Jump to content
Dogomania

Hodowle ?

Guest Marlena999

Recommended Posts

Posted

[quote name='ayshe']a dlaczego nie kupilas od pepikow?[/quote]
Sean był od pepików -po niemieckich psach -facet miał sprowadzoną sukę i pokrył niemieckim psem -ale wtedy wybierał Lidka i ona przywiozła bachora było o.k. charakter dobry ,zdrowy poza tym że był alergikiem -przez 12lat na nic nie chorował / Lidka przywiozła też jego siostrę dla jakiś ludzi i u niej wyszła ostra dysplazja -z tym że suka była od szczeniaka podobno zatuczona i mieszkała na marmurach/. ja się za mało znam żeby sama tam kupować. Tu mogłam teoretycznie większość sprawdzić. Do tego doszła walka z MArkiem ,który był przeciwnikiem psa w domu.

• Replies 274
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[B]Lazy,[/B] a masz jakies szanse, żeby pojechac do hodowli, zobaczyć szczeaki i choćby ich mamusie na żywo?
BTW, czy donki mają jakieś testy psychiczne? Acha i zwróc uwagę na dysplazję, regulamin ZOND każe co prawda prześwietlać, ale wynik nie ma znaczenia przy uzyskaniu uprawnień hodowlanych... :roll:

Posted

[quote name='asher'][B]Lazy,[/B] a masz jakies szanse, żeby pojechac do hodowli, zobaczyć szczeaki i choćby ich mamusie na żywo?
BTW, czy donki mają jakieś testy psychiczne? Acha i zwróc uwagę na dysplazję, regulamin ZOND każe co prawda prześwietlać, ale wynik nie ma znaczenia przy uzyskaniu uprawnień hodowlanych... :roll:[/quote]korci mnie:diabloti: ale bede tfarda i sie nie odezwe:diabloti: :diabloti: :diabloti:

Posted

[quote name='ayshe']korci mnie:diabloti: ale bede tfarda i sie nie odezwe:diabloti: :diabloti: :diabloti:[/QUOTE]
Pisz pisz!

Maja w zasadzie takie same wymogi jak ON (z tego co pisze na stronie ZONDu).

Posted

[quote name='asher'][B]Lazy,[/B] a masz jakies szanse, żeby pojechac do hodowli, zobaczyć szczeaki i choćby ich mamusie na żywo?
BTW, czy donki mają jakieś testy psychiczne? Acha i zwróc uwagę na dysplazję, regulamin ZOND każe co prawda prześwietlać, ale wynik nie ma znaczenia przy uzyskaniu uprawnień hodowlanych... :roll:[/quote]

hmmm a jak to jest u Onkow? przy dysplazji B pies nie powinien dostac uprawnien hodowlanych?

Posted

[quote name='LAZY']Maja w zasadzie takie same wymogi jak ON (z tego co pisze na stronie ZONDu).[/quote]Nie do końca. Jest zapis o wymogu prześwietleń na dysplazję, ale nie ma słowa o tym, ze psy z takim, to a takim wynikiem nie moga być dopuszczane do hodowli.

Zapytaj też hodowców jak dokładnie wyglądaja testy psychiczne.

Posted

w niemczech jest troszke inaczej.teoretycznie u nas sa ostrzejsze przepisy.ale nie wiem nawet czy oblicza sie zuchtwert.lazy-ja tam sie juz nie wypowiadam.zrobisz jak bedziesz chciala.przeca to twoj wybor i twoj pies.jak bym chciala donka to kupilabym psa po onkach ale np.w czechach.:p .

Posted

[quote name='Alix']hmmm a jak to jest u Onkow? przy dysplazji B pies nie powinien dostac uprawnien hodowlanych?[/quote]
Wydaje mi się że na jakiejś stronie widziałam papiery reproduktora i dysplazja była B.

Posted

[quote name='Ewa-Jo']Wydaje mi się że na jakiejś stronie widziałam papiery reproduktora i dysplazja była B.[/quote]

no pytam wlasnie bo Barosza ojciec ma B...

Posted

Załącznik do wymogów hodowlanych dla rasy owczarek niemiecki:

[COLOR=#005633][SIZE=1][B]OWCZAREK NIEMIECKI
[/B] - wynik badania na dysplazję: A, B
- testy psychiczne
- szkolenie IPO I - psy oraz suki (urodzone po 30.06.2000 r.)
- przegląd hodowlany [/SIZE][/COLOR][URL="http://www.zkwp.pl/regulaminy/przeg_ON.html"][SIZE=1][COLOR=#0000ff](Regulamin)[/COLOR][/SIZE][/URL]
[SIZE=1][COLOR=#005633] - wiek reprodukcyjny: psy 24 m-ce, suki 18 m-cy
- dobrowolnie: licencja i próby wytrzymałości[/COLOR][/SIZE]

Posted

[quote name='asher']Załącznik do wymogów hodowlanych dla rasy owczarek niemiecki:

[COLOR=#005633][SIZE=1][B]OWCZAREK NIEMIECKI
[/B] - wynik badania na dysplazję: A, B
- testy psychiczne
- szkolenie IPO I - psy oraz suki (urodzone po 30.06.2000 r.)
- przegląd hodowlany [/SIZE][/COLOR][URL="http://www.zkwp.pl/regulaminy/przeg_ON.html"][SIZE=1][COLOR=#0000ff](Regulamin)[/COLOR][/SIZE][/URL]
[SIZE=1][COLOR=#005633] - wiek reprodukcyjny: psy 24 m-ce, suki 18 m-cy
- dobrowolnie: licencja i próby wytrzymałości[/COLOR][/SIZE][/quote]

Dzieki Asher!;)

Posted

popytaj czy w którejs z nich mimo ze nie ma obowiązku psy mialy przeswietlane stawy łokciowe pod kątem wystepowania dysplazji tychże , czy rodzice lub ich pobratymcy bliscy nie mieli zabiegów operacyjnych na łapskach . ja jestem teraz przewrazliwiona na tym punkcie , strzeżonego itd jak mawiali starozytni indianie

Posted

stawy B to nie za bardzo trzeba wpadac w panike:cool3: .noch zugelassen tez nie.wazne jest obliczenie zuchtwertu.jeck noricum mial noch zugelassen:cool1: w dysplazji nie ma :biale-czarne i koniec.:eviltong: :lol: .troszku to bardziej powalone jest.

Posted

[quote name='mch']popytaj czy w którejs z nich mimo ze nie ma obowiązku psy mialy przeswietlane stawy łokciowe pod kątem wystepowania dysplazji tychże , czy rodzice lub ich pobratymcy bliscy nie mieli zabiegów operacyjnych na łapskach . ja jestem teraz przewrazliwiona na tym punkcie , strzeżonego itd jak mawiali starozytni indianie[/quote]mch -sv juz niedlugo wprowadzi obowiazkowe przeswietlonko.sa takie plany.przeswietlilam juz wszystko-czyste:multi:

Posted

Ja mogę polecić hodowlę z trójmiasta badyguard
Sama posiadam suczkę 7 ms z tej hodowli i jestem bardzo zadowolona.Sunia jest zrównoważona i aż dziwne,że 7 ms suczka może być tak posłuszna...Dużo by się rozpisywać ale naprawdę hodowcy są świetni i maja fajne psy...Acha bym zapomniała mają donki :)

Posted

Polski klub psa rasowego oraz AC
Hodowla mieści się obecnie jakieś 20km. za Chwaszczynem
Ja mam suczkę z rodziców.Greta Inowrocławski Dwór i Champ Rymbaś i suka i pies są własnościa P. Habrycha i P. Marchlewicz

Posted

ayshe a jak jest z DONkami w Niewmczech ? czy tak jak u nas miłośnicy zebrali sie w jedną organizację , stwierdzili ze ten ,,bład natury" ( bo takim jest długi włos wg wzorca ON) bedziemy powielac ,takich psów chcemy itd ? przeglądając stronki hodowli DONków czytam ze ocena taka a a taka od sedziego niemieckiego , co nie oszukujemy sie ma byc nobilitujące jako ta bardziej wazna ocena . Ale pisza tylko o osiągach ,na polskich wystawach DONKowych . Czy gdzie indziej sie takowe nie odbywają ? Tylko u nas ?

Posted

Ja wiem tylko tyle,że Polski Klub Psa Rasowego właśnie też organizuje wystawy zagraniczne...Bardzobym też chciała by FCI uznało długowłose donki które przeież rodzą się dość często w hodowlach FCI