Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Tinka jest śliczna, te uszka takie ciekawe świata:-) Urocza jest:-)

A czy Wy wiecie coś na temat adopcji za granicę? Ma któraś jakieś doświadczenia, znajome cioteczki co wyadoptowywały psiaki?

• Replies 459
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

No możliwość jest , ale ... A z resztą . Nie wtrącam się już do adopcji Tiny. Niech MARCHEWA szuka domu. Później znów będzie na mnie jak coś nie wyjdzie.

Posted

Za dwie godziny kończy się Allegro małej Tinki. Mogę ją wystawić jeszcze raz. Zobaczcie, dziewczyny, czy nie trzeba czegoś dodać, może też jakieś nowe zdjęcia... (http://www.allegro.pl/item895630556_polroczna_tina_pilnie_szuka_domu.html). Postaram się zrobić trochę ładniejsze.

A co do adopcji Tinki przez zagraniczną fundację, to chyba bardzo dobrze, że Marchewa pyta o szczegóły. Gazzy, nie ma co zarzucać sprawy tylko dlatego, że "później będzie na mnie". Najważniejsze przecież jest dobro Tiny i to, żeby trafiła do odpowiedniego domu. Czyli sprawdzać tak czy siak trzeba. Pies tu jest najważniejszy.

Posted

No sprawdzać tak. Ale jeżeli dom dla psa znajduje fundacja to domy są na 100% sprawdzane bo pytałam jak to się odbywa. Ale MARCHEWA mi napisała :"Tina jest w trakcie leczenia i nie wyobrażam sobie wysłać ją za granicę" - to chyba wszystko tłumaczy. Tina nie może jechać za granicę. Wiem , że dom musi być sprawdzony , ale to nie znaczy , że Tina musi ten dom znaleźć w Szczytnie lub w Polsce.

Posted

Moze Marchewa ma jeszcze jakiś domek w kraju....
Gazzy chcesz dobrze , ta fundacja jest znana , poczekajmy.........
Cioteczko,może na allegro umieścić jakąś aktualną fotkę Tinki( zobacz poniżej:loveu: ślicznotkę :lol:

Posted

Dzisiaj mam jeszcze trochę pilnej pracy, ale jutro wyczaruję jakieś nowe Allegro dla malutkiej. Niech sobie ludzie podziwiają od weekendu naszą piękną małą damę. Może ktoś się zakocha :loveu:

Posted

Gazzy-napisałaś jak coś nie wyjdzie-dokładnie o to mi chodzi,żeby czegoś takiego nie było,zaczęłaś moim zdaniem od końca z informacjami,gdybyś najpierw podała nazwę fundacji,jakieś linki z adopcjami,kontakt.
Po drugie nigdy nie przeprowadzałaś takiej adopcji i to też budzi obawy,a dla mnie Tinka jest bardzo ważna i nie chcę,żeby ,,coś nie wyszło,,bo na miejscu można interweniować,a gdzieś daleko byłoby to trudne.Napisałam ci wczoraj,że jak chcesz to działaj w tej sprawie,ale przedstaw szczegóły.

Mam też złą wiadomość,wczoraj skontaktowałam się z osobą,która prowadzi płatny dt w Warszawie,ma doświadczenie z psami,szkoli je itp.Kiedy dowiedziała się,że Tina przeszła chorobę Rubartha stanowczo odmówiła jej przyjęcia,powiedziała,że wirus utrzymuje się w moczu przez rok i jest zagrożeniem dla innych psów!
My pytałyśmy wetów o możliwość zarażania przez Tinę i nikt nie chciał dokładnie powiedzieć,że tak,albo nie.Mówili,że niby to możliwe,ale w bardzo,bardzo rzadkich przypadkach,że nie powinno tak się zdarzyć,a jednak.
Wychodzi na to,że Tina może iść do domu bez innych zwierząt,bo może być dla nich zagrożeniem,a w schronisku ma kontakt z innymi psami i od 2 miesięcy na szczęście nic złego się nie dzieje,ale nigdy nic nie wiadomo.Nie można dać komuś psa do domu z innymi zwierzętami i powiedzieć:może nic się nie stanie,bo jak się stanie to my będziemy za to odpowiadać.

Posted

Biedna :loveu:Tinka...
A ten wirus mozna zbadać w moczu czy nadal jest czy go nie ma.....
Najlepiej jak znajdzie ślicznotka swój domek....
Możliwe jest zapobieganie chorobie Rubartha poprzez stosowanie regularnych szczepień ochronnych. Pierwsze szczepienie należy wykonać w 8-10 tygodniu zycia, a drugie w 3-4 tygodnie później. Najczęściej stosowane są szczepionki złożone, w których skład wchodzą też inne choroby (nosówka, parwowiroza, kaszel kenelowy, leptospiroza i koronawiroza).

Choroba Rubartha nie stanowi zagrożenia dla człowieka.

Posted

Znajoma pani ze schroniska w Łodzi powiedziała mi po prostu , ze ta fundacja szuka domu dla psów z tego schroniska i może się zapytać czy byłaby szansa na adopcję Tiny za granicę. Nie podała mi nazwy tej fundacji , ale gwarantowała , że to dobra fundacja - dlatego też nie miałam jak wcześniej podać tej nazwy. Pytałam się ludzi z dogo czy znają tą fundacje , czy coś o niej wiedzą , niektórzy mówili , że nie znają , a niektórzy , że jest bardzo dobra. Napisałam też do znajomej pani z rottki ma jutro porozmawiać ze znajomą z Niemiec , która zajmuje się bezpańskimi zwierzakami żeby też zdobyła jeszcze jakieś opinie na temat tej fundacji. Link do strony i nazwę fundacji już pani ma , tam jest kontakt podany. Jak pani z Łodzi będzie na gg to dopytam się co i jak i zaproszę na dogo do wątku Tiny. Niech wszystko wyjaśni.

Posted

Fundacja jest znana na dogo i są też dobre wiadomości o jej działalnosci.
A kontakt z fudacją też mogę nawiązać w imieniu schroniska.
.Naturalnie wyłacznie na prośbę i za zgodą osób odpowiedzialnych za Tinkę

Posted

Gazzy,powoli sprawa nabiera innych kolorów,pamiętaj,że trzeba pisać wszystko co się wie,tak jak to zrobiłaś teraz,to człowiek spokojniejszy jest,można porozmawiać o tym na wątku,połączyć wiedzę z doświadczeniem,a tak w ciemno to trudno jest komuś decydować.
Ick zna niemiecki,pomagała już w tłumaczeniach w podobnych sprawach,więc myślę,że mogłaby nawiązać kontakt i przedstawić im sytuację Tiny,ty też dowiedz się jak najwięcej od tej pani z Łodzi i napisz tutaj.
Ja zapytam wetów czy jest jakieś badanie lub test żeby sprawdzić te wirusy w moczu.

Posted

Dobra ja się dowiem od tej pani. Z ick też już rozmawiałam. Może udałoby się nawiązać współpracę tej fundacji z całym naszym schroniskiem i może wyciągnęliby te chore lub stare psy. Bo z tego co się orientuje to nie wesoła jest sytuacja naszego schroniska :(

Posted

Gazyy , nie chcę tutaj pesymistycznie pisać.
Ale można przeczytać na ich stronie internetowej, że pomagają takim schroniskom jak :
Pabianice, Swarzędz, Myszków, Bełchatów, Piotrków Trybunalski...i ostatnio też Biedulce ( finansowo).
Ich możliwości finansowe napewno też są też ograniczne ( finansowanie z darowizn )
a wszędzie straszna bieda i tyle tych chorych i starych biedaków....