie, a my poszukamy mu innego domu :evil_lol:". Myślę, że taki jamnior wygra przysłowiowy los na loterii. Quote
Ninti Posted January 8, 2010 Posted January 8, 2010 Bywam na Dogo nieregularnie, jakby co mój telefon 600 551 738. Quote
Soema Posted January 8, 2010 Posted January 8, 2010 Divi, skoro ten facet zarabia na psach, to się nie zgodzi na sterylkę.... Niestety, to jest g******a sytuacja..:( niestety, trzeba zbierać dowody.. w ogóle z większością aukcji allegro powinno się tak robić. I zgłaszać w odpowiednie miejsca. Quote
Divi Posted January 9, 2010 Posted January 9, 2010 Tak wiem, że zarabia dla tego można mu powiedzieć, że jeśli się nie zgodzi na na te warunki to zgłosimy tam gdzie się da i tak czy siak mu się skończy. Powiem wam tak, od strony prawnej to mu za wiele nie można zrobić. Ma sukę rozmnaża ją, a w Polsce nie jest to zabronione, facet nie bierze jakieś kolosalnej sumy za szczeniaki jeśli zgłosimy, do do Urzędu Skarbowego to facet powie że chce odzyskać tylko koszty wychowania szczeniąt i tyle, nic mu nie zrobią. Myślę, że to jest jedyne rozwiązanie. A facetowi można to tak wytłumaczyć, nie po złość i tylko, żeby zrozumiał ze to jest najlepsze rozwiązanie. Pracuje w kancelarii i firmie windykacyjnej mam kontakt z różnymi ludźmi i wiem, że niektórym trzeba tylko dobrze wytłumaczyć naświetlić, jakie są konsekwencje jeśli się nie zgodzą na nasze warunki. Decyzja należy do was, ale zbieranie dowodów niewiele da, chyba że psy mieszkają w strasznych warunkach głodzone i bite. Trzymanie psa w stajni na łańcuchy to nie dowody. Quote
__Lara Posted January 9, 2010 Posted January 9, 2010 Divi. A wcale, że nie. Rozmnażając psy i pobierając opłaty za ich sprzedaż wg przepisów prowadzi działalność gospodarczą. Nie rejestrując jej łamie prawo. US nakłada karę za niezarejestrowanie działalności + nalicza odsetki za te wszystkie miesiące niezarejestrowania. Czy ktoś w końcu wybiera się do niego sprawdzić warunki? Quote
Kostek Posted January 9, 2010 Author Posted January 9, 2010 nie wiem Lara ale ja juz przestalam wierzyc ze ja sie uda zabrac Quote
__Lara Posted January 9, 2010 Posted January 9, 2010 Ale zróbmy coś. Niech ktoś tam pojedzie. Nie zostawiajmy tego tak :( Quote
Kostek Posted January 9, 2010 Author Posted January 9, 2010 okaze sie ze suka jest w zlych warunkach i gdzie ja zabierzemy?nikt nie zaoferowal dt, ja np nie podejme sie wziecia suki w ciemno i rozwozeniu psow gdziekolwiek wiem ze tutaj bylo kilka propozycji domow ale czy ktos je sprawdzil?czy mozna wziac na siebie az taka odpowiedzialnosc?dobrze wiemy ze ludzie potrafia powiedziec "nie" w najmniej oczekiwanym momencie co wtedy z psami? Quote
Divi Posted January 9, 2010 Posted January 9, 2010 Moja przyjaciółka ma 2 [COLOR=Black][B]hovawarty ma sukę i psa 2 razy je dopuszczała, nie ma działalności założonej, po sprzedaniu musiała odprowadzić podatek i tyle. [/B][/COLOR] [FONT="]Jeżeli nie prowadzimy działalności gospodarczej, a posiadamy jedynie sukę hodowlaną lub psa reproduktora, najprostszym i najwygodniejszym sposobem odprowadzania z tego tytułu podatku jest poinformowanie urzędu skarbowego o psach rodowodowych.[/FONT] [FONT="][/FONT] [FONT="]W związku z tym na koniec roku udajemy się do swojego Urzędu Skarbowego i tam wypełniamy druk PIT 6 (instrukcję wypełnienia podam na końcu tego tekstu) i składamy go u miłej (?) pani w okienku. I na tym nasza rola na razie się kończy. Pani z okienka (zwana urzędowo Organem Podatkowym) dokona wyliczenia należnej zaliczki na podatek dochodowy posługując się „Tabelą Rodzajów i Rozmiarów Działów Specjalnych Produkcji Rolnej oraz Norm Szacunkowych Dochodu Rocznego” i taką decyzję wymiarową otrzymamy pocztą na adres podany w druku PIT 6. Nie ma obowiązku zakładania działalności gospodarczej. W związku z tym Pan ma czas na rozliczenie się jeszcze. Chyba że mu sie udowodni że rok temu się nie rozliczył.[/FONT] Quote
Recommended Posts