Jump to content
Dogomania

Otwarte Zimowe Zawody Agility i I Zawody ParAgility dla Niepełnosprawnych

Recommended Posts

Posted

i jeszcze my zdazymy :-) Wszystkiego wszystkiego najlepszego :new-bday:
... no i oczywiscie jak najszybszego wydania albumu z najpiekniejszymi na swiecie fotografiami psich sportow :thumbs:

• Replies 429
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Byłem, widziałem i bardzo mi się podobało, niektórym Fort-owcom już gratulowałem osobiście. Był klimat, dobre tempo, dobra oprawa techniczna, natychmiastowe wyniki. Widzę też, że poziom przebiegów rośnie z roku na rok, coraz więcej prawdziwych sportowych psów ma przewodników z prawdziwym sportowym zacięciem. Coraz lepsze, płynne prowadzenie, doskonała orientacja na torze, świetne bieganie, coraz bardziej wysportowane sylwetki! Myślę że pora już ruszyć na podbój Europy! Prędkości uzyskiwane przez niektóre psy bliskie 5 m/sek i to w agility a nie jumpingu... no no, czapki z głów!

Posted

Wind, spoznione ale bardzo szczere zyczonka urodzinowe :new-bday:
Milosci po kres i radosci do lez,
Promykow slonca I bukietow roz bez konca,
Mnostwo wrazen I spelnienia marzen,
Wiele szczescia I trafnych decyzji podjecia,
A w portfelu I na koncie – same tysiace.

:tort:

Anulka, to w takim razie trzymam kciuki!!!:thumbs:

Posted

Wyraziłem swoja opinię w oparciu o własne obserwacje oraz spostrzeżenia innych. Pragnę zwrócić uwagę, iż w poprzednim poscie jasno określiłem JEDYNE motywy, którymi kierowałem się przy jego pisaniu. Zatem nie dam satysfakcji wszystkim tym, którzy podważają czystość moich intencji i doszukują się podtekstów, którzy dają się podpuszczać i na siłę czytają między wierszami, którzy chcą wykorzystać moją wypowiedź do osobistych rozgrywek…

Co do sędziowania podwójnej Stacjonaty, to powiem tylko tyle, że jest ona sędziowana w opisany przeze mnie sposób przez znanego wszystkim Antonina Grygara (były trener reprezentacji Czech oraz międzynarodowy sędzia FCI, który wielokrotnie sędziował u nas zawody i prowadził seminaria, a także sędziował najbardziej prestiżową imprezę - Mistrzostwa Świata Agility) i nie wierzę, że on nie zna regulaminu i nie wie, jak go interpretować. Zatem, jeśli ktoś podważa moje słowa, to również podważa autorytet uznanego międzynarodowego sędziego FCI.

Jeśli idzie o proste nabiegi na koło i skok w dal, to owszem w regulaminie jest o tym mowa przy oficjalnych zawodach (fakt, te w Pruszkowie takie nie były), ale czy to znaczy, że na nieoficjalnych możemy ustawiać te przeszkody pod dowolnym kątem? Teoretycznie rzecz biorąc, to wtedy możemy prawie wszystko, bo na dobra sprawę, to wtedy nie obowiązuje nas w ogóle regulamin FCI. Rzecz w tym, że w przypadku skoku w dal, to autorom regulaminu FCI chodziło zapewne o nie utrudnianie pokonywania tej przeszkody. Ustawienie jej pod "złym" kątem w stosunku do poprzedniej przeszkody
(bez prostego nabiegu), powodowałoby częste jej pokonywanie po przekątnej, w poprzek, a nawet w skrajnym przypadku od tyłu. Natomiast w przypadku koła, to wchodzą już w grę przede wszystkim względy bezpieczeństwa. Pies pokonujący tę przeszkodę musi idealnie trafić w środek koła (opony), a przy złym jej ustawieniu może zdarzyć się, iż rozpędzony z dużą siłą uderzy w przeszkodę niszcząc ją, przy okazji robiąc sobie krzywdę.

Sędziowanie skoku w dal jest dość proste:
przechylenie lub przewrócenie jednego z elementów, albo postawienie łapy lub łap miedzy elementami są błędami; pokonanie w poprzek lub po przekątnej oraz przejście lub przebiegnięcie po elementach – odmowa. Reszta, to już tylko dywagacje na temat, co by było, gdyby zupa była… za gorąca ;)

Wind, wszystkiego naj, naj, naj... !!!:new-bday:

Posted

Robull a mógłbyś napisać to trzeci raz i większymi literkami? :lol:

A jak się liczy przeszkode pojedynczą z dwoma ruchomymi elementami? Czy też można zarobic i 10 pkt?

Jezeli już podpierasz sie Grygarem to albo podaj fragment jego wypowiedzi, albo podaj dokładnie zawody i bieg zawodnika którego tak posedziował Grygar.
Bo cos mi sie widzi ze chyba znowu cos pokreciłes. Moze chodziło Ci o kombinacje A i B, tylko ze ją nie skacze sie na raz;)

Posted

Robull dziwię się, że powołujesz się w kwestii sędziowania podwójnej stacjonaty na Antonina Grygara, gdyż nie dalej jak na ubiegłorocznych Mistrzostwach Owczarków Belgisjkich Czeskiej Republiki na początku maja sędzia Saso Novak sędziował ją właśnie w opisywany przez Ciebie sposób i zapytaliśmy się wtedy Grygara o to czy tak powinno być i Grygar wtedy zaprzeczył. Powiedział, ze niezależnie od tego czy spadnie jedna tyczka czy dwie liczony jest jeden błąd.

Gdyby ktokolwiek jeszcze miał wątpliwości w tej kwestii przesyłam cytat z mojej prywatnej korespondencji z Antoninem Grygarem:

"????? to tedy fakt ne, at spadne 1 nebo 2 tycky je to vzdy jen jedna chyba!"

Natomiast jeśli chodzi o nabiegi na skok i oponę to przesyłam link do toru
autorstwa Belga Emiela Vervoorta z Mistrzostw Świata w Lievin w 2003
http://www.agility-ch.ch/jumping-8501-12000/8717-lievin_260903-small-einzel-jump_vervoort.gif
Tu jak widać nabieg zarówno na skok jak i na oponkę nie jest prosty i wymaga odpowiedniego poprowadzenia psa. Myślę, że nie zaprzeczysz, że ten tor jest ustawiony zgodnie z regulaminem FCI choćby dlatego, że sędzia ma obowiązek przedstawić tor do akceptacji Komisji Agility FCI parę
tygodni przed Mistrzostwami Świata i najwyraźniej ten tor został zaakceptowany skoro Emiel go ustawił.
Ponadto chciałam nadmienić, że na zawodach agility spotyka się takie nabiegi
dość często, ale jesli przewodnik odpowiednio poprowadzi psa, to umozliwi mu prosty nabieg na przeszkode a zatem bezpieczne i czyste jej pokonanie.

Posted

Gdyby ktokolwiek jeszcze miał wątpliwości w tej kwestii przesyłam cytat z mojej prywatnej korespondencji z Antoninem Grygarem:

"????? to tedy fakt ne, at spadne 1 nebo 2 tycky je to vzdy jen jedna chyba!"

Oopss

Wątpliwosci nie mieliśmy, tylko teraz chyba należałoby przeprosic P.Grygara ze mu sie wmawiało taką nieznajomosc regulaminu.

Posted

Wiec jak widać nawet międzynarodowi sędziowie popełniają błędy w sędziowaniu.
Wiadomo, że sędzia oficjalny, międzynarodowy czy zwykły człowiek z łapanki to tylko człowiek, który może się pomylić. Dlatego dobrze, że w regulaminie jest napisane, że decyzja sędziego jest ostateczna bo inaczej spędzilibyśmy zawody na kłótniach, że tam strefy nie było albo, że ten przewodnik wcale nie dotknął swojego psa...

Myślę, że jednak należy pamiętać o tym, że każde zawody agility, nawet Mistrzostwa Świata Agility są tylko zabawą, możliwością sprawdzenia się a nie walką o przetrwanie, która wywołuje niezdrowe emocje.

Wniosek jest oczywiśćie taki, że należy się bawić starając się doskonalić i pokazywać swoje umiejętności.

Posted

Mam nadzieję, że wszyscy już ochłonęli po obejrzeniu zdjęć Beaty i mają ochotę na jeszcze. Co prawda nie są tak ładne, ale mam nadzieję, że z przyjemnością je obejrzycie :)

Zacznijmy od końca, czyli od nagrody :)

Posted

Uuuu, nawet ja się załapałam! :lol: Co prawda tyłkiem, ale zawsze! Ludek :buzi:, dawaj dalej!

Tylko, Ludek, pamiętaj o maksymalnych regulaminowych rozmiarach zamieszczanych zdjęć: 500 na 500 pikseli. Między innymi to, na którym ja jestem jest wyższe - a jak zniknie, to znów będę się musiała zastanawiać, czy ja na tych zawodach rzeczywiście byłam ;-).

Posted

Flaire napisał(a):
Uuuu, nawet ja się załapałam! :lol: Co prawda tyłkiem, ale zawsze! Ludek :buzi:, dawaj dalej!

Tylko, Ludek, pamiętaj o maksymalnych regulaminowych rozmiarach zamieszczanych zdjęć: 500 na 500 pikseli. Między innymi to, na którym ja jestem jest wyższe - a jak zniknie, to znów będę się musiała zastanawiać, czy ja na tych zawodach rzeczywiście byłam ;-).

Postaram się, ale tych co już obrobiłam i wrzuciłam na serwer nie ma siły zmniejszać.
Za to jak doję do niedzieli, to cos jeszcze dla Ciebie będę miała. Jak zmniejszę:diabloti: .

A teraz jeszcze porcja z soboty :)

Posted

Zielsko napisał(a):
Ooo, zalapalismy sie na zdjecie :D tylko dlaczego ja mam znowu buzie otwarta?!
Bo masz Maczkowi coś do powiedzenia! ;-)

Ludek, super zdjęcia! Już nie mogę się doczekać, co masz dla mnie z niedzieli... :buzi: :loveu:

Posted

Zielsko napisał(a):
Ooo, zalapalismy sie na zdjecie :D tylko dlaczego ja mam znowu buzie otwarta?!

Żeby zawsze, bez przerwy, bez wytchnienia psa głosem motywować albo hamować;)

Posted

To teraz czas jeszcze na fotki Cavanowiczów :)

A to jeszcze przed zawodami:)

A może z Monia pobiegnę

Ares i Blue koncentrują sie przez zawodami

Ela i trudne przemyślenia ;)

Happy

Irda

Koka

Mokka, tylko gdzie Monia :lol:

Jest i Monia

Szejk wybrał własny sposób pokonania koła

Ale dał sie w końcu namówić na tradycyjny

A nastepnie postanowił przemysleć swoje zachowanie :)

Veti

Nieoczekiwana zmiana psa ;)

Radość z sukcesu

Dumny Ares :)

I to na tyle zdjęć z soboty. Jak obrobię to wstawię jeszcze kilka fotek z niedzieli.

Więcej zdjęć z soboty można zobaczyć tutaj

Posted

Ludek, super zdjęcia! Za długo je chowałaś!!!

Ludek napisał(a):
Jak obrobię to wstawię jeszcze kilka fotek z niedzieli.
Już nie mogę się doczekać... :-) ;-)

Posted

Flaire napisał(a):
Ludek, super zdjęcia! Za długo je chowałaś!!!

Zgadzam się z opinią przedmówczyni.
A i komentarze mniamuśne :lol: .
Czekamy na jeszcze.