Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Z tym za dużo piciem wody to prawda. Elipsa to jakby szczeniak z ADHD. Ciągle czymś się zajmuje, biega, zagląda, psoci i...siusia. U mnie w domu bez ustanku na przemian z Loulą podbiegała do miski z wodą. Potrafiła wypić tej wody litry. Dlatego gdy zorientowałam się w czym sprawa, zaczęłam wydzielać jej i Louli wodę. Tzn. w misce wody było tyle co na dnie. Braki uzupełniałam co dwie godziny.

Natomiast co do tej terytorialności to wydaje mi się, że Elipsa jest jeszcze za mała. Hormony są malutkie, Elipsa chyba nie potrafi jeszcze znaczyć terenu, zresztą zapachami interesowała się inaczej.

• Replies 1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

elinka napisał(a):

Natomiast co do tej terytorialności to wydaje mi się, że Elipsa jest jeszcze za mała. Hormony są malutkie, Elipsa chyba nie potrafi jeszcze znaczyć terenu, zresztą zapachami interesowała się inaczej.

oj Entek na pewno już produkuje hormony ;) Przedwcześnie, owszem, ale wet powiedział, że tak się zdarza.

Posted

Moja mama również miała szczeniaczka i wodę wydzielam jej od samego początku.Po każdej drzemce idziemy na podwórko,choć Elipsa dziś nasiusiała na schody w bloku :roll: i wydaje mi się,że od nadmiaru wody to nie jest.Czy może być jeszcze jakaś inna przyczyna tego siusiania w domu po spacerze???

Posted

[quote name='Paoletta']oj Entek na pewno już produkuje hormony ;) Przedwcześnie, owszem, ale wet powiedział, że tak się zdarza.

Być może u chłopców wygląda to inaczej. Oni zawsze są tacy terytorialni. . Dziewczynki bardziej nakierowane są na relacje.

[quote name='Karola18']Moja mama również miała szczeniaczka i wodę wydzielam jej od samego początku.Po każdej drzemce idziemy na podwórko,choć Elipsa dziś nasiusiała na schody w bloku :roll: i wydaje mi się,że od nadmiaru wody to nie jest.Czy może być jeszcze jakaś inna przyczyna tego siusiania w domu po spacerze???

A może Elipsa po prostu nie zdążyła? Szczeniaki jeszcze nie potrafią tak trzymać moczu jak dorosłe psy. Co ważne i pocieszające, nasiusianie na schodach oznacza, że Elipsa już wie po co wyszła z domu.

Mała siusiała też z radości.

Posted

Dziękuje bardzo za rady i w ogóle:)
Będziemy nad siusianiem pracować:)
Elipsa jest bardzo mądrym szczeniaczkiem i mam nadzieje,że szybko się tego nauczy :cool1:

Posted

Karola18, a czy kupiłaś jej tą sztuczną kość, o której Ci pisałam? Jak się dziewczynka czymś zajmie, nie będzie miała tyle czasu na bieganie do miski z wodą.

Posted

[quote name='elinka']Karola18, a czy kupiłaś jej tą sztuczną kość, o której Ci pisałam? Jak się dziewczynka czymś zajmie, nie będzie miała tyle czasu na bieganie do miski z wodą.

Kupiliśmy Elipsie dwie kości żeby wybrała sobie tą która jej bardziej pasuje.Na małą nie zwracała zbytnio uwagi,a dużą pogryzła trochę i używa jej do rzucania po mieszkaniu.:)

Posted

elinka napisał(a):
Być może u chłopców wygląda to inaczej. Oni zawsze są tacy terytorialni. Dziewczynki bardziej nakierowane są na relacje.

Na pewno. Ale to zależy od suczki. Jeśli są podobni charakterem (a z waszych opisów tak wnioskuje) dziewczynka też może być terytorialna.

Co do dozowania wody to powiem szczerze, że nie popieram..
Szczeniak tak ma, że siusia w domu, ale szybko się uczy :)

Posted

Paoletta napisał(a):
Na pewno. Ale to zależy od suczki. Jeśli są podobni charakterem (a z waszych opisów tak wnioskuje) dziewczynka też może być terytorialna.

To prawda, że niektóre suki też znaczą teren. Np. moja Kati (TM) nie tylko znaczyła teren, ale nawet tylną łapkę przy siusianiu zadzierała do góry jak chłopczyk.

Paoletta napisał(a):
Co do dozowania wody to powiem szczerze, że nie popieram..
Szczeniak tak ma, że siusia w domu, ale szybko się uczy :)

Ale Elipsa wodę jadła, a nie piła! Niezależnie ile bym wlała wody do miski to tyle by jej wypiła. Czasami miałam wrażenie, że zaraz pęknie jak beczka.
Oczywiście, ograniczając szczeniakowi wodę nie należy popadać w skrajności. Dozując wodę trzeba dopilnować, aby szczeniak miał jej zgodnie ze swoimi potrzebami wystarczająco dosyć, aby zawsze miał do wody dostęp.

Posted

Wracając do Elipsy to przypomnę, że sunia przyjechała do Inowrocławia dzięki pomocy mc-mother z forum Owczarków Podhalańskich. Suczka zabrała się z pieskiem z tamtego forum na doczepkę. Za transport zapłaciła mc-mother 410zł, a Pati-C do Inowrocławia musiała specjalnie odbijać z trasy. Dlatego fajnie by było, gdybyśmy mogły chociaż częściowo dołożyć się do tamtego transportu.

Pieniążki można wpłacać w formie pomocy pieskom, które są pod opieką finansową mc-mother:

Sara http://www.podhalan**********/szukaj...asie,2492.html (na forumową skarbonkę - konto prywatne, ale rozliczane na forum)

Franio/ Willy http://www.dogomania.pl/threads/174625-Alarm-Podhalan-w-ciezkim-stanie-Juz-w-DT-w-Otrebusach-Potrzebna-pomoc-finansowa . W pierwszym poście tego wątku podane jest konto fundacji Viva!, na które można dokonywać wpłat na Frania z dopiskiem "podhalan"

lub bezpośrednio do mc-mother.

50zł wpłaciła już esperanza. Dziękuję. :loveu:
10zł deklaruję ja.

Posted

Mała cały czas u mnie.
Jutro rozwieszę plakaty w lecznicach weterynaryjnych, esperanza daje mala do piątkowej wyborczej, ma allegro, a dzis zrobie ogłoszenia w kilku dodatkowych miejscach.
Macie jeszcze jakies pomysły na promocje dziewczynki?

Moi synowie ochrzcili sunie Malina od malinois :)
Tak więc Malinka rosnie w oczach, pilnuje mieszkania :cool3:, super dogaduje się z kotem, reaguje na "fe" chociaz nie trzeba czesto jej upominać.
Wspaniała psinka, a nie ma domu :roll:

Posted

Lilmo napisał(a):
Ode mnie Etiuda ma stare ogłoszenia na poniższych stronach. Postaram się dzisiaj lub jutro odświeżyć je z nowymi zdjęciami:

warszawa.gumtree.pl
warszawa.olx.pl
kokosy.pl
hodowcy.com.pl
aukcjezwierzat.pl
kupiepsa.pl
kupsprzedaj.pl
eoferty.com.p
cafeanimal.pl
alegratka.pl
przygarnijzwierzaka.pl
nasipupile.pl

Zrobiłam nowe ogłoszenia dla Etiudy na powyższych stronach. Przepraszam, że to tyle trwało :oops: Pozwoliłam sobie wykorzystać tekst z allegro Esperanzy :oops:

Posted

Karolina całość czyli tekst i kontakt zabrałam z allegro robionego przez Esperanzę. Z tego co wnioskuję na podstawie podanych imion to jest tam Twój numer telefonu :) Poniżej dla pewności podaję link do jednego z ogłoszeń, więc proszę sprawdź jeszcze czy to namiar na Ciebie :)

http://poznan.gumtree.pl/c-Zwierzaki-psy-szczenieta-Etiuda-szczeniak-mix-owczarka-malinois-szuka-domu-W0QQAdIdZ179016855

Posted

kurcze, ogłoszenia już zrobione, a pomyślałam, że może zrobić Etiudce nowe zdjęcia. Na tych wygląda trochę jak ufok ;) Może dlatego nie ma odzewu.. Bo to piękna suczka. I troszkę za żółte są te zdjątka. Może zła przesłona.. Tu troszkę lepiej, ale nie mam na tym kompie programu:

Posted

Limo dziękuję raz jeszcze, nr jest mój :)
Paoletta, pokombinuje coś z fotkami tylko, że mój aparat jest jaki jest, a przy tym Malinke bardzo cięzko uchwycić bo dziewczyna rozbiegana.
Małej troche oklapło jedno uszko na końcu. Teraz wyglada tak bardziej zawadiacko :lol:

Posted

karolina_g_k, a może poprzeglądaj ogłoszenia w swoim rejonie, czy ktoś nie chce zaadoptować szczeniaka? Jeśli ktoś taki by był, wyślij mu info o Malince. A nuż się uda? Ja właśnie w ten sposób znalazłam Karolę18, Pańcię Elipsy.